Legyen csodás napod! Segíthetünk? +36-30/660-1553

Blog

7+1 őszi natúr szépségápolási tipp

Gréta
Gréta
2019.10.14 14:15
7+1 őszi natúr szépségápolási tipp

    Mi az amit sokan elrontanak az őszi bőrápolásban? 7+1 tipp, hogy ősszel is üde, egészséges legyen a bőröd.

    Minden reggel ugyanazt az arcápolási rutint csinálod, de mégis egész nap húzódik az arcod? Lehet, hogy azért, mert a nyári rutinodat ismétled még mindig, pedig az ősz már beköszöntött, vele együtt a hűvösebb, szelesebb idő.

    Miért változik a bőrünk az őszi hónapokban?

    A bőr a környezetünknek, így az időjárásnak leginkább kitett szervünk, ami azt jelenti, hogy az időjárási változások jelentős hatással vannak rá. A nedvesebb időjárás puhítja, teltebbé teszi a bőrt, míg a száraz levegő dehidratálja, jobban előhozva a kisebb ráncokat.

    Nyáron nagyobb eséllyel eszünk több friss lédús zöldséget, gyümölcsöt, a meleg miatt valószínűleg többet is iszunk, többet mozgunk, többet vagyunk friss levegőn, ami gyorsítja a vérkeringést, így a bőrünk nagyobb eséllyel üde, egészséges egész nyáron. A nyárnak azonban árnyoldalai is vannak, hiszen sokan hajlamosak vagyunk túl sokat napon tartózkodni, klóros medencében és sós tengerben fürdőzni, melyek ugyanúgy kiszáríthatják a bőr, felgyorsítva ezzel annak öregedését.

    Az ősz hűvösebb, szelesebb időt hoz és nagyon nagy lehet a hőingadozás és a levegő páratartalmának ingadozása akár egy napon belül is. Ezen kívül beindul a fűtési szezon, sőt sok helyen a klíma ugyanúgy károsítja a bőrt a hideg évszakokban, mint nyáron. Fontos, hogy bőrápolásunkat is ehhez igazítsuk.

    7+1 tipp, hogy ősszel is üde, egészséges legyen a bőröd

    1. Kíméletes arctisztítás

    Minden évszakban igaz, de a hideg hónapokban méginkább, hogy az egyik legfontosabb lépés a bőrápolásban a tisztítás. Fontos, hogy már az arctisztítód is hidratáló legyen és ne szárítsa tovább a szél vagy hideg által már kiszárított arcodat. Ha az arctisztításnál erős tisztító anyagokat használsz, azok seperc alatt megbontják a bőröd védőrétegének egyensúlyát, ezért kiemelten fontos, hogy mivel mosod le nap mint nap az arcodat. Érdemes keresned a kíméletes növényi tisztító tenzideket tartalmazó arclemosókat, amik nem csak megtisztítják arcodat minden szennyeződéstől, de hidratálják is azt.

    Ha nyáron egy könnyű, vizes arclemosót használtál, a hideg időben érdemes hidratáló, krémesebb arctisztítóra váltanod, ha az arcod igényli a gazdagabb hidratálást. Ha vízhiányos a bőröd, akkor a hidratáló arclemosó szuper választás az őszi hónapokra, ha a bőröd zsíros vagy kombinált, akkor a gél forma a legmegfelelőbb választás.

    Bőrt szárító összetevők, amiket érdemes elkerülni: Sodium Lauryl Sulfate, Sodium Laureth Sulfate.

    Helyette keresd ezeket: Decyl glucoside, Sucrose Cocoate, Cocos Glucoside, Glyceryl oleate. 

    A Nagora kíméletes arclemosóit itt tudod megnézni.

    2. Kezdj el virágvizet használni

    Ha eddig még nem tetted volna, kezdj el egy illatos virágvizet vagy gyógynövényes vizet az arckrémed alá fújni minden reggel, mellyel még táplálóbbá teheted a krémedet. A minden bőrtípusra megfelelő damaszkuszi rózsa fantasztikus illatával hozzájárul ahhoz, hogy a napod jobban induljon és emellett gátolja bőröd öregedését is. Választhatsz narancsvirágvizet vagy levendula hidrolátumot, ha nyugodtabb napindításra van szükséged vagy bőrnyugtató, gyulladáscsökkentő hatást szeretnél. Vagy használhatsz rozmaringvizet élénkítésként, vagy zsíros bőrre összehúzóként. A bio damaszkuszi rózsavizet itt is be tudod szerezni. Vagy válaszd a Flower power arctonik esszenciát, a 4 bio virágvízzel (rózsa, levendula, muskotályzsálya, búzavirág) készült anti-aging esszencia permetet, mely nyugtatóan hat a duzzadt, karikás szemekre, frissítő, tónusjavító hatású a megfáradt bőrre. Zsíros, problémás, mitesszeres bőrre a Pure&matte pórusösszehúzó mattító arctonik esszenciát ajánljuk; ha pedig T-vonalas, vízhiányos a bőröd, akkor az Oil balance bőrharmonizáló arctonik esszencia nyújt gyógyírt rá.

    Őszi bőrápolás

    3. Hidratálj, hidratálj, hidratálj!

    A hideg idő, a fűtés és a szárazabb levegő mind nedvességet szívnak el a bőrből, így bőröd szárazabb lesz, esetleg hámlik is, ami sajnos kiemeli a ráncokat is. Érdemes ilyen időben gazdagabb, testesebb krémet használnod, mely egész nap védi a bőrödet a kiszáradástól. Ne feledkezz meg a szemkörnyékről sem. Ha esetleg nyáron nem szívlelted a testes krémeket, ősszel és télen a szemkörnyék biztosan nagyon szeretni és igényelni fogja a gazdag táplálást. Víz- és zsírhiányos bőrre a shea vaj, a mandula olaj, az argánolaj biztosan enyhülést hoz, kombinált, zsíros bőr esetén azonban a zsírok hideg időben is „tiltottak”, inkább könnyű száraz olajokat tartalmazó krémeket érdemes használnod, mint a jojoba olaj. Bőrtípusodnak megfelelő hidratálókrémet itt találsz.

    4. Antioxidánsokat az arcodnak is!

    Tudjuk, hogy az antioxidáns gyümölcsök és zöldségek mennyire fontosak a szervezetünknek, fontosak a belső hidratálás és egészségünk szempontjából. De fontosak a testünk fiatalon tartása szempontjából is. Az antioxidánsok semlegesíteni hivatottak minden szabad gyököt, azaz „rombolást”, amit a vegyszerek, szmog, stressz és egyéb környezeti tényezők elvégeznek bennünk. Így arra buzdítalak titeket, hogy ne csak egyétek, hanem kenjétek is az őket! Keresd a magas antioxidáns tartalmú nappali krémeket, amik a napi környezeti hatásokat azonnal semlegesíteni tudják. Ilyenekek: zöldtea, vadgesztenye, rozmaring, levendula, ázsiai gázló, olasz szalmagyopár, kamilla stb. Ha a Nagora hidratálókrémjét választod, akkor azok garantáltan tele lesznek értékes antiooxidánsokkal.

    5. Mindig legyen nálad kézkrém…

    Nyáron elfelejtkezünk a kirepedezett kezekről, ami sokakat kínoz télen, de az őszi hideg napok ezeket hamar eszünkbe juttatják. Hacsak nem használunk állandóan kesztyűt (ami persze életszerűtlen), a kezünk szinte mindig fedetlen és ki van téve az időjárás viszontagságainak, ráadásul kb napi 10x megmossuk klóros vízzel, ami szintén hozzájárul a bőr száradásához. Érdemes már az ősz elején beszerezned egy könnyen felszívódó natúr, gyulladáscsökkentő és hidratáló gyógynövényekkel teli kézkrémet, mely véd is az időjárás viszontagságaival szemben. Használhatsz shea vajat, körömvirágot, kakaóvajat, aloe verát, E-vitamint tartalmazó krémet és a kamilla is jó választás. Bio körömvirágos, gyulladáscsökkentő kézkrémeinket itt tudod megnézni.


    6. …és ajakápoló

    Mivel az ajkak felületéről hiányzik a vízhatlan külső réteg, ami a bőrünk többi részét borítja, az ajkak sokkal jobban kitettek a környezeti változásoknak, a hőmérsékletingadozásoknak, a szélnek, sokkal könnyebben veszítenek nedvességtartalmukból, mint a testünk többi része. Ezért érdemes beszerezned egy natúr ajakápolót és ősztől tavaszig magaddal hordanod, hogy bármikor használhasd, amikor szükségét érzed. Olyan ajakápolót érdemes választanod, ami amellett, hogy ápolja az ajkaidat, egy hajszálvékony réteget is képez rajtuk, hogy bent tartsa a nedvességet. Ilyen összetevők pl a méhviasz, de ha vegán megoldást keresel, a kakaóvaj vagy a shea vaj is jó választás. Emellett a gyulladáscsökkentő körömvirág vagy a mandula is jótékonyak egy ajakápolóban. A korábbi receptúrákat átdolgoztuk és tökéletesítettük. Próbáld ki Te is a megújult balzsamos Nagora ajakápolókat.

    Őszi szépségápolás

    7. Szegfűszeg, fahéj, kávé ... fűszeres szeánsz a bársonyos bőrért

    Az intenzív nyári napsütés nemcsak az arcodat, hanem az egész testedet igénybe veszi. Érdemes ilyenkor az elhalt hámsejteket intenzív, ám kíméletes módon, bioaktív hatóanyagokkal eltávolítani. Erre használhatsz természetes alapú bőrradírozókat, pl. só, kávé, fontos, hogy ne tartalmazzon feleslegesen káros vegyszereket. A Kávés puszedlis gyógynövényes szappanunkat  úgy alkottuk meg, hogy azon túl, hogy érzékeidet is kényezteti, a benne lévő őrölt feketével nemcsak megszabadít az elhalt hámsejtektől - ezáltal intenzíven tisztít - serkenti is a vérkeringésed, fokozza a sejtek oxigén-felvételét és így az anyagcserédet is. Ezáltal a toxikus anyagok is könnyebben ürülnek ki testedből (ami a narancsbőrös területekre is jó hatással van), bőröd feszesebb és ragyogóbb leszEzt a tisztítást hetente egyszer végezd el. Ha nincs időd beleülni a kádba, a radírozást a zuhany alatt is végezheted.

    +1: Egészítsd ki szépségápolásodat gyógyteával

     

    Gyuri bácsi, a bükki füvesember javaslata alapján szeptemberben érdemes tartani egy kéthetes immunerősítő kúrát, mely során reggelente egy csésze orbáncfű vagy kakukkfű teát fogyasztunk. November pedig az általános tisztításnak kedvez: kezdd a napot egy csésze csalánteával. Ez nemcsak az immunrendszerünkre, hanem a bőrünk szépségére is jótékonyan hat.* 

     

    Ne feledd, hogy bármikor bevezetsz a napi rutinodba egy új kozmetikumot, krémet, a bőrödnek idő kell, hogy hozzászokjon. Hacsak nem lesz azonnali allergiás reakciód, használd a készítményt legalább néhány hétig mielőtt azt mondanád, hogy nem működik. A kezeidnek, ajkaidnak, arcodnak is kell egy kis idő, hogy puhuljanak, szebbek legyenek, hogy a bőr védőrétege helyreálljon.

     

    Szerző: Klibán Gréta


    Ha érdekelnek további érdekes és hasznos tartalmak és fontos számodra az egészséges, környezettudatos életmód, iratkozz fel levelezésünkre itt.

    Tetszett? Oszd meg, hogy mások is elolvashassák!

    * Ha bármilyen egészségügyi panaszod van, előtte konzultált a kezelőorvosoddal.