Legyen csodás napod! Segíthetünk? +36-30/660-1553

Blog

Napozás tudatosan: fizikai és kémiai fényvédő krémek összehasonlítása

Gréta
Gréta
2019.05.22 09:53
Napozás tudatosan: fizikai és kémiai fényvédő krémek összehasonlítása

A nyár már a küszöbünkön kopogtat, itt az ideje tehát felkészülni a megfelelő, és nem mellesleg egészséges fényvédelemre. De melyik típusú krém milyen hatással is van a bőrödre? Mennyire számít, mit is kensz magadra– vagy éppen a gyermekedre?

A nyár már a küszöbünkön kopogtat, itt az ideje tehát felkészülni a megfelelő, és nem mellesleg egészséges fényvédelemre. De melyik típusú krém milyen hatással is van a bőrödre? Mennyire számít, mit is kensz magadra– vagy éppen a gyermekedre?

Így működnek a különböző fényvédők

Szerencsére egyre elterjedtebb, hogy a különböző krémeket minél tudatosabban válaszd ki, főleg, ha a gyermekedről van szó. A fényvédő krémek, naptejek azonban gyakran a perifériára szorulnak, itt a vásárlók többsége általában csak a faktorszámot nézi, és ez alapján dönt (Le akarok barnulni? Akkor egy alacsony-közepes szám is elég. Fehér bőrű vagyok? Akkor minél magasabb, annál jobb!). Ezt a számot az SPF (Sun Protection Factor, vagyis fényvédő faktor) jelöli, ez az érték megmutatja, mennyi ideig véd a fényvédő az UVB sugarak ellen. Ám az, hogy mégis, mi alapján kellene választani, ennél sokkal összetettebb.

A fényvédő szereket – legyen szó naptejről, napolajról – jellemzően két táborba csoportosíthatjuk: vannak fizikai, illetve kémiai fényvédő szerek.

A kémiai fényvédő szerek feladata, hogy közömbösítsék a bőrödet elért UV sugarakat olyan módon, hogy ezeket a bőrödbe beszívódva tulajdonképpen elnyelik. Azonban laboratóriumi tesztek igazolták, hogy ezekben a fényvédő szerekben olyan anyagokat is találni, amelyek ha felszívódnak az emberben, egyáltalán nincsenek a szervezetre jó hatással, így mind a gyerekeknél, mind a felnőtteknél kerülendők!

 

Összetevők 

Mutatjuk is, hogy az összetevők listáján milyen nevekre kell odafigyelni.

  • Oxybenzone: az egyik legelterjedtebb összetevő (más néven benzophenone) ösztrogénszerűen viselkedik, azaz a hormonrendszerünkre hat. Homosalate: megdöbbentő, mennyire gyakran lehet találkozni vele a flakonok leírásában, hiszen megzavarja a hormonrendszerünk természetes működését, és még allergizálhat is.
  • Octinoxate: ez az anyag is hatással van a hormonrendszerre, ráadásul fényérzékennyé teheti a bőrünket.
  • Methylbenzylidene Camphor: bőrirritáció léphet fel a gyakori használatától, még pajzsmirigy alulműködést is okozhat, több országban is be van tiltva kozmetikai összetevőként.

Ugye, már ez a pár sor is milyen ijesztő? És igen, ezeket az anyagokat is rákened a magad és gyermeked bőrére, ha nem figyelsz oda. Ezen kívül kiemelten fontos,  hogy fürdésnél belemosódnak a vízbe és ezzel visszafordíthatatlan károkat okoznak a tavak, tengerek, óceánok élővilágában. Emiatt számos országan be is tiltották a kémiai fényvédőt tartalmazó naptejeket és szerencsére ezt a nemzetközi szervezeztek is egyre komolyabban veszik, így ezen országok száma évről évre nő.

De akkor mit érdemes használni?

Mi mindenképp a fizikai fényvédő krémeket javasoljuk: ezek tulajdonképpen olyan, finomra puhított ásványok (cink-oxid, titán-dioxid), amelyek a természetben megtalálhatóak. Ezek gyakorlatilag a bőrünkre kerülve visszatükrözik a napsugarakat, így védve azt az UVA és UVB sugaraktól.

A fizikai fényvédőknél csak a tápláló gyógynövények szívódnak fel a bőrbe, ezzel belülről erősítve a fényvédő hatást, valamint nyugtatva, hidratálva a bőrt, maga a fényvédő összetevő már nem, ezáltal nem is fogják irritálni vagy allergizálni a bőrt.

De mitől is kell megóvni a bőrünket?

Tisztázzuk azt is, mi is az az UV sugárzás és miért is kell megóvni a bőrünket tőle. Ideális esetben az UVB sugarakat egy jelentős részét az ózonréteg elnyeli, pontosabban elnyelné, ha nem lenne egyre vékonyabb.

Ezek a sugarak egyszerre tesznek jót, hiszen serkentik a D-vitamin képződését, ugyanakkor roncsolják a DNS-ünket: az erős UVB sugárzás akár bőrrákot is okozhat.

Az UVA sugarakról sokáig gondolták a kutatók, hogy nem ártalmasak, azonban ezekről is kiderült, hogy nem is annyira veszélytelen: ez a sugárzás öregítheti a bőrt, és szintén bőrrákot okozhat.

 

Milyen hatásai lehetnek a fényvédő krémeknek?

Mivel fentebb már írtunk arról, hogy a kémiai fényvédő krémek mennyi káros hatással lehetnek a bőrünkre, a szervezetünkre, ezért inkább a fizikai fényvédők használatának az előnyeit emelnénk ki, cikkünkkel ugyanis nem célunk a „riogatás”, és ha idáig eljutottál, valószínűleg már van elképzelésed a negatív hatásokról...

Natúr kozmetikumok ereje

A jó minőségű, megbízható, természetes összetevőket tartalmazó fényvédők sem kőolaj-származékot, sem parabént, sem szintetikus illatanyagot vagy – színezéket nem tartalmaznak, és még vegánok is. Gyakran tartalmaznak shea vajat vagy jojoba olajat, amelyek megnövelik a napvédő hatást, a benne lévő antioxidánsok pedig semlegesítik a káros szabadgyököket.

Segítenek a bőr öregedési folyamatának a lassításában, a bőr regenerálódását viszont támogatják. Kisebb valószínűséggel alakulnak ki pigmentfoltok, segítik a sebgyógyulást, bizonyos komponensek pedig serkentik a sejtek természetes védekező reakcióit.

Fényvédelem a legkisebbeknek

Kisbabák esetében az ajánlás szerint úgy fél éves korig érdemes kerülni a közvetlen, hosszan tartó napsugárzást, de tudjuk, hogy ez nem mindig oldható meg, főleg ott, ahol már nagyobb gyerek(ek) is van(nak). Náluk a legjobb, hogyha a megfelelő ruházattal védekezel a tűző napsugarak ellen, és a legerősebb sugárzásban igyekezzetek zárt térben tartózkodni, de legalább árnyékban lenni.

Még a felnőtteknek sem lenne szabad kitenni a bőrüket a brutális napsütésnek – nos, gyerekek esetében ez hatványozottan igaz. Az ő sérülékeny, finom bőrük különleges ápolást igényel, ezért is fontos, hogy a használt fényvédő minél kevesebb nem kívánatos vegyszert, és minél több természetes anyagot tartalmazzon.

 

A legfontosabb napozási tanácsok

Tarts sziesztát!

11 és 15 óra között a legerősebbek a nap sugarai: ne ilyenkor feküdjünk ki a tengerpartra vagy a medence mellé! Ha nyaralunk, hódoljunk a sziesztának: ebédeljünk, pihenjünk le, legyünk beltérben. Persze van, hogy muszáj kint lenni, ilyenkor is minél kevesebb időt töltsünk a napon, és mindenképp kenjük be magunkat fényvédővel!

Védd a szemed!

A napszemüveg nem csak stílusos, hanem hasznos kiegészítő, mindig legyen nálunk (és hordjuk is). Az UVB sugarak akár szaruhártya- vagy kötőhártyagyulladást is okozhatnak, míg az UVA sugárzás egészen a szemlencséig képes behatolni, ezzel komoly károsodást, akár szürkehályogot is okozni. A jobb szemüvegeket „UV 400” jelzéssel látják el, mindenképp ilyet érdemes beszerezni!

Többször kend be magad!

A nap többi részében sokkal bátrabban lehet a szabadban tartózkodni, de nem szabad elfeledkezni bőrünk védelméről. Rendszeres időközönként kenjük magunkat, és ne felejtsük el azt sem, hogy egyes felületek, például a víz visszaveri és felerősíti a fényt, így a medencében vagy a tengerben a víz felszínéről érkező sugárzás ereje akár az eredeti duplája is lehet.

 

Összefoglalás

Összességében azt mondanánk, hogy a nap a barátunk, nem kell félni tőle, de tudatos emberként jobb óvatosnak lenni! A sok szintetikus összetevőjű fényvédő helyett keressünk minél természetesebb megoldást, és naponta többször is kenjük magunkat a hatékony védelemért.

Szerző:

Klibán Gréta


Ha érdekelnek további érdekes és hasznos tartalmak és fontos számodra az egészséges, környezettudatos életmód, iratkozz fel levelezésünkre itt.

Tetszett? Oszd meg, hogy mások is elolvashassák!

 

Forrás: https://www.ewg.org/news/testimony-official-correspondence/cdc-americans-carry-body-burden-toxic-sunscreen-chemical

Az itt található információk kizárólag tájékoztató célt szolgálnak, nem teljes körűek, nem minősülnek tanácsadásnak, szakvélemyénynek, nem helyettesíthetik szakember véleményét, pontosságukért, teljességükért nem tudunk felelősséget vállalni.