Legyen csodás napod! Segíthetünk? +36-30/660-1553

Blog

Lehet hatékony egy natúr dezodor?

Gréta
Gréta
2019.04.04 21:10
Lehet hatékony egy natúr dezodor?

Lehet hatékony egy natúr dezodor? Utánajártunk … Tévhitek és amiket nem tudtál a dezodorodról.

Abban egyetértünk, hogy izzadni mindenki szokott és kell is, mert ez egy természetes jelenség, aminek feladata a testhőmérséklet szabályozása és a káros méreganyagok kiválasztása. Az izzadság legnagyobb része vízből áll, azonban ásványi anyagokat, nyomelemeket, fehérjéket, hormonokat és enzimeket is tartalmaz.

 

Mitől függ, hogy kellemetlen szagú-e az izzadságunk?

 

Biztos te is észrevetted, hogy van olyan ember, akiről edzés alatt ömlik a víz és mégsem büdös, míg más látszólag nem is izzad, mégis kellemetlen a szaga. Sőt magunkon is észrevehettük, hogy vannak időszakok/élethelyzetek, amikor a világ összes dezodora sem lenne elég, míg máskor, mintha „tiszta vizet” izzadnánk. Ez több mindentől függ.

Az izzadáskor keletkezett kellemetlen szagokat baktériumok illetve hormonok okozzák. Emiatt pl. a női verejték megváltozik a menstruációs ciklus hatására is. Ezen kívül nagyban befolyásolja az izzadtság összetételét az étel is amit fogyasztottunk, ugyanis az kiválasztódik a verejtékben (pl. fokhagyma, B-vitamin) és ilyenkor nem fokhagymaszagunk van, hanem maga az izzadás lesz más (kellemetlen) szagú, amiben már nem tudjuk azonosítani a fokhagymát, csak azt érezzük, hogy ma valamiért kellemetlenebb a szagunk. Ezen kívül a szagokat befolyásolhatja még a nem megfelelő (műszálas) öltezet is, mely nem szívja be, hanem „pang” rajta verejték, így a benne lévő mikroorganizmusok bomlási termékeket hoznak létre. Ezen kívül a stressz/fájdalom olyan reakciókat vált ki az emberből, melynek következtében a távozó verejték olyan hormonokat tartalmaz, ami kellemetlen szagú lehet a környezetnek.

 

Hogyan gátoljuk az izzadást?

 

Sehogy. Semmiképp ne gátoljuk az izzadást! Az anyatermészet okosan kitalálta testünk működését, ne akarjuk azt felülírni. Ne zárjuk el a verejtékmirigyeket, ne gátoljuk a kiürülést, mert az a mirigyek megduzzadásához, komoly megbetegedésekhez is vezethet. Olyan ez, mintha az autó kipufogóját betömnénk, mert zavar a kipufogó bűze. Lehetséges, csak nem vezet semmi jóra.

Ezért sem előnyösek az egészségre nézve a hagyományos izzadásgátló dezodorok, melyek célja a szervezet jól bejáratott működésének, funkcióinak blokkolása. Erre használt egyik leggyakoribb összetevő az alumínium. Erről bővebben itt olvashatsz.

 

Akkor mégis mit tehetek a kellemetlen testszag ellen?

 

Ahogy a nevében is benne van: dezodorálj, tehát szűntesd meg a kellemetlen szagokat. Nem magát az izzadást kell gátolni, hanem a szabadon távozó verejték szagát semlegesíteni. Ezen kívül megoldás lehet a megfelelő, jól lélegző öltözet és a kiegyensúlyozott életmód. A stresszt elkerülni lehetetlenség, de meg lehet tanulni kezelni akár a legegyszerűbb magunknak kifejlesztett légzéstechnikával/meditációval vagy csak azáltal, hogy kiszellőztetjük a fejünket egy 5 perces sétával és visszatérve a probléma nem is tűnik már olyan óriásinak. A gyakori mosakodás (akár napközben a munkahelyi mosdóban) is segíthet a nehezebb napokon.

 

Natúr dezodor

Natúr dezodor vs hagyományos dezodor

 

Felmerül a kérdés, hogy valóban hatékonyabb-e a hagyományos dezodor és vajon milyen árat kell fizetni ezért. Hogy kiderítsük, nézzük meg, mely összetevőket használja izzadásgátlásra, szagtalanításra és illatosításra a hagyományos kozmetikaipar:

 

  • alumínium: rendkívül hatékony izzadásgátló, mert erőteljesen összehúzza és eltömíti a pórusokat, így megakadályozza az izzadást. Ára: így viszont a méreganyagok sem tudnakszabadon távozni a verejtékkel, felhalmozódnak, ami akár komoly betegségekhez is vezethet (pl. a mellrák kialakulásában jelentős szerepe van). Szőrtelenítés utáni használat további kockázatot jelent, hiszen ilyenkor a mikrosérüléseken keresztül fel is szívódik alumínium. Az alumínium hatásáról a szervezetre itt olvashatsz.
  • triklozán: anti-mikrobiális, azaz szagtalanító hatása miatt kerül az izzadásgátlókba. Ára: hormonrendszer és immunrendszer károsító hatása is ismert.
  • parabén: közismert tartósítószer, egészségügyi kockázatai közismertek. A parabénről egy korábbi blogunkban írtunk.
  • szintetikus illatanyagok / parfümök: kellemes illatért és a kellemetlen szagok elnyomásáért használják. Ára: Gyakran irritatívak, bőrallergiát, fejfájást válthatnak ki. Az illatanyagokról bővebben itt olvashatsz. 

 

Nyilván lehetne még folytatni a sort, de nem az a célom, hogy ijesztgesselek. Meg kell állapítsuk, hogy a fenti összetevők kétségtelenül hatékonyak lehetnek, ha izzadásgátlás, vegyszeres szag-semlegesítés, és markáns illatfelhő előidézése a cél. A kérdés igazából az, hogy ki az aki hajlandó ezért ilyen árat fizetni – az egészségügyi következményekre értem.

 

 

Nos, vizsgáljuk meg hogy mit tehet egy natúr deó gyártó a szagokkal szembeni küzdelemben, ha ezeket az erős vegyszereket nélkülözi termékéből. Egy valódi natúr dezodor ilyenkor is a természetet és a gyógynövényeket hívja segítségül:

 

  • alumínium-, paraben-, triklozán-, szintetikus illatanyag mentes: elsőként a valóban natúr termékekben nem használják ezeket, ami már önmagában egy óriási lépést jelent az egészséges testápolásért.
  • izzadásgátlás helyett dezodorál: nem gátolja a szervezet normális működését, hanem segít a kellemetlen szagok semlegesítésében
  • kellemes illat: egy valódi natúr deóban csak megbízható, 100% natúr illóolajokat, virágvizeket találsz.

 


Azt már tudod miért egészségesebb a natúr dezodor, most elmondom neked, hogyan lehet ezt még fokozni. Nem titkokat fogok veled megosztani, egyszerűen csak azt mutatom meg, hogy mi itt, a Nagoránál hogyan használjuk a gyógynövények természet adta pozitív tulajdonságait. Lássuk, miben segít nekünk 9 csodás gyógynövény:

  • varázsmogyoró: nem kell rosszra gondolni ;), ez a csodás gyógynövény megnyugatja a bőröd, enyhe összehúzó hatással bír, így mérsékli az izzadást és nem gátolja
  • nyílgyökérliszt: neki köszönheted a selymes bőrt, ugyanis kiváló mattító, nedvszívó tulajdonságokkal bír
  • muskotályzsálya: szabályozza az izzadásodat, antibakteriális, tehát gátolja a kellemetlen szagokért felelős bakériumok felszaporodását
  • kevés szódabikarbóna: remek természetes fertőtlenítő, semlegesíti a kellemetlen szagokat. Tudtad, hogy a szódabikarbóna bár natúr, lúgos kémhatású, így nagyobb mennyiségben irritálhatja a hónalj bőrétés csípő érzést okozhat?. Ezért használunk mi belőle csak egy keveset. 
  • természetes illat terápiás illóolajokkal: a teafa, citrom, indiai citromfű, levendula, eukaliptusz olajaink mind premium minőségűek és 100% tisztaságúak, így a kellemes illatukon túlbakrétiumolő hatásúak, ezáltal szintén hozzájárulnak a kellemetlen szagok távoltartásához
  • allantoin és aloe vera: táplálja, nyugtatja, hidratálja a bőröd, ami különösen fontos a szőrtelenítést követően fellépő irritált bőr számára.

 

Natúr dezodor

 

Azt tudnod kell, hogy a kellemetlen szagért nem a dezodor a felelős, hanem a hormonok, baktériumok, illetve a stressz, így előfordulhat, hogy míg bizonyos napokon tökéletesen véd a deód, más napokon szükség van a gyakoribb használatra és esetleg gyakoribb mosakodásra, már ha az egészséges deo mellett döntesz. :)

 

A hatóanyagok tudatos kiválasztásával még nem érnek véget egy natúr gyártó lehetőségei:

  • golyós krémdeo formula: nem kell belnyúlkálnod, higiénikus a használata, könnyen eloszlatható, nem “porzik” és nem is áll össze, mint a stift, nem hagy foltot a ruhádon,
  • tégelye visszaváltható: mi minden erőnkkel azon vagyunk hogy minél több területen minimalizáljuk ökológiai lábnyomunkat, így a deo üvegtégelyeket visszaváltjuk és újrahasznosítjuk, részletek itt
  • ..és természetesen a krém dezodorunk is 100% natúr és vegán, cruelty-free: nem tartalmaznak semmilyen állati eredetű anyagot és nem teszteljük állatokon.

 

Mindezeknek köszönhetően szerencsére ma már van választásod és odafigyelhetsz a saját és családod egészségere is, és nem kell kellemetlen kompromisszumokba sem belemenned a dezodorod kiválasztásakor. Mi ezen koncepció mentén alkottuk meg a Nagora gyógynövényes Varázsmogyoró-aloe-vera deo-t 2 illatban: Muskotályzsálya-levendula és - a tudatos férfiakra is gondolva - Citrom-citromfű illatban. Ha pedig érzékeny, allergiás a bőröd vagy kisbabát vársz, válaszd az illatmentes dezodort.

 

Próbáld ki kockázatmentesen a Nagora termékeket, a gyógynövények nem tévednek, minden termékünkre 60 napos pénzvisszafizetési garanciát adunk, sőt bizalmadat levásárolható pontokkal honoráljuk. Kiürült tégelyeidet pedig visszaváltjuk, mert célunk, hogy veled együtt egy élhetőbb bolygót hagyjunk az unokáinkra.

natúr dezodorSzerző:

Klibán Gréta

Ha érdekelnek további érdekes és hasznos tartalmak és fontos számodra az egészséges, környezettudatos életmód, iratkozz fel levelezésünkre.

Tetszett? Oszd meg, hogy mások is elolvashassák!