Legyen csodás napod! Segíthetünk? +36-30/660-1553

Blog

Natúr, bio, vegán, hipoallergén, gluténmentes, bőrgyógyászatilag tesztelt. Mit jelentenek valójában?

Gréta
Gréta
2016.01.07 22:23
Natúr, bio, vegán, hipoallergén, gluténmentes, bőrgyógyászatilag tesztelt. Mit jelentenek valójában?

Az vagy, amit magadra kensz.

Akár ételről, akár kozmetikumról van szó, összetevői felszívódnak és bejutnak a szervezetedbe, reakcióba lépnek a testeddel, ezért nem árt tisztában lenni mire számíthatsz az egyes fogalmak hallatán.

A kozmetikumok esetében egyre gyakrabban találkozunk olyan, olykor mitikus tulajdonságokkal felruházott, esetenként megtévesztő varázsszavakkal, melyek csak nehezítik a megfelelő, egészséges kozmetikum kiválasztását.

Mit takarnak a natúr, öko, bio, vegán, hipoallergén, bőrgyógyászatilag tesztelt, stb. kifejezések? Az alábbi közérthető értelmezéssel szeretnénk neked segíteni a megfelelő választásban.

Hagyományos kozmetikum

Így képzeld el: fogj némi vizet és kőolaj-származékot, elegyítsd szintetikus emulgeálószerekkel, adhatsz hozzá állományjavítót, színezéket, szintetikus illatanyagot, tartósítószert, további szintetikus anyagokat és némi természetes alkotóelemet, növényi vajakat, olajakat, hogy elmondhasd, a készítményed természetes összetevőket tartalmaz. Ezzel kész is a kozmetikumod, melytől pillanatnyilag bőröd akár pihe puha bársony is lehet, de jó eséllyel eltömíti a pórusaidat, megfullasztja a bőrödet, és megakadályozza annak természetes működését.

A tusfürdőkbe és samponokba tégy agresszív mosóaktív anyagokat is, hogy jó habos legyen, hiszen azt tanultuk, így tisztít megfelelően, de számíts rá, hogy kiszárítják a bőrödet, ráadásul erősen allergének is.

 

natúr szappan

VALÓDI natúrkozmetikum

Így képzeld el: végy sok-sok hidegen sajtolt, teljes értékű növényi olajat, növényi vajakat, értékes gyógynövényes és virágvizeket és emulgeáld természetes eredetű emulgeátorokkal. Ha létezik, válaszd az ellenőrzött ökológiai gazdálkodásban termelt összetevőket. (Amennyiben az alapanyagok túlnyomó részt ilyen, ellenőrzött ökológiai gazdálkodásból származnak, a készítmény helyes megnevezése: natúrkozmetikum bio összetevőkkel.) Ha szükséges, tégy bele egy kevés állatok által előállított összetevőt is pl. méhviaszt vagy tiszta lanolint. Adj hozzá természetes gélképzőt, növényi kivonatokat, vitaminokat és máris kész a natúr bőrápoló készítmény, mely bőröd természetes funkcióit támogatja, és segíti azt védelmi feladatainak ellátásában. Nem tömíti el a pórusokat, segíti a bőr természetes megújulását, rugalmasságának megőrzését.

A natúrkozmetikumokban is előfordulhatnak kémiai úton előállított, teljesen ártalmatlan összetevők, de csakis akkor:

  • amikor ezek kinyerése a természetből aránytalanul sokba kerülne
  • a halott állatokból kinyerhető anyagokat helyettesíti
  • ezek az előírt koncentrációban ugyanolyan ártalmatlanok, illetve túladagolva ugyanolyan ártalmasak, mint a természetes anyagok

Ebbe a kategóriába tartoznak a Nagora Manufaktúra magyar kézműves natúrkozmetikumai is, melyek valódi natúrkozmetikumok bio összetevőkkel, értékes szűz növényi olajokkal, virág- és gyógynövényes vizekkel, növényi és természetazonos segédanyagokkal. A gyártó lelkiismeretére bízva, ezt még tovább lehet szűkíteni. Emiatt a Nagoranál olyan alapanyagok is tiltólistán vannak, amelyek veszélyeztetik az élővilágunkat, vagy a Földet, pl. pálmazsír

Mivel a natúrkozmetikum kifejezés nem szabályozott, bárki bármikor szabadon használhatja, ezért a tudatos fogyasztó résen van és megnézi az összetevőket. 

 

Ellenőrzött bio-/natúrkozmetikum

Ha a kozmetikum alapanyagait, gyártását, csomagolását, stb. saját kritériumrendszer szerint valamely ellenőrző szervezet felügyeli (pl. COSMOS). A biokozmetikumok minősítését Magyarországon a Biokontroll Hungária Nonporfit Kft (HU-ÖKO-01) végzi. A szervezet megköveteli, hogy az alapanyagok 95 %-ban ökológiai gazdálkodásból származzanak. A COSMOS kevésbé szigorú, a COSMOS Natural termékekben nem írja elő a bio összetevők arányát és a COSMOS Organic is csak az összetevők 20%-ban követeli meg az ökológiai gazdálkodásból származást. 

 

Ökológiai gazdálkodásból származik

Nagyon szigorú környezetvédelmi elveknek megfelelő gazdálkodásból származó összetevő vagy termék. A gazdák kizárólag biológiai és élő készítményekkel, gyógynövényes kivonatokkal, főzetekkel, levekkel védik a növényt a kártevőktől és segítik azt a növekedésben. Nem használnak vegyszereket, melyek károsítják a talajt és az élővilágot. 

 

vegan kozmetikum

Vegán

 

Csak és kizárólag növényi eredetű termékek. Nem a termék minőségét garantálja, hanem hogy a termék nem tartalmaz állati eredetű összetevőt (még mézet sem).

Állatokon nem tesztelt termék (Cruelty free)

 

Mivel 2013. július 11-től az EU kozmetikai irányelvei (A kozmetikai termékekről szóló 1223/2009/EK rendelet) tiltják az állatkísérletek végzését mind a késztermékek, mind az összetevők vagy összetevő-kombinációk esetében, ez a tanúsítvány szerencsére ma már elvesztette jelentőségét az európai eredetű termékek esetében, így ezt, mint előnyt, már értelmetlen dolog megemlíteni, sőt, etikátlan ezzel jogtalan versenyelőnyre szert tenni. Sok termék azonban nem Európában készül, de itt értékesítik, így a tudatos fogyasztó itt is résen van és megnézi a termék eredetét.

 

Bőrgyógyászatilag tesztelt 

 

Bőrgyógyászatilag tesztelt készítmény az, amellyel olyan tolerálhatósági vizsgálatot végeztek, ami bizonyítja, hogy a kozmetikumot a tesztelt személyek bőre jól tolerálta, ám ez nem jelenti azt, hogy az adott termék egyben natúr vagy bio.

 

Hipoallergén

 

Hipoallergén anyagoknak minősülnek azok az anyagok, amelyek eddigi ismereteink szerint nem okoznak allergiát, mint például a szilikonok, paraffinok, akrilok. Tehát ha egy kozmetikum hipoallergén, nem feltétlenül natúr/bio vagy környezetbarát, illetve ugyanígy egy natúr/bio/környezetbarát kozmetikum sem feltétlenül hipoallergén.

Gluténmentes kozmetikum

A cöliákia vagy nem cöliákiás gluténérzékenység olyan betegség, melynek tüneteit a gabonafélékben található glutén váltja ki. Ilyenkor a táplálkozás során bevitt glutént a szervezet nem tudja feldolgozni, ami emiatt kölcsönhatásba lép a vékonybél nyálkahártyájával és az immunrendszerrel, melyre válaszként a szervezet ellenanyagot termel saját szövetei ellen. Tehát ez egy emésztőrendszert érintő betegség, így a "mentesség" az élelmiszerekre vonatkozik, melyek bekerülnek a bélbe. Ennek tükrében nem releváns gluténmentes kozmetikumról beszélni, ugyanis a kozmetikumokat ritkán nyeljük le, kivéve azokat, amik szájjal is érintkeznek, pl. ajakápoló, fogkrém.

 

natúrkozmetikum

 

Légy tehát körültekintő, szánj rá pár percet, és ismerd meg a gyártót, mint ahogy a helyi péket is ismered (Ismered?). Tanulmányozd az összetevőket (bővebben itt), és csak akkor vásárolj, ha meggyőződtél, hogy semmilyen káros anyagot nem tartalmaz a kozmetikum, és a gyártó a szervezet számára értékes bio alapanyagokat használ termékei elkészítéséhez. (Az összetevőket (INCI) a gyártók úgy kötelesek feltüntetni, hogy a legnagyobb arányban előfordulótól a legkisebb arányban megtalálható felé haladnak a felsorolásban.)

 

Egy kis odafigyeléssel jól jár a bőröd, az egész szervezeted és a Földünk is.

 

Szerző:

Klibán Gréta

 

Tetszett? Oszd meg, hogy mások is elolvashassák!

 

Ez is érdekelhet még:

NAPONTA 515 POTENCIÁLISAN KÁROS ANYAG A BŐRÜNKÖN. IGAZ?

A KŐOLAJ-SZÁRMAZÉKOKTÓL FULDOKLIK A BŐRÖD

PARABÉN PARA AVAGY MIKOR MONDJUNK NEMET A KÁROS ANYAGOKRA?

SZINTETIKUS ILLATANYAGOK: UGYE TE SEM SZIMATRA MÉSZ?

MIÉRT JOBB A NATÚRKOZMETIKUM? SPÓROLD MEG MAGADNAK A FELESLEGES MÉREGANYAGOKAT!

AZ EMBEREK 80%-A TOTÁL FÉLREKEZELI SAJÁT BŐRÉT. VELED MI A HELYZET?

TÉNYLEG SZÁRÍT A SZAPPAN?

 

Forrás:

Dr. Serri Riccarda, bőrgyógyász, a Skineco elnöke (Öko-bőrgyógyászat Nemzetközi Egyesülete)

http://www.cosmio.hu/  „Mi található egy natúrkozmetikumban” című bejegyzése alapján

http://lukreciakencei.hu/

Image courtesy of stockimages at FreeDigitalPhotos.net

 

Az itt található információk kizárólag tájékoztató célt szolgálnak, nem teljes körűek, nem minősülnek tanácsadásnak, szakvélemyénynek, egyéni preferenciákat tükröznek, nem helyettesíthetik szakember véleményét, pontosságukért, teljességükért nem tudunk felelősséget vállalni.