Legyen csodás napod! Segíthetünk? +36-30/660-1553

Blog

52 útravaló újévi fogadalom helyett: Heti egy tipp egész évre

Prokaj Bea
Prokaj Bea
2017.01.02 23:19
52 útravaló újévi fogadalom helyett: Heti egy tipp egész évre

“Remélem, hogy sokat fogsz hibázni az új évben. Mert ha hibázol, akkor új dolgokat próbálsz ki, új dolgokat tanulsz, feszegeted a határaidat, élsz, változol és változtatod a világot is magad körül. Olyan dolgokat teszel, amit korábban nem és ami még fontosabb, teszel valamit!”

(Neil Gaiman)

Sosem voltam híve az újévi fogadalmaknak, amit a legtöbben pár hét után megszegnek és aztán csak a lelkifurdalás marad. Hiszem, hogy bármelyik nap alkalmas arra, hogy új életet kezdjünk, viszont így az év végével érdemes számot vetnünk az óévvel (segítség itt), tanulni belőle és listát készíteni az új évre.

Íme egy 52 pontos lista az új évre, minden hétre egy. Fogadjátok szeretettel, remélem sokat ki tudtok belőle ikszelni, mire újra elérjük az év végét. A legtöbbjük nem kerül semmibe és nagyon könnyű megvalósítani. Hajrá!

  1. Írj egy kézzel írott levelet egy régi ismerősödnek, akivel régóta nem beszéltél, és add postára!
  2. Készíts saját kezűleg szülinapi tortát valakinek.
  3. Önkénteskedj egy napot: látogasd meg az idősek otthonát, közeli állatmenhelyet, vagy menj el ételt osztani.
  4. Utazz el busszal vagy vonattal egy városba, ahol még sosem jártál. Csak menk ki az állomásra, és szállj fel a következő vonatra.
  5. Próbáld ki a jógát, pilátest, meditálj vagy válassz bármi mást, amit még sosem csináltál.
  6. Készíts saját kezűleg emlékkönyvet: nyomtass ki képeket, e-maileket, ragassz be emléktárgyakat.
  7. Menj el egy szabadtéri fesztiválra, és aludj a csillagos ég alatt.
  8. Tanulj meg játszani egy rég áhított hangszeren. Nem kell profivá képezned magad, csak élvezd a játék örömét.
  9. Tölts egy egész napot ágyban: nézz filmeket, hallgass zenét, olvasgass, kuckózz be.
  10. Beszélgess idős rokonaiddal, tudj meg többet a családfádról, rég elhúnyt rokonok életéről, családi történetekről.
  11. Menj el a helyi művelődési házba, látogass meg egy programot, ismerd meg az embereket, akikekkel egy kerületben/városrészen/faluban éltek.
  12. Bocsáss meg valakinek, aki megbántott. És ha tudod, mondd is el neki.
  13. Ültess el és gondozz valamit, akár az ablakodban egy kis cserépben. Ha van rá lehetőséged, ültess veteményes kertet.
  14. Dícsérj meg egy idegent. Jobbá fogod tenni vele a napját.
  15. Olvass el egy régi klasszikust. Válassz egy olyat, ami mindig is izgatott, de valahogy sosem jutottál oda, hogy elolvasd. Légy türelmes, akkor is, ha elsőre nehezen ragad magával.
  16. Csatlakozz egy könyvklubhoz, vagy alapítsd meg a sajátodat és hívd meg a barátaidat.
  17. Menj el egyedül múzeumba, moziba vagy egy étterembe. Értékeld a saját társaságod.
  18. Olvass fel hangosan verseket magadnak, a barátaidnak, a családodnak.
  19. Süss sütit csak úgy, és kínáld meg a kollégáidat vagy a magányos idős nénit a szomszédban.
  20. Menj el túrázni, hegyet mászni, vagy egy hosszú sétára a természetbe.
  21. Ebédelj a szabadban: csomagolj be finomságokat és ülj ki a folyópartra, vagy a közeli parkba.
  22. Próbáld ki a görkorizást: bérelj vagy kérj egyet kölcsön, és dolgozd meg a fenekedet. J
  23. Hagyd, hogy valaki más rendeljen helyetted az étteremben, vagy főzz valamit, amit egyébként sosem választanál.
  24. Hívj fel valakit, akivel már nagyon rég beszéltél, és beszéljetek meg egy találkozót is.
  25. Egy meghatározott ideig (egy hét, hónap vagy akár egész évben) vásárolj helyi termelőktől: válassz vegyszermentes, megbízható, magyar termékeket, és készíts kézzel készült apróságokat ajándékba.
  26. Kísérletezz ki egy saját koktélt, italkülönlegességet: szerezd be a kedvenc alapanyagaidat, tegyél bele valami szokatlant, dobd fel kis esernyővel, vidám kiegészítőkkel.
  27. Társasozz a barátaiddal vagy a családoddal: Gazdálkodj okosan!, Malom, Hotel, Jenga, Marokkó. Sajnos a technológia fejlődésével ezek háttérbe szorultak, pedig a társasjáték nagyszerű és tartalmas időtöltés.
  28. Olvass el egy mesekönyvet és vedd észre az egyszerű bölcsességeket, amiket felnőttként hajlamosak vagyunk elfelejteni.
  29. Lépj ki a komfortzónádból, győzd le önmagad: tégy meg egy olyan dolgot, aminek a gondolata is félelemmel tölt el.
  30. Cseréld le az autódat/tömegközlekedést biciklire/rollerre, vagy sétálj be a munkahelyedre. Meglátod majd mennyi érdekes dolgot figyelhetsz meg útközben, és emellett edzésnek sem utolsó.
  31. Jótékonykodj: lehet ez egy ruhadarab, amit már nem hordasz, egy takaró a közeli kutyamenhelynek, egy tál étel egy hajléktalannak.
  32. Süss kenyeret. Egyszerűbb, mint gondolnád és szívet melengető.
  33. Kapcsolj ki minden elektromos kütyüt: telefont, laptopot, TV-t. Találj más módot a kommunikációra, vagy csak tölts időt egyedül, csendben.
  34. Takarítsd ki az életed: engedd el azokat a tárgyakat, amikre nincs szükséged, csinálj helyet az újnak az életedben.
  35. Keresd meg a régi diavetítődet vagy kérj kölcsön egyet. Vetíts egy régi klasszikust elalvás előtt a szobád falára.
  36. Vidd be a régi könyveidet, magazinjaidat egy közeli váróterembe. Sokan élvezettel olvassák majd. Hagyj egy kedves üzentet az egyik könyvben. 
  37. Vidd magaddal a fényképeződet és örökíts meg mindent és bármit egy napon keresztül, ami megragadja a figyelmed.
  38. Látogass el egy étel- vagy borkóstoló fesztiválra. Megismerkedhetsz új ízekkel, emberekkel.
  39. Rendezz egy mini otthoni filmfesztivált. Mindenki hozza el a kedvenc filmjét, főzőcskézzetek, kuckózzatok be, nézzétek meg együtt, beszéljétek meg a filmeket.
  40. Menj el egy “szedd magad” gyümölcsszedésre. Közelebb kerülsz a Földhöz, friss gyűmölcshöz jutsz kedvező áron, és megismekedhetsz új emberekkel.
  41. Hívd össze a barátaidat, szerezzetek egy labdát és menjetek el a közeli parkba játszani. Beszéljétek meg, hogy mindenki hoz valami apróságot, így piknikezni is tudtok.
  42. Tanulj új nyelvet. Még ha csak a legegyszerűbb társalgási frázisokat is abban az országban, ahol a idén a vakációdat töltöd.
  43. Menj el úszni, vagy próbálj ki egy új vízisportot (kajak, kenu, szörf, vizisí).
  44. Játssz ugróiskolát! Jó szórakozás és sportnak is kiváló.
  45. Menj el kempingezni egy hétvégére a barátokkal.
  46. Változtass a külsődön: próbálj ki egy új frizurát, régi ruhát szokatlan kiegészítővel/párosítással.
  47. Gyújtsatok tüzet, süssetek szalonnát, zöldséget a szabadban, énekeljetek a tűz mellett.
  48. Fedezd fel az országot. Ülj be az autóba, csomagold be a legszükségesebbet, fogj egy térképet és indulj el arra, amerre a kedved tartja.
  49. Írj listát mindarról, amiért hálás vagy és vedd elő bármikor, amikor szomorúnak érzed magad. Hajlamosak vagyunk elfelejteni mennyire szerencsések is vagyunk.
  50. Nézd meg a naplementét vagy a napfelkeltét. Vagy mindkettőt. Keress egy kénylemes helyet és csak élvezd a csodát magad körül, hogy az élet egy körforgás, minden elmúlik egyszer és mindennap felkel a nap.
  51. Írj listát, hogy mit szeretnél elérni az életedben, 1,5,10,20,50 év múlva. Nem kell konkrétumokat írni az sem baj, ha most megvalósíthatatlannak tűnik. Engedd el a fantáziád.
  52. Találj módot, hogy elmond a szeretteidnek, mennyire szereted őket: hívd fel, írj levelet, látogasd meg. A lényeg, hogy tudják, hogy ők a legfontosabbak neked.

 

Minden héten próbálj egyet megvalósítani, vagy ha nagyon távolinak érzed, cseréld le egy olyanra, ami közelebb áll hozzád. Minden héten szánj időt arra, hogy kicsit kiszakadj a hétköznapokból, visszatalálj a természethez, a gyerekkori önmagadhoz és megtaláld az igazi értékeket az életben. Élj tudatosan, figyeld a gondolataidat, és ezek mentén hozd meg a legkisebb döntéseket is. Hozz létre értéket minden cselekvéseddel: a munkahelyeden, főzés közben, gyerekneveléskor, baráti beszélgetések alkalmával. Ezt a gondoskodást, szeretetet, törődést és odafigyelést tesszük bele mi is mindennap a nagora termékekbe, melyeket saját receptúra alapján mi magunk készítünk 100% natúr és bio alapanyagokból. Hisszük, hogy csak a természettel és az élettel összhangban érdemes élni és alkotni.

 

Szerző:

Prokaj Bea

 

Tetszett? Oszd meg, hogy mások is elolvashassák!