Legyen csodás napod! Segíthetünk? +36-30/660-1553

Blog

Hulladék újrahasznosítás: tévhitek és konkrét megoldások

Prokaj Bea
Prokaj Bea
2019.01.11 17:28
Hulladék újrahasznosítás: tévhitek és konkrét megoldások

Jelenleg Magyarországon évente több, mint 2 milliárd tonna lakossági hulladék termelődik és a becslések szerint 2050-re ez a szám 3,4 milliárd tonnára nő. Ami viszont még megdöbbentőbb, hogy csak a hulladék kb. 10%-át gyűjtjük szelektíven és ennek is csak egy része hasznosítható újra.

 

Mi történik a szeméttel, miután elviszi a kukás autó?

A szemét legnagyobb része (90%), amit a zöld vagy szürke kukákban gyűjtünk (“normál szemét”), megy egyenesen a szemétégetőbe vagy a lerakóba. Az égetőkben a hulladék kb. 60%-át alakítják át hő-, illetve villamosenergiává. A fennmaradó kb. 40 százalék a szemétlerakókba kerül és az ebből felszabaduló metángázból villamosenergiát nyernek ki, ám ez még mindig hulladéknak minősül.

Mi a helyzet a szelektíven gyűjtött hulladékkal?

A szelektíven gyűjtött szemét kb. 30%-a zöldhulladék ( pl. lomb), amit komposztálnak, így virágföld egyéb hasznos anyag lesz belőle és visszakerül a körforgásba. A műanyag, papír, fém és üveghulladék mintegy 70-80%-át tudják hasznosítani, sajnos a többi túl szennyezett. Ezekből készülnek pl. PET-palackok, ruhák, nyomtatópapírok, gépalkatrészek, italosüvegek, elektronikai berendezések burkolatai stb.

Valóban el kell mosni a tejfölös dobozt? Mi mehet a szelektívbe és mi nem?

Nem tisztázott a lakosság körében, hogy milyen mértékben kell elmosni/megtisztítani a szelektívbe szánt műanyag/fém/üveg dobozokat/tárolókat. A szakemberek megnyugtató válasza, hogy a mosogatás egyetlen célja, hogy ne büdösödjön meg a konyhánkban a hulladék, tehát a  tejfölös dobozokat, nylon zacskókat és lekváros üvegeket nem kell foltmentesre tisztítani, elég csak elöblíteni. Érdemes ehhez is mosogatásra szánt vizet használni, hogy ezzel se pazaroljuk az ivóvizet. Ugyanez a helyzet pl. az oliva olajos üvegekkel is, amik nyugodtan mehetnek a szelektívbe. Ellenben arra figyeljünk, hogy ha a papír hulladékunk zsír- vagy olajfoltos lett, azt már ne dobjuk a szelektívbe, mert tudják újrahasznosítani. Ezen kívül vannak olyan termékek, amiket ne dobjunk az újrahasznosító kukákba: ilyen, pl. polisztirol (hungarocell), CD lemez, fogkefe, műanyag játék, pelenka, ablaküveg, tükör, szemüveg, gyógyszeres üveg stb. Ha mégis belekerülne, aggodalomra semmi ok, a hulladékfeldolgozóban át fogják válogatni. Amivel viszont gyakran találkozom, pedig csak egy mozdulatot igényel a szelektíven gyűjtőktől, az a levegővel telt ásványvizes / üdítős PET palackok, tejes és gyümölcsleves dobozok. Ennek az eredménye, hogy sokszor jórészt levegőt szállít a kukás autó, növelve így a légszennyezettséget és csökkentve a szelektív gyűjtés hatékonyságát.

 

Mit tehetek én?

  • Fogyasszunk tudatosan és kevesebbet, ezáltal kevesebb szemetet is termelünk. Tudtad, hogy a megvásárolt élelmiszerek 1/3-a kukában végzi? Zöldség, gyümölcs, gyökérnövény esetében ez 50%! És azt, hogy 2014-ben 60%-kal több ruhát vásároltunk mint 2010-ben, viszont fele annyi ideig használtuk?
  • A szemetet gyűjtsük szelektíven és azt minél kisebb méretűre gyűrjük össze (az elszállítás üzemanyagköltsége is környezetromboló).
  • Használjunk kevesebb műanyagot, pl. ásványvizes palack, műanyag pohár helyett többször használatos kulacs. Lehetőleg kerüljük az előrecsomagolt élelmiszereket. Nylonzacskó helyett válasszunk többször használatos vászon táskát vagy akár saját dobozt pl a hentesnél.
  • Zsebkendő, wc papír, papírtörlő vásárlásakor olyat válasszunk, melyek újrahasznosított papír felhasználásával készültek vagy fenntartható erdőgazdaságok adták az alapanyagot. Munkahelyen nyomtatás előtt gondoljuk végig, hogy valóban szükséged van-e a papír formátumra, vagy elegendő az elektronikus verzió, a kidobásra szánt papírokat/nyomtatványokat vidd haza vagy az oviba, örülni fognak neki.

 

Hogyan segíted az újrahasznosítást a Nagorával?

  • a Nagora = Földbarát kozmetikum: 10+1 dolog, amivel te is segíted a Földet, ha a Nagora-t választod, olvasd el itt
  • az üvegtégelyeket kreatívan újrahasznosíthatod, 10+1 tipp itt 
  • a Nagoránál nincs másodlagos csomagolás, a termékeket egy egyszerű kartondobozva csomagoljuk, amit ajándékcsomagként is felhasználhatsz
  • térkitöltőnk környezetbarát anyagból készült és ne lepődj meg, ha találsz közte általunk újrahasznosított anyagokat is
  • A kevés papírt amit használunk, újrahasznosított forrásból vásároljuk, ezzel a papírgyárban 83%-kal kevesebb vizet, 72%-kal kevesebb energiát használnak fel, és nem utolsó sorban nem vágnak ki egyetlen egy fát sem! :) 
  • eldobható vattapamacs helyett válaszd a Nagora 100% bambusz mosható korongját
  • a krémek tégelyei a piacon elérhető legkörnyezetbarátabb, megbízható műanyagból készültek
  • a krémek tégelyeit visszaváltjuk, erről bővebben itt

 

Ezidáig Kína fogadta be a fejlett országokból érkező szemetet, de 2018. januárjától már csak limitált számú, további előkezelést nem igénylő, magas tisztaságú szelektív hulladékot engednek be az ázsiai országba. Tehát vagy odafigyelünk a fentiekre vagy belefulladunk a saját szemetünkbe, mindenki döntse el maga…

 

 Szerző:

Nagora

Tetszett? Oszd meg, hogy mások is elolvashassák!

 

Forrás:

Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium (http://www.kvvm.hu)

https://www.dontwasteit.hu

https://g7.hu

https://www.fkf.hu/