Legyen csodás napod! Segíthetünk? +36-30/660-1553

Blog

Alumínium származékok a bőrápolásban – többet ártanak, mint használnak

Gréta
Gréta
2021.09.30 13:17
Alumínium származékok a bőrápolásban – többet ártanak, mint használnak

Rengeteget hallottunk már arról, hogy az alumínium rossz hatással van az emberi szervezetre. Erre a káros hatásra már viszonylag korán, az 1970-es években fény derült. Ennek hatására betiltották a főzéshez használt alumínium eszközöket. De mi a helyzet a kozmetikumokkal?

 

Ha figyelemmel követted sorozatunk eddigi részeit, láthattad, hogy sajnos vannak olyan kozmetikumok, amelyek hatóanyagai nemhogy nem ápolják a bőrünket, de még káros hatással is vannak rá. Éppen ezért inkább olyan natúrkozmetikumokkal ápold és óvd a bőrödet, amelyek nem tartalmaznak például kőolajszármazékotparabént, veszélyes emulgeátorokat vagy amit a mostani cikkünkben vesézünk ki: káros alumínium származékokat.

 

Rengeteget hallottunk már arról, hogy az alumínium rossz hatással van az emberi szervezetre. Erre a káros hatásra már viszonylag korán, az 1970-es években fény derült. Ekkoriban gyakran alumínium edényekben főzték az ételt és alumínium evőeszközöket használtak az elfogyasztásukhoz, hiszen olcsó és könnyen megmunkálható alapanyagnak bizonyultak.

 

Amivel azonban nem számoltak, hogy melegítés hatására alumínium részecskék kerülhetnek az elfogyasztott ételbe, ami a szervezetbe jutva mérgező hatást fejt ki. Ennek hatására betiltották a főzéshez használt alumínium eszközöket

 

Alumínium származékok a bőrápolásban

 

De mi a helyzet a kozmetikumokkal?


Bevett gyakorlat, hogy a szépség- és kozmetikaiparban alumínium származékokkal teszik rövid távon hatékonyabbá a készítményeket, mert feldolgozott formában az alumínium sóknak pórusösszehúzó, verejtékezést csökkentő és vérzést csillapító hatásuk van.


 

Hatásuk miatt a leggyakrabban:

  • az izzadásgátló dezodorokban és deokban,
  • arckrémekben,
  • babaápolási termékekben,
  • napozószerekben használják őket.

 Aluminum mentes dezodor

 

Ez így első ránézésre talán jól hangzik, de az alumínium a véráramba kerülve egyfelől mérgező hatással bír. Emellett pedig a bőr öregedésében és a természetes kiválasztási folyamatok akadályozásában is szerepet játszik.

 

A tudósok között még megy a vita arra vonatkozóan, hogy az alumínium származékok felelősek lehetnek az Alzheimer-kór, a Parkinson-kór, a mellrák és az autizmus kialakulásában is, azonban egyértelmű állásfoglalás még nem született e kérdésben. Egy tanulmányban[1] például arra a következtetésre jutottak, hogy az Alzheimer-kórral vizsgált betegek agyában magasabb mennyiségben található alumínium származék, viszont azt még nem tudták eldönteni, hogy ez a betegség oka vagy következménye. Sokkal szélesebb körű és átfogóbb kutatásokra van szükség a témában, de azért jobb megelőzni a bajt, nem igaz?

 

Mikor veheted biztosra, hogy alumínium származékot tartalmaz egy kozmetikum?

 

Ahhoz, hogy ezt kiderítsd, azt tanácsoljuk, hogy mindig olvasd el a kozmetikum összetevőinek listáját. A leggyakrabban az Ammonium alum, az Aluminium Fluoride, az Aluminium Silicate található meg az összetevők között, de nem ritkán Aluminium Zirconium Tetraclorohydrex Gly, Aluminium Clorohydrex Pg, Alumina is szerepel a listán. Ha biztosra szeretnél menni, itt letöltheted a kinyomtatható listát, hogy mely összetevőket érdemes figyelned a kozmetikumokban.

 

Ha ezeket látod és fontos számodra a bőröd egészsége és időtálló szépsége, inkább kerüld el őket. Számtalan olyan gyógynövényes natúrkozmetikum van, ami kitűnő és egészséges alternatívát kínál a bőröd számára.

 

Nem kell lemondanod a hatékony bőrápolásról

 

Szerencsénkre a természetben megtalálható minden olyan gyógynövény, amivel az alumínium tulajdonságaihoz hasonló, de annál jobb és egészségesebb hatásokat érhetünk el a bőrápolásban. A gyógynövényekben megvan minden, ami a puha, egészséges és csodaszép bőr védelméhez szükséges.

 

A gyógynövényeknek köszönhetően – mint amilyen például a varázsmogyoró, az aloe-vera, a muskotályzsálya, a levendula vagy épp a citromfű – a  dezodorokról sem kell lemondanod. Ezek igazi alumínium mentes 2in1 termékek, amelyek nemcsak gazdagon hidratálják a bőrödet, de a kellemetlen szagok ellen is hatékony védelmet kínálnak. Erről bővebben egy korábbi blogunkban olvashatsz.

 

Ezen felül nem hagynak foltot a ruhán, nem irritálják a bőrödet és azt a kellemetlen ragacsos érzést is magad mögött hagyhatod, amit a hagyományos deokkal tapasztalhattál meg. Muskotályzsályás-levendulás és citrom-citromfű illatokban, de akár illatmentesen eléred őket.

 Alumínium mentes kozmetikumok

 

A deok mellett természetesen arckrémeink, fényvédő készítményeink és baba- illetve gyermekápolási natúrkozmetikumaink is alumínium mentesek, kizárólag a természetben található kincsek felhasználásával készültek. Mert hiszünk abban, hogy a babának, az anyának és az egész családnak a legjobb jár.

 

Neked mi a tapasztalatod az alumínium származékokkal? Írd meg nekünk a Nagora Női Körben!

 

Szerző: Klibán Gréta

 

Ha érdekelnek további érdekes és hasznos tartalmak és fontos számodra az egészséges, környezettudatos életmód, iratkozz fel levelezésünkre itt.

Tetszett? Oszd meg, hogy mások is elolvashassák

EZ IS ÉRDEKELHET MÉG:

PARABÉN PARA AVAGY MIKOR MONDJUNK NEMET A KÁROS ANYAGOKRA?

NAPONTA 515 POTENCIÁLISAN KÁROS ANYAG A BŐRÜNKÖN. IGAZ?

SZINTETIKUS ILLATANYAGOK: UGYE TE SEM SZIMATRA MÉSZ?

MIÉRT FONTOS AZ ÉLELMISZEREK/KOZMETIKUMOK CSOMAGOLÓANYAGA?

A KŐOLAJ-SZÁRMAZÉKOKTÓL FULDOKLIK A BŐRÖD

SZINTETIKUS SZÍNEZÉKEK: MIÉRT VESZÉLYESEK? HOGYAN ISMEREM FEL?

KÉMIAI FÉNYVÉDŐSZEREK, MELYEKET MÁR SZÁMOS ORSZÁGBAN BETILTOTTAK

BEAUTY SLEEP, AVAGY ALUDD SZÉPRE MAGAD

A TECH-NECK, AVAGY A TECHNOLÓGIA OKOZTA NYAKI PROBLÉMÁK OKAI ÉS KEZELÉSE

DIGITÁLIS BŐRÖREGEDÉS. MIT TEHETÜNK ELLENE?

40+ ANTI-AGING RUTIN BŐRTÍPUS SZERINT

AMIT A KORAI BŐRÖREGEDÉSRŐL MINDENKÉPPEN TUDNOD KELL

BŐRÖD VÁLTOZÁSA A MENSTRUÁCIÓS CIKLUS SORÁN

 

[1] US National Library of Medicine, National Institutes of Health; The Health Effects of Aluminum Exposure - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5651828/