A termék a kosárba került.
Új jelszó kérése
 
Blog

És te mit kensz magadra?

2016.01.06 12:30

Ma már közhely, mégis ritkán alkalmazzuk a gyakorlatban, hogy „az vagy, amit megeszel”, és ugyanígy, „az vagy, amit magadra kensz”. Akár ételről, akár kozmetikumról van szó, összetevői felszívódnak és bejutnak a szervezetedbe, reakcióba lépnek a testeddel. A kozmetikumok esetében ráadásul egyre gyakrabban találkozunk olyan, olykor mitikus tulajdonságokkal felruházott, esetenként megtévesztő varázsszavakkal, melyek csak nehezítik a megfelelő, egészséges kozmetikum kiválasztását.

 

Őseink még tudták, hogy fűben-fában az orvosság. Ma viszont a fű és a fa is nehezen lelhető fel abban, amit megeszünk, megiszunk vagy magunkra kenünk.

 

Mit takarnak a natúr, öko, bio, vegán, hipoallergén, bőrgyógyászatilag tesztelt, stb. kifejezések? Az alábbi - reményeink szerint közérthető - értelmezéssel szeretnénk neked segíteni a megfelelő választásban.

 

Hagyományos kozmetikum

Így képzeld el: fogj némi vizet és kőolaj-származékot (Mineral Oil, Paraffinum Liquidum, Petrolatum stb.) vagy értéktelen finomított növényi olajat, elegyítsd szintetikus emulgeálószerekkel, adhatsz hozzá állományjavítót, színezéket, szintetikus illatanyagot, tartósítószert, további szintetikus anyagokat és némi természetes alkotóelemet, növényi vajakat, olajakat, hogy elmondhasd, a készítményed természetes összetevőket tartalmaz. Ezzel kész is a kozmetikumod, melytől pillanatnyilag bőröd akár pihe puha bársony is lehet, de jó eséllyel eltömíti a pórusaidat, megfullasztja a bőrödet, és megakadályozza annak természetes működését.

A tusfürdőkbe és samponokba tégy agresszív mosóaktív anyagokat is (pl. Sodium Laureth Sulfate), hogy jó habos legyen, hiszen azt tanultuk, így tisztít megfelelően, de számíts rá, hogy kiszárítják a bőrödet, ráadásul erősen allergének is.

 

VALÓDI natúrkozmetikum

Így képzeld el: végy sok-sok hidegen sajtolt, teljes értékű növényi olajat, növényi vajakat, értékes gyógynövényes és virágvizeket és emulgeáld természetes eredetű emulgeátorokkal. Ha létezik, válaszd az ellenőrzött ökológiai gazdálkodásban termelt összetevőket. (Amennyiben az alapanyagok túlnyomó részt ilyen, ellenőrzött ökológiai gazdálkodásból származnak, a készítmény helyes megnevezése: natúrkozmetikum bio összetevőkkel.) Ha szükséges, tégy bele egy kevés állatok által előállított összetevőt is pl. méhviaszt vagy tiszta lanolint. Adj hozzá természetes gélképzőt, növényi kivonatokat, vitaminokat és máris kész a natúr bőrápoló készítmény, mely bőröd természetes funkcióit támogatja, és segíti azt védelmi feladatainak ellátásában. Nem tömíti el a pórusokat, segíti a bőr természetes megújulását, rugalmasságának megőrzését.

 

A natúrkozmetikumokban is előfordulhatnak kémiai úton előállított, teljesen ártalmatlan összetevők, de csakis akkor:

  • amikor ezek kinyerése a természetből aránytalanul sokba kerülne
  • a halott állatokból kinyerhető anyagokat helyettesíti
  • ezek az előírt koncentrációban ugyanolyan ártalmatlanok, illetve túladagolva ugyanolyan ártalmasak, mint a természetes anyagok

 

Ellenőrzött bio-/natúrkozmetikum

Ha a kozmetikum alapanyagait, gyártását, csomagolását, stb. saját kritériumrendszer szerint valamely ellenőrző szervezet felügyeli (pl. BDIH). A biokozmetikumok minősítését Magyarországon a Biokontroll Hungária Nonporfit Kft (HU-ÖKO-01) végzi. A szervezet megköveteli, hogy az alapanyagok 95 %-ban ökológiai gazdálkodásból származzanak.

 

Vegán

Csak és kizárólag növényi eredetű termékek. Nem a termék minőségét garantálja, hanem hogy a termék nem tartalmaz állati eredetű összetevőt (még mézet sem).

 

Állatokon nem tesztelt termék

Mivel 2013. július 11-től az EU kozmetikai irányelvei (A kozmetikai termékekről szóló 1223/2009/EK rendelet) tiltják az állatkísérletek végzését mind a késztermékek, mind az összetevők vagy összetevő-kombinációk esetében, ez a tanúsítvány szerencsére ma már elvesztette jelentőségét az európai eredetű termékek esetében, így ezt, mint előnyt, már értelmetlen dolog megemlíteni, sőt, etikátlan ezzel jogtalan versenyelőnyre szert tenni.

 

Bőrgyógyászatilag tesztelt 

Bőrgyógyászatilag tesztelt készítmény az, amellyel olyan tolerálhatósági vizsgálatot végeztek, ami bizonyítja, hogy a kozmetikumot a tesztelt személyek bőre jól tolerálta, ám ez nem jelenti azt, hogy az adott termék egyben natúr vagy bio.

 

Hipoallergén

Hipoallergén anyagoknak minősülnek azok az anyagok, amelyek eddigi ismereteink szerint nem okoznak allergiát, mint például a szilikonok, paraffinok, akrilok. Tehát ha egy kozmetikum hipoallergén, nem feltétlenül natúr/bio vagy körmyezetbarát, illetve ugyanígy egy natúr/bio/környezetbarát kozmetikum sem feltétlenül hipoallergén.

 

És Te mit kensz magadra?

A kereskedelemben kapható natúrkozmetikumok sokfélék, sok gyártó sokféle értelmezésének hagy helyet a natúrkozmetikum fogalmát nem tisztázó szabályozás. Így vásárolhatsz olyan natúrkozmetikumot, mely fő alkotóeleme valamely kőolaj-származék. Habár igaz, hogy a kőolaj is a természetből való, de vajon jogos-e a jelenléte egy natúr készítményben egy olyan anyagnak, mely megfullasztja a bőrödet? Emellett találkozhatsz olyan natúrkozmetikumokkal is, melyek finomított növényi olajokat tartalmaznak. Ez ugyan piacképesebbé teszi a terméket, hiszen szagtalanná, tovább eltarthatóvá varázsolja, és a bőröd sem fénylik tőle, de cserébe teljesen értéktelenné válik, mivel a finomítási eljárás során pont a vitaminok és egyéb értékes anyagok vesznek el.

 

Légy tehát körültekintő, szánj rá pár percet, és ismerd meg a gyártót, mint ahogy a helyi péket is ismered (Ismered?). Tanulmányozd az összetevőket (bővebben itt), és csak akkor vásárolj, ha meggyőződtél, hogy semmilyen káros anyagot nem tartalmaz a kozmetikum, és a gyártó a szervezet számára értékes bio alapanyagokat használ termékei elkészítéséhez. (Az összetevőket (INCI) a gyártók úgy kötelesek feltüntetni, hogy a legnagyobb arányban előfordulótól a legkisebb arányban megtalálható felé haladnak a felsorolásban.)

 

Egy kis odafigyeléssel jól jár a bőröd, az egész szervezeted és a Földünk is.

 

A Nagora Manufaktúra magyar kézműves natúrkozmetikumai valódi natúrkozmetikumok bio összetevőkkel, értékes szűz növényi olajokkal, értékes virág- és gyógynövényes vizekkel, növényi és természetazonos segédanyagokkal. Nem tartalmaznak semmilyen káros anyagot, és mindig frissen készülnek. Bízva termékeink kiválóságában 100% pénzvisszafizetési garanciát vállalunk.

 

... és Te mit kensz magadra?

 

Szerző: Prokaj Bea

 

Tetszett? Oszd meg, hogy mások is elolvashassák!

 

 

 

Forrás:

Dr. Serri Riccarda, bőrgyógyász, a Skineco elnöke (Öko-bőrgyógyászat Nemzetközi Egyesülete)

http://www.cosmio.hu/  „Mi található egy natúrkozmetikumban” című bejegyzése alapján

http://lukreciakencei.hu/

Image courtesy of stockimages at FreeDigitalPhotos.net

 

Az itt található információk kizárólag tájékoztató célt szolgálnak, nem teljes körűek, nem minősülnek tanácsadásnak, szakvélemyénynek, nem helyettesíthetik szakember véleményét, pontosságukért, teljességükért nem tudunk felelősséget vállalni.

Webáruház készítés