Blog

Naponta 515 potenciálisan káros anyag a bőrünkön. Igaz?

2016.01.09 23:00
Gréta
Gréta
Naponta 515 potenciálisan káros anyag a bőrünkön. Igaz?

Valóban lehet káros egy bőrápoló kozmetikum? Cikkünkben az összetevők egészségünkre gyakorolt hatását vizsgáltuk. Tiszta vizet öntünk a pohárba, hogy megválaszolhassuk az egyre időszerűbb kérdést:

Szokásos biohiszti vagy indokolt az óvatosság?


A Business Insider honlapján olvastam egy érdekes cikket, ahol az alábbi képet közölték  a banánról és annak összetevőiről. Már első ránézésre is sokkoló a több mint 50 összetevő, ebből tízen felül van az E-betűsök száma, ami sokak számára magával a sátánnal egyenlő. Pedig az alatta felsorolt összetevők nagy része egészségre ártalmatlan, mint pl. az E300, az aszkorbinsav, alias C-vitamin.

Ugyanígy a kozmetikumok esetében is adódik a kérdés, hogy akkor mégis hogyan tudnám megkülönböztetni hogy melyik összetevő káros és melyik nem?

Ezzel a cikksorozattal segítünk neked eloszlatni a kozmetikai összetevőkkel kapcsolatos tévhiteket, és használható gyakorlati segítséget nyújtunk az egészséges választáshoz. Az első részben egy átfogó képet adunk a kozmetikumokban található potenciálisan káros összetevőkről, majd a továbbiakban részletesen kifejtjük őket konkrét példákkal, és a sorozat végén egy tesztet is kitölthetsz, hogy ellenőrizd magad.

Továbbra is sokan számoljuk a kalóriákat, és kevesen a káros anyagokat.

Pedig a Bionsen 2009-es vizsgálata alapján mi, nők, naponta 515 szintetikus anyagot viszünk fel a bőrünkre csak a kozmetikumainkkal. Tehát indokolt az óvatosság.

Szerencsére sokan tudják, hogy pl. a kőolaj-származékok károsak lehetnek a szervezetünkre. De mi a helyzet a kozmetikumok egyéb összetevőivel? Ma már rendelet szabályozza azt, hogy a gyártók kötelesek feltüntetni a csomagoláson az összetevőket (“INCI”: International Nomenclature Cosmetic Ingredients = a kozmetikai összetevők nemzetközi nevezéktana), méghozzá abban a sorrendben, hogy a legnagyobb arányban előfordulótól a legkisebb felé haladunk. Tételezzük fel, hogy a gyártók ezt be is tartják. Viszont az már aligha elvárható a vásárlóktól, hogy ezeket az összetevőket kivétel nlkül ismerje, tisztában legyen az egészségre gyakorolt hatásukkal, és mindemellett tekintettel legyen a napi ajánlott maximális bevitel betartására is. Ember legyen a talpán, aki erre képes.

Na de mit tehetünk, ha szeretnénk bőrünket megkímélni minden káros vegyszertől?

Egy korábbi cikkünkben már tisztáztuk, hogy mi a különbség a hagyományos, natúr-, és egyéb jelzővel ellátott kozmetikumok között. Kiindulásnak már ez is nagy segítég.

Ha ennél alaposabb vagy és fontos a saját vagy gyermeked, más családtagod egészsége, megmutatjuk, mi az amit lehetőség szerint kerülj el. A hagyományos kozmetikumok tartalmazhatják az alábbi potenciálisan (számos esetben bizonyítottan) káros anyagokat - a teljesség igénye nélkül:

  1. Kőolaj származékot: Mineral Oil, Paraffin Wax, Liquidum Paraffinum, Petrolatum, Microcristallina Wax
  2. Alumínium származékot: Ammonium alum, Aluminium Fluoride, Aluminium Silicate, Aluminium Zirconium Tetraclorohydrex Gly, Aluminium Clorohydrex Pg, Alumina
  3. Kémiai fényvédőszereket: Benzophenone, Oxybenzone, Octyl-Methoxycinnamate
  4. Szintetikus illatanyagokat: Amyl Cinnamal, Cinnamil Alcohol, Citral, Eugenol, Hydroxycitronellal, Isoeugeno
  5. Szintetikus színezékeket: C.I. + hosszú számsor
  6. Káros szulfátokat: Sodium Lauryl Sulfate/Sodium Dodecyl Sulfate, Sodium Laureth Sulfate, Ammonium Lauryl Sulfate, Ammonium Laureth Sulfate
  7. Veszélyes emulgeátorokat: Triethanol amine (TEA) , TEA-C12-C15 Alkyl Sulfate, TEA-Cocoate, TEA-Hydrolyzed Protein, TEA-Lactate
  8. Parabén típusú tartósítószereket: Methyl, ethyl, propyl, butyl paraben és benzyl p-hydroxybenzoate
  9. Formaldehidet és egyéb káros tartósítószereket: 2-bromo-2-nitropropane-1,2-Diol,  Diazolidonyl Urea, DMDM-Hydantoin, Imidazolidinyl Urea, Metheneamine, Quaternium-15, Polyquaternium-7, Sodium Hydroxymethylglycinate, Tetrasodium EDTA, PEG, Methylchloroisothiazolinone (MCI) / Methylisothiazolinone (MI or MIT) / Isothiazolinone (Kathon CG) / Benzisothiazolinone (BIT), Iodopropynyl butylcarbamate
  10. Génmódosított növényekből származó anyagokat

 


Ha szeretnéd a bevásárlólistád mellé tenni a teljes listánkat, akkor kattints ide és nyomtasd ki!


Ha pedig ezen anyagokra NEM-et akarsz mondani, azt tudjuk javasolni, hogy vásárlás előtt ellenőrizd a termékek összetevőit és válassz káros anyag mentes, VALÓDI natúrkozmetikumokat!

Alumínium parabén mentes kozmetikum

A valódi natúrkozmetikumokban a fent felsorolt lista mindegyike tiltott alapanyag. Korábbi írásunkból az is kiderült, hogy sajnos ma még szinte bárki büntetlenül állíthatja magáról, hogy natúrkozmetikumot készít, mert e kategória tisztázására nem létezik semmiféle szabályozás. Viszont több minősítő szervezet is létezik, mely saját kritériumrendszer alapján hivatott ellenőrizni a natúrkozmetikumok minőségét (alapanyag, konzerválószer, csomagolás stb.). Ilyen többek között a német BDIH (vagy COSMOS, gyógyszer-, reform áru-, élelmiszerkiegészítők- és testápolók előállítása területén működő Német Ipari és Kereskedelmi Vállalkozások Szövetsége), mely meghatározza a natúrkozmetikumokba javasolt alapanyagokat. Mi kizárólag a BDIH / COSMOS által javasolt összetevőket használunk a Nagoránál, sőt olyan alapanyagokat is tiltólistára tettünk, amik veszélyeztetik a Földünket, vagy az állatokat, pl. pálmazsír

Fontos megjegyezni, hogy a natúrkozmetikumokban is előfordulhatnak kémiai úton előállított, teljesen ártalmatlan összetevők, de a mi filozófiánk szerint csakis akkor, amikor ezek kinyerése a természetből aránytalanul sokba kerülne vagy halott állatokból kinyerhető anyagokat helyettesíti. Ezek az előírt koncentrációban ugyanolyan ártalmatlanok, illetve túladagolva ugyanolyan ártalmasak, mint a természetes anyagok.

A cikksorozatunk folytatásában azokat a káros anyagokat fogjuk bővebben kifejteni, melyek nem jelenhetnek meg a natúrkozmetikumokban. Addig is figyeljétek az összetevőket, és válasszatok biztonságos, valódi natúrkozmetikumokat! :) 

 

Szerző:

Klibán Gréta

Tetszett? Oszd meg, hogy mások is elolvashassák!

 


Ha érdekelnek további érdekes és hasznos tartalmak és fontos számodra az egészséges, környezettudatos életmód, iratkozz fel levelezésünkre itt.

Forrás:

Dr. med. Ernst W. Henrich - Dr. rer. Nat. Thomas Baumann: Kozmetikai hatóanyagok kiértékelése az INCI-megnevezésük alapján

dr.Rózsa Sándor: testápoló kislexikon (Ökotárs Fogyasztóvédelmi Füzetek 2001)

http://www.businessinsider.com/ Dina Spector

 

Az itt található információk kizárólag tájékoztató célt szolgálnak, nem teljes körűek, nem minősülnek tanácsadásnak, szakvélemyénynek, nem helyettesíthetik szakember véleményét, pontosságukért, teljességükért nem tudunk felelősséget vállalni.

 

Webáruház készítés