Legyen csodás napod! Segíthetünk? +36-30/660-1553

Blog

Mitesszerek kezelése hatékonyan

Gréta
Gréta
2023.01.18 14:15
Mitesszerek kezelése hatékonyan

Ugye volt, hogy Te is találtál már apró, zavaró, fekete vagy fehér pöttyöket az arcodon? De mik is ezek pontosan, miért alakulnak ki és mit tegyél ellenük? Íme!

Rengeteg nő (és férfi) életét keserítik meg az aknék, azaz a pattanások és a mitesszerek, amelyek akár az egész felnőttkort is végig kísérhetik. Pattanás és mitesszer esetén olyan folyamatok indulnak el a bőrben, amiben a faggyú összetétele megváltozik, gátolva a bőrlégzést. Ez a szőrtüszők kivezetőcsöveinél is változást, folyamatos elszarusodást okoz, ahol a faggyú megreked, a hámsejtekkel keveredik és faggyúdugasz, komedó (mitesszer) keletkezik. Ha nem alakulnak ki gyulladásos folyamatok, akkor fekete- vagy fehérfejű komedók, köznapi nyelven mitesszerek alakulnak ki, ha pedig begyulladnak a faggyúdugaszok, akkor pattanások jelennek meg az arcon, mellkason, de akár a felkaron is. Ez a hiedelmekkel ellentétben nem csupán a kamaszokat érinti. Sőt! A tini aknés bőrről itt írtunk bővebben. 

A mitesszerek, ezek a kis fekete (vagy akár fehér) pontok jellemzően az arcon helyezkednek el, kissé felemelkedő dudorokként. A színét annak köszönheti, hogy levegővel oxidálódik, ettől lesz fekete, viszont a zárt pórusokban nem érintkezik levegővel, ettől lesz fehér, nehezen ürülő. Sokan a kamaszkorral azonosítják, de sajnos 20-40 éves felnőttként is ugyanúgy megjelenhetnek ezek a bosszantó pöttyök az arcodon, és hiába tűnnek pusztán apró szépséghibának, mindenképp érdemes velük foglalkozni, még mielőtt el nem múló hegek, bőrhibák alakulnak ki.

Az akné típusai

MI OKOZZA A MITESSZEREKET?

HORMONÁLIS VÁLTOZÁSOK

Pubertáskorban a leggyakoribb a mitesszerek megjelenése, ekkor a hormonszint változása során még több faggyú termelődik a bőrben, azonban bármely életkorban megjelenhetnek. Ha felborul a hormonális egyensúly és a tesztoszteron hormon mennyisége nagyobb lesz az ösztrogénnél, a test szintén túlzott faggyútermelődéssel reagál. Ennek következtében a pórusok eltömődhetnek, ami aknéhoz, pattanáshoz vezethet.

Nőknél például jellemzően:

  • a menstruációval,
  • a terhességgel, valamint
  • a fogamzásgátló tabletták használatával
    összefüggő hormonális változások
  • policisztás ovárium szindróma (PCOS) lehetnek a mitesszerek, pattanások „táptalajai”.

ÉLETMÓD, EGYÉB

  • kiváltó tényező lehet akár a borotválkozás, amely során „megnyílnak” a hajhagymák,
  • a stressz,
  • a magas páratartalom
  • bizonyos gyógyszerek, főleg a szteroid alapúak
  • a túlzott hús és tejfogyasztás is vagy
  • az erős izzadás


Mitesszerek kezelése

TIPPEK A MITESSZEREK OTTHONI KEZELÉSÉRE

 

Sok helyen árulnak csodaszereket, mitesszer eltávolító eszközöket, de mi maradunk a természetes megoldásoknál, és összegyűjtöttünk néhány tippet, hogy segítsünk, mit tehetsz az arcodon lévő mitesszerek ellen.

 

1. Ne mosd az arcodat túl forró vízzel, és kerüld a túlzott tisztítást, mivel az erős hámlasztók, bőrradírok vagy habzó agresszív összetevők (pl. SLS, SLES) használata során nemcsak a felesleges faggyút távolítod el, hanem gyakorlatilag lenyúzod a bőr védőrétegét, ami kiszárad, így elkezd még több faggyút termelni, hogy önmagát visszazsírozza. Mindez végül még több póruselzáródáshoz és hosszú távon még több mitesszerhez és pattanáshoz vezet. Érdemes elkerülni a hozzáadott alkoholt is, pl alkoholos tonikokat, mert ezek is szárítják az arcot. Ha az alkohol az termékcímkén található összetevő (INCI) lista elején helyezkedik el, akkor az biztosan olyan mennyiség, ami már szárít.

2. Sose feküdj le sminkben, minden este alaposan tisztítsd meg a bőrödet, hogy tudjon levegőzni és regenerálódni, mert az elhalt hámsejtek nemcsak a pórusokat tömítik el, de szabadgyökök növekedésével csökkentik a kollagéntermelést és elősegítik a korai bőröregedést. Az egyik legfontosabb szépségápolási tipp, hogy mindig figyelj az alapos, ám kíméletes arctisztításra, amihez a 100% natúr Rose & Acai micella kétfázisú sminklemosót ajánljuk.

3. Hagyományos kozmetikumok szintetikus összetevői helyett keresd a kímélő cukortenzidekkel és tápláló gyógynövényekkel készülő arcápolókat. A bio hibiszkusz például csodákat művel az arccal, enyhén hámlasztó hatása ugyanis segíti a mitesszerek és pattanások kialakulásának megakadályozását. Keresd a kombinált bőrre kifejlesztett Rózsaliget arclemosó gélben vagy a zsíros bőrre készülő Acne control pórustisztító gélben.

4. Ne nyúlkálj az arcodhoz! Azzal, hogy az arcodhoz nyúlkálsz, baktériumokat, olajokat és más szennyeződéseket viszel a kezedről az arcodra. Csak tiszta kézzel nyúlj az arcodhoz. A pattanásaid kinyomkodásával nemcsak sebhelyeket okozhatsz, hanem baktériumok telepedhetnek meg a pórusaidban.

5. Mobiltelefon, sminkecset - Rendszeresen fertőtlenítsd azokat a tárgyakat, melyek közvetlenül érintkeznek az arcoddal. A sminkecset remek táptalaja a baktériumoknak, sőt elhalt hámsejteket és olajokat is találni rajta. Ezek mind rárakódhatnak a bőrödre és elzárják a pórusokat.

  • mobiltelefon heti 3x
  • sminkecset heti 1x
  • párna min heti 1x

6. A kevesebb több - Nem kell összevásárolni a legújabb trendek alapján minden hangzatos terméket. A nem bőrtípusnak megfelelő kozmetikum használata többet árt, mint használ.

7. INCI (összetevők) - Mindig olvasd el a kozmetikumok összetevőit (INCI) és kerüld el azokat, melyek eltömíthetik a pórusaidat pl. kőolajszármazékok (Mineral Oil, Paraffin, Vaseline, Petroleum stb.). A hagyományos kozmetikumok ezen kívül számos, hormonháztartás befolyásoló összetevőt tartalmazhatnak pl. parabének (Methyl-, ethyl-, propyl-, butylparaben és benzyl p-hydroxybenzoate). Bővebben erről itt olvashatsz.

8. Komedogén összetevők - Ellenőrizd, hogy a kozmetikumod ne tartalmazzon komedogén összetevőket. Ellenőrizd, hogy a kozmetikumod ne tartalmazzon komedogén összetevőket. Pl. argánolaj, shea vaj, szőlőmagolaj, jojoba olaj), 4= nagy valószínűséggel eltömíti a pórusokat (pl. kókuszolaj, lenmagolaj, kakaóvaj), mivel nem tud mélyre szívódni, hanem egy olajos réteget képez a bőr felszínén. Így használata sokat ronthat a problémás bőr állapotán. Számos, a hagyományos (nem natúr) kozmetikumokban található további alapanyag, melyek szintén magasan komedogének pl. 

  • PEG (Polietilenglicole), PPG, szilikon (Dimethiconol,
    Cyclomethicone stb.), különféle szintetikus tenzidek,valamint
  • a kőolajszármazékok (Mineral Oil, Paraffin Wax, Liquidum
    Paraffinum, Petrolatum, Microcristallina Wax) stb.

9. Igyál sok vizet - így kiürülnek a pattanást okozó méreganyagok a szervezetedből. Fogyassz magas rosttartalmú gyümölcsöket és zöldségeket. Kerüld a gyulladást okozó, feldolgozott vagy a túl fűszeres, zsíros élelmiszereket.

10. Sportolás után - azonnal szabadulj meg az izzadt ruhádtól és zuhanyozz le, így megakadályozod a pórusaid szükségtelen eltömődését.

11. Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a bőrtípusnak megfelelő hidratálásra is figyelj oda – nézd csak, itt összeszedtük, hogyan tudod megállapítani, milyen a bőrtípusod, mivel és hogyan érdemes ápolni.

12. A túlzott faggyúműködés, hegek és eltömődött pórusok kezelésére számos terápiás gyógynövény áll rendelkezésünkre. Ilyenek pl. rozmaring, ázsiai gázló, zsálya, hibiszkusz, kakukkfű, teafa, sárkányvér, kamilla, pacaxi, cickafark stb. A nagora kozmetikumai egyedülállóan több, mint 60 terápiás gyógynövényt tartalmaznak, így hatékony megoldást nyújtanak a zsíros/kombinált bőr problémáira. Ilyen például a Pure & matte pórusösszehúzó, mattító tonik esszencia, mely hegeket enyhítő és erősen antioxidáns, a dél-amerikai Sangre de Drago fából származó sárkányvérrel és faggyú-harmonizáló gyógynövényekkel csökkenti a pattanások számát és a bőr olajosságát.

akné, mitesszer

 

Ami pedig nem csupán a mitesszerek ellen jó, hanem az egész tested, de még a lelked is hálás lehet érte: kerüld illetve kezeld jól a stresszhelyzeteket!

 

Igen, tényleg így van, a stressz is az okozója lehet ezeknek a fekete pöttyöknek, és még ha nem is tudod teljes mértékben kiiktatni az életedből, helyes stresszkezeléssel látni fogod az arcodon is, mekkora károkat is okozott benned korábban. Az életmódváltással együtt jár az étrend átalakítása, köztudott például, hogy a túl sós, agyonfűszerezett, jellemzően gyorséttermi kaja (erre tényleg nem lehet mást mondani, sokszor az ételtől nagyon távol állnak) tönkreteszi az arcbőrödet. Is.

 

Talán az elején macerás odafigyelni arra, hogy egészségesen táplálkozz, de hidd el, hamar rutinná válik, és előbb-utóbb azon veszed észre magad, hogy már gondolkozni sem kell, ösztönösen a megfelelő ételeket választod, a megfelelően visszafogott fűszerezéssel. A csökkentett hús- és tejfogyasztás ugyancsak üdvös lehet.

 

Mitesszer kezelése

AMIT NE CSINÁLJ A MITESSZEREKKEL

A mitesszer nyomkodása nem kirívó dolog, valószínűleg mindenki beleesett már abba a hibába, hogy a puszta kezével akarta eltűntetni őket. Azonban jó, ha tudod, hogy hiába mosol kezet, attól még olyan szennyeződések kerülnek ilyenkor a bőrödre, amelyektől pattanás alakul ki, vagyis csak rontottál a helyzeteden. Az arcodat ilyenkor elég komoly irritációnak teszed ki, és tulajdonképpen bármennyire is odafigyelsz, próbálsz kíméletes lenni, a vége mindig gyulladás lesz, a kérdés csak az, hogy mekkora.

 

Több helyen is elérhetőek a vákuumos mitesszer eltávolítók, a mitesszer eltávolító maszkok, csipeszek, ezek azonban rosszul alkalmazva csak irritálják a bőrt, és további károkat okozhatnak, így célszerű szakemberhez fordulni.

 

ÖSSZEFOGLALÁS + NAPI ARCÁPOLÁSI RUTIN

Láthatod, hogy a mitesszer kezelése kapcsán is fontos, hogy tisztában legyél a bőrödben zajló folyamatokkal és ennek megfelelően alkalmazz eljárásokat és termékeket. Ahogy a hatékony testedzés is egy pontos terv szerint zajlik, úgy a bőröd ápolása sem lesz eredményes ha nem tervszerűen folytatod.

 

Megoldás a mitesszerekre

 

Segítségként összeállítottuk egy igen egyszerűen megjegyezhető arctisztítási napi rutint:

Nappali rutin:

  1. Arclemosás langyos vízzel,vagy ha nagyon olajosnak érzed reggel az arcodat, akkor Acne Control pórustisztító géllel 
  2. Pórusösszehúzás + mattítás: Pure & Matte tonik esszencia
  3. Kékfényvédelem + anti-aging: Peony-hyaluron booster serum 
  4. Nappali hidratálás + olajosság csökkentése: Teafa faggyúharmonizáló zselé

Esti rutin:

  1. Kímélő arclemosás Acne Control pórustisztító gél
  2. Regenerálás + anti-aging, ha szükséges: Faggyú-harmonizáló rozmaringos gél.

+1: Amennyiben a zsíros, tisztátalan bőr a test más részein is jelentkezik: Acne Control fekete szenes szappan.

 

+ Booster-ek 40 felett: rugalmasság, tónus javítására kizárólag a szemkörnyékre  - Serum 09 + anti aging az egész arcra Flower power szépítő arctonik esszencia.

Ez is érdekelhet még:

BŐRÖD VÁLTOZÁSA A MENSTRUÁCIÓS CIKLUS SORÁN

ÍGY VEHETED FEL A HARCOT AZ AKNÉS, PATTANÁSOS BŐRREL

ÍGY JELENNEK MEG A HORMONÁLIS VÁLTOZÁSOK A BŐRÜNKÖN

A SEBORRHEA ÉS A ZSÍROS BŐR NYOMÁBAN – ÍGY ISMERHETED FEL ÉS KEZELHETED EZEKET A BŐRÁLLAPOTOKAT!

NEKED IS GONDOT OKOZ AZ EKCÉMA? ISMERD FEL IDŐBEN A BETEGSÉGET ÉS KEZELD MEGFELELŐEN!

AMIT A KORAI BŐRÖREGEDÉSRŐL MINDENKÉPPEN TUDNOD KELL

TONIK KALAUZ KEZDŐKNEK ÉS HALADÓKNAK: AZ ESSZENCIA, A PERMET ÉS A MIST – MI A KÜLÖNBSÉG

VÍZ- ÉS ZSÍRBÁZIS – A TERMÉSZETES EGYENSÚLY

 

 

Szerző: Klibán Gréta


Ha érdekelnek további érdekes és hasznos tartalmak és fontos számodra az egészséges, környezettudatos életmód, iratkozz fel levelezésünkre itt.

Tetszett? Oszd meg, hogy mások is elolvashassák!

 

Blogunkban ezeket a termékeket ajánlottuk: