Legyen csodás napod! Segíthetünk? +36-30/660-1553

Blog

Kémiai fényvédőszerek, melyeket már számos országban betiltottak

Gréta
Gréta
2016.07.14 14:30
Kémiai fényvédőszerek, melyeket már számos országban betiltottak

A legelterjedtebb kémiai fényvédők tényleg beavatkoznak a hormonrendszer működésébe, kipusztítják a vizek élővilágát, okozhatnak allergiát vagy akár sejtkárosodást?

Utánajártunk. ..és annak is, hogy mire figyelj ha el akarod kerülni.

 Mi az kémiai fényvédő szer és miben található?

A kémiai fényvédő szerek a hagyományos napvédő készítmények (naptejek, fényvédő krémek, napolajok, stb.) alap összetevői, ezek gondoskodnak arról, hogy közömbösítsék a bőrünket elért UV sugarakat. Működési elvük, hogy beszívódnak a bőrbe és ott elnyelik az UV sugarakat. A fényvédő hatás kialakulásához kb. fél óra szükséges, ezért azt ajánlják a gyártók, hogy napon tartózkodás előtt legalább fél órával bekenjük magunkat.

Honnan ismerem fel a káros fényvédő szereket?

A veszélyes kémiai fényvédő szerek a fényvédő naptejek, krémek, olajok összetevői (INCI) között az alábbi neveken jelennek meg:

- Oxybenzone (Benzophenone)

- Homosalate

- Octinoxate

- Methylbenzylidene Camphor

Miért veszélyes?

Laboratóriumi vizsgálatok igazolják, hogy ezek az összetevők felszívódva koránt sincsenek jó hatással bőrünkre és szervezetünkre:

  • irritálhatnak,
  • gyulladáskeltőek lehetnek,
  • allergizálhatnak, valamint
  • összefüggésbe hozhatóak a hormonális egyensúly felborulásával.

A legtöbbet vitatott, széles körben elterjedt oxybenzone jellemzői:

  • 1-9%-ban szívódik a bőrbe,
  • kimutatható az anyatejben,
  • ösztrogénszerűen viselkedik, tehát beavatkozik a hormonrendszer működésébe,
  • összefüggésbe hozható az endometriózissal,
  • szabadgyököket szabadít fel, ami sejtkárosodáshoz vezethet,
  • ezentúl megváltoztatja az állatok sperma előállító képességét és
  • használatával nagy a valószínűsége a bőr allergiás reakciójának.

A szintén sok fényvédő krémben használt octinoxate (octylmethoxycinnamate) és homosalate szintén beavatkozik a hormonrendszer egyensúlyába és szintén kimutatható az anyatejben.

A 4-Methylbenzylidene Camphor bőrirritációt és allergiát válthat ki, ösztrogénszerűen viselkedik és pajzsmirigy alulműködést okozhat. Jelenleg nem engedélyezett az összetevő használata kozmetikai összetevőként Japánban és az USA-ban. Ezen kívül kiemelten fontos,  hogy fürdésnél belemosódnak a vízbe és ezzel visszafordíthatatlan károkat okoznak a tavak, tengerek, óceánok élővilágában. Emiatt számos országan be is tiltották a kémiai fényvédőt tartalmazó naptejeket és szerencsére ezt a nemzetközi szervezeztek is egyre komolyabban veszik, így ezen országok száma évről évre nő.

Kémiai fényvédőket betiltották

Ha ez mind igaz, akkor miért használják még mindig?

Mert nem képez opálos-fehér bevonatot a bőrön, így eladhatóbbá teszi a terméket. Mert nagy mennyiségben, könnyen hozzáférhető és sokkal olcsóbb, mint a fizikai fényvédő szerek. Alacsonyabb előállítási költség, magasabb profit. Ne gondold, hogy a kozmetikaiparnak fontos az egészséged, a pénzed annál inkább.


MEGOLDÁS: Használj mikroszemcsés fizikai fényvédő szereket tartalmazó napvédő készítményeket!


A fizikai fényvédők a természetben megtalálható finomra porított ásványok, melyek a napsugarakat a bőr felszínéről visszatükrözve megakadályozzák az UVA és UVB sugarak elnyelődését a bőrben, így megelőzik a napégést és a hosszú távú káros hatások kialakulását. Ezek a használt ásványok általában a cink-oxid és titán-dioxid, illetve ezek kombinációja. Minél apróbbak ezek a szemcsék, annál egyenletesebben tudják befedni a bőrfelszínt. A mikrométeres szemcséjű változatok a bőrben bizonyítottan nem szívódnak fel, nem allergizálnak és nem irritálnak, a bőr felületén azonban enyhén opálos-fehér bevonatot képeznek, ami esetenként esztétikailag zavarhatja a napozókat. Ezért elterjedtek a nano szemcsés fizikai fényvédővel készült készítmények. Olyannyira, hogy a kereskedelmi forgalomban kapható fizikai fényvédő készítmények szinte kizárólag nanoszemcsés fizikai fényvédőket tartalmaznak. Ezek a sokat vizsgált nanoszemcsék ugyan nem képeznek fehér bevonatot a bőrön, de ez idáig hitelt érdemlő eredmények nem igazolták, hogy ilyen formában nem szívódnak fel, így azt sem tudjuk, hogy használatuk biztonságos-e.

Egészséges napozás

Egy jó fényvédő a bőröd egészségét és fiatalosságát tartja szem előtt, ezért:

  1. Széles spektrumú MIKROSZEMCSÉS FIZIKAI FÉNYVÉDELMET biztosít, hatékonyan véd az UVA és UVB sugaraktól is – keresd a flakonon az SPF jelölést, mely az UVB sugarak elleni védelem erősségét jelzi és a PA jelölést, mely az UVA sugarak elleni hatékonyságot jelöli.
  2. MENTES MINDEN KÁROS KÉMIAI FÉNYVÉDŐ SZERTŐL – a széles körben elterjedt oxybenzone, octinoxate (octylmethoxycinnamate) és homosalate felszívódnak a bőrben, a vérárammal bekerülnek a szervezetbe és számos betegséggel, allergiával összefüggésbe hozhatóak. Figyeld a címkén az összetevők INCI jelölését és kerüld a kémiai fényvédő komponenseket!
  3. MENTES A NANOSZEMCSÉS FIZIKAI FÉNYVÉDŐKTŐL – ezek ugyan nem képeznek enyhén fehér bevonatot a bőrön, de ez idáig hitelt érdemlő eredmények nem igazolták, hogy ilyen formában nem szívódnak fel, így azt sem tudjuk, hogy használatuk biztonságos-e.
  4. SEJTSZINTŰ VÉDELMET biztosító komponenseket tartalmaz – serkentik a sejtek természetes védekező reakcióit, védik a sejteket az UV sugárzás DNS károsító hatásától és fokozható általuk a fényvédő aktivitás.
  5. ANTIOXIDÁNSOKAT tartalmaz a bőr fiatalságának megőrzéséért – lassítják a bőr öregedési folyamatait, csökkentik a pigmentfoltok kialakulásának valószínűségét, segítik a bőr regenerálódását és a sebgyógyulást, csökkentik a gyulladásos folyamatok kialakulásának veszélyét és ugyan nem számszerűsíthető módon, de ezek is jelentősen növelik a fényvédő hatást.
  6. Bio finomítatlan olajokkal és növényi kivonatokkal ÁPOLJÁK ÉS HIDRATÁLJÁK a bőröd.
  7. VEGÁN, ÁLLATKÍSÉRLET-MENTES
  8. FÖLDBARÁT, tehát csomagolóanyagával nem szennyezed a Földet és kémiai fényvédővel nem mérgezed a tengerek, tavak élővilágát.
  9. És nem utolsósorban MENTES MINDEN EGYÉB KÁROS ANYAGTÓL.

Hozz felelős döntést!

Hol találok ilyen fényvédőt?

Szánj rá pár percet és járj utána a részleteknek, ha nem egyértelmű, kérdezd meg a gyártót. Tanulmányozd az összetevők (INCI) listáját, kerüld a káros alkotóelemeket és keresd az egészséges, hatékony védelmet nyújtó, tápláló komponenseket. Tudd, hogy a minőségi alapanyagoknak ára van, nem fogod olcsón megkapni egyik szupermarketben sem. Keresd a tisztességes hazai gyártókat, olyanokat, akik nagy odafigyeléssel fejlesztenek, minőségi bio és natúr alapanyagokkal gyártanak, és a bőröd egészségét tartják szem előtt.

Mi, a Nagoránál a fenti szempontok teljes körű figyelembe vételével fejlesztettük ki saját fényvédőinket. A kizárólag nem nanoszemcsés fizikai fényvédőt tartalmazó, káros anyagoktól mentes, 100% natúr nagora fényvédő készítményeket úgy alkottuk meg, hogy teljeskörű, biztonságos védelmet nyújtsanak az UVA és UVB sugarak ellen, és növeljék a bőr UV sugárzással szembeni természetes védekező képességét is. Emellett minden összetevő a bőr természetes folyamait támogatja, megelőzik öregedését és ápolják, hidratálják. A kiürült tégelyeidet pedig visszaváltjuk, mert célunk, hogy veled együtt egy élhetőbb bolygót hagyjunk az unokáinkra. Próbáld ki kockázatmentesen a Nagora fényvédőket. A gyógynövények nem tévednek, minden termékünkre 60 napos pénzvisszafizetési garanciát adunk, sőt bizalmadat levásárolható pontokkal honoráljuk.

Olvasd el a napvédelemmel kapcsolatos teljes blog bejegyzésünket, melyből azt is megtudhatod hogyan barnulj egészségesen!

Egészséges naptej 

Szerző:

Prokaj Bea

Csak nőknek: Ha érdekelnek a női témák (szépségápolás, tudatos életmód, egészség, nőiség) egy odafigyelő, támogató, inspiráló, tudatos, biztonságos női térben, gyere el a modern fonóba, csatlakozz zárt facebook csoportunkhoz, a Nagora Női Körhöz.

 

Tetszett? Oszd meg, hogy mások is elolvashassák! 

 

Ha érdekelnek további érdekes és hasznos tartalmak és fontos számodra az egészséges, környezettudatos életmód, iratkozz fel levelezésünkre itt.

Forrás:

http://www.ewg.org/news/testimony-official-correspondence/cdc-americans-carry-body-burden-toxic-sunscreen-chemical

https://www.ewg.org/skindeep/ingredient/704372/OXYBENZONE/#

http://www.webbeteg.hu/cikkek/borbetegsegek/5693/anyajegy-es-melanoma

http://cosmio.hu/bongeszde/184-egeto-kerdesek-felelos-valaszok

www.kremmania.hu

  

Az itt található információk kizárólag tájékoztató célt szolgálnak, nem teljes körűek, nem minősülnek tanácsadásnak, szakvélemyénynek, nem helyettesíthetik szakember véleményét, pontosságukért, teljességükért nem tudunk felelősséget vállalni.

http://bit.ly/2GZ17eH