Legyen csodás napod! Segíthetünk? +36-30/660-1553

Blog

A seborrheás dermatitisz és a zsíros bőr nyomában – így kezelheted ezeket a bőrállapotokat!

Gréta
Gréta
2023.01.04 12:15
A seborrheás dermatitisz és a zsíros bőr nyomában – így kezelheted ezeket a bőrállapotokat!

Vannak olyan bőrbetegségek, amelyek szemmel is jól látható módon támadják testünk elsődleges védelmi vonalát, a bőrünket. Ezek egyike a nem is olyan ritka seborrheás dermatitisz, amely az egyik leginkább nyomot hagyó bőrelváltozások egyike, ami kicsikre és nagyokra egyaránt jellemző lehet. Éppen ezért most bemutatjuk, miről ismerheted fel a seborrheás dermatitiszt, hogyan veheted fel a harcot ellene és hogyan tudod megkülönböztetni az olajos seborrheás bőrtől.

Biztosan te is láttál már olyan férfiakat és nőket, illetve gyerekeket a környezetedben, akiknek makacsul vissza-visszatértek a vörös foltok az arcára, esetleg korpázóan hámlott az arcbőre, kitágultak a pórusai vagy épp korpásodott a haja.

 

Nem is olyan meglepő ez, hiszen ezek mind a seborrheás dermatitisz tünetei közé tartoznak, ami egyébként az egyik leggyakoribb bőrbetegség nemcsak itthon, de világszerte. Persze ez a tudat senkit nem nyugtat meg, hiszen az ilyen jellegű bőrhibák káros csapást mérnek az önbizalmunkra és a szépségünkbe, a bőrünk egészségébe vetett hitbe.

 

Mivel számunkra is fontos a bőröd egészsége, lerántjuk a leplet a seborrheás dermatitiszről: bemutatjuk a tüneteit és azt is, hogyan kezelheted magad vagy a családtagjaidat, ha esetleg kialakulna nálatok. Ne aggódj, nem olyan nehéz felvenni vele a harcot, mint gondolnád!

Seborrhea

De kezdjük az elején: mi a seborrheás dermatitis?

 

A seborrheás dermatitisz (más néven korpás seborrheás bőr) olyan krónikus bőrbetegség, melynek eredetét a bőr túlzott faggyútermeléséhez kötik – bár azért még néhány más tényező is szerepet játszhat benne. Sajnos a tünetek kézben tartása egy hosszú folyamat eredménye lesz, mivel az orvostudomány szerint a betegség teljes mértékben nem gyógyítható meg.

 

A seborrheás dermatitis leginkább azokon a testtájakon jelenik meg, ahol a szervezetünk faggyúmirigyei nagyobb csoportokban koncentrálódnak. Ilyen lehet például az arc, a haj alatt megbújó fejbőr, de előfordulhat még a mellkason, a kar és a láb hajlataiban, a köldök környékén, az ágyéki részeken, a mellek alatt, de még a fenekünkön is.[1]

Enyhébb vagy súlyosabb formában, de igen gyakori betegségnek tekinthetjük, hiszen egy tanulmány[2] szerint a felnőtt emberi populáció 5%-ánál felütheti a fejét. Ez viszont nem jelenti azt, hogy csupán a felnőtteknél jelentkezhet: gyakorlatilag nincs olyan korcsoport, amelynél ne alakulhatna ki, bár az újszülöttek, valamint a 30-60 év közöttiek tartoznak az igazán veszélyeztetett korcsoportba. Saját, több mint 1000 főn végzett kutatásunk 40%-os előfordulást mutat, tehát mindenképp érdemes tájékozódni a tünetekről és a helyes kezelésről.

Miért alakul ki a seborrheás dermatitisz?

 

Bár nem ma kezdték el vizsgálni az eredetét, azonban a kutatók egyelőre nem találták meg a betegség pontos kiváltó okát. Ennél fogva a legtöbb tanulmány szerint az alábbi okokra, illetve ezek együttesére vezethető vissza a kialakulása:

 

  • elképzelhető, hogy a génjeidben hordoztad a betegséget, mivel megörökölted és hajlamod van rá
  • lehet valamilyen immunrendszeri válasz,
  • hormonális változás,
  • a hideg, száraz levegő,
  • szmog,
  • a Malassezia nevű élesztőgomba megtelepedése a fejbőrön (a gomba a hajhagymák által termelt olajokkal-faggyúval táplálkozik).

 

Ami viszont komoly kockázati tényezőt jelent a seborrheás dermatitisz kialakulását tekintve:

  • az akne,
  • az AIDS,
  • az alkoholizmus,
  • a depresszió,
  • a szorongás,
  • a stressz,
  • a táplálkozási zavarok,
  • a Parkinson-kór[3],
  • a szívroham,
  • az epilepszia,
  • a pikkelysömör,
  • és a rosacea is.

 

Férfi szeborrea

 

Emellett a tapasztalat azt mutatja, hogy gyakrabban előfordul a zsírosabb bőrű embereknél, valamint a férfiak körében, főként a már említett 30-60 év közötti korosztályban. Ami viszont igen érdekes, hogy elég gyakran alakul ki a 3 hónapos vagy annál fiatalabb kisbabáknál is.

 

Bizonyára előtted sem ismeretlen a bölcsősapka (hétköznapi nevén koszmó) jelensége, amikor a baba fejbőrén nagyobb, sárgás-fehéres színű pikkelyszerű képződmények jelennek meg, leginkább a kutacs környékén. Ezek idővel elmúlnak, általában a kicsi 1 éves korára, de a pubertás, a tinédzserkor küszöbén ismét visszatérhetnek. A koszmó kezeléséről bővebben itt olvashatsz. 

 

A seborrheás dermatitisz tünetei

 

Ami a tüneteket illeti, a seborrheás bőrelváltozás tünetei elég széles skálán mozognak. Általánosságban véve elmondhatjuk, hogy a zsíros és száraz érzetű, de dörzsölésre olajos bőr, a kipirosodott bőr, a viszketés, a fejbőrön, a hajon, a szakállon és a bajuszon megjelenő korpa, valamint a sárgás-fehéres színű pikkelyes bőrfoltok és a hámlás is ide tartoznak. Gyakori a mitesszer és akné előfordulása is.

 

Utóbbiak egyébként a fejbőrön, az arcon, az orron, a szemöldökön, a fülön, a szemhéjon, a mellkason, a hónaljnál, az ágyék területén és a mellek alatt is megjelenhetnek. A tünetek pedig a hideg, téli idő beálltával, illetve száraz levegőjű helyeken súlyosbodhatnak.

 

Seborrhea, koszmó

Seborrheás dermatitisz vs. olajos seborrhea (azaz klasszikus zsíros bőr)

 

Mindkettő zsíros bőrtípus, de a tünetek eltérőek.

A seborrheás dermatitisz (más néven korpás seborrhea) esetén az arcbőr fénytelen és sápadt (de dörzsölésre jellemzően olajos), illetve érdes tapintású, ráadásul korpaszerű hámlást is tapasztalhatsz, némi viszkető érzés mellett (pl. viszkető fejbőr). Lehetnek mitesszereid és pattanásaid (aknéid) is, de nem feltétlenül.

Amennyiben olajos seborrheás (klasszikus zsíros) bőrrel rendelkezel, akkor a mitesszerek és pattanások (más néven akné) gyakori vendégek lesznek nálad. Emellett pedig a tág pórusú, sápadt bőr, valamint a zsírosan, olajosan fénylő és olajos tapintású arcbőr lesz rád a jellemző.

Vagy ha bővebben érdekelnek a bőrtípusok, itt tudhatsz meg többet.

Hogyan lehet kordában tartani a seborrheás dermatitisz és az olajos seborrhea tüneteit?

 

A bőrtípusodnak megfelelő bőrápolással karbantarthatók a tünetek. Ne feledkezz el arról, hogy a betegség elég hullámzó lefolyású lehet, hiszen az évszakok váltakozása, az egészségi állapotodban bekövetkezett változások vagy akár csak a stresszes helyzetek növekedése – csökkenése is befolyással lehet arra, hogy éppen mennyire van jelen az életedben a seborrheás dermatitisz.

 

Seborrhea

 

A bőrtípusokhoz visszatérve: mindkét zsíros bőrtípus esetében a kezelés alapját képezi a bőr rendszeres tisztítása, a felesleges faggyúréteg eltávolítása és enyhe hámlasztása gyengéd, növényi arclemosókkal. Mindenképpen kerüld az agresszívan tisztító hagyományos arctisztítókat, mert tovább ronthatja az arcbőröd állapotát.

 

Mindkét fajtánál fontos a faggyú- és szarutermelődés normalizálása, a gyulladásos folyamatok csökkentése és a bőrlégzés fokozása. Erre a Pure&Matte pórusösszehúzó, mattító tonik esszenciánkat ajánljuk. Innentől kezdve viszont kettéágazik egy kicsit a történet.

 

A seborrheás dermatitisz esetében rendkívül fontos a rendszeres hidratálás. Tehát érdemes reggel és este is erre a bőrtípusra fejlesztett gélt vagy krémgélt használnod bőröd hidratálására az alapos tisztítás után. 

Nappali rutin seborrheás bőrre:

  1. Arclemosás langyos vízzel,vagy ha nagyon tisztátalannak érzed reggel az arcodat: Acne control pórustisztító gél
  2. Pórusösszehúzás + mattítás: Pure & Matte tonik esszencia
  3. Kékfény védelem + anti-aging: Peony-hyaluron booster serum 
  4. Nappali hidratálás + olajosság csökkentése, arckrém seborrheás dermatitiszre: Kakukkfű arcgél

Esti rutin seborrheás bőrre:

  1. Kímélő arclemosó seborrheás dermatitiszre: Acne control pórustisztító gél
  2. Tonik:  Bio rózsavíz permet 
  3. Anti-aging: Acmella C+Peptid kollagén booster éjszakai szérum
  4. Regenerálás, éjszakai arckrém seborrheás dermatitiszre: Faggyú-harmonizáló rozmaringos gél

+1: Amennyiben a zsíros, tisztátalan bőr a test más részein is jelentkezik, szappan aknés bőrre: Acne Control fekete szenes szappan.

+2: Amennyiben a seborrheás dermatitisz a szakállon is jelentkezik, szappan seborrheás dermatitiszre: Erdők kincse gyógynövényes hajmosó- és fürdőszappan

 

Natúrkozmetikum szeborrea ellen

 

Ezzel szemben az olajos seborrhea (olajos zsíros bőr) esetén elegendő a gyengédebb hidratálás. Nappalra mindenképpen ajánlott egy egész napos védelmet biztosító antioxidáns nappali zselé, de estére csak akkor kenj bármit is az arclemosó után, ha a bőröd szomjúhozza a gyengéd hidratálást (főként télen).

Nappali rutin zsíros bőrre:

  1. Arclemosó zsíros bőrre: Acne Control pórustisztító gél
  2. Pórusösszehúzás + mattítás: Pure & Matte tonik esszencia
  3. Kékfény védelem + anti-aging: Peony-hyaluron booster serum 
  4. Nappali hidratálás + olajosság csökkentése, arckrém zsíros bőrre: Teafa faggyúharmonizáló zselé

Esti rutin zsíros bőrre:

  1. Kímélő arclemosás: Acne control pórustisztító gél
  2. Anti-aging tonik:  Bio rózsavíz permet

+1: Amennyiben a zsíros, tisztátalan bőr a test más részein is jelentkezik, szappan zsíros bőrre: Acne Control fekete szenes szappan.

 

Megoldás szeborreára

Így mindkét bőrtípus esetében számíthatsz az olyan natúrkozmetikumokban rejlő erőre a seborrhea kezelésében, ami lehetőleg tartalmazza a következő gyógynövényes hatóanyagokat és vitaminokat.

  • szőlő,
  • jojoba,
  • levendula,
  • aloe vera,
  • zöldtea,
  • rozmaring,
  • hibiszkusz,
  • ázsiai gázló,
  • kamilla,
  • rózsa,
  • sárgabarack,
  • vadrózsa,
  • ligetszépe,
  • niacinamid,
  • E-vitamin.

 

Ha te vagy esetleg valamely családtagod ebben a betegségben szenved, akkor különösen fontos, hogy odafigyeljetek a kozmetikumaitok összetevőire. Keressétek ezeket a hatóanyagokat a termékek leírásában és lehetőleg próbáljatok meg természetes natúrkozmetikumok közül választani, hiszen a már amúgy is problémás bőrt nem lenne jó tovább olyan káros anyagokkal terhelni, mint amilyen például a parabén vagy a többi kőolajszármazék.

A teljes termékválasztékot seborrheás dermatitszre ITT érheted el. Az olajos seborrhea termékeit pedig ITT találod.

Ha bizonytalan vagy bőrtípusodban, töltsd ki ingyenes 2 perces bőrtípus tesztünket vagy ha bármilyen kérdésed van a seborrhea kezelésével kapcsolatban, nyugodtan kérdezz tőlünk a nagora@nagoramanufaktura.hu-n email címen.

Szerző: Klibán Gréta

EZ IS ÉRDEKELHET MÉG:

BŐRÖD VÁLTOZÁSA A MENSTRUÁCIÓS CIKLUS SORÁN

ÍGY VEHETED FEL A HARCOT AZ AKNÉS, PATTANÁSOS BŐRREL

ÍGY JELENNEK MEG A HORMONÁLIS VÁLTOZÁSOK A BŐRÜNKÖN

A SEBORRHEA ÉS A ZSÍROS BŐR NYOMÁBAN – ÍGY ISMERHETED FEL ÉS KEZELHETED EZEKET A BŐRÁLLAPOTOKAT!

NEKED IS GONDOT OKOZ AZ EKCÉMA? ISMERD FEL IDŐBEN A BETEGSÉGET ÉS KEZELD MEGFELELŐEN!

AMIT A KORAI BŐRÖREGEDÉSRŐL MINDENKÉPPEN TUDNOD KELL

TONIK KALAUZ KEZDŐKNEK ÉS HALADÓKNAK: AZ ESSZENCIA, A PERMET ÉS A MIST – MI A KÜLÖNBSÉG

VÍZ- ÉS ZSÍRBÁZIS – A TERMÉSZETES EGYENSÚLY

MIÉRT JOBB A NATÚRKOZMETIKUM? SPÓROLD MEG MAGADNAK A FELESLEGES MÉREGANYAGOKAT!

 

Ha érdekelnek további érdekes és hasznos tartalmak és fontos számodra az egészséges, környezettudatos életmód, iratkozz fel levelezésünkre itt.

Tetszett? Oszd meg, hogy mások is elolvashassák

Mások így keresték még: arckrém zsíros bőrre, arclemosó zsíros bőrre, arclemosó aknés bőrre, arckrém seborrheás dermatitiszre, arclemosó seborrheás dermatitiszre, akne kezelése, seborrhoeás dermatitis, gyulladásos pattanások, hámló bőr

Forrás:

[1] WebMD; Seborrheic Dermatitis - https://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/seborrheic-dermatitis-medref#2

[2] US National Library of Medicine, National Institues of Health; James Q. Del Rosso: Adult Seborrheic Dermatitis  - A Status Report on Practical Topical Management - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3100109/

[3] Mayo Clinic; Seborrheic dermatitis: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/seborrheic-dermatitis/symptoms-causes/syc-20352710