Legyen csodás napod! Segíthetünk? +36-30/660-1553

Blog

Még napozás előtt olvasd el, hogy egészségesen barnulj!

Prokaj Bea
Prokaj Bea
2020.04.04 10:49
Még napozás előtt olvasd el, hogy egészségesen barnulj!

A napfény éltető erő, az élet egyik alapvető feltétele, nélkülözhetetlen a jó kedélyállapothoz, a D3 vitamin szintéziséhez, a csontok megfelelő ásványi anyag tartalmának kialakulásához, segít a kisebb bőrproblémák orvoslásában és javítja a sejtek tápanyagellátását. DE! Sajnos, akár kis mennyiségben is, káros hatása is van a bőrünkre. Lássuk, mire kell figyelni.

Amikre mindenképp figyelj fényvédő választásakor

Nyakunkon a nyár és szeretnénk nektek röviden, érthetően, kizárólag hasznos és naprakész tudást átadni a napsugárzás hatásairól, a hagyományos napvédőkben található kémiai fényvédők káros hatásairól és az egészséges természetes fényvédelem mikéntjéről. Olvass tovább, ha neked is gondot okoz, hogyan válassz egészséges fényvédőt, és ha szeretnéd tudni, hogyan tehetsz szert szép, napbarnított, egészséges bőrre, káros hatások nélkül. A cikk végén pedig azt is megosztjuk veled, hogy mi milyen szempontok alapján fejlesztettük ki a saját natúr fényvédőinket.

 

UVB és UVA sugarak 

Az UVB sugarak tehetők felelőssé a szabad gyökök generálásáért, rövid távon napégést és annak kellemetlen tüneteit, hosszú távon pedig rákos elváltozásokat okozva. Az UVA sugárzás felgyorsítja a bőr öregedési folyamatait, mivel bejut a mélyebb rétegekbe is és megváltoztatja azok szerkezetét. Felelős a bőr rugalmasságának elvesztéséért, a pigmentfoltokért és a ráncokért is, és az UVB sugarakhoz hasonlóan akár rákot is okozhat. A melanóma (más néven bőrrák) a 20-30 éves korosztály leggyakoribb daganatos megbetegedése és második a 30-35 éves korosztálynál. Ráadásul az atípusos anyajegyet és a bőrrákot szinte kizárólag csak szakember tudja felismerni. Mindezek miatt saját és családunk bőrének védelme nyáron kiemelten fontos számunkra és neked is az kell, hogy legyen. Hozz felelős döntést!

UV sugarak

Kémiai vs. fizikai fényvédelem

A kémiai fényvédők működési elve, hogy beszívódnak a bőrbe és elnyelik az UV sugarakat. A fényvédő hatás kialakulásához kb. fél óra szükséges, ezért fontos, hogy napon tartózkodás előtt legalább fél órával bekenjük magunkat. Egyre többünk számára ismert az a tény, hogy a hagyományos fényvédő készítményekben található kémiai fényvédő szerek (pl. Octinoxate, Oxybenzone) felszívódva koránt sincsenek jó hatással bőrünkre és szervezetünkre. Irritálhatnak, gyulladáskeltőek lehetnek, allergizálhatnak, valamint összefüggésbe hozhatóak a hormonális egyensúly felborulásával és rákos megbetegedésekkel is. Hawaii-on már be is tiltották a kémia fényvédőket környezetkárosító hatásaik miatt. Bővebben erről itt olvashatsz.

A fizikai fényvédők ezzel szemben a természetben megtalálható finomra porított ásványok (cink-oxid, titán-dioxid), melyek a napsugarakat a bőr felszínéről visszatükrözve, megakadályozzák az UVA és UVB sugarak elnyelődését a bőrben, így megelőzik a napégést és a hosszú távú káros hatások kialakulását. A mikorszemcsés változatok bőrben nem szívódnak fel, nem allergizálnak és nem irritálnak, a bőr felületén azonban enyhén opálos-fehér bevonatot képeznek, ami esetenként esztétikailag zavarhatja a napozókat. Ezért elterjedtek a nano szemcsés fizikai fényvédővel készült készítmények, melyek ugyan nem képeznek fehér bevonatot a bőrön, de ez idáig hitelt érdemlő eredmények nem igazolták, hogy ezek ilyen formában nem szívódnak fel, így azt sem tudjuk, hogy használatuk biztonságos-e. Éppen ezért a mikroszemcsés változat ajánlott.

 

Sejtszintű védelem és az antioxidánsok

Léteznek különböző esszenciális olajok, melyek segítségével természetes úton fokozható a fényvédő aktivitás azáltal, hogy 

  • védik a sejteket az UV sugárzás DNS károsító hatásától,
  • serkentik a sejtek természetes védekező reakcióit,
  • valóban képesek az UV sugarak elnyelésére.

Ilyenek a shea vaj, kakaóvaj, homoktövis olaj, jojoba olaj, szezámolaj, stb. Ezen összetevők tökéletesen kiegészítik a fizikai vagy kémiai fényvédő anyagokat, hiszen megnövelik a készítmény napvédő hatását, melyet az SPF faktorszám után egy + jelöléssel jelölnek. Amennyiben egy készítmény csupán sejtszintű védelmet biztosító összetevőket tartalmaz (fizikai és kémiai fényvédőt nem), nem írható rá faktorszám és napozáshoz nem ajánlott, kizárólag napozáshoz szokott bőrre 11 óra előtt és 15 óra után. Az ilyen fényvédős arckrémek tökéletesen megállják a helyüket akkor is, ha kevés időt, nem napozás céljából tartózkodsz a napon, ugyanis rövid távon megelőzik a napégést.

A napsugárzás okozta káros szabad gyökök semlegesítését pedig az antioxidánsok látják el, ezért elengedhetetlen jelenlétük egy jó napvédő készítményben. Továbbá az eszenciális olajokhoz hasonlóan az antioxidánsok is jelentősen növelik a fényvédő hatást. Ezen kívül:

  • lassítják a bőr öregedési folyamatait
  • csökkentik a pigmentfoltok kialakulásának valószínűségét
  • segítik a bőr regenerálódását
  • segítik a sebgyógyulást
  • csökkentik a gyulladásos folyamatok kialakulásának veszélyét

Antioxidánsok, ti csodásak. :) Fellelhetőek vitaminokban, növényi kivonatokban: E-vitamin, zöldtea kivonat, vadgesztenye-kivonat, aloe vera gél, shea vaj, stb.

 Egészséges napozás

 

 Így védekezz a napsugárzás ellen – természetesen 

  • 6 hónapnál fiatalabb babát ne tegyél ki közvetlen napfénynek, számukra az árnyék az egyetlen megoldás. 6 hónapnál idősebb babáknál legjobb a mechanikai védelem, védd őket megfelelő ruházattal, és szigorúan maradjatok beltérben, amikor legerősebb a sugárzás.
  • 11 és 15 óra között ne napozz! Tölts a napon ebben az időtartamban 20 percet és legyen rajtad olyan bőrfelület, melyen nem használsz fényvédőt. Ezidő alatt megkapod a szükséges D-vitamin mennyiségedet. Fizikai mérések szerint a napi UV sugárzás mintegy 60%-a ekkor érkezik a földfelszínre és a D-vitamin szintézis is csak ebben az időszakban lehetséges. Amint megvan a D-vitaminod, tökéletes alkalom kínálkozik egy kis pihenésre, egy hosszú, a családunk és barátaink társaságában elköltött ebédre, olvasásra, alvásra, társasjátékra, összebújásra. :) Ha árnyékban tartózkodsz, tudd azt, hogy az UV sugarak 50-80%-a ott is eléri a bőrt. Ha pedig autóban, az üveg megszűri ugyan az UVB sugarakat, de az UVA sugarakat 70%-ban átengedi (tehát leégni nem fogsz, de a ráncaidnak nem tesz jót). 
  • 11 előtt és 15 óra után nyugodtan élvezd a napot, és ha ruhával nem tudod vagy nem akarod védeni magad, védekezz a káros sugárzás ellen fényvédő készítményekkel, melyek a teljes UV tartományt képesek elnyelni/visszaverni, az UVB és UVA sugarakat is szűrik. Figyelj arra, hogy a homokról, sziklafalról, házak faláról, betonról visszaverődő fény 25%-kal növeli az UV sugárzás mértékét, és azt se feledd, hogy az UV sugarak nagy %-ban a vízben is jelen vannak. A víz a rávetődő fényt majd’ 100%-ban visszaverheti, így pl. ha vízben tartózkodsz, az arcodat érő sugárzás ereje megkétszereződhet. Tehát 11 óra előtt és 15 óra után is fontos az UV sugarak elleni védekezés és érdemes a fokozatosság elvét követni. Érdemes szoktatni a bőrödet a naphoz, a mértékletesség elve itt is jó irányadó.

Erről a 9 dologról ismered fel a jó és hatékony natúr fényvédőt

A bőröd egészségét, védelmét és fiatalosságát tartja szem előtt, ezért:

  1. Széles spektrumú MIKROSZEMCSÉS FIZIKAI FÉNYVÉDELMET biztosít, hatékonyan véd az UVA és UVB sugaraktól is.
  2. MENTES MINDEN KÁROS KÉMIAI FÉNYVÉDŐ SZERTŐL - a széles körben elterjedt kémiai fényvédő oxybenzone beszívódik a bőrbe, kimutatható az anyatejben, beavatkozik a hormonrendszer működésébe, összefüggésbe hozható az endometriózissal, valamint használatával nagy a valószínűsége a bőr allergiás reakciójának. A szintén sokat használt octinoxate (octylmethoxycinnamate) és homosalate ugyanígy beavatkozik a hormonrendszer egyensúlyába és szintén kimutatható az anyatejben - figyeld a címkén az összetevők INCI jelölését!
  3. MENTES A NANOSZEMCSÉS FIZIKAI FÉNYVÉDŐKTŐL – ezek ugyan nem képeznek enyhe fehér bevonatot a bőrön, de ez idáig hitelt érdemlő eredmények nem igazolták, hogy ilyen formában nem szívódnak fel, így azt sem tudjuk, hogy használatuk biztonságos-e.
  4. SEJTSZINTŰ VÉDELMET biztosító komponenseket tartalmaz – serkentik a sejtek természetes védekező reakcióit, védik a sejteket az UV sugárzás DNS károsító hatásától és fokozható általuk a fényvédő aktivitás.
  5. ANTIOXIDÁNSOKAT tartalmaz a bőr fiatalságának megőrzéséért – lassítják a bőr öregedési folyamatait, csökkentik a pigmentfoltok kialakulásának valószínűségét, segítik a bőr regenerálódását és a sebgyógyulást, csökkentik a gyulladásos folyamatok kialakulásának veszélyét és növelik a fényvédő hatást.
  6. Bio finomítatlan olajokkal és növényi kivonatokkal ÁPOLJA ÉS HIDRATÁLJA a bőröd.
  7. VEGÁN, ÁLLATKÍSÉRLET-MENTES
  8. FÖLDBARÁT, tehát csomagolóanyagával nem szennyezed a Földet és kémiai fényvédővel nem mérgezed a tengerek, tavak élővilágát.
  9. És nem utolsósorban MENTES MINDEN EGYÉB KÁROS ANYAGTÓL.

Egészséges naptej

 

Mi, a Nagoránál a fenti szempontok teljes körű figyelembe vételével fejlesztettük ki saját fényvédőinket. A kizárólag nem nanoszemcsés fizikai fényvédőt tartalmazó, káros anyagoktól mentes, 100% natúr nagora fényvédő készítményeket úgy alkottuk meg, hogy teljeskörű, biztonságos védelmet nyújtsanak az UVA és UVB sugarak ellen, és növeljék a bőr UV sugárzással szembeni természetes védekező képességét is. Emellett minden összetevő a bőr természetes folyamait támogatja, megelőzik öregedését és ápolják, hidratálják. A kiürült tégelyeidet pedig visszaváltjuk, mert célunk, hogy veled együtt egy élhetőbb bolygót hagyjunk az unokáinkra. Próbáld ki kockázatmentesen a Nagora fényvédőket. A gyógynövények nem tévednek, minden termékünkre 60 napos pénzvisszafizetési garanciát adunk, sőt bizalmadat levásárolható pontokkal honoráljuk.

 

Hozz felelős döntést! Vigyázz a bőrödre és a családodéra!

 

Tipp: Készítsd fel bőrödet az egészséges napozásra! Nyaralás/napozás előtt 1-2 héttel fogyassz rendszeresen sárgarépát, homoktövist vagy sütőtököt. Ezzel feltöltöd szervezetedet béta karotinnal, mellyel szebben barnulsz, ápolod bőröd és tartósabb lesz a barnaságod. Még több tippek és tévhitek, hasznos tudnivalók itt.

 

Szerző: Prokaj Bea


Csak nőknek: Ha érdekelnek a női témák (szépségápolás, tudatos életmód, egészség, nőiség) egy odafigyelő, támogató, inspiráló, tudatos, biztonságos női térben, gyere el a modern fonóba, csatlakozz zárt facebook csoportunkhoz, a Nagora Női Körhöz.

Tetszett? Oszd meg, hogy mások is elolvashassák!

 

 Ha érdekelnek további érdekes és hasznos tartalmak és fontos számodra az egészséges, környezettudatos életmód, iratkozz fel levelezésünkre itt

Forrás:

http://www.ewg.org/news/testimony-official-correspondence/cdc-americans-carry-body-burden-toxic-sunscreen-chemical
http://www.hazipatika.com/napi_egeszseg/daganatok/cikkek/sokkolo_kepek_es_dobbenetes_tenyek_a_borrakrol/20080505144655
http://www.webbeteg.hu/cikkek/borbetegsegek/5693/anyajegy-es-melanoma
http://cosmio.hu/bongeszde/184-egeto-kerdesek-felelos-valaszok
Image courtesy of stockimages at FreeDigitalPhotos.net

 

Az itt található információk kizárólag tájékoztató célt szolgálnak, nem teljes körűek, nem minősülnek tanácsadásnak, szakvélemyénynek, nem helyettesíthetik szakember véleményét, pontosságukért, teljességükért nem tudunk felelősséget vállalni.