Legyen csodás napod! Segíthetünk? +36-30/660-1553

Blog

Tényleg szárít a szappan?

Gréta
Gréta
2019.01.23 16:31
Tényleg szárít a szappan?

Szappan vagy tusfürdő?

Tényleg szárít a szappan? Szappan ekcémás bőrre?

Tévhitek és amiket nem tudtál a kézműves szappanokról.

Ha más nem, mosdóhasználat és evés előtt mindenki mos kezet. Ez naponta legalább 10 kézmosást jelent és akkor még az időjárás/ bőrérzékenység stb. miatti kézszárazságról nem beszéltünk. Ezek miatt kiemelten fontos, hogy mivel mosunk kezet.

 

Tényleg szárít a szappan? Attól függ...

hagyományos, ipari szappan valóban rendkívül szárítja a bőrt. Ennek oka, hogy a hagyományos szappan hosszabb ipari folyamatokon megy keresztül, nagyban változik a struktúrája, aminek következtében kivonódik belőle a nedvességmegkötő glicerin. Emellett ezekhez a szappanokhoz is adnak mindenféle adalékanyagot, amitől jobban eláll, megtartja illatát, még jobban tisztít, amik rendkívül agresszív anyagok és "lenyúzzák" a bőr védőrétegét. Így egy idő után a bőr kiszárad és állandóan igényelni fogja a külső táplálást, zsírozást.

 

Kézműves natúr szappan vs hagyományos szappan

Azon túl, hogy egy valódi natúr szappan nem tartalmaz semmilyen káros anyagot, még hatékonyabb is, mert:

 

  • Természetes összetevőkkel készül: a szépségipar kimondhatatlan nevű kemikáliáival szemben (agresszív tisztító összetevők, avasodásgátló anyagok és egyéb adalékanyagok) egy valódi natúr kézműves szappan gondos odafigyeléssel, lehetőleg helyi vagy más ellenőrzött gazdálkodásból származó természetes összetevőkkel készül.

 

  • Nem szárít: a kézi gyártás során sokkal kevesebb természetes glicerin vész el, ami által a natúr szappanok sokkal kevésbé vagy egyáltalán nem szárítanak és segítenek visszaállítani a bőr természetes PH értékét. Ezen kívül mindegyik szappanba csempészünk hidratáló összetevőt a szárító hatás teljes kiküszöbölésére, pl shea vajat.

 

  • Természetes az illata: a természetes hatóanyagok használata és minimális feldolgozási folyamat következtében sokkal több természetes illatanyag marad a termékekben, így külön illatosítani sem lenne szükséges. Főleg nem szintetikus illatanyagokkal, ami gyakorlatilag nem más, mint egy káros kemikália-koktél.

 

Azt már tudod miért jobb a natúr szappan, most elmondom neked, hogy miben másak a nagora szappanjai.

 

Mitől különleges a nagora szappan?

  • Összetevők: kizárólag növényi zsírok (shea vaj, kakaóvaj), -olajok (olívaolaj, kókuszolaj), -kivonatok (zsálya, rozmaring, nyírfa, csalán, diólevél), ásványi anyagok (rózsaszín agyag), lúg és illóolaj alkotják. Minden ízükben természetesek.

 

  • Judit: a mi gyógynövény-tündérünk. Képzelj el egy csendes, erdőszéli kis falut a Balatonfelvidéken. A lakói önellátó gazdálkodásban élnek, távol a világ zajától. Ebben a nyugodt, idilli környezetben nevelgeti gyógynövényeit Judit a kiskertjében. Maga gondozza, szárítja, macerálja (hideg áztatás) a zsályát, diólevelet, csalánt és rozmaringot, ami aztán a te szappanodban kel új életre, hogy bekapcsoljon téged is a természet körforgásába. Egy szappan 6 hétig készül, érik, mert a természetben mindennek megvan a maga ideje és ezt gyorsítani csak a minőség rovására lehet.

 

  • Csomagolás: műanyag helyett papírba csomagolt szappannal sokkal kisebb ökológiai lábnyomot hagysz. Nem beszélve a folyékony szappanról, amivel még több műanyag szemét termelődik. Minden Nagora szappant újrahasznosított papírba csomagoltunk. Sőt, ha a webshopban rendelsz, vagy vásáron vásárolsz, kérheted, hogy a szappant egyáltalán ne csomagoljuk be.

 

  • Terápiás hatású illóolajokkal készül: Mi 100% tiszta, terápiás illóolajokkal illatosítjuk szappanjainkat, így amikor beleszagolsz a szappanos kezedbe, az az idegrendszeredre is jótékonyan hat.

 

  • Pálmaolaj mentes: a szappanok elkészítéséhez nem használunk pálmaolajat, mert termesztése a jelenlegi körülmények között fenntarthatatlan.

 

  • Cruelty-free: természetesen egyik termékünket sem teszteljük állatokon, csak saját magunkon és családtagjainkon.

 

Pálmaolaj helyett

Ha pálmaolaj mentes terméket vásárolsz, akkor megmented az esőerdőket a kiirtástól (ezáltal élhetőbb a bolygónk) és a bennük élő állatokat a kipusztulástól. De mit használunk mi helyette? Shea vajat, kókusz- és olíva olajat, mert mindegyik termesztése fenntartható és hasonló tulajdonságokkal rendelkeznek, mint a pálmaolaj. 

 

 

 

Szappan vs tusfürdő

Ha hagyományos szappanról vagy tusfürdőről van szó, akkor mindegy is, hogy szappan vagy tusfürdő, mindkettőnek hasonló hatása lesz a bőrödre a fent említett okok miatt. Így egy idő után a bőr kiszárad és állandóan igényelni fogja a külső táplálást, zsírozást. A hagyományos tusfürdő is csak egy ideig tartja puhán a bőrt. Valójában azonban az erős tisztító anyagok (SLS, SLES és egyéb agresszív szulfátok) teljesen tönkreteszik a bőr védőrétegét, pont mint az ipari szappan, így egy rövid idő után a bőr kiszárad és folyamatos külső táplálásra, zsírozásra lesz szüksége.

Ha azonban a kérdés úgy hangzik, hogy natúr szappan vs natúr tusfürdő, akkor akkor jársz a legjobban, ha kézmosásra natúr szappant választasz, mosakodásra pedig az enyhe tisztító, növényi tenzidekkel készülő, sok-sok értékes növényi olajjal dúsított tusfürdőt, ami valóban hidratál és jótékony hatással van a bőrre.

 

Szappan vs ekcéma

Ekcémás bőrnél kifejezetten fontos, hogy kerüljük a káros vegyszereket, mert a kemikáliák erős irritációt okoznak az amúgyis gyulladt bőrfelületen. A hagyományos szappanok pont ezek miatt a durva vegyszerek miatt szárítják a normál bőrűek bőrét is, hát még egy ekcémás bőrállapotot. Ilyen pl a Sodium Lauryl Sulfate, Sodium Laureth Sulfate, Sodium Lauryl Sulfoacetate, Ammonium Lauryl Sulfate stb. Ezek egyikét sem találhatod meg egy valódi natúr szappanban.

Kézmosásra kiválóan megfelel egy natúr szappan, mosakádáshoz azonban inkább a legenyhébb, egyáltalán nem irritáló tisztító tenzidekkel készülő (Decyl Glucoside, Sodium cocoamphoacetate, Glycerin, Lauryl glucoside, Sodium Cocoyl glutamate, Sodium lauryl glucose carboxylate, Coco glucoside, Glyceryl oleate stb) tusfürdők a legmegfelelőbbek, amik nemcsak, hogy nem szárítanak, még hidratálnak is a sok-sok értékes növényi olajnak köszönhetően. 

 

Mindezeknek köszönhetően szerencsére a kézműves szappanok újra a reneszánszukat élik és ha odafigyelsz, megtalálhatod azokat a helyi termelőket, akik a népi gyógyászat felé fordulva mindent megtesznek azért, hogy hozzád is eljuthassanak az egészséges, gyógynövényes, 100% natúr szappanok.

  

 

 

Szerző:

Klibán Gréta

Tetszett? Oszd meg, hogy mások is elolvashassák!