Legyen csodás napod! Segíthetünk? +36-30/660-1553

Blog

Endometriózis? Gyerekvállalási nehézség? Pajzsmirigy problémák? Felborult hormonháztartás?

Prokaj Bea
Prokaj Bea
2017.04.18 15:51
Endometriózis? Gyerekvállalási nehézség? Pajzsmirigy problémák? Felborult hormonháztartás?

Ma már szinte népbetegségnek számítanak a hormonháztartás egyensúlyának megbomlásával összefüggő női megbetegedések. Összeszedtük melyek azok a veszélyes anyagok, melyek beavatkoznak a hormonrendszer működésébe, mert ösztrogénszerűen viselkednek.

 

 

Az elmúlt évben több tudományos, a hormonrendszer megbetegedéseivel kapcsolatos konferencián vettünk részt. Azt tapasztaltuk, hogy azok, akik valamilyen nőgyógyászati/hormonális betegségben szenvednek, már gyökeresen átrendezték az életüket, tudatosan odafigyelnek arra, hogy a lehető legkevesebb káros anyagot vigyék be a szervezetükbe ételek és kozmetikumok formájában.  Ám amikor más rendezvényeken beszélgetünk emberekkel, azt tapasztaljuk, hogy sokan nem mérik fel a probléma súlyosságát, így sajnos még mindig szükség van arra, hogy erről beszéljünk.

 

Ma már szinte népbetegségnek számítanak a hormonháztartás egyensúlyának megbomlásával összefüggő női megbetegedések. A Fertility and Steriliy szaklapban 2008-ban megjelent tudományos cikk2 megállapította, hogy a hormonháztartás egyensúlyát felborító anyagok hozzájárulnak a nők szaporodási képességeinek zavaraihoz, a méh és a petefészek megbetegedéseihez, az endometriózishoz és kapcsolatban állnak a mellrák kialakulásával is. A kozmetikumokban található szintetikus összetevők között is találhatóak ilyen veszélyes anyagok. Ma már több tudományos bizonyíték is rendelkezésre áll, hogy egyes szintetikus kozmetikai összetevők beavatkoznak a hormonrendszer működésébe, mert ösztrogénszerűen viselkednek. Összeszedtük melyek ezek a veszélyes anyagok (a teljesség igénye nélkül), milyen termékekben találkozhatsz velük, hogy ismered fel, és hogyan tudod elkerülni, ha úgy döntesz, hogy elég volt a káros anyagokból.

1.PARABÉNEK

Mik ezek? Mesterséges tartósítószerek.

Miben található? Testápolási termékek: tusfürdő, testápoló, kézkrém, dezodor, napvédő. Arc- és hajápolási termékek: alapozó, arckrém, sampon, hajkondícionáló. Borotválkozási termékek. Élelmiszerek, gyógyszerek.

Honnan ismered fel? Élelmiszerekben: E214-E219. Kozmetikai termékek összetételében (INCI): Methylparaben, ethylparaben, propylparaben, butyl paraben és benzyl p-hydroxybenzoate

Miért veszélyes? Károsíthatják a hormonrendszert5, mert ösztrogénszerűen viselkednek és a nemzőszervek fejlődését hátráltató hatásaik lehetnek. A főként dezodorokból származó parabének összefüggésben állhatnak a mellrák3 kialakulásával. A School of Biological Sciences, University of Reading 2014-es tudományos vizsgálata kimutatta, hogy a vizsgált rákos emberi mellszövetek 99%-ban kimutatható volt a parabén. Továbbá azt is megállapította, hogy a parabének jelenléte elősegíti a rákos sejtek burjánzását. Kiválthat allergiás reakciókat is, klasszikus tünete a kontakt dermatitisz reakció5. A metil- és propil-parabén irritálhatja a szemet5, az etil- és butil-parabén pedig a bőrt5. Szintén a metil-parabén felelős a bőr idő előtti öregedéséért, mivel az UV fény hatására bőr- és oxidatív DNS károsodást indukáló hatása lehet6. Már gyermekek vizeletében is kimutattak parabéneket5.

2. KÁROS FÉNYVÉDŐ SZEREK

Mik ezek? Kémiai elven működő fényvédő adalékok. 

   Kémiai fizikai fényvédők rákkeltő, endometriózis, meddősség, hormonháztartás problémái

Honnan ismered fel? Oxybenzone (Benzophenone), Homosalate, Octinoxate, Methylbenzylidene Camphor

Miben található? Fényvédő naptejek, krémek, olajok.

Miért veszélyes? Az Environmental Working Group (EWG) bizonyíték-összegzése szerint ezek az összetevők felszívódva összefüggésbe hozhatóak a hormonális egyensúly felborulásával7, mivel ösztrogénszerűen viselkednek, ezentúl irritálhatnak, gyulladáskeltőek lehetnek, allergizálhatnak. A legtöbbet vitatott, széles körben elterjedt oxybenzone összefüggésbe hozható az endometriózissal4, kimutatható az anyatejben is, szabadgyököket szabadít fel, ami sejtkárosodáshoz vezethet, ezentúl megváltoztatja az állatok sperma előállító képességét, és használatával nagy a valószínűsége a bőr allergiás reakciójának.

3. FTALÁTOK

Mik ezek? PVC lágyítására használt szerves vegyület, kozmetikumokban az illat élethosszának növelésére használják.

Miben található? Kozmetikumokban, PVC padlókban, ruhákban, lábbelikben, kábelekben, BpA élelmiszertároló edényekben, gyerekjátékokban.

PVC. Endometriózis, homronháztartásra veszélyes ftalátok.

Honnan ismered fel? Sehonnan, jelenlétét nem kötelező feltüntetni a címkén. Kozmetikai termékek összetételében (INCI): Fragrance/Parfum – ha nem jelölik, hogy természetes forrásból származik, akkor nagy az esély rá, hogy tartalmaz ftalátokat.

Miért veszélyes? Az EWG kutatói csoportja azt találta, hogy azon vizsgált termékek 75%-a, melyek összetevői között feltüntették a Fragrance/Parfum szót (tehát tartalmazott szintetikus illatot), tartalmazott ftalátokat, melyekről számos kutatás megállapította, hogy beavatkozik a hormonrendszer működésébe, csökkenti a spermaszámot, termékenységi zavarokat okozhat, korai pubertáshoz vezethet és kapcsolatba hozható az endometriózissal8. Összefüggésbe hozták máj- és mellrákkal, diabétesszel, ronthatja az intellektuális képességet, összefüggésbe hozták viselkedési zavarokkal, légzőszervi megbetegedésekhez vezethet (pl. asztma)12. A ftalátok kimutathatóak az anyatejben13 is és a 3 hónapos emberi újszülötteken végzett vizsgálat is kimutatta, hogy az anya ftalátokkal szennyezett anyatejével táplált csecsemők szervezetében kevesebb nemi hormon termelődött.

 

 

4. 1,4 DIOXANE

Mik ezek? Szennyező anyag (nem szándékosan beletett összetevő), mely egy olyan folyamat során keletkezik, ahol a kőolajszármazék alapú összetevők bőrirritáló hatását csökkentik. Bár ez az anyag könnyen eltávolítható a termékekből, sok gyártó mégis elmulasztja ezt megtenni.

Miben található? Kozmetikumok, szennyezett élelmiszerek, fehérített tamponok, betétek, pelenkák8.

Honnan ismered fel? Sehonnan, jelenlétét nem kötelező feltüntetni a címkén. Gyanakodhatsz, ha kőolajszármazék is található a kozmetikumban, melyet a következő neveken találsz az összetevők (INCI) között: Mineral Oil, Paraffin Wax, Paraffin oil, Liquidum Paraffinum, Petrolatum (Vaseline), Petroleum, (Cera) Microcristallina Wax, Ozokerit / Cerezin (Petrol Wax). És akkor is gyanakodj, ha ezeket látod, mert ezek is gyakran 1,4 dioxane-nal szennyezettek: PEG, Natrium-laureth-sulfate, Polysorbate.

Miért veszélyes? Az EWG 2008-as vizsgálata során a kozmetikumok 46%-ban talált dioxint9, melyet összefüggésbe hoztak fejlődési- és reproduktív rendellenességekkel, idegi- és hormonkárosodással és a rákkal is. Állatkísérletekkel már azt is bemutatták, hogy a dioxinok endometriózist11 váltanak ki.

 

Biztos, hogy szükséged van rájuk? Hozz felelős döntés!
Hogyan kerüld el?

 

Figyeld az összetevőket, és válassz biztonságos, káros anyagoktól mentes kozmetikumokat, mert a valódi 100% natúr kozmetikumokban sohasem találhatsz káros anyagokat, a fenti listából egyet sem. Válassz finomítatlan bio olajokból, zsírokból, 100% tisztaságú virágvizekből, gyógynövényes vizekből és növényi kivonatokból készült natúrkozmetikumokat és ragyogj a természet erejével.

 endometriózis biztonságos kozmetikum

 

Szerző:

Prokaj Bea

Tetszett? Oszd meg, hogy mások is elolvashassák!

 

Forrás:

  1. http://www.dailymail.co.uk/femail/beauty/article-1229275/Revealed--515-chemicals-women-bodies-day.html
  2. http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0015028208035553
  3. Darbre PD, School of Biological Sciences, University of Reading, 2014 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25047802
  4. Kunisue, School of Public Health, State University of New York at Albany, 2012 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3352028/
  5. A kockázatos.hu összegzése alapján http://www.kockazatos.hu/anyag/parab%C3%A9nek
  6. Okamoto, Meijo University, Japán, 2008 http://pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/tx800066u
  7. Az USA beli független Environmental Working Group (EWG) 2008-as összegzése alapján http://www.ewg.org/news/testimony-official-correspondence/cdc-americans-carry-body-burden-toxic-sunscreen-chemical, https://www.ewg.org/skindeep/ingredient/704372/OXYBENZONE/#
  8. Upson, School of Public Health, University of Washington, Seattle, WA, USA, 2013 http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0013935113001199
  9. http://www.ewg.org/skindeep/ingredient/726331/1%2C4-DIOXANE/#,
  10. DeVito, National Health and Environmental Effects Research Laboratory, 2002 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1240689/,
  11. Rier SE, Department of Medical Microbiology and Immunology, University of South Florida College of Medicine, Tampa https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/825329
  12. https://www.ewg.org/skindeep/ingredient/702512/FRAGRANCE/
  13. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1367843/

 

Az itt található információk kizárólag tájékoztató célt szolgálnak, nem teljes körűek, nem minősülnek tanácsadásnak, szakvélemyénynek, nem helyettesíthetik szakember véleményét, pontosságukért, teljességükért nem tudunk felelősséget vállalni.