Legyen csodás napod! Segíthetünk? +36-30/660-1553

Blog

Így lesz ez a Te éved - újévi fogadalom helyett

Prokaj Bea
Prokaj Bea
2023.01.05 10:11
Így lesz ez a Te éved - újévi fogadalom helyett

"Az őrültség nem más, mint ugyanazt tenni újra és újra, és várni, hogy az eredmény más legyen." (Einstein)

Tény, hogy ha nem tanulunk a hibáinkból és mindig mindent ugyanúgy csinálunk, akkor vajmi kevés esélyünk van arra, hogy az életünben pozitív változás áll be. Nem hiszem, hogy emberek millióinak életét változtatták meg az újévi fogadalmak, de talán nem véletlen, hogy az évnek erre az időszakára (legalábbis az európai kultúrkörben) úgy tekintünk, mint egy új kezdetre. 

A Nap ebben az időszakban jár az legmélyebb ponton az égi egyenlítőhöz képest, ilyenkor a külső Nap helyett, a belső fény felé kell fordítsuk figyelmünket. Bár valójában  bármelyik nap alkalmas arra, hogy új életet kezdjünk, használjuk ki ezt az időszakot az elcsendesülésre, számvetésre, tanulságok levonására és új tervek készítésére.

Mi minden év végén készítünk egy összegzést, számvetést, hogy lezárjuk az óévet, elengedjük, tanuljunk és erőt merítsünk belőle. Ehhez segítségül összeállítottunk 25+1 kérdést, ami neked is hasznos lesz. Az erről szóló blogot itt találod.

 

Ha ezzel végeztél, érdemes tervet készíteni az újévre, összeírni a céljaidat, amit el szeretnél érni, az álmaidat, aminek megvalósulásának vágya erőt adhat a mindennapokban.

újévi fogadalom

Ám fontos, hogy ne érezd tehernek, ne legyen rajtad nyomás. Emiatt érdemes megfogadni az alábbi tanácsokat:

Ne akarj egy új ember lenni, inkább ismerd meg magad még mélyebben és válj azonossá önvalóddal: elcsépelt, de itt arra gondolok, hogy fogadd el, hogy pont ott tartasz, ahol most tartani tudsz. Törekedj arra, hogy magadat meghaladd, de fogadd el, hogy még úton vagy és tudd, hogy akárhol is tartasz, az a te utad és már rajta jársz. Lesz még több elágazás, ahova igyekezz minél felkészültebben érkezni, de tudd, hogy már most a neked szánt úton vagy.

Ne akarj mindent egyszerre. Válassz egy vagy két olyan célt, amit le tudsz bontani kisebb, megvalósítható célokra. Így sikerélményed lesz, ami újabb lendületet ad a folytatáshoz.

Olyan fogadalmat válassz, ami mérhető és megfogható. Pl. “idén többet fogok sportolni” helyett “idén heti 2 alkalommal sportolok” vagy “mostantól kevesebbet lógok a neten” helyett “mostantól napi 30 percet könyvet olvasok netezés helyett”. 

Pont annyira légy magaddal szigorú, mint azt tennéd egy nagyon jó barátoddal. Hajlamosak vagyunk saját magunkkal szemben olyan hangnemet megengedni és olyan dolgokért bántani, amit egy barátunkkal szemben sosem engednénk meg magunknak, vagy amit ha más mondana ránk, nagyon felháborodnánk. Próbáljuk magunkat tárgyilagos, elfogadó szeretettel vizsgálni.

 

 

Íme 25 kérdés, ami segít sikeressé tenni az újévedet:

 

  1. Nevezz meg 3 dolgot, amit el szeretnél érni a magánéletedben (párkapcsolat, család).
  2. Nevezz meg 3 dolgot, amit el szeretnél érni a munka/hivatás terén.
  3. Nevezz meg 3 olyan hobbit, sportot, játékot, amit mindig ki akartál próbálni, de még sosem volt rá időd/lehetőséged.
  4. Nevezz meg 3 helyet, amit a jövő évben meg szeretnél látogatni. Nem kell rögtön egy karibi nyaralásra gondolni (bár nem kizárt ;)) lehet akár a régi iskolád a szülővárosodban, egy gyerekkori barát vagy egy mesés hely az Őrségben.
  5. Nevezz meg 3 embert, akikre tavaly nem jutott időd és szeretnél velük beszélgetni. Szervezd is meg a találkozót vagy egy telefonbeszélgetést.
  6. Nevezz meg 3 dolgot, amit szeretni fogsz magadban.
  7. Nevezz meg 3 dolgot, amire lesz erőd nemet mondani.
  8. Nevezz meg 3 dolgot, amit kész vagy elengedni.
  9. Nevezz meg 3 embert, akikre támaszkodhatsz majd a nehéz időkben.
  10. Válassz ki 3 könyvet, amit el szeretnél olvasni és szakíts rá időt. Nem baj ha csak pár oldalt olvasol esténként.
  11. Találj ki egy esti rutint, amit elővehetsz ha nehéz napod volt és segít ellazulni, összegezni a nap eseményeit és egyúttal elengedni a hozzájuk kapcsolódó stresszt. Ez lehet egy kád forró fürdő, egy halk zene gyertyafénnyel.
  12. Tűzz ki egy célt, ami az egészségedet fogja szolgálni az újévben. Ez lehet napi 15 perc séta, lift helyett a lépcső, a Kékestető megmászása. Tippek itt.
  13. Írd le hogyan fogsz tenni a lelki egészségedért az újévben. Pl. többet beszélgetsz és megnyílsz a barátaidnak, naplót írsz, rendszeresen meditálsz/jógázol, elolvasol egy önismereti/pszichológiai könyvet, elmész családállításra stb.
  14. Találj ki egy intellektuális kihívást, ami a munkán kívül szellemileg edz. Pl. sakk, tudományos könyvek, egy új idegen nyelv, számítógépes program stb.
  15. Találj valamit, amire korábban azt mondtad "ehhez már túl öreg vagyok". Meglátod, sosem késő belefogni akár valami őrültségbe sem.
  16. Tervezd meg a pénzügyeidet. Mi az amire félre kell tenned, amit muszáj elhalasztanod, illetve amit régóta meg szeretnél vásárolni és ezt hogyan ütemezd be.
  17. Gondold végig mi szívja el a legtöbb energiát az életedből és ezen hogy fogsz tudni változtatni idén.
  18. Mitől lesz különleges ez az év?
  19. Mi az amire idén igent mondasz?
  20. Mi az amihez most már végre lesz bárotságod?
  21. Mi az amit nem halogatsz többé?
  22. Mi az amit a legjobban el szeretnél érni?
  23. Mi az amivel meg fogod magad jutalmazni ha kitartó vagy/eléred egy célodat.
  24. Mi a legtitkosabb vágyad?

+ 1. Az üzenetem saját magamamnak erre az évre. 

újévi fogadalom

Lehet, hogy időközben kiderül, hogy módosítanod kell a januárban kitűzött célokon. Ez rendben van így, az élet egyébként is folyamatos újratervezés. A legfontosabb, hogy ne sodródj, hanem élj tudatosan, figyeld a gondolataidat, és ezek mentén hozd meg a legkisebb döntéseket is.

Becsüld meg és oszd be okosan a legértékesebbet: az idődet. Tölts sok időt a természetben, mert rohanó, zajos világunkban ott töltekezhetsz fel legkönnyebben, ami egy befektetés a mindennapokra. Hisszük, hogy a természet mindenre tudja a választ, ezért alkottuk meg mi is - az ősi népi gyógyászatot ötvözve a modern technológiával - a Nagora gyógynövényes natúrkozmetikumainkat.

Mert csak a természettel és az élettel összhangban érdemes élni és alkotni.

Sok sikert kívánunk és sose felejts el:

... megbocsátani magadnak, ha valamit nem sikerül megvalósítanod

... újratervezni, ha úgy hozza az élet

... szívből nevetni akár saját magadon is.

 

Szeretettel:

Bea és Gréta

 

Tetszett? Oszd meg, hogy mások is elolvashassák!