Legyen csodás napod! Segíthetünk? +36-30/660-1553

Blog

Egészségesebb a tengeri só vagy csak újabb divatőrület?

Prokaj Bea
Prokaj Bea
2018.05.10 17:46
Egészségesebb a tengeri só vagy csak újabb divatőrület?

Só nélkül nincs élet. A só testünk szerves része, vérünk és könnyeink egyaránt 1 százalékos sóoldatok, de a só megtalálható a magzatvízben is.

Ha sófogyasztásról van szó, a kulcs, mint az élet minden területén, itt is mértékletesség. A WHO ajánlása szerint maximum napi 5g, azaz kb. 1 teáskanálnyi só fogyasztása egészséges.

TIPP: Tudtad, hogy 3 egyszerű lépéssel csökkentheted a napi sófogyasztásodat?

  • igyál csapvizet is, illetve válassz alacsony ásványianyag tartalmú ásványvizet
  • kerüld a készételeket, de ha erre nincs lehetőséged, nézd meg az összetevőket és válassz alacsony sótartalmút (a címkén nátrium-klorid néven találod)
  • főzés során használj több zöldfűszert és kerüld a sótartalmú ételízesítőket és fűszerkeverékeket (legjobb, ha te magad állítod össze azt)

Számít hogy milyen sót választunk?

Az sem mindegy, hogy milyen sót választasz. A só alapvetően két forrásból nyerhető: az értékesebb tengeri változatot a tengervíz lepárlásával állítják elő, míg a kősót, ismertebb nevén konyhasót föld alatti bányákból termelik ki. A két só típus közötti különbség a feldolgozásban rejlik. A konyhasó számos gyártási folyamaton megy keresztül, hogy eltávolítsák a szennyeződéseket, ez alatt viszont elveszíti a tápanyagokat is. Ugyanakkor néhány kemikáliát is tartalmaz, amiknek köszönhetően fehér színt kap, és nem csomósodik. Ezzel szemben a tengeri só kevesebb folyamaton megy keresztül, így tápanyagtartalma magasabb, színe lehet rózsaszín, szürke, vagy fekete, attól függően, hogy milyen ásványi anyagokat tartalmaz. A sónál is, mint minden alapanyagnál fontos, hogy ne legyen finomított (hófehér).

A sót ételek ízesítésén kívül évezredek óta előszeretettel használják bőrradírozásra, „peeling”-re is. Köztük a legértékesebb a Holt-tengeri só, amit a Nagora is használ a testradírjában.

 

Miért különleges a Holt-tenger sója?

A Holt-tenger 420 méterrel a tengerszint alatt, extrém időjárási körülmények között fekszik, a föld legmélyebb szárazföldi pontján. A világon egyedülálló ásványi összetételén túl az teszi különlegessé, hogy a sivatag közepén fekszik, távol a nagyvárosoktól és az ipari negyedektől, így mentes a környezet káros hatásaitól.

A Holt-tengernek a legmagasabb a sókoncentrációja a földön: tízszer nagyobb, mint más tengereké. Ezek a sók megtisztítják a bőrt a felesleges zsírtól és az elhalt hámsejtektől, anélkül, hogy kiszárítanák azt. A természetes ásványi anyagok bejutnak a bőrbe. A Holt-tengeri só javítja a vérkeringést, felpezsdít és ragyogóvá varázsolja a bőrt. Ezen kívül számos bőrbetegségre is javallott:

  • pikkelysömör (psoriasis)
  • akné
  • szeborreás dermatitis (seborrhea)
  • ekcéma

Te magad is átradírozhatod a zuhany alatt a bőrödet otthoni sóval, ám ha valami különlegesen kényeztetőre és még hatékonyabbra vágysz, próbáld ki a Nagora Holt-tengeri sós, rózsaszín agyagos testradírját érzéki ylang-ylang illattal.

Próbáld ki kockázatmentesen a Nagora termékeket, a gyógynövények nem tévednek, minden termékünkre 60 napos pénzvisszafizetési garanciát adunk, sőt bizalmadat levásárolható pontokkal honoráljuk. Kiürült tégelyeidet pedig visszaváltjuk, mert célunk, hogy veled együtt egy élhetőbb bolygót hagyjunk az unokáinkra.

Szerző:

Prokaj Bea

Tetszett? Oszd meg, hogy mások is elolvassák!