Legyen csodás napod! Segíthetünk? +36-30/660-1553

Blog

Bevásárlólista vegyszermentes háztartáshoz

Prokaj Bea
Prokaj Bea
2018.05.10 12:07
Bevásárlólista vegyszermentes háztartáshoz

Odafigyelsz az étrendedre, az életmódodra, a kozmetikumaidra. Tiszta étrend, tiszta élet, de vajon az otthonod is természetesen tiszta? A háztartásodban használt tisztítószerek éppúgy hatással lehetnek az egészségedre, a családod egészségére, mint a mindennapi gyorskaja vagy a károsanyagok a kozmetikumaidban.

A vegyszermentes, egészség- és környezetbarát háztartás fenntartása egyszerűbb, mint hinnéd. Az igazi jó hírem pedig az, hogy ráadásul sokkal olcsóbb is, mint a modern tisztítószerek, így végső soron a pénztárcádat is kíméli.

 

Felkészültél? :)

Akkor lássuk azt a bevásárlólistát:

  • egyszerű szórófejes flakon – lakberendezési boltokban, háztartási boltokban kapható, lehetőség szerint a fém változatot válaszd, mert az tartósabb, mint a műanyag;
  • mikroszálas kendő – tartós választás, ráadásul elképesztő, mennyi vegyszerhasználatot takaríthatsz meg vele, ráadásul ma már gyakorlatilag minden boltban kapható;
  • szódabikarbóna – másnéven nátrium-hidrogén-karbonát, mely a környezetben lebomló, teljes mértékben ártalmatlan, ráadásul gyakorlatilag mindenre jó a zsíroldástól a hajmosásig, és mára gyakorlatilag minden nagyobb boltban kapható;
  • ecet – a legkisebb élelmiszerboltokban is kapható, kiváló a fertőtlenítő hatása;
  • mosószóda – a természetben is megtalálható nátrium-karbonát teljesen ártalmatlan és tökéletesen lebomlik, kiváló zsíroldó és vízlágyító, manapság már csak bioboltokban, zöldboltokban, ritkábban drogériákban kapható;
  • citromsav – ártalmatlan, teljesen lebomlik, hatása az ecetéhez hasonló, ám annál sokkal szelídebb és nincs olyan erőteljes, kellemetlen illata sem, mint az ecetnek, jellemzően háztartási és zöldboltokban kapható;
  • nátrium-perkarbonát – más néven szilárd hidrogén-peroxid, ami kiváló foltoldó és fehérítő hatású, szintén zöldboltokban és háztartási boltokban tudod beszerezni;
  • alkohol – patikában tudod beszerezni, és számos területen nagy hasznát veszed majd, többek között kiváló fertőtlenítő hatása miatt;
  • +1. illóolajok: zömében illatosításra használhatod majd őket, így ez részben opcionális, de az olyan illóolajoknak, mint a tiszta teafa-, citrom- vagy levendulaolaj, kiválóan hasznosítható a fertőtlenítő hatása is.

 

Citrom: kiváló tisztítószerÉs ha már beszereztél minden szükséges eszközt, gyakorlatilag fillérekből, lássuk mit mire tudsz felhasználni, melyik háztartási szert mivel tudod helyettesíteni.

 

  • Sütőtisztító, zsíroldó: ecet, só, víz és szódabikarbóna keverékével helyettesíthető.
  • Lefolyótisztító: ecet és szódabikarbóna keveréke csodákat művelhet :)
  • Vízkőoldáshoz: friss citromlé, citromsav vagy ecet, ha bírod a szagát.
  • Felmosáshoz: tégy a felmosóvízbe ecetet, citromsavat és illatosíthatod pár csepp fertőtlenítő hatású illóolajjal.
  • Mosószer: mosószóda vagy helyettesítheted mosódióval, folttisztításhoz pedig a nagora Tabula Rasa mosószappanja. Adj 2 evőkanál mosószódához 1 púpozott evőkanál Tabula Rasa szappanreszeléket és végezz ecetes öblítést néhány csepp illóolajjal (nem mellesleg segít megelőzni a mosógép fűtőszálának vízkövesedését is, nyugalom, a ruháknak nem lesz ecet illata :)) Folttisztításnál a vizes szappannal dörzsöld be a foltot, majd géppel vagy kézzel mosd ki a ruhadarabot. Ha 30 fokon mosol, a szappanreszeléket mosás előtt oldd fel meleg vízben. Kézi mosásnál a mosószódás keveréket add a meleg vízhez, amiben mosni fogsz.
  • Öblítő: az illatosított öblítők helyett száríthatod a ruhát a friss levegőn, nyári napon, ettől hihetetlenül friss illata lesz. Ha azonban ez nem elég neked, használj öblítő helyett egy-két csepp 100% tisztaságú illóolajat.
  • Illatosító: keverj össze 1/10 rész alkoholt 9/10 rész vízzel és kb. 10 csepp illóolajjal. Én a kiürült Rózsavizes üvegcsémet szoktam ezzel a keverékkel újratölteni. Használhatod a WC-ben és a lakás többi helyiségében is. Ezzel fújom be a függönyöket, szőnyeget és egyéb textileket, illetve influenzás időszakban a levegőbe spriccelve a teafa+eukaliptusz kombináció kiváltképp hatékony. 
  • Porszívózáshoz: lehetőleg válassz porzsák nélkülit, mert az környezettudatosabb és gazdaságosabb is. A levegő tisztításához cseppents pár csepp eukaliptusz, a kellemes illatért narancs/citromfű illóolajat a szűrőbetétre.
  • WC: Nekem nagyon jól bevált módszer a WC tisztítására, hogy a felmosóronggyal kimerem a vizet a WC-ből, öntök bele egy fél liter 20%-os ecetet, teszek bele egy evőkanál citromsavat vagy szódabikarbonátot, fél óra múlva kicsit megsúrolom és máris csillog-villog a WC kagyló. Egyszerű, környezetbarát és időtakarékos.

 


TIPP: nemcsak a kozmetikumok, hanem az élet minden területén hiszünk az egyszerűségben. Csak annyi takarítószert használjunk, amennyit muszáj. Pl. két takarítás között bőven elég a tükröt és a krómozott csaptelepet sima vizes, majd száraz törülközővel áttörölni, ami egyébként is a kezünk ügyében van. 


Az ecetet, citromsavat, szódabikarbónát és ezek keverékét szinte bármire használhatod, garantálom, hogy nem fogsz vele mellényúlni. Kiváló fertőtlenítő hatásúak, ráadásul amiatt sem kell aggódnod, ha közvetlenül a takarítás után a gyerek, kutya stb. megnyalogatja a frissen felmosott padlót. :)

Szerző:

Prokaj Bea

Tetszett? Oszd meg, hogy mások is elolvassák!