Legyen csodás napod! Segíthetünk? +36-30/660-1553

Blog

Parabén para avagy mikor mondjunk nemet a káros anyagokra?

Gréta
Gréta
2016.02.22 13:51
Parabén para avagy mikor mondjunk nemet a káros anyagokra?

A parabénekkel kapcsolatos feltételezések lassan egy évtizede robbantak be a köztudatba – és ezek a leginkább tartósítószerként használt adalékanyagok azóta is megosztják a kutatókat, és a nemzetközi szervezeteket egyaránt. Nem meglepő tehát, ha sokszor te is úgy érzed, fogalmad sincs, kinek és miben kellene hinni, kire kellene hallgatni, és melyik káros anyagtól kellene félned.

Parabén para, avagy mikor mondjunk nemet a káros anyagokra?

Nem dönthetjük el helyetted, kiben és miben hiszel – mi a Nagoránál elköteleztük magunkat a valódi natúr kozmetikumok mellett: többek között parabént sem tartalmaz egyik termékünk sem, ezért pártatlanul és ítélkezés nélkül mondhatjuk el az igazságot a parabénekről. Bár a döntést neked kell meghoznod, reméljük, hogy ezzel a cikkel segítségedre lehetünk.

Pontosan mi is az a parabén?

A parabének különböző megnevezései és egyéb jelölései mellett érdemes lehet tudni, hogy azok egyes típusai például a természetben is megtalálhatóak. Az E216 jelölésű propylparabén például természetes összetevője többek között az epernek, a zabnak és a feketáfonyának, de megtalálható a méhek által készített propoliszban is.

Ez természetesen nem jelenti azt, hogy a feketeáfonya vagy éppen a zab káros az egészségre, hiszen az ezekben természetes módon előforduló parabénből egyrészt önmagában képtelenség olyan mennyiséget bevinni, ami ártalmas lenne a szervezetedre, másrészt, ha csak ennyi parabén jutna az emberi szervezetbe, most nem születnének cikkek és kutatások a témában.

A parabének jelen vannak a kozmetikumokban éppúgy, mint az ételeinkben. Ennek a legfőbb oka, hogy a parabének kiemelten stabil, az üzemanyaggyártás melléktermékeként létrejövő olcsó tartósítószerek, melyek a termékek élettartamát megsokszorozzák.

Mellrákot okoznak a parabének?

Önmagában azt kijelenteni, hogy a parabének mellrákot okoznak, ha nem is feltétlenül hazugság, de a jelenlegi kutatási eredmények alapján erős ferdítés lenne. Vizsgálatok azt mutatták, hogy főként dezodorokból származó parabének összefüggésben állhatnak a mellrák  kialakulásával.

2010-ben tört ki a parabének körüli első botrány – igen régen volt már, hatására mára elmondhatjuk, hogy egyre több parabénmentes termék kerül a polcokra. A 2010-es évnek azért volt ilyen jelentősége, mert ekkor derült ki, hogy a kutatások alapján a parabén a szervezetbe kerülve ösztrogénszerűen viselkedik. Habár a parabén nem válik ösztrogénné, azonban képes az ösztrogén-receptorok aktiválására, ezzel befolyásolva a szervezet ösztrogén-háztartását.

Korábbi kutatások kimutatták, hogy léteznek úgynevezett ösztrogénfüggő daganatok, melyek ösztrogén hatására növekedésnek indulnak. A legismertebb ösztrogén dependens daganat a mellrák. Az ösztrogénszerűen viselkedő parabének a szervezetbe jutva aktiválják az ösztrogén-receptorokat, ezáltal ösztrogén-ingadozást idéznek elő. A kiegyenlítetlen ösztrogénszint pedig már bizonyítottan közrejátszik a daganatos megbetegedések kialakulásában.

Mit tartósítanak parabénnel?

  • testápolási termékek: tusfürdő, testápoló, kézkrém, dezodor, napvédő
  • arc- és hajápolási termékek: alapozó, arckrém, sampon, hajkondícionáló
  • borotválkozási termékek
  • élelmiszerek, gyógyszerek
  • higiéniai termékek: fogkrém, szappan.

 

Honnan ismerem fel?

  • élelmiszerekben: E214-E219
  • kozmetikai termékek összetételében (INCI): Methylparaben, ethylparaben, propylparaben, butyl paraben és benzyl p-hydroxybenzoate

 

Miért veszélyes?

  • bőrön át és szájon át jut be a szervezetbe
  • tételezzük fel, hogy a gyártók a megengedett határértéknél nem tesznek bele többet, de ezek halmozódnak, hiszen több kozmetikum is tartalmazhatja, és ezeket nap mint nap használod
  • allergiás reakciókat válthat ki, klasszikus tünete a kontakt dermatitisz reakció
  • károsíthatják a hormonrendszert, mert ösztrogénszerűen viselkednek
  • nemzőszervek fejlődését hátráltató hatásaik lehetnek
  • a metil- és propil-parabén irritálhatja a szemet, az etil- és butil-parabén pedig a bőrt
  • szintén a metil-parabén felelős a bőr idő előtti öregedéséért, mivel az UV fény hatására bőr- és oxidatív DNS károsodást indukáló hatása lehet 
  • már gyermekek vizeletében is kimutattak parabéneket

 

Ha ez mind igaz, akkor miért használják még mindig?

Mert az emberre nézve közvetlenül nem mérgező, hatékonyan pusztítják el a baktériumokat és mikroorganizmusokat, nemutolsó sorban olcsó, stabil és „akármeddig” elállnak tőle a kozmetikumok. A probléma a halmozódással van, ha például a fogkrémed, a tusfürdőd, a samponod, az arckrémed, az arclemosód, az alapozód stb. is ezzel van tartósítva.

Megoldás

Mi a Nagoránál arra törekszünk, hogy minimalizáljuk a károsanyagokat a mindennapjainkban: a Nagora nem csak egy natúrkozmetikai márka, hanem egy életmód, hitvallás, melynek célja, hogy egészséges életteret teremtsünk önmagunk és gyermekeink számára, ezzel minimalizálva ökológiai lábnyomunkat – és a betegségek kialakulásának kockázatát is.

 

Szerző:

Klibán Gréta

 

Tetszett? Oszd meg, hogy mások is elolvashassák!

Forrás:

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25047802

http://www.kockazatos.hu/anyag/parab%C3%A9nek

https://www.newscientist.com/article/dn4555-cosmetic-chemicals-found-in-breast-tumours/

http://www.dermnetnz.org/dermatitis/parabens-allergy.html

http://pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/tx800066u

http://tih.sagepub.com/content/17/1/31.abstract

 

Az itt található információk kizárólag tájékoztató célt szolgálnak, nem teljes körűek, nem minősülnek tanácsadásnak, szakvélemyénynek, nem helyettesíthetik szakember véleményét, pontosságukért, teljességükért nem tudunk felelősséget vállalni.