Legyen csodás napod! Segíthetünk? +36-30/660-1553

Blog

Neked is gondot okoz az ekcéma? Ismerd fel időben a betegséget és kezeld megfelelően!

Gréta
Gréta
2020.06.10 19:15
Neked is gondot okoz az ekcéma? Ismerd fel időben a betegséget és kezeld megfelelően!

Az ekcéma azon bőrbetegségek egyike, amelyik kortól függetlenül felütheti a fejét kicsiken és nagyokon egyaránt. Sajnos jól látható nyomot hagy a bőrön, tünetei kellemetlenek és az ekcéma nem ritkán más betegségek kísérő jelensége lehet. Ebben a cikkben annak járunk utána, hogyan ismerheted fel időben ezt a bőrállapotot és milyen módszerekkel tarthatod kordában a tüneteket.

Több mint valószínű, hogy ha te még nem estél át ezen a bőrbetegségen, azért találkoztál már olyan rokonnal, baráttal vagy akár kollégával, aki nem volt olyan szerencsés, mint te és kínozta már az ekcéma valamelyik fajtája. Ebben sajnos semmi meglepő nem lenne, hiszen a legutóbbi felmérések szerint


az ekcéma az egyik leggyakoribb bőrbetegség, az emberek több mint 10%-a (5 év alatti gyerekek 10-15%-a, 19 év alatti korosztály 17,3%-a) érintett valamelyik fajtájában.


Éppen ezért érdemes kicsit több szót vesztegetni rá, mert ha téged nem is érint, elképzelhető, hogy a családban valakinek szüksége lesz a kincset érő jó tanácsokra, aminek a segítségével felveheti az olykor élethosszig tartó harcot ezzel az undok bőrbetegséggel szemben. Hiszen akár a gyermeked bőre is megszenvedheti ha pl. az óvodában agresszív kézmósót használnak, de akár az uszodában is összefuthattok vele a klóros víznek köszönhetően.

 

 Ekcéma kezelése

Ismerkedjünk meg az ekcémával közelebbről

 

Igazság szerint nincs könnyű dolgunk, ha az ekcéma pontos meghatározására törekszünk. Nem azért, mert kevés lenne a rendelkezésünkre álló szakmai anyag és kutatás, hiszen az egyik leggyakoribb bőrbetegségként igencsak népes tábor kutatta már a témát.

 

Inkább azért jelent problémát az ekcéma pontos körülírása, mert a szakemberek sem jutnak közös álláspontra azt illetően, hogy milyen altípusokat sorolhatunk be az ekcéma-kategóriába és miket kezelhetünk ettől különálló bőrgyulladásként, bőrbetegségként. Ugyanígy, a kiváltó okokat tekintve is majdhogynem a sötétben tapogatózunk.

 

Annyit mindenesetre elmondhatunk, hogy az ekcéma olyan betegségcsoportot takar, amely a bőr felszíni gyulladását vagy más jellegű irritációját váltja ki. Ilyen lehetnek például a nedvedző, gennyes hólyagok és a viszkető kipirosodott bőr is, de akkor sem kell csodálkozni, ha esetleg más tünetek, például duzzanat is megjelenik az irritált területen.

 

Az egyébként szinte biztosra vehető, hogy az ekcéma a csecsemők 10-20%-át nem kerüli el és vannak olyan szakmák, ahol nagyobb a betegség előfordulási esélye. Ilyen példának okáért a takarító, a fodrász, az orvos vagy a többi olyan szakma, ahol főként a kezünket használjuk a munkavégzés során és a bőrük ki van téve az időjárási viszonyoknak, a szélsőséges hőmérsékletnek, vagy a tisztító, kémiai anyagoknak. 

 

Ekcéma tünetei

De mik is az ekcéma tünetei?

 

Kis túlzással elmondhatjuk, hogy ahány típusa van, szinte annyi tünete lehet az ekcémának. Egy közös nevezője van a különböző ekcéma-fajtáknak, az pedig nem más, mint a roppant kellemetlen viszketés, az állandó vakarózási kényszer. 

 

Gyakran ennek következménye egyébként a kiütések megjelenése is, amik főként a kézen, a csuklón, az arcon, a háton vagy épp a lábon ütik fel a fejüket. Ezen kívül az ekcéma főbb tünetei lehetnek még:

 

  • a kipirosodott érdes bőr,
  • az erős bőrszárazság,
  • a pörkök,
  • a hámlás,
  • a duzzadt kiütések,
  • és a nem ritkán nedvedző, gennyező hólyagok.

 

Hogy mi miatt alakul ki az ekcéma, azt még ma sem tudjuk pontosan és sajnos meggyógyítani sem tudják egyelőre az orvosok. Együtt élni lehet vele és kellő odafigyeléssel, megfelelő bőrápolással a tünetek is kordában tarthatók, azonban arra fel kell készülnünk, hogy az ekcéma időről időre fel fog tűnni a bőrön.

 

A leginkább elterjedt nézet egyébként az, hogy ez a bőrbetegség egyfajta immunválasz-reakció[1] a szervezettel kapcsolatba kerülő, nem ritkán irritatív anyagokra. De vannak olyan elméletek is, amelyek a családon belül öröklött allergiával vagy akár az asztmával is kapcsolatba hozzák.

 

Ilyen ekcémás reakciót válthat ki egyébként egy nem megfelelően megválasztott szappan, a túl hideg, vagy túl meleg idő, a rossz mosószer, az állatok simogatása. De akár egy felső légúti megbetegedés, megfázás is, és a stressz is csak rontja az állapotot. Egy szerencsénk viszont mindenképpen van az ekcémával: nem fertőző betegség, nem terjed emberről emberre.

 

Ekcéma kezelése

A különböző ekcéma típusok nyomában

1. Atópiás dermatitis vagy atópiás ekcéma

Ezt tekinthetjük a leggyakoribb ekcéma-típusnak, és ez az, ami gyermekkorban leggyakrabban előfordul. Első jele a száraz bőr, ami viszketni kezd, később pedig vörös foltok alakulnak ki rajta. Ezek idővel fehér színbe fordulhatnak és kifakadhatnak.

Kiváltó okai lehetnek:

  • alacsony páratartalom,
  • szélsőséges hőmérsékletingadozás (túl magas – túl alacsony),
  • hormonális változások,
  • ételallergia,
  • bizonyos szövetek, például a gyapjú vagy a szintetikus anyagok allergiája,
  • állati szőr és nyál,
  • poratkák,
  • kémiai anyagok, például hagyományos (nem natúr) szappanok, tusfürdők, illatanyagok, tisztítószerek, mosószerek.

Tünetei minden korban máshol és máshogy jelentkeznek. Míg csecsemőkorban főként az arcon, kisgyermekkorban főként a hajlatokban, ifjúkorban a tenyéren, talpon, végtagokon.

2. Kontakt ekcéma

A betegek egy részénél előfordul, hogy akkor jelentkezik az ekcémás bőrreakció, amikor valamilyen anyaggal érintkezik, vagyis kontaktusba kerül a bőrük. Ennek is főként a száraz, vörös, viszkető bőr a jellemzője és csalánkiütéshez hasonlító foltok jelennek meg az irritált területen.

 

Kontakt ekcéma közül egyébként kétfélét különböztethetünk meg egymástól:

  • irritatív kontakt ekcémát,
  • és allergiás kontakt ekcémát.

 

Előbbi jellemzője az, hogy az irritációt kiváltó anyag közvetlenül találkozik a bőrrel, például sampon, mosószer, hajfesték formájában, míg az allergiás kontakt ekcéma esetében már az immunrendszer túlzott reakciója valamilyen allergén anyagra az ekcéma. Az egyik leggyakoribb ilyen allergia talán a fémallergia, de előfordulhatnak még allergén anyagok sminkeszközökben, a latexben, a gumiban, de még gyógyszerekben is.

 

Ekcéma babáknál

3. Dyshidroticus ekcéma

Ez a fajta ekcéma főként a lábon és a kézen jelentkezik, leginkább a 40 év alatti felnőtteknél. Jellegzetes tünetei közé tartozik a viszketés, valamint a hólyagok megjelenése, amik gennyedzve ki is fakadhatnak. Ezek a hólyagok többnyire pár hét alatt megszűnnek, de időről időre visszatérnek.

 

Egyelőre még nem tudjuk, hogy mi váltja ki a dyshidroticus ekcémát, de nem zárható ki, hogy a megjelenése kapcsolatban áll más gombás bőrfertőzésekkel, a szénanáthával, a stresszel és az időjárási viszonyokkal is.

 

4. Nummularis vagy discoid ekcéma

Ez a fajta ekcéma leginkább felnőtteken jelentkezik, nem ritkán olyanokon, akik gyermekkorukban például atópiás ekcémától szenvedtek. Általában sötétvörös, kerek vagy ovális, könnyen repedező plakkok alkotják és főleg a lábszár alsó részén, a törzsön, valamint az alkaron láthatók.

 

Kiváltó okai közé tartozhat a rossz vérkeringés, rovarcsípés, a száraz bőr, a bőr más típusú sérülései (például égés), gyógyszerallergia, bakteriális bőrfertőzés, vagy épp a fémekkel szembeni érzékenység.

 

5. Stasis ekcéma

Ezt a fajta ekcémát vénás eredetű ekcémának is szokták hívni, mivel kialakulása a rossz vérkeringésre is visszavezethető. Leggyakrabban az idősebb embereknél lép fel, főként a lábszáron jelennek meg a stasis ekcémára jellemző sötétvörös foltok, a száraz bőr, a viszketés, a bőrrepedés, valamint a hólyagok.

 

6. Asteatoticus ekcéma

Korábban tartotta magát az a nézet, miszerint az Asteatoticus ekcéma az idősek – jobban mondva 60 év felettiek – ekcémája, mivel kialakulása főként a száraz bőrhöz köthető. Manapság azonban már egyre gyakrabban látható a középkorú és fiatalabb korosztály tagjain is.

 

Ez az a fajta ekcéma, aminek a leggyakoribb előfordulási helye a lábszár, de azért a felsőbb régiók sem menekültek meg tőle. A viszkető, vörös, illetve rózsaszín foltok, a repedezett, rendkívül száraz bőr és a fájdalom egyaránt velejárója ennek a fajta ekcémának.

 

Ekcéma kezelése természetesen

Így kezelheted természetesen az ekcémát

 

Ahogy fentebb is olvashattad, az egyes ekcémafajták kiváltó okait még mindig nem ismerjük pontosan, így viszont hathatós gyógymód sincs rájuk, egyetlen megoldás a teljes életmódváltás. Krémekkel és gyógynövényekkel azonban az ekcémát kordában tudod tartani azokban az időszakokban, amikor intenzívebbé válnak a tünetek. Személyes történetünket, melyben leírom, hogy a fiamat hogyan sikerült kigyógyítani a makacs ekcémából, itt olvashatod.

 

A különböző ekcéma típusok pedig emelik a tétet, hiszen a tünetek változatossága is tovább színesíti a palettát. A gyógyszeres kezelésen kívül, amit te megtehetsz, az leginkább az, hogy kiiktatod az agresszív, szárító hatású kozmetikai összetevőket, melyek erősíthetik a tüneteket. Ezzel szemben megfelelő alternatíva lehet a kíméletes, gyógynövényes natúrkozmetikumok használata. Tisztálkodásnál fontos, hogy natúr szappant vagy tusfürdőt, akár babáknak szánt fürdetőt válassz, amiben semmiféle szárító vagy irritáló anyag nincs, viszont annál több kímélő, növényi tenzid és gyulladáscsökkentő gyógynövény.

 

Ezen kívül pedig a hidratálásra, zsírozásra kell nagy hangsúlyt fektetned neked is és a gyermeked bőrápolása során is. Ha mégiscsak felütötte nálatok a fejét az ekcéma, vagy nagyobb hangsúlyt fektetnél a megelőzésére, akkor olyan natúrkozmetikumokkal érdemes kezelned magatokat, amik finoman táplálják és hidratálják a bőrötöket, hiszen a száraz bőr szinte minden ekcéma típusnál megfigyelhető tünet.

 

Megoldás ekcémára

Gyermeked fürdetése során ezért ajánlott például az illatmentes, mandulaolajjal hidratáló Baba fürdetőt és sampont, vagy a bio sárgabarackmagolajjal készült Tápláló baba fürdető és sampont, és a Fürdetőolaj esszenciát használnod. Utána pedig jöhet egy újabb finomság, a bio avokádóval és levendula illóolajjal készült Baba testápolónk is.

 

Ami pedig neked hozhat enyhülést az ekcémás bőrödre, az a Kakaóvajas testápoló, valamint a kifejezetten ekcémás bőrre készített Fitoszterolos intenzív bőrvédő krémünk. Az ekcémás bőrre kifejlesztett natúrkozmetikumokat itt tudod megnézni. Próbáld ki őket Te is!

 

Te találkoztál már az ekcéma valamelyik változatával? Mondd el nekünk a tapasztalataidat a Nagora Női Körben!

 

Szerző: Klibán Gréta


Ha érdekelnek további érdekes és hasznos tartalmak és fontos számodra az egészséges, környezettudatos életmód, iratkozz fel levelezésünkre itt.

Tetszett? Oszd meg, hogy mások is elolvashassák

 

 

[1] WebMD; Skin Conditions and Eczema - https://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/guide/atopic-dermatitis-eczema#3

Blogunkban ezeket a termékeket ajánlottuk: