Legyen csodás napod! Segíthetünk? +36-30/660-1553

Blog

Sorsdöntő pillanatok: 13 dolog, ami megváltoztatja az életed

Prokaj Bea
Prokaj Bea
2020.08.23 14:15
Sorsdöntő pillanatok: 13 dolog, ami megváltoztatja az életed

Időnként mindannyiunk életébe kellenek olyan pillanatok, amik egy kis megállásra késztetnek és elgondolkodtatnak. Többek között arról, hogy tényleg jó-e nekünk az az irány, amit követünk. Elégedettek, boldogok vagyunk? Mert látszólag ugyan nincs probléma, de valamiért mégsem érezzük teljesnek magunkat és érthetetlen hiányérzet gyötör minket. Emellett persze ott vannak még azok a dolgok is, amik könnyebbé teszik az életünket és segítenek valóra váltani az álmainkat. Most az utóbbiakból hoztunk egy csokorra valót.

Ma már annyira felgyorsult az életünk, hogy a hétköznapok sűrű forgatagában idővel elveszítjük a bennünk élő embert és nőt. Mélyre temetjük magunkban az álmainkat és a vágyainkat, ráadásul sokan úgy vágunk neki az életnek, hogy csak a nehézségeket és a problémákat látjuk benne. Nem pedig a lehetőségeket.

Szokták mondani, hogy az emberi arcra minden rá van írva: a ráncainkban, az apró szarkalábakban, de még a szeplőkben is ott sorakozik minden sikerünk és kudarcunk, a félelmeink, a kétségeink, az örömeink és a bánataink.

Ha te is szeretnéd végre úgy élni az életed, hogy nemcsak a kudarcaidat tartod számon, hanem a sikereidet is és ebből táplálkozva építed fel az új, teljesebb önmagad, akkor fogadj meg az alábbi tanácsok közül annyit, amennyit csak tudsz. Nekünk sokat adtak.

 

13 dolog, amitől megváltozik az életed

 

1. Ünnepeld meg a győzelmeidet és a sikereidet

Ha történik veled valami pozitív dolog, találd meg a módját, hogy megünnepeld. Nem kell nagy dolgokra gondolni, akár egy finom vacsora a barátokkal, néhány órányi magadra fordított minőségi idő, de akár egy pároddal közös, pihentető hosszú hétvégével is megjutalmazhatod magad. A fontos az, hogy érezd: az erőfeszítés mindig kifizetődik.

 

2. Ragadd meg a változást és fejlődj általa

Legyél te az a személy, aki akarja a változást és nem fél szembenézni vele. Ez visz majd téged is előre és sokat fogsz tanulni az úton, akár a személyes, családi kapcsolataidról, akár a karrieredről van szó.

 

3. Tervezd meg a kívánt életet

Ha nincsenek terveid, ha még magadnak sem fogalmaztad meg a céljaidat, akkor hogyan tudnád őket elérni? Írd le egy papírra a legfontosabb céljaidat a családodat, karrieredet, egészségedet és a szociális kapcsolataidat illetően, majd ezek végrehajtásához készíts magadnak napi, heti vagy havi tervet. És mindig ellenőrizd, megtettél-e mindent a célok érdekében.

 

4. Ne engedj az elszántságból

Mindig lesznek leküzdésre váró akadályok és hátráltató tényezők, azonban ezek ne tántorítsanak el a céljaid elérésétől. Ezekhez neked kell alkalmazkodnod, de úgy, hogy mindig felteszed magadnak a kérdést: így közelebb kerülök a céljaimhoz? Ha nem, keress más utat.

 

5. Edzz rendszeresen, maximális erőbedobással

Az egészséges test és lélek a boldog élet alapja, úgyhogy mozogj rendszeresen, ne csak tessék-lássék módon. A legjobb az, hogy a sport öröme is sokat javíthat a hangulatodon, ráadásul akár a családtagjaiddal – barátaiddal közös programmá is válhat. A közös pilates, a kosárlabda, úszás vagy akár a squash is.

 

6. Barátkozz meg a kudarcokkal is

Nem omlik össze a világ, ha időnként kudarcot vallasz valamiben, hiszen neked sem sikerülhet mindig minden. Azonban ne rágódj rajtuk sokáig, inkább szűrd le belőlük a tanulságot, hogy legközelebb mit kellene máshogy csinálnod és lépj tovább.

 

7. Tudd, hogy nem vagy egyedül

Több van az életben annál, amit mi látunk benne. És sokkal többen vannak körülöttünk, mint ahogy azt gondolnánk. Ha mégis egyedül érzed magad, menj el például önkénteskedni a szívedhez közel álló ügy érdekében, mert így úgy lehetsz emberek között, hogy segítesz az arra rászorulókon.

 

8. Helyezd előtérbe a családodat, barátaidat

Szeresd a családodat és légy ott számukra, nem csak akkor, amikor szükségük van rád valamiért. A munka mindig meg fog várni, de a szeretteiddel töltött időt nem pótolhatod utólag. Tölts velük több időt, mert ez a legértékesebb ajándék, amit adhatsz nekik. Emellett gyűjtsetek közös élményeket, hiszen a sikereket és a kudarcokat is jó megosztani velük. És ne feledd: a család nemcsak vér szerinti rokonokból állhat, hanem barátokból is.

“Képzeld el, hogy az élet olyan játék, amelyben öt labdával kell zsonglőrködni. A labdáknak nevük is van: munka, család, egészség, barátok és becsület. Mindezeket a levegőben kell tartanod. Aztán egy napon rájössz, hogy a munka egy gumilabda. Ha leejted, visszapattan. A másik négy labda – család, egészség, barátok, becsület – üvegből van. Ha ezek közül valamelyiket leejted, örökre megsérül, megreped, akár össze is törhet. Ha megértetted az öt labda jelentőségét, meg tudod teremteni életed egyensúlyát.” James Patterson

 

9. Tekints a félelemre hajtóerőként

A félelem, főleg a kudarctól vagy az ismeretlentől való félelem a saját elménkből táplálkozik, egyszersmind arra ösztönöz, hogy minél gyorsabban legyőzzük azt. Éppen ezért éld meg a félelmeidet és engedd, hogy minél gyorsabban segítsenek hozzá a céljaid eléréséhez. Ha idővel visszatekintesz, azt fogod látni, hogy a legnagyobb sikereid a félelmeidből születtek.

 

10. Bocsáss meg másoknak – és önmagadnak is

A neheztelés, a harag csak annak fáj, aki azt a szívében érzi. Éppen ezért bocsáss meg másoknak és bocsáss meg önmagadnak is a hibáidért, kudarcaidért. Ne cipeld tovább a felesleges terheket, rakd le őket és nézz előre.

 

11. Keresd és éld meg a céljaidat

Szánj elég időt arra, hogy elgondolkozol azon, mi tesz igazán boldoggá téged. Ha erre rájöttél, csináld, használd szupererőként ezt arra, hogy jobbá tedd a magad és mások életét.

 

12. Engedd el a múltat

Ne kapaszkodj tovább a régi fájdalmakba, évtizedes sérelmekbe, hátráltató személyekbe, mert csak visszatartanak attól, hogy a jövődet és a saját boldogságodat építhesd. Ints búcsút nekik és kezdd el boldogabbá tenni az életed, felépíteni azt a jövőt, amire igazán vágysz.

 

13. Sose hagyd abba a tanulást

Folyamatos fejlődés és tanulás nélkül elkerülhetetlen a stagnálás. Ez pedig még sosem vitte előrébb se a világot, se téged, úgyhogy minden nap szánj legalább néhány percet arra, hogy valamivel fejleszted magad. Nem kell, hogy visszaülj az iskolapadba, hanem keress valami új dolgot, amiben szeretnél elmerülni. Egy érdekes olvasmány vagy podcast, ismeretterjesztő műsor pozitív gondolatokkal, felvillanyozó beszélgetésekkel vagy főzőtanfolyam. A lényeg az, hogy mindig tartsd nyitva az elmédet és szívd magadba a tudást, ahonnan csak tudod.

 

Melyik lesz az első tanács, amit megfogadsz a fentiek közül? Beszélgessünk róluk és egészítsük ki őket együtt, a Nagora Női Körben!

 

Szerző: Prokaj Bea


Ha érdekelnek további érdekes és hasznos tartalmak és fontos számodra az egészséges, környezettudatos életmód, iratkozz fel levelezésünkre itt.

Tetszett? Oszd meg, hogy mások is elolvashassák