Legyen csodás napod! Segíthetünk? +36-30/660-1553

Blog

Miért fontos az élelmiszerek/kozmetikumok csomagolóanyaga? Ezekre figyelj...

2017.04.26 13:18

Kozmetikai csomagolóanyagok veszélyei

Gondolkodtál már azon, hogy miért fontos az élelmiszerek/ kozmetikumok csomagolóanyaga, technológiája? Tudtad, hogy a 2017-ben forgalomban lévő csomagolóanyagok közt is van egészségre veszélyes, sőt mérgező? Ebben szeretnénk neked segítséget nyújtani röviden, érthetően.

Kozmetikai termékek jelentős hányadát műanyagba csomagolják, mivel  könnyű és nem törékeny, ám ennek ára van. Sajnos sok műanyagtégely előállításához használnak olcsó, veszélyes alapanyagokat. Hasznos összefoglaló itt: http://tudatosvasarlo.hu/cikk/rossz-es-jo-muanyagok.

A legfontosabb, amit a műanyagokról jó ha megjegyzel:

A műanyag csomagolóanyagok esetében előfordulhat, hogy a bennük lévő krémmel/folyadékkal érintkezve káros kémiai anyagok oldódnak ki belőlük. A PVC és a polisztirol csomagolásokból kiszivárgott anyagok például rákkeltőek lehetnek. A polikarbonát anyagú  termékekből BPA oldódhat ki. A rizikót növeli a magas hőmérséklet, az erősen savas vagy lúgos közeg, a hosszú ideig tartó tárolás és az erős igénybevétel (mosogatás, súrolás). Tudományos kutatások alapján a biszfenol-A-nak való kitettség felelőssé tehető rákos megbetegedésekért (prosztata- és mellrák), cukorbetegség kialakulásáért, pajzsmirigy-zavarokért, szívbetegségekért, asztmáért, továbbá hormonális zavarokért (mint például a korai serdülés), elhízásért, meddőségért.

Mit tehetsz? Nézd meg a műanyag flakonok/tégelyek alján található számot:

Biztonságos és káros műanyagok. BPA, HDPE, PE, PVC, PETE, PET, LDPE, PP

Ez azt jelenti, hogy ha pl az ásványvizes palackod PET, akkor azt használat után dobd ki a szelektív hulladékgyűjtőbe és ne használd újra, főleg ne tölts bele forró italt. Használj inkább üveget, vagy biztonságos (1-es, 4-es, 5-ös jelzésű) műanyag kulacsot.

Mi a Nagoranál induláskor mindent üvegtégelybe csomagoltunk, mert szeretjük az üveget, újrahasznosítható, natúr, letisztult. Ám ahogy újabb recepteket alkottunk, ismerkedtünk újabb technológiákkal, be kellett látnunk, hogy a mai modern, de természettudatos ember számára már létezik ennél kedvezőbb megoldás. Ezért úgy döntöttünk, hogy ötvözzük a korszerű technológiát a természet adta tökéletes alapanyagokkal, így született meg az airless technológia azoknál a termékeknél, ahol ez kedvezőbbé teszi a termékeket.

Airless tégely és technológia előnyei:

  • a krém nem érintkezik levegővel, tehát a tégely az összetevőket védi az oxidációtól, így a finomítatlan összetevők, hatóanyagok tovább frissek maradnak , megnő a krémek eltarthatósága
  • nem kell kézzel belenyúlnod a krémbe, mint a hagyományos tégelyeknél, így a kezünkről nem kerül bele semmilyen szennyeződés, baktérium
  • praktikus (utazáshoz is), könnyű használat – ha felborul, nem folyik a krém a tégely tetejére és nem kell rázogatnod, hogy újra a tégely alján legyen és biztosan nem ömlik ki a táskádban sem
  • könnyű adagolás, egész pici mennyiséget is ki tudsz nyomni
  • mindet elhasználhatod, hiszen a vákuum segítségével az összes krémet ki tudod nyomni
  • műanyag, mégsem káros: PP, HDPE típusú műanyagokat használunk – a kutatások alapján ezekből nem jutnak rákkeltő és a hormonháztartást károsan befolyásoló anyagok a krémekbe

Fontos, hogy mindig odafigyelj, hogy az ételeid, kozmetikumaid biztonságos csomagolóanyagba kerüljenek. Igyekezz mérsékelni a műanyag hulladékot a háztartásodban, pl. PET palack helyett használj üveget vagy újrahasznosítható kulacsot, amit tölts meg friss csapvízzel, vagy szűrt vízzel, ne használj műanyag evőeszközöket és eldobható nylon szatyor helyett legyen inkább nálad textil bevásárlótáska. Ahol nem tudod kikerülni, dobd a csomagolóanyagokat arra kijelölt szelektív hulladékgyűjtőkbe.

 

A Nagora termékeket mind biztonságos alamínium, műanyag vagy üvegtégelybe tettük, attól függően, hogy melyik a legkevésbé terhelő a környezetre nézve úgy, hogy a benne lévő értékes krémek hatóanyagai a legjobban hasznosulhassanak és ár-érték arányban a legkedvezőbbek maradhasson neked.

Szerző:

Prokaj Bea

Tetszett? Oszd meg, hogy mások is elolvashassák!

 

Forrás:

http://tudatosvasarlo.hu/cikk/rossz-es-jo-muanyagok