Legyen csodás napod! Segíthetünk? +36-30/660-1553

Blog

Szintetikus színezékek: miért veszélyesek? Hogyan ismerem fel?

Gréta
Gréta
2016.08.12 14:03
Szintetikus színezékek: miért veszélyesek? Hogyan ismerem fel?

Az élelmiszerekben lévő szintetikus színezékek bizonyítottan viselkedési zavarokat okozhatnak gyermekeinknél. Vajon mit okozhatnak a kozmetikumainkban lévő színezékek, melyek a bőrünkön keresztül még könnyebben és gyorsabban felszívódnak, mint a belekből? Utánajártunk.

Mi az a szintetikus színezék és mit keres a kozmetikumainkban, ételeinkben, gyógyszereinkben és a háztartásunkban?

Mesterségesen előállított színezékek, melyeket kozmetikumok, élelmiszerek, gyógyszerek és egyéb háztartási cikkek színezésére használnak. A színezékeket esetenként kőszén kátrányból, nagy részüket azonban szintetikusan, laboratóriumi körülmények között állítják elő. Káros hatásukat leginkább a kozmetikumokban, a gyógyszerekben és a háztartási szerekben fejtik ki, hiszen sok anyag a bőrön és a nyálkahártyán keresztül könnyebben és gyorsabban felszívódik. Gondolj csak a nyelv alá helyezendő szívgyógyszerekre, lázcsillapító kúpokra, melyek olyan szerkezetben tartalmazzák az esetenként káros anyagokat, hogy azok rövid idő alatt, közvetlenül a véráramba kerülnek. Persze mesterséges színezékekkel színezett ételeink sincsenek jó hatással szervezetünkre.

 

Szeretjük a színeket, hiszen harmóniát, nyugalmat, békét sugároznak, míg más színek élénkítenek, jókedvre derítenek. Csakúgy, mint az illatoknál, megvan a maga helyük és szerepük. De sajnos az élelmiszer- és kozmetikai ipar manapság ezzel is túlzásba esett. Súlyos árat fizetünk a természetesség utánzásáért, azért, hogy gyönyörű lila a levendulásnak nevezett, de levendulát sosem látott tusfürdőnk, hogy élénk színű drazsékat majszolhatunk mozi közben, hogy már a WC papírt is a fürdőszobánk falszínéhez igazítjuk, vagy hogy oly étvágygerjesztő a szupermarketben kapható barna színű kenyér, mely rozslisztet vagy teljes kiőrlésű lisztet sok esetben nem látott, színezéket annál többet.

A kozmetikaipar azzal próbálja eladni az olykor teljesen értéktelen kozmetikumait (hogy szinte minden földi jót szintetikus vagy finomított anyaggal helyettesített), hogy gyönyörű színt ad nekik. Miért kellene a levendulás baba fürdetőnek lilának lennie? Természetszerűleg nem kerül bele semmi olyan anyag, mely a fürdetőt lilára színezi, hiszen sem a levendulavíz, sem a levendula illóolaj, melyek e virágból nyerhetőek, nem lila színűek.

De sajnos akkor is súlyos árat fizetünk, mikor havonta befestjük hajunkat és nem csak akkor, ha őszülünk, hanem mindig az aktuális divatnak megfelelően. Ugyanez a probléma felmerül akkor is, mikor naponta kisminkeljük magunkat, hogy szebbnek, kívánatosabbnak mutatkozzunk. A dekorkozmetikumok tele vannak káros színezékekkel, melyek lassan, de biztosan mérgeznek minket.

 

Természetesen a natúrkozmetikában is megvan a színek helye és ne kezdj el rögtön gyanakodni, ha szép színeket látsz, hiszen ma már natúr dekorkozmetikumok is léteznek, melyeket általában ásványi pigmentekkel színeznek. A nagy odafigyeléssel készített valóban natúr élelmiszereket pedig színes növényekkel, céklával, meggyel, spenóttal stb. színezik.

Természetes színezék

 

Miben található mesterséges színezék?

Arckrémekben, testápolókban, fogkrémekben, tusfürdőkben, samponokban, balzsamokban, lakkokban, sminkekben, hajfestékekben, mosószerekben, öblítőkben, mosogatószerekben, WC papírban, zsebkendőben, papírtörlőben, törlőkendőkben, pelenkákban, gyógyszerekben, élelmiszerekben és a végtelenségig folytathatnánk a sort. 

Honnan ismerem fel és honnan tudom, hogy melyek lehetnek veszélyesek az egészségemre?

A kozmetikumok összetevői között így találod: CI és egy 5 jegyű szám, mely a színezék nemzetközi száma. Íme néhány, a bizonyítottan veszélyes színezékekből (a teljesség igénye nélkül):

CI 26100, CI 60725, CI 26100 (D&C RED17), CI 45380 (D&C RED21), CI 73360 (D&C RED30), CI 15880 (D&C RED34 CALCIUM LAKE), D&C RED36, CI 60725 (D&C VIOLET 2), CI 77480, CI 74260, CI 60730, CI 77000, CI 77266, CI 10316, CI 11680, CI 12490, CI 15850 stb.

Figyelem! Nem minden CI jelölésű azonosító utal káros anyagra, a természetes anyagok jelölése is CI-vel kezdődik.

Miért veszélyesek?

2007-ben publikálta a Lancet nevű angol vezető gyógyászati lap azt a 300 gyermeken végzett Southampton University Study-t, mely bebizonyította, hogy az ételszínezékek viselkedési zavarokat, hiperaktivitást okozhatnak a gyermekeknél. Vannak olyan színezékek, melyek esetén még a címkén is fel kell tüntetni, hogy a gyermekek tevékenységére és figyelmére káros hatást gyakorolhatnak. Tényleg ilyen ételeknek nevezett káros szintetikus anyagokkal akarjuk etetni a gyermekeinket?

Az Environmental Working Group (ewg.com) kutatómunkája során bebizonyosodott, hogy a kozmetikumainkban lévő mesterséges színezékek:

 • összefüggésbe hozhatók a szerveink károsodásával
 • a légző rendszer károsodásával,
 • károsíthatják a bőrt,
 • allergiát válthatnak ki,
 • de akad köztük olyan is, mely rákot okozhat.

Ezek környezetterhelő hatásáról már ne is beszéljünk, sok közülük gyakorlatilag sosem bomlik le.

Számos szintetikus színezéket betiltottak, mert utólag kiderült róluk, hogy mérgezőek, számos esetben azonban csak a használható mennyiséget korlátozták vagy a bizonyos testrészen való használatot (például szem körül) tiltották meg. Azonban érthetetlen módon a mai napig léteznek olyan színezékek, melyeket élelmiszerek színezésére már nem, de gyógyszerekben és kozmetikumokban engedélyeznek.

Ha a színezék természetes forrásból származik, általában külön feltüntetik a címkén.

Ha ez mind igaz, akkor miért használják még mindig?

Nagy kérdés, hogy miért színezünk mindent. A mi gyermekkorunkban még nem volt színes a WC papír és papír zsebkendő sem, sőt a szappan is szép volt színezetlen természetes valójában. Nem ettünk színes cukorkákat és adalékanyagokkal teli boltban vásárolt készételeket sem. Nyilvánvaló tény, hogy manapság mind az élelmiszerek, mind a kozmetikumok, de még a háztartási cikkek is jobban eladhatóak, ha szép színben pompáznak, mintha fakóak, színtelenek. Illetve sok esetben azért is használ festékeket az ipar, mert így azt a látszatot tudja kelteni, hogy az adott termék tartalmaz természetes összetevőt (pl. az áfonyás joghurt áfonyát), melyet mi vásárlók sajnos elhiszünk. Úgy tűnik, hogy megvesszük ezeket a színes mérgeket, különben nem gyártanák őket. Tudd azonban, hogy a kozmetikaiparnak, de úgy tűnik az élelmiszeriparnak sem fontos az egészséged, a pénzed annál inkább.

Hogyan kerüld el?

 • főzz otthon természetes, egészséges alapanyagokból
 • használj mesterséges színezékektől és egyéb káros anyagoktól mentes natúrkozmetikumokat (a természetes színezékekre is lehet valaki érzékeny, ezért mindig próbáld ki a tested egy kis részén – pl. a csuklódón - a terméket)
 • ne használj sminket napi szinten, egyébként használj 100% natúr sminktermékeket
 • használj fehér/natúr színű, illat- és színezékmentes WC papírt és papírzsebkendőt
 • használj színezőanyagoktól mentes törlőkendőt, betétet, tampont
 • használj színezőanyagoktól és egyéb extra bőrápolónak címkézett káros anyagoktól mentes pelenkát
 • használj színezőanyagoktól mentes mosószert és öblítőt
 • használj természetes gyógymódokat, ha nem tudod elkerülni a gyógyszert, kérd meg orvosodat, hogy a legkevesebb adalékanyaggal terhelt gyógyszert írja fel neked

Mi a megoldás kozmetikumok esetében?

Ha 100% natúr kozmetikumokat használsz, nem kell félned a szintetikus színezékeket káros hatásától. A valódi natúrkozmetikumok ökológiai gazdálkodásból származó természetes alapanyagokat tartalmaznak, mint pl. finomítatlan sheavaj, kakaóvaj, jojoba olaj, vadrózsaolaj, gránátalmamag-olaj, 100%-os virágvizek, 100% tisztaságú illóolajok, növényi hatóanyagok és tökéletesek a természetes összetevők adta natúr, esetenként gyönyörű narancssárga, kék vagy más színeikben. Figyeld az összetevőket, és válassz biztonságos, káros anyagoktól mentes kozmetikumokat, mert a valódi natúrkozmetikumokban sohasem találhatsz szintetikus színezéket (sem).

Színezék mentes kozmetikum

A nagora termékei garantáltan 100% natúrak, magas arányban tartalmaznak bioaktív hatóanyagokat és gyógynövényeke, valamint kizárólag BDIH (COSMOS) által minősített és elfogadott alapanyagokkal készülnek, így nem tartalmaznak semmilyen káros anyagot.

Próbáld ki a Nagora szintetikus színezéktől, illatanyagtól és minden káros anyagtól mentes kozmetikumait 60 nap pénzvisszafizetési garanciával.

Szerző: Klibán Gréta


Ha érdekelnek további érdekes és hasznos tartalmak és fontos számodra az egészséges, környezettudatos életmód, iratkozz fel levelezésünkre itt.

Tetszett? Oszd meg, hogy mások is elolvashassák!

 

Forrás:

https://www.ewg.org/skindeep/ingredient/717774/CI_26100/

https://www.ewg.org/skindeep/ingredient/717814/CI_60725/

https://www.ewg.org/skindeep/ingredient/701786/D%26C_RED_17/

https://www.ewg.org/skindeep/ingredient/701787/D%26C_RED_21/

https://www.ewg.org/skindeep/ingredient/701800/D%26C_RED_30/

https://www.ewg.org/skindeep/ingredient/701808/D%26C_RED_34_CALCIUM_LAKE/

https://www.ewg.org/skindeep/ingredient/701810/D%26C_RED_36/

https://www.ewg.org/skindeep/ingredient/701828/D%26C_VIOLET_2/

https://www.ewg.org/skindeep/ingredient/702394/EXT_D%26C_VIOLET_2/

https://www.ewg.org/skindeep/ingredient/717857/GOLD_(CI_77480)/

https://www.ewg.org/skindeep/ingredient/719406/HC_RED_NO._1/

https://www.ewg.org/skindeep/ingredient/717832/CI_74260/

https://www.ewg.org/skindeep/ingredient/717815/CI_60730/

https://www.ewg.org/skindeep/ingredient/716353/ACID_VIOLET_43/

https://www.ewg.org/skindeep/ingredient/717842/CI_77000/

https://www.ewg.org/skindeep/ingredient/717850/CI_77266/

https://www.ewg.org/skindeep/ingredient/717724/CI_10316/

https://www.ewg.org/skindeep/ingredient/717725/CI_11680/

https://www.ewg.org/skindeep/ingredient/717736/CI_12490/

https://www.ewg.org/skindeep/ingredient/717749/CI_15850/

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17825405/

 

Az itt található információk kizárólag tájékoztató célt szolgálnak, nem teljes körűek, nem minősülnek tanácsadásnak, szakvélemyénynek, nem helyettesíthetik szakember véleményét, pontosságukért, teljességükért nem tudunk felelősséget vállalni.