Legyen csodás napod! Segíthetünk? +36-30/660-1553

Blog

Őket ajánljuk – avagy válaszd a helyi magyar termelőket

2017.04.09 21:25

Magyar termelők, kézművesek

Te ismered a pékedet? A zöldségest akinél vásárolsz? Mi már egy ideje gyűjtjük a megbízható termelőket és kézműveseket. Most közülük szeretnénk hármat bemutatni, akiket személyesen is ismerünk és akikben megbízunk.

Nem bízod akárkire a hajadat, a testedet, így jól megválogatod a fodrászodat, a nőgyógyászodat... ugyanígy az is fontos, hogy hol vásárolod az élelmiszeredet és mit kensz a bőrödre.

Te ismered a pékedet? A zöldségest akinél vásárolsz? Mi már egy ideje gyűjtjük a megbízható termelőket és kézműveseket. Most közülük szeretnénk hármat bemutatni, akiket személyesen is ismerünk és akikben megbízunk.

 

Miért válaszd a helyi termelőket?

  • az az étel, ami helyben termesztenek/készítenek, kevésbé szennyezi a környezetet azzal szemben, amit messzi országból szállítanak ide, ezért közvetve kevésbé szennyezed a környezetet (kisebb az ökológiai lábnyomod)
  • frissebb is az élelmiszer, ha nem kell napokat utaznia, hogy eljusson hozzád
  • nem kell nyersen leszedni, tartósítani a hosszú út miatt, majd mesterséges érlelő vegyszerrel befújni amiko rmegérkezik az eladás helyszínére
  • ha személyes kapcsolatba kerülsz a termelővel/ gyártóval, meg tudsz róla bizonyosodni, hogy valóban vegyszermentesen/megbízható körülmnyek között termeli/készíti-e a termékeit, felteheted neki a kérdéseid
  • a helyi termékek megvásárlásával nem multik főnökeinek pénztárcáját gazdagítod, hanem
    olyan embereknek, családoknak segítessz, amilyen te magad is vagy. Gondolja arra, hogy ha egy olyan külföldről behozott terméket vásárolsz meg, ami itthon is elérhető jó minőségben, akkor azzal hozzájárulsz a magyar termelők, kézművesek piacról történő kiszorításához.
  • értékes emberi kapcsolatokra tehetsz szert és nem csak egy lánszem vagy a termelési folyamatban :)

 

Íme 3 termelő, akiket szívből ajánlunk:

1. Dúl Tamás: Kisberényi Termék

  Kisberényi termék, vegyszermentes zöldség, gyümölcs, szabadontartott csirke, tojás, mangalica

A Vegyszermentes Kisberényi Termékeket Dúl Tamástól tudjátok megvásárolni, aki korábban Pest megyében élt, majd leköltözött Kisberénybe, hogy egy önellátó közösség tagjaként új, természetközeli életet kezdjen. A gazdálkodásukban nem leigázni szeretnék a természetet, hanem együttműködni vele, minél jobban megismerni a működését. Ezért a növényvédelemben is igyekeznek a természetes folyamatokra építeni, hangsúlyt fektetni a megelőzésre. A tyúkok, kecskék, mangalicák, tehenek szabadtartásban, antibiotikumoktól és hormontartalmú tápoktól mentesen nevelkednek,  a saját igényeiknek megfelelően - szabadon mozogva, a napfényt élvezve-, hogy így a tojásuk, húsuk és a belőlük készült saját feldolgozású termékek táplálóak és értékesek legyenek; a test épülését, ne pedig leépülését szolgálják.

A Kisberényi Közösség az alábbi termékeket kínálja:

  • szezonális vegyszermentes zöldségek és gyümölcsök
  • tejtermékek adalékmentesen, szabadon tartott tehenektől
  • tojás szabadtartású tyúkoktól
  • mézek, lekvárok, szörpök, savanyúságok, befőttek
  •  adalékmentes kenyér vegyszermentes tönköly búzából

A szélesebb választék érdekében Tomi a Kisberényi Gazdaság mellett még felvette a kapcsolatot több termelővel, akik ugyan ebben a magas minőségben termelnek vegyszermentes, vagy bio módszerekkel. A termékek megtalálhatóak a piacokon Fonyódon, Káptalantótiban és Balatonfenyvesen, de van házhoz szállítás is minden pénteken Budapestre és Kaposvárra. A kiszállításra jelentkezni Tominál az ertekesites@kisberenyikozosseg.hu e-mailcímen lehet.

A Kisberényi Közösség célkitűzése: „ Az ősi magyar értékeket, szemléletet szeretnénk megvalósítani. Az alapja az életszerű értékteremtés, melyet az eredmény határoz meg és nem az, hogy ki mit ad elő magáról. Őseink alapszemlélete, az egymással és az élővilággal szövetségben élő együttműködő független szabad élet, melyet létrehozunk és fenntartunk a magunk számára.”

Bővebb információ itt: http://kisberenyikozosseg.hu/

 

2. Pipacs pékség

Pipacs Pékség, bio kenyér, bio pékség, magyar kenyér, ősmagyar búza, alakor búza

Ádámékkal 2015 tavaszán találkoztunk, amikor káros anyagoktól és adalékoktól mentes, bio alapanyagokkal és hagyományos kovász alapú technológiával működő pékséget kerestünk a családunknak.     Hitvallásuk nagyon közel áll a miénkhez, a tudatos, nagyvárosi ember dilemmáit fogalmazza meg: „A mai korban, amelyben minden, ami cool az virtuális és megfoghatatlan, egyre jobban felértékelődnek a kétkezi szakmák. Egy munkáját szívvel-lélekkel végző kovács, egy varga, egy szabó vagy egy pék már-már ritkaságszámba megy. Szomorú tendencia, hogy a “régi szakmákat” illetően egyre kevésbé van szükség igazi hozzáértésre, mert a könnyen másolható technológiák, automatizált folyamatok és – ahol szükség van ilyenre – a korszerű adalékanyagok megoldják(?) a tömegtermelés során felmerülő problémákat. A jövő kiszámíthatóvá és tervezhetővé lett. Ez azonban azzal is jár, hogy a lélek szépen lassan elveszik az ÉLELMI-SZER-einkből. (Már pedig ha az ÉLelem elszakad az ÉLŐ összetevőktől, akkor előbb-utóbb TÁPLÁLékok helyett csak kaját lehet majd kapni.)”.

A Pipacs Pékség kézműves biopékség Fülöp Ádám, Tóth Márton és Simor Máté kenyér iránti szeretetéből született 2014 tavaszán, amit hagyományos inasévek előztek meg igazi kézműves francia pékmesterek mellett. Szerencsére a fiúk számítása bevált és itthon is van igény természetes kovászból, bio lisztből, vízből és sóból készülő egyszerű és tiszta kenyerekre.

Amit kínál a Pipacs Pékség:

  • Pipacs Fehér
  • Pipacs Barna
  • Pipacs Rozsos
  • Pipacs tönköly
  • Pipacs 4 Magos
  • Pipacs Mazsolás
  • Pipacs Mákos
  • Pipacs Alakor
  • Pipacs Bagett
  • Pipacs Kalács

 A kézműves bio kenyereket hétfőtől csütörtökig a Pipacs Pékség műhelyében található boltban a 1037 Budapest, Bécsi út 267. alatt, pénteken pedig a MOM melletti Biopiacon lehet megkóstolni és egyben megvásárolni. További részletek itt: http://pipacspekseg.hu/

 

3. Kertportál Major

 Kertportál Major: ökogazdálkodás, vegyszermentes zöldés, gyümölcs

Erikával és Szabolccsal egy kiállításon találkoztunk. Pont mellénk kerültek és már az első beszélgetés során kiderült, hogy azonos értékeket vallunk. Szemléletünk az ökotudatosság és a természet tisztelete. Azt vallják, hogy a természet egy tökéletesen működő rendszer és a természetes erők tisztelete és a természeti hatásokkal való együttélés az egyik legfontosabb tudás, amit évezredek óta követni kellene. Hiszik, hogy megfelelő mezőgazdasági technológiákkal a termesztés ereje megsokszorozható és fenntartható lesz még hosszú évszázadokig. Csak meg kell tanulni együtt élni a természettel és tanulni tőle.

A fiatalokat egy ökogazdálkodás hozta közel egymáshoz és hamar kiderült, hogy a budapesti kertész-közgazdász lány és a vásárosnaményi agrármérnök fiú ugyanazt álmodta meg magának, így 2015-ben megvették első tanyájukat Tabdiban. A náluk termelt zöldségek, gyümölcsök 100%-ban mentesek a növényvédő szerektől.

A major termékei:

  • házi, kézzel készült, , desszert tészták
  • gyümölcsök
  • zöldségek
  • húsok, feldolgozott termékek, tojások: mangalica, nyúl, fürj, liba (nem tömött!), kacsa, tyúk, csirke, kakas
  • fűszernövények
  • lekvárok, savanyúságok, egyebek

A saját termékeik mellett a más helyi termelőktől is összegyűjtik az értékes árukat és kosárszerveződésben dolgoznak, dobozokat tudtok tőlük rendelni, amiben szezonális élelmiszerek találhatóak. Bővebb információ itt: http://kertportalmajor.weebly.com/dobozaink.html

 

Hisszük, hogy fontos támogatni egymást, hogy van igény a minőségi, egészséges, kézműves termékekre és hogy a magyar termék lehet olyan jó, sőt sokkal jobb, mint a nemzetközi nagyvállalatok termékei. :)

 

Szerző:

Prokaj Bea

Tetszett? Oszd meg, hogy mások is elolvashassák!

 

 

Forrás:

http://kisberenyikozosseg.hu/

http://pipacspekseg.hu/

http://kertportalmajor.weebly.com/