Legyen csodás napod! Segíthetünk? +36-30/660-1553

Blog

Hatékony a szappan a koronavírus ellen? Alkoholos kézfertőtlenítő vagy szappan?

Gréta
Gréta
2020.03.17 14:15
Hatékony a szappan a koronavírus ellen? Alkoholos kézfertőtlenítő vagy szappan?

Lehet hatékony a szappan a koronavírus ellen?

A legtöbb ember úgy tekint a szappanra, mint egy illatos, finom kényeztetés, ám egy mikroorganizmus szemszögéből ugyanez a szappan végzetesen pusztító hatású lehet. 

Hogyan működik a szappan a bőrön megtelepedett vírusok ellen?

A szappant tű alakú molekulák alkotják, melyek egyik vége hidrofil (azaz vízben oldódik), míg a másik vége hidrofób, tehát taszítja a vizet és inkább olajokkal, zsírokkal lép kölcsönhatásba. Számos vírus (pl. koronavírus, H.I.V., a hepatitis B és C okozta vírusok, herpesz, Ebola, Zika) és baktériumok lipid membránba csomagolva találhatóak a kezünkön vagy más felületeken. A szappan molekulái felhasítják ezen lipidek membránját és ezzel a vírus örökítőanyaga már nem lesz képes bejutni a sejtekbe. A szappan molekulái a szétroncsolódott vírus darabjait körbefogják, s ezt mi vízzel, alapos kézmosással le tudjuk öblíteni a kezünkről. 

A vírusok eltávolítása szempontjából hangsúly az alapos kézmosáson és dörzsölésen van, nem a szappan összetételén. Azonban az egészséges kézfej, bőr szempontjából már egyáltalán nem mindegy milyen szappant használunk. Fontos, hogy a szappan a kéz teljes felületét érje, beleértve a csuklót, ujjak közét, redőket, körmök alatti részt is. A súrolás és dörzsölés pedig legyen alapos és tartson min. 40-60 másodpercig, egy érzékletes példával élve úgy súrold a kezeid, mintha csípős paprikát szeleteltél volna és a kontaktlencsédet kellene kicserélni :). A hivatalos fertőtlenítő kézmosás helyes menetét itt találod. 

Szappan elpusztítja a vírusokat

Melyik a hatásosabb: szappan vagy alkoholos fertőtlenítő?

A köztudatban az él, hogy az alkoholos fertőtlenítő gél vagy lemosó hatékonyabb, mint a szappan. Ám ezt pont a fenti tudományos magyarázat cáfolja meg, ugyanis a kézfertőtlenítőt nem szoktuk olyan alaposan bedörzsölni, sem lemosni, így a vírusok és baktériumok könnyedén megbújhatnak a bőr zugaiban. Viszont ha nem áll rendelkezésünkre hagyományos szappan és víz (pl. utazáskor) akkor egy alapos dörzsölés az alkoholos fertőtlenítővel alternatív megoldás lehet. Mi a WHO ajánlása szerint 75%-os alkoholtartalommal fejlesztettük ki a Nagora kézfertőtlenítő spray-t, amely azon túl, hogy alkohol tartalmával fertőtleníti a bőrfelszínt, tettünk hozzá ápoló összetevőket is. Az aloe verának köszönhetően nyugtatja és számos vitaminnal és ásványi anyaggal is ellátja a kezet, ami az alkohol szárító hatását részben ellensúlyozni tudja. A glicerin segít a felhám nedvességének megőrzésében, a bio citrom illóolaj citrusos illattal látja el.

Bármelyik szappan megfelel a vírusok legyőzésére?

Igen is és nem is. Igen, mert minden szappan hasonló összetételű, ugyanúgy hidrofil és hidrofób molekulák alkotják, tehát alapos dörzsöléssel képes szétroncsolni és lemosni a vírusokat a kezünkről. Azonban egy nem bőrbarát összetételű szappan nemcsak a vírusokat, hanem a bőr védőrétegét is roncsolja, ezért védtelenebbé teszi a vírusokkal és egyéb kórokozókkal szemben. Egy tisztább, vegyszerektől mentes szappan viszont kevésbé bántja a bőr barrier rétegét, sőt ha tápláló gyógynövényeket is tartalmaz, akkor még segít azt visszaállítani is. Miért fontos ekkora figyelmet fordítani a bőr védőrétegére? Ha a bőr kirepedezik, száraz lesz, akkor mikrosérülések keletkeznek rajta, amin keresztül könnyebben bejutnak a kórokozók.

Fertőtlenítő szappan a vírusmentes bőrért

Milyen szappant válasszak?


A legfontosabb, hogy járjunk elő jó példával és tanítsuk meg gyermekeinket is a helyes, alapos kézmosásra.


"A szappan molekuláris szinten lebontja az anyagokat, míg társadalmi szinten összetartást hoz."  - ismeretlen

 

Szerző: Klibán Gréta

 

 

Ha érdekelnek további érdekes és hasznos tartalmak és fontos számodra az egészséges, környezettudatos életmód, iratkozz fel levelezésünkre itt.

Tetszett? Oszd meg, hogy mások is elolvashassák!

Forrás: The New York Times Health