Legyen csodás napod! Segíthetünk? +36-30/660-1553

Blog

Szintetikus illatanyagok: ugye te sem szimatra mész?

Gréta
Gréta
2016.07.18 14:03
Szintetikus illatanyagok: ugye te sem szimatra mész?

Egy kellemes illat valósággal elbűvölhet – ráadásul bizonyos esetekben terápiás hatása is lehet. A szaglás, az orrunkon keresztül az agyba érkező tudatosuló és tudatalatti információk az emberiség fennmaradásának, fejlődésének, haladásának záloga.

 

Nem véletlen, hogy az ipar manapság az élet minden területén a szaglásunkra, az agyunkban beindítható szinte azonnali reakcióka apellál. Ha csak a látványpékségek kilométerektől érezhető illatfelhőjére, vagy a tisztítószerek fenyő-, óceán- és citromillatú illatvilágára gondolsz, máris megérted mire gondolok.

 

Egy kis fejfájás a trendi illatú lakásért – megéri…?

Az autóillatosítók és a WC szagtalanítók után mára divatba jött az egész lakás illatosítása –érzékelős vagy időzítős, mechanikus és elektromos illateregető szerkezetek tucatjai kelletik magukat. Szinte kötelező, hogy a te lakásod is a legújabb tavaszi divat szerinti illat uralkodjon.

 Akkor is, ha a szintetikus illatanyagok:

 • allergiát és fejfájást okozhatnak, illetve olyan légzőszervi megbetegedésekhez vezethetnek, mint az asztma,
 • bőrrel való érintkezés esetén ekcémát vagy más irritációt és bőrbetegséget okozhatnak,
 • beavatkozhatnak a hormonrendszer működésébe,
 • csökkenthetik a spermaszámot és termékenységi zavarokat okozhatnak,
 • közvetetten összefüggésbe hozhatóak egyes rákos megbetegedésekkel és a diabétesz kialakulásával,
 • ronthatják az intellektuális képességeket,
 • összefüggésbe hozhatóak viselkedési zavarokkal és korai pubertáshoz vezethetnek.

 

Honnan ismerem fel?

 • Fragrance
 • Parfum/Parfume

 

Emellett a kutatások szerint a szintetikus illatanyagként használt ftalátok például kimutathatóak az anyatejben, és a kutatások szerint az ilyen anyatejjel táplált csecsemők szervezetében mérhetően kevesebb nemi hormon termelődik.

 

Ne mondj le az illatokról: változtass!

Az orrunk fontos és érzékeny érzékszervünk, teljesen természetes, ha te is szeretsz egy kellemes illatú lakásba hazatérni, és szívesebben használsz olyan tisztítószereket, amik kellemes illatot árasztanak. A jó hírem, hogy ehhez nincs szükséged szintetikus illatanyagokra!

Natúr parfümolajokkal, 100%-os tisztaságú illóolajokkal készített termékeknek is igazán kellemes illata van, sőt, akár magukat az illóolajokat is használhatod például otthonod illatosítására. Ha pedig nem ragaszkodsz a jellegzetes illatfelhőhöz, íme néhány tippünk, hogy otthonos, autód, ruháid természetes, saját, egyedi, tiszta, karakteres illatát erősítsd:

 • illatosítás helyett szellőztess akár naponta többször, a friss levegő illatát semmiféle illatosító nem képes felülmúlni, ráadásul nagyon egészséges is a folyamatos levegőcsere biztosítása otthonodban;
 • használj illatmentes mosószereket és öblítőket, és amikor csak teheted, szárítsd a ruhákat a szabad levegőn, vagy ha erre nincs lehetőséget, teregess ki éjszakára és hagyd nyitva a helyiség ablakát, a friss levegőn száradó ruhák illatánál nincs kellemesebb,
 • a ruháid közé tegyél friss levendulát, kis levendulazsákokat, vagy levendulaolajjal átitatott fakockákat a szekrényedbe – nem csak a molyok ellen védenek, de garantáltan kellemes lesz még a hetekig tárolt ruhák illata is,
 • egy új autó „újillata” felülmúlhatatlan, de nem kell lemondanod róla csak azért, mert használt, vagy régi autót vezetsz: takarítsd ki az autót havonta alaposan, ha pedig szeretnéd előcsalogatni a kocsibelső régi fényét, csak egyszer kell egy kicsit rendbe tenned az egészet, olykor kárpitcsere sem kell, elegendő néhány ülésvédő és egy alapos nagytakarítás (kívül-belül természetesen :)),
 • az olyan mindennapi termékekből, mint a papír zsebkendő, törlőkendő, WC papír, betét, tampon vagy épp pelenka, mindig válaszd az illatmenteset – most őszintén, tényleg szükséged van kamillás WC papírra vagy mentás zsebkendőre?
 • végül, de semmiképpen nem utolsósorban, válaszd az igazi natúrkozmetikumokat, melyek vagy illatmentesek, vagy tiszta illóolajokat tartalmaznak – de ne feledd, a természetes olajok is okozhatnak érzékenységet, mindig próbáld ki a terméket a bőröd egy kis felületén!

 


 

Élj harmóniában a természettel, ezzel nem csak a környezetedet, de a szervezeted is kímélheted!

 

Szerző:

Klibán Gréta


Ha érdekelnek további érdekes és hasznos tartalmak és fontos számodra az egészséges, környezettudatos életmód, iratkozz fel levelezésünkre itt.

Tetszett? Oszd meg, hogy mások is elolvashassák

Forrás:

https://www.ewg.org/skindeep/ingredient/702512/FRAGRANCE/

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed?cmd=PureSearch&term=%28%22FRAGRANCE%22%5BTW%5D%20OR%20%22AROMA%22%5BTW%5D%20OR%20%22FRAGRANCE%22%5BTW%5D%20OR%20%22PARFUM%22%5BTW%5D%20%29

http://www.ewg.org/enviroblog/2014/08/expert-panel-confirms-fragrance-ingredient-can-cause-cancer

http://www.ewg.org/research/minority-cord-blood-report/bpa-and-other-cord-blood-pollutants

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1367843/

http://hippocrateslap.hu/uploads/ujsag/2003-3/illatanyag-allergia.pdf

http://tudatbazis.hu/hirek/a-legkockazatosabb-vegyuletcsoportok

 

Az itt található információk kizárólag tájékoztató célt szolgálnak, nem teljes körűek, nem minősülnek tanácsadásnak, szakvélemyénynek, nem helyettesíthetik szakember véleményét, pontosságukért, teljességükért nem tudunk felelősséget vállalni.