A termék a kosárba került.
Új jelszó kérése
 
Blog

Naponta 515 potenciálisan káros anyag kerül a bőrödre! Dönthetsz másként is! - 1.rész

2016.01.09 23:00

 

   Megmutatjuk hogyan!

A Business Insider honlapján olvastam tavaly egy érdekes cikket, ahol az alábbi képet közölték a banánról és annak összetevőiről. Már első ránézésre is sokkoló a több mint 50 összetevő, ebből tízen felül van az E-betűsök száma, ami sok félinformációval rendelkező bio-, öko-, stb. tudatos ember számára magával a sátánnal egyenlő. Pedig az alatta felsorolt összetevők nagy része egészségre ártalmatlan, mint pl. az E300, az aszkorbinsav, alias C-vitamin.

Ugyanígy a kozmetikumok esetében is adódik a kérdés, hogy akkor mégis hogyan tudnám megkülönböztetni hogy melyik összetevő káros és melyik nem? Segítünk!

Ezzel a cikksorozattal segítünk neked eloszlatni a kozmetikai összetevőkkel kapcsolatos tévhiteket, és használható gyakorlati segítséget nyújtunk az egészséges választáshoz. Szokásos biohiszti vagy indokolt az óvatosság? Az első részben egy átfogó képet adunk a kozmetikumokban található potenciálisan káros összetevőkről, majd a továbbiakban részletesen kifejtjük őket konkrét példákkal, és a sorozat végén egy tesztet is kitölthetsz, hogy ellenőrizd magad.

 

Továbbra is sokan számoljuk a kalóriákat, és kevesen a káros anyagokat.

A Bionsen 2009-es vizsgálata alapján mi, nők, naponta 515 szintetikus anyagot viszünk fel a bőrünkre csak a kozmetikumainkkal. Sokunk ennek hallatán is sokkot kap.

A legtöbbünk azt tudja, hogy pl. a kőolaj-származékok, a génmódosított anyagok károsak lehetnek a szervezetünkre. De mi a helyzet a kozmetikumok egyéb összetevőivel? Ma már rendelet szabályozza azt, hogy a gyártók kötelesek feltüntetni a csomagoláson az összetevőket (“INCI”: International Nomenclature Cosmetic Ingredients = a kozmetikai összetevők nemzetközi nevezéktana), méghozzá abban a sorrendben, hogy a legnagyobb arányban előfordulótól a legkisebb felé haladunk. Tételezzük fel, hogy a gyártók ezt be is tartják. Viszont az már nem várható el egy átlagembertől, hogy ezeket az összetevőket ismerje, sőt azzal is tisztában legyen, hogy azok jót vagy rosszat tesznek a bőrünkkel.

Egy korábbi cikkünkben már tisztáztuk, hogy mi a különbség a hagyományos, natúr-, és egyéb jelzővel ellátott kozmetikumok között.

 

A hagyományos kozmetikumok tartalmazhatják az alábbi potenciálisan (számos esetben bizonyítottan) káros anyagokat - a teljesség igénye nélkül:

 1. Kőolaj származékot: Mineral Oil, Paraffin Wax, Liquidum Paraffinum, Petrolatum, Microcristallina Wax
 2. Alumínium származékot: Ammonium alum, Aluminium Fluoride, Aluminium Silicate
 3. Kémiai fényvédőszereket: Benzophenone, Oxybenzone, Octyl-Methoxycinnamate
 4. Szintetikus illatanyagokat: Amyl Cinnamal, Cinnamil Alcohol, Citral, Eugenol, Hydroxycitronellal, Isoeugeno
 5. Szintetikus színezékeket: C.I. + hosszú számsor
 6. Káros szulfátokat : Sodium Lauryl Sulfate/Sodium Dodecyl Sulfate, Sodium Laureth Sulfate, Ammonium Lauryl Sulfate, Ammonium Laureth Sulfate
 7. Veszélyes emulgeátorokat: Triethanol amine (TEA) , TEA-C12-C15 Alkyl Sulfate, TEA-Cocoate, TEA-Hydrolyzed Protein, TEA-Lactate
 8. Parabén típusú tartósítószereket: Methyl, ethyl, propyl, butyl paraben és benzyl p-hydroxybenzoate
 9. Formaldehidet és egyéb káros tartósítószereket: 2-bromo-2-nitropropane-1,2-Diol,  Diazolidonyl Urea, DMDM-Hydantoin, Imidazolidinyl Urea, Metheneamine, Quaternium-15, Polyquaternium-7, Sodium Hydroxymethylglycinate, Tetrasodium EDTA, PEG, Methylchloroisothiazolinone (MCI) / Methylisothiazolinone (MI or MIT) / Isothiazolinone (Kathon CG) / Benzisothiazolinone (BIT), Iodopropynyl butylcarbamate
 10. Elölt állatokból származó vegyületeket (pl. kollagén)
 11. Génmódosított növényekből származó anyagokat

 

Ha ezen anyagokra NEM-et akarsz mondani, használj VALÓDI natúrkozmetikumokat!

 

A valódi natúrkozmetikumokban a fent felsorolt lista mindegyike tiltott alapanyag. Korábbi írásunkból az is kiderült, hogy sajnos ma még szinte bárki büntetlenül állíthatja magáról, hogy natúrkozmetikumot készít, mert e kategória tisztázására nem létezik semmiféle szabályozás. Viszont több minősítő szervezet is létezik, mely saját kritériumrendszer alapján hivatott ellenőrizni a natúrkozmetikumok minőségét (alapanyag, konzerválószer, csomagolás stb.). Ilyen többek között a német BDIH (gyógyszer-, reform áru-, élelmiszerkiegészítők- és testápolók előállítása területén működő Német Ipari és Kereskedelmi Vállalkozások Szövetsége), mely meghatározza a natúrkozmetikumokban használható alapanyagokat, melyeket a nagora is használ termékei elkészítése során. 

 

Fontos, hogy a natúrkozmetikumokban is előfordulhatnak kémiai úton előállított, teljesen ártalmatlan összetevők, de csakis akkor, amikor ezek kinyerése a természetből aránytalanul sokba kerülne vagy halott állatokból kinyerhető anyagokat helyettesíti. Ezek az előírt koncentrációban ugyanolyan ártalmatlanok, illetve túladagolva ugyanolyan ártalmasak, mint a természetes anyagok.

 Biztonságos natúr biokozmetikumok

A cikksorozatunk folytatásában azokat a káros anyagokat fogjuk bővebben kifejteni, melyek nem jelenhetnek meg a natúrkozmetikumokban. Addig is figyeljétek az összetevőket, és válasszatok biztonságos, valódi natúrkozmetikumokat! A nagora termékei garantáltan natúrak, és nem tartalmaznak káros anyagokat. Ráadásul frissen készülnek és kerülnek a bőrödre.

 

Szerző:

Prokaj Bea

 

Tetszett? Oszd meg, hogy mások is elolvashassák!

 

 

 ►MEGNÉZEM A TERMÉKEKET 

 

 

Forrás:

Dr. med. Ernst W. Henrich - Dr. rer. Nat. Thomas Baumann: Kozmetikai hatóanyagok kiértékelése az INCI-megnevezésük alapján

dr.Rózsa Sándor: testápoló kislexikon (Ökotárs Fogyasztóvédelmi Füzetek 2001)

http://www.businessinsider.com/ Dina Spector

http://www.dailymail.co.uk/femail/beauty/article-1229275/Revealed--515-chemicals-women-bodies-day.html

 

Az itt található információk kizárólag tájékoztató célt szolgálnak, nem teljes körűek, nem minősülnek tanácsadásnak, szakvélemyénynek, nem helyettesíthetik szakember véleményét, pontosságukért, teljességükért nem tudunk felelősséget vállalni.

 

Webáruház készítés