Legyen csodás napod! Segíthetünk? +36-30/660-1553

Blog

35 felejthetetlen ajándék a gyerekeidnek

Prokaj Bea
Prokaj Bea
2019.12.09 10:19
35 felejthetetlen ajándék a gyerekeidnek

Ha visszagondolok a gyerekkori karácsonyaimra, 1-2 kivételtől eltekintve, nehezen tudom felidézni hogy milyen ajándékokat is kaptam. Sokkal élesebben maradtak meg a fények, illatok és leginkább a melegség, a boldogság és az izgalom, ami átjárt.

Az, hogy apukám elvitt szánkózni karácsony reggelén és mire hazaértünk, a “Jézuska” meghozta a feldíszített fát. Emlékszem ugyan egy Karolina nevű hajas babára kb 5 éves koromból, ami pont olyan volt, mint a húgomé, de lehet, hogy erre is csak a fényképekről…gyakorlatilag egyik ajándékomat sem tudom felidézni…és pont ez az, ami szülőként elgondolkodtatott...


Mit ajándékozzunk a gyerekeinknek? Mi az, amire mindig emlékezni fognak? Mi az, ami tényleg hatással van rájuk és akár megváltoztathatja az életüket is?


Íme 35 olyan ajándék, amit sosem felejtenek el a gyermekeid és az életükre is hatással lesz:

 

  1. Megerősítés/bíztatás: Néha egyetlen szó is képes megváltoztatni az ember egész életét. Figyelj arra, hogy a gyermeked tudja, hogy milyen nagyra értekeled őt.
  2. Művészet: Az internet korában, aki akar kreatívkodni, az tud is…a világnak szüksége van kis művészekre.
  3. Kihívás: Bátorítsd a gyermeked, hogy merjen nagyot álmodni. Így még többet fog megvalósítani, mint amire képesnek hitte magát…és lehet, hogy még többet, mint amire Te képesnek hitted…
  4. Együttérzés/igazságérzet: Az élet nem fair és sajnos sosem lesz az. De megtaníthatjuk a gyermekeinket arra, hogy ha igazságtalansággal találkoznak, akkor álljanak ki másokért és a saját igazukért. Később sok ilyen apró tett teszi majd jobbá ezt a világot.
  5. Hála: A mai világ azt tanítja, hogy mindig akarj többet/jobbat, sose elégedj meg azzal, amid van. Pont emiatt a legnagyobb ajándék amit a gyermekednek adhatsz, ha megtanítod, hogyan legyen hálás és elégedett azzal, amije van…ami nem egyenlő azzal, hogy elégedett lenne önmagával, mert a folymatos belső fejlődés elengedhetetlen az értékes, boldog élethez.
  6. Kíváncsiság: Tanítsd a gyermeked, hogy kérdezzen a világról: ki? mit? miért? hol? hogyan? miért? miért nem? A “ne kérdezősködj már annyit” típusú mondatokat pedig örökre felejtsd el.                                                                                                                                                                                                                                                       35 FELEJTHETETLEN AJÁNDÉK A GYEREKEIDNEK           
  7. Elhivatottság: A siker egyik kulcsa az akaraterő és a kitartás. Ezt már gyerekkorban, játék közben is el tudják sajátítani. Mutass neki példát!
  8. Fegyelmezettség: A gyerekeknek meg kell tanulniuk az együttélés szabályait, a viselkedési mintákat, azt, hogy hogyan lehetnek eredményesek, hogyan érhetik el álmaikat. A fegyelmezettség fontos, sosem megy ki a divatból, sőt megkérdőjelezhetetlen és következetes kell legyen.
  9. Bátorítás: A szavaknak ereje van: képesek építeni vagy akár rombolni is. Az a szó, amit ma használsz, bátorításként szolgálhat a gyermekednek a jövőre nézve, vagy épp kétségbeesésbe taszíthatja. Figyelj a szavaidra!
  10. Házastársi hűség: A hűség nemcsak a testi érintkezésre vonatkozik. Beletartoznak a gondolatok, a szív, a lélek. Figyelj a saját szexualitásodra és tartogasd azt a párodnak. A gyermekek mindent észrevesznek és Te leszel nekik a minta később.
  11. Lásd meg a szépet!: Tanítsd meg a gyermekednek, hogy mindenben és mindenkiben meglássa a szépet.
  12. Nagylelkűség: Légy nagylelkű a saját dolgaiddal, hogy a gyermeked is az legyen az övével.
  13. Őszinteség/becsület: Azok a gyerekek, akik már kiskorukban megtanulják értékelni az őszinteséget, sokkal nagyobb valószínűséggel válnak őszinte felnőttekké. Az őszinte és becsületes emberek sokkal kiegyensúlyozottabbak, jobban élvezik az életet és jobban is alszanak.
  14. Remény: A remény azt jelenti, hogy tudom és elhiszem, hogy a dolgok majd jobbra fordulnak. Ez erőt, kitartást és elhatározást eredményez, ami majd kemény időkben átsegíti őket a nehézségeken. 
  15. Érintés és simogatás: A mai napig szomorúsággal tölt el annak a kisfiúnak a története, akinek az apja azt mondta 7 éves korában, hogy ő már túl nagy ahhoz, hogy puszilgassák. A gyerekek sosem lehetnek túl idősek ahhoz, hogy a szeretetünket feléjük testi érintésékkel fejezzük ki.
  16. Képzelőerő: A világ az elmúlt évtizedekben többet változott, mint valaha és a változás egyre gyorsabb, és azok az emberek, akiknek élénk a fantáziája, nem csak megélik, hanem alakítják is a változásokat.
  17. Tudatosság: A tudatos életmód mellett legalább olyan fontos a tudatos nevelés. Lassulj le, vizsgáld meg ki vagy te, merre tartasz és hogyan juthatsz el oda. Aztán ugyanezt vezesd végig a gyermekeddel is.
  18. Vedd ölbe!: Ez a legjobb hely a világon az olvasásra, a beszélgetésre és hogy figyelj rá. És ez mindvégig ott volt a szemed előtt. :) 
  19. Élethosszig tartó tanulás: A tudásszomj nem egyenlő azzal, amikor a jó bizonyítványért tanulunk. A tanulás otthon kezdődik. Olvassatok, kérdezzetek, vitatkozzatok, érveljetek. Más szóval tanulja meg szeretni a tanulást.
  20. Szeretet: Ez a legfontosabb mind közül és nehezebb, mint gondolnánk, mivel jól szeretni nehéz. Fontos, hogy ismerjük a gyermekünk szeretetnyelvét és elfogadjuk azt, ha neki másfajta figyelemre/ kapcsolódásra van szüksége, mint amit mi üdvösnek tartunk.
  21. Közös étkezés: Az evés olyan különleges lehetőséget kínál az emberek közti kapcsolódásra, mint semmilyen más tevékenység. Akik ebből kimaradnak, azok egy idő után visszafordíthatatlanul eltávolodhatnak egymástól.
  22. Természet: Azok a gyerekek, akik megtanulják megbecsülni a természetet, vigyázni is fognak rá és tisztelik azt. Mint ahogy megtanítjuk a gyermekeinknek, hogy a szobájukat tartsák rendben és tisztán, ugyanígy azt is meg kellene nekik tanítani, hogy a Földet és a természetet is tartsák rendben és tisztán. A háziállatok és a róluk való gondoskodás is életreszóló tapasztalatot ad arról, hogy bánjunk azokkal, akik ránk vannak utalva és természetesen a feltétel nélküli szeretet is megkapják.
  23. Újdonságok: A gyerekeknek szüksége van olyan alkalmakra, amikor új dolgokat próbálhatnak ki, így megtapasztalhatják, mik azok amiket szeretnek, amiben jók. És ehhez a hiedelemmel ellentétben nincs szükség sok pénzre.
  24. Optimizmus: A pesszimisták nem változtatják meg a világot, az optimisták igen.
  25. Béke: Most mondhatod, hogy a békére a világban nincs befolyásod, de a békére a közvetlen környezetedben van. És hidd le, pont itt kell elkezdeni.
  26. Büszkeség: Ünnepeljétek meg a kis sikereket. Végtére is az életben a kis eredmények összeadódásából lesznek a nagy sikerek.
  27. Engedd, hogy hibázzon: A gyerekek végtére is gyerekek. Ettől olyan szerethetőek …és idegesítőek. :) Engedd őket felfedezni új dolgokat, kísérletezni, hibázni.
  28. Önbecsülés: Azok az emberek, akik megtanulják megbecsülni saját magukat, később magabiztosak lesznek, helyes lesz az önértékelésük. Belőlük lesznek azok a felnőttek, akik tisztelik és ragaszkodnak az elveikhez…még akkor is, ha senki más nem teszi ezt.
  29. Humorérzék: Minden nap nevessetek...a saját és az ő érdekükben is.
  30. Lelkiség: A hit az, ami segít megtalálni helyünket az univerzumban, a világban, az életben. Fontos, hogy korán elültessük a gyerekünkben, hogy az ember nemcsak hús és vér, hanem lélek, szív, tudat, értelem. És a döntések, amelyket életük során meghoznak majd, ezek összességéből kell, hogy szülessenek.
  31. Biztonság: A szilárd, stabil otthon az az alap, amire a gyerekek az egész életüket építik. Fontos, hogy el tudják magukat helyezni a családban, tudják, hogy mi a szerepük, hogy bennünk megbízhatnak és mi mindig ott leszünk nekik, bármi történjék is.
  32. Idő: Az idő a legnagyobb ajándék, amit valakinek adhatsz, mert azt soha többé nem kérheted vagy veheted vissza. Bánj vele eszerint, és tanítsd meg őt is, hogy értékelje az időt amit veled és másokkal tölt.
  33. Osztatlan figyelem: kapcsolj ki minden mást, hogy valóban összekapcsolódhassatok.
  34. Egyediség: Pont az, amiben különbözünk, tesz minket különlegessé. A gyerekek különösen érzékenyek erre, de fontos, hogy büszkék legyenek arra amiben egyediek.
  35. Meleg otthon: Az egyik legédesebb és megmegnyugtatóbb dolog a világon, hogy mindig van egy hely, ahol szeretettel és tárt karokkal várnak rád. Éljetek úgy, hogy az otthonotok legyen az a hely, ahol a gyerekeitek feltöltődnek, és erőt meríthetnek az élet újabb kihívásaihoz még felnőtt korukban is.

 

Természetesen ezek közül egyiket sem lehet boltban megvásárolni, de pont ez benne a csodálatos.

Ezt a gondoskodást, szeretetet, törődést és odafigyelést tesszük bele mi is mindennap a nagora termékekbe, mert hisszük, hogy élni és értéket alkotni csak az élettel és a természettel összhangban lehet. Azt a kis pluszt, azt a meg nem vásárolható értéket jelenítjük meg a kozmetikumokban is, odafigyelve a környezetre, hogy veletek együtt egy élhetőbb bolygót hagyjunk az unokáinkra.

 

Szerző: Prokaj Bea


Ha érdekelnek további érdekes és hasznos tartalmak és fontos számodra az egészséges, környezettudatos életmód, iratkozz fel levelezésünkre itt.

Tetszett? Oszd meg, hogy mások is elolvashassák!

 

 

 

 

Forrás: http://www.becomingminimalist.com/