Legyen csodás napod! Segíthetünk? +36-30/660-1553

Blog

Víz- és zsírbázis – a természetes egyensúly

Gréta
Gréta
2020.09.24 12:30
Víz- és zsírbázis – a természetes egyensúly

Sokszor halljuk a bőrgyógyászok, vagy épp a kozmetikusok, sminkesek szájából a következő szavakat: „használj vízbázisút, használj zsírbázisút”. No, de miről is van szó ilyenkor? Mit jelent a két kifejezés, és mégis mi a különbség, hasonlóság a hatásmechanizmusukat, eredményességüket tekintve?

Körüljárjuk ezt a két alapkategóriát a szépészeti termékek, kenceficék tekintetében, hogy te is képben legyél a fogalmakkal, és később pontosan el tudd dönteni, hogy mi az a marketing szöveg, ami csalóka, illetve melyek azok a termékek, amikre valóban szükséged van, amit érdemes lenne kipróbálnod. Továbbra sem kattanunk le a növényi alapú, teljes mértékben természetes hozzávalókról és a környezetvédelemről, úgyhogy a témához kapcsolódó legnépszerűbb készítményeinket is bemutatjuk.

 

Mi takarnak a fogalmak: zsírbázis és vízbázis?

A kozmetikumok, különösen a krémes állagúak, amiket nálunk is megtalálsz, emulzió formában nyerik el végleges állagukat. Ez azt jelenti, hogy víz- és zsírfázist vegyítünk a természetes kémiai reakciókat maximálisan kihasználva, kitapasztalva. Tisztított víz (prémium kozmetikumok, mint például a nagoránál sok esetben 100% tisztaságú bio virágvíz) képezi a vízfázist és olajok, zsírok a zsírfázist (natúrkozmetikumok esetében növényi olajok és zsírok). Mivel ezek egymásban oldhatatlanok, ezért többnyire szükség van egy emulgeátorra (natúrkozmetikumok esetén ez is növényi), melyek egyfajta ragasztóként mindkét komponenst képesek összetartani.

 Víz- és zsírbázisú kozmetikum

Miért van szüksége mindkét komponensre a bőrnek?

A bőrünknek különböző szükségletei vannak, és ezeket különböző komponensekkel, különböző tulajdonságú emulziókkal tudjuk kiszolgálni. Például egy popsikenőcs, vagy sebkenőcs fontos, hogy víztaszító réteget is tartalmazzon, hiszen így tud hosszabb ideig is megtapadni a bőrön, kifejteni áldásos hatásait, illetve nyugtatni a bőrt. Ezt olajokkal, zsírokkal, viaszokkal tudjuk elérni, egy könnyen a bőrbe szívódó vizes krém nem tudja ezt a feladatot ellátni. Tehát egy popsikrém jó, ha magas arányban vagy kizárólag zsírbázist tartalmaz.

Arckrémeknél és testápolási kozmetikumoknál már összetettebb a helyzet. Azon túl, hogy itt már szükséges a víz- és zsírfázis is, még azt is érdemes figyelembe venni, hogy milyen a bőrtípusunk, milyen évszak, illetve milyen napszak van. A nappali krémek általában magasabb százalékban tartalmaznak vízfázist, ezért gyors beszívódásúak és feladatuk a hidratálás, fényvédelem és környezeti ártalmakkal (pl szmog) szembeni védelem, ezentúl lehetnek pl hűsítőek vagy frissítőek. Ezzel szemben az éjszakai krémek száraz bőrtípusnál általában zsírosabbak, magasabb a zsírfázisuk, nem igaz ez azonban más bőrtípusokra, mint pl kombinált vagy zsíros, ahol nincs szükség magasabb olajtartalomra. Amit minden bőrtípusú éjszakai krémről el lehet mondani, hogy céljuk a regeneráció, nyugtatás, bőrünk feltöltése vitaminokkal, antioxidánsokkal, ilyenkor használhatunk például fényérzékenyítő olajokat is. A két fázis ebből kifolyólag képes felerősíteni, csillapítani, vagy kiegészíteni egymás hatásait, és így lesz kerek a bőrápolási rutin minden szegmense.

 

A pusztán zsírbázisú krémek előnye, hogy tartósítás nélkül is elállnak. Amibe víz kerül, azt tartósítani kell valamilyen formában. De ettől sem kell megijedni, van natúr, bőrbarát tartósítószer is, amit pl a nagora is használ. Gyakori, hogy a pusztán zsírbázisú, élelmiszer minőségű olajokból készült termékeket „ehető kozmetikumként” hirdetik, ami valós, viszont a bőrünknek, ugyanúgy, mint a testünknek, vízre is szüksége van a teljes körű tápláláshoz. Minthogy sokkal bőrrokonabb egy víz- és zsírfázist tartalmazó krém is és sokkal könnyebben fel is szívódik, mint egy csupán zsírfázisú.

 

Természetazonos tartósítószerekkel lehetséges!

Akárcsak az ételek esetében, hacsak nem azonnali vagy néhány napon belüli felhasználásra készülnek a kozmetikumok, akkor bizony tartósításra van szükség. Nem szabad azonban a természetességről megfeledkezni, és tudjátok, hogy nálunk ez alapvető szempont. Szerencsére a természetazonos tartósítószerek palettája is teljes mértékben kielégítő, csak a mélyére kell ásni a biológiai, kémiai háttértudásnak.

 Víz- és zsírbázisú kozmetikum

Milyen szerekkel tartósíthatunk természetesen?

A valódi natúrkozmetikumokról azt érdemes tudni, hogy nem állnak el hosszú évekig, mint a vegyszerekkel tuningolt társaik, de azért a felhasználás optimális ütemének megfelelnek. Egyik, natúrkozmetikumokban alkalmazott tartósítószer a természetes alkohol, növényi alkohol, ami remek megoldás lehet bizonyos készítményekben. Az illóolajok, melyek közül több is vírus, baktérium és gombaölő, már nagyban hozzájárulhatnak a romlandóság csökkentéséhez. A csomagolás és a légmentes záródás is fontos.

 

A csíramentesítés, a natúr konzerválószerek, a szigorú higiéniai eljárások, és persze a későbbi hűvös helyen tárolás javíthatja a natúrkozmetikum élettartamát, de általában egy-másfél évnél hosszabb időtartammal ritkán találkozhatunk, pláne ha tele van a kozmetikum finomítatlan zsírokkal, hidegen sajtolt olajokkal és tiszta virágvizekkel, mint a Nagora. Ezek a krémek jóval értékesebbek, mint a finomított (de még szintén natúr) társaik, melyekből az értékes anyagokat finomítás során kivonták. Ezt az összetételen nem fogod látni, érdemes rákérdezned a gyártóknál. A flakonon feltüntetett lejárati idő azt jelenti, hogy „minőségét megőrzi”, tehát addig a napig tudja a gyártó garantálni ugyanazt a minőséget, mint az előállítás napján. Ez nem jelenti azt, hogy rá egy hétre már „romlott” lenne a kozmetikum, hanem hogy a benne lévő bio hatóanyagok változnak, érnek, az illatuk is változhat, mert a natúrkozmetikum egy „élőbb” kozmetikum, főleg ha finomítatlan olajokat tartalmaz.

 

Pont ettől különlegesek a natúrkozmetikumok, hogy valami igazit, élőt viszel fel a bőrödre és ezáltal a testedbe. Ha ennek pedig az az ára, hogy nem tud elállni a boltok polcain hosszú éveket, mint ahogy a házi fánk sem áll el addig,  mint a szupermarketes előrecsomagolt verziója, azt hiszem nem kell bemutatni a minőségbeli különbséget.

 

Szerző: Klibán Gréta


Csatlakozz a Nagora Női Körhöz még több hasznos infóért és egy építő, szépítő női bandához, ahol bátran elmondhatod a véleményed, és őszintén teheted fel kérdéseidet.

Ha érdekelnek további érdekes és hasznos tartalmak és fontos számodra az egészséges, környezettudatos életmód, iratkozz fel levelezésünkre itt.

Tetszett? Oszd meg, hogy mások is elolvashassák