Legyen csodás napod! Segíthetünk? +36-30/660-1553

Blog

A csapvíz és a száraz bőr – hogyan előzheted meg, hogy a víz kiszárítsa az arcbőrödet?

Gréta
Gréta
2021.06.11 08:30
A csapvíz és a száraz bőr – hogyan előzheted meg, hogy a víz kiszárítsa az arcbőrödet?

Bár gyakran kényeztetjük magunkat egy forró fürdővel, vagy egy hűsítő zuhannyal, a víz nem minden esetben tesz jót a bőrünknek. Éppen ezért érdemes kicsit odafigyelni arra, hogy mivel előzhetjük meg a csapvíz bőrszárító hatását, hogy arcbőrünk még évtizedek múlva is egészséges és puha legyen.

 

Nemcsak a nyári forróságban szeretjük megengedni magunknak azt a luxust, hogy pancsolunk egyet egy tó hűvös vizében, vagy otthon beállunk a zuhany alá. A kényeztető forró fürdő igazi lélekemelő szeánsz lehet néhány kellemes illatgyertya társaságában egy nehéz nap végén, de arcbőrünk érdekében, jobb, ha odafigyelünk arra, hogy testünk elsődleges védelmi vonalának is jó legyen.

 

A csapvíz kiszáríthatja a bőrünket

 

Szívesen tekintünk úgy a bőrünkre – kiváltképp az arcbőrünkre –, mint az időtlen, hibátlan női szépség alapvető kellékére. Amihez a párunknak és a gyermekünknek, de még saját magunknak is jó hozzáérni, amitől minden egyes érintés a szívünknek kedves mozzanattá válik.


Azonban nem feledkezhetünk meg arról, hogy bőrünk testünk elsődleges védelmi vonala, aminek az a feladata, hogy megvédje a szervezetet a külső támadásokkal – például baktériumokkal és kórokozókkal – szemben. Emellett persze az is fontos feladata, hogy megőrizze testünk hidratáltságát és megakadályozza a vízkészlet elpárolgását.


Ezt a feladatot bőrünk felszínén található úgynevezett hidrolipid film vagy köpeny látja el, amit azonban a gyakori fürdéssel vagy a bőrünknek nem megfelelő tisztálkodási rutinnal egyszerűen lemosunk magunkról. Emiatt válik végül szárazzá a bőrünk, ami nemcsak védtelenné teszi a bőrünket, de még a korai bőröregedést, azaz a ráncosodást is elősegítheti.

 Csapvíz szárítja a bőrt

 

Tovább súlyosbítja a problémát a nem megfelelő PH értékű szappan, arclemosó, illetve a hagyományos arclemosókban található, a bőr védőrétegét károsító összetevők pl. SLS (amit a habzás miatt használnak) vagy kőolaj-származékok (amit az azonnali hidratáltság elérése érdekében használnak), melyek roncsolhatják a bőr védőrétegét. Ilyenkor többek között azt érezzük, hogy kellemetlenül feszül a bőrünk, viszketni kezd és rossz érzés lesz, amikor a víz hozzáér. Emellett a száraz bőr, attól függően, hogy zsír- vagy vízhiányos lesz, fakóvá és szűk pórusúvá, érdes tapintásúvá is válik. Bizonyos esetekben pedig a hámlás is megjelenik a színtéren.

 

Hogyan tudod elkerülni a csapvíz káros hatásait?

 

Azzal máris sokat tehetsz bőröd védelmében, ha kicsit módosítasz a fürdési és arcápolási szokásaidon. Például, ha inkább a zuhanyzást részesíted előnyben, ügyelj arra, hogy a csapvíz ne érje az arcodat, illetve maga a zuhanyzás ne tartson 5 percnél tovább és a forró vizet is kerüld el.

 

Abban az esetben, ha időnként megengednél magadnak egy kis relaxálást a fürdőkádban, csempéssz a fürdővizedbe Fürdető olaj esszenciát, mert ellensúlyozni fogja a fürdővíz bőrt szárító hatásait. Ez olyan jótékony és gyöngéd, hogy még pici babák is használhatják. A benne lévő hatóanyagoknak – mint amilyen a mandulaolaj, a bio shea vaj, a sárgabarackmag-olaj vagy épp a körömvirágolaj – köszönhetően táplálja a bőrödet és megóvja a kiszáradástól.

 

Ezen felül érdemes arra is figyelned, hogy ha száraz/vízhiányos a bőröd, ne csapvízzel mosd meg az arcodat reggel és este. Este használj például hidratáló arclemosót, ami kíméletesen szabadítja meg az arcodat a nap közben rárakódott szennyeződésektől. Víz- és zsírhiányos száraz bőrre a Mandulás-kókuszos hidratáló krémes arclemosót ajánljuk, míg a normál vagy „csak” vízhiányos bőrre a Levendulás hidratáló krémes arclemosó a tökéletes választás. A zsíros/kombinált bőrűek most szerencsésebbek, mivel ők kevésbé érzékelik a csapvíz szárító hatását, így nekik inkább a faggyúműködés harmonizálására kerül a fókusz, amiben a Rózsaliget arclemosó gyógynövényei segítenek.

 

 

A reggeli arctisztítási rutinnál kicsit egyszerűbb a helyzet: ott ugyanis csapvíz helyett használhatsz virágvizet. A 100%-os bio virágvíz ugyanis tápláló hatásával óvja a bőrödet a korai bőröregedéstől és a további kiszáradástól. Ehhez a 100% tisztaságú Bio Rózsavíz permetet ajánljuk, ami amellett, hogy kitűnő tisztító, a damaszkuszi rózsa esszenciáival varázsolja üdévé és egészségessé az arcbőrödet. Emellett bársonyossá és hidratálttá teszi a bőrödet ez a vitaminokban és antioxidánsokban rendkívül gazdag, testet-lelket kényeztető permet. Már fenséges illata is garantáltan le fog venni a lábadról és gondoskodik arról, hogy remek hangulatban, feltöltődve induljon a reggel. A bőröregedésgátló hatás, a kitűnő sejtregenerálás és hidratálás már csak hab a tortán.

 

Észrevetted már magadon, hogy a csapvíz kiszárította a bőrödet? Oszd meg velünk a tapasztalataidat a Nagora Női Körben!

 

Szerző: Klibán Gréta


Ha érdekelnek további érdekes és hasznos tartalmak és fontos számodra az egészséges, környezettudatos életmód, iratkozz fel levelezésünkre itt.

Tetszett? Oszd meg, hogy mások is elolvashassák