Legyen csodás napod! Segíthetünk? +36-30/660-1553

Blog

Amit a korai bőröregedésről mindenképpen tudnod kell

Gréta
Gréta
2020.08.18 14:15
Amit a korai bőröregedésről mindenképpen tudnod kell

Nőként természetes, hogy a tükörbe belenézve azt szeretnénk, ha az évek-évtizedek múlásával is friss, fiatalos önmagunk nézne vissza ránk a tükörből. Kívánságunk teljesen természetes, hiszen az egészséges, üde arcbőr években mérhető különbséget eredményez, ami nemcsak az önbizalmunknak, hanem a nőiségünk megélésének és megítélésének is hihetetlenül jót tesz. Éppen ezért a nagy kérdés már csak az, hogy hogyan tudjuk megakadályozni a korai bőröregedést és lelassítani a ráncok kialakulását? Ebben a cikkben erre a kérdésre fogunk választ adni.

Persze nemcsak magunknak teszünk jót azzal, ha kicsit jobban odafigyelünk a bőrünk szépségére. Hiszen jót teszünk a párkapcsolatunknak is, mivel az egészséges és ápolt bőrünk, csak úgy vonzza a tekintet: jó ránézni, jó hozzáérni, így segít nekünk fenntartani a tüzet, amit néhány évvel, évtizeddel korábban a párunkkal közösen csiholtunk.

Ugyanakkor a megfelelő bőrápolási rutinnal jót teszünk a gyermekünknek is: nemcsak egy csinos anyukát fog látni bennünk, hanem az egészségéért és a bőre szépségéért tudatosan tevő nőt is. Példamutatásunknak köszönhetően pedig az évek múltával felcseperedő felnőtt nő vagy férfi is hasonlóan figyelmes lesz a saját bőréhez, testünk elsődleges védelmi vonalához, egészségünk tükréhez. De kezdjük az alapoknál!

 

Mi a korai bőröregedés és milyen tünetekkel számolhatunk?

 

Azzal természetesen te is tisztában vagy, hogy a testünknek van egy természetes öregedési folyamata, melynek során bizonyos dolgok egyre hosszabb és hosszabb időt vesznek igénybe, míg mások eléggé felgyorsulnak. Például bizonyos kor fölött több időbe fog telni egy betegség, egy átmulatott éjszaka vagy egy intenzív edzés utáni regenerálódás, de az anyagcsere folyamatok is lelassulnak.

 

Ezen kívül azonban vannak olyan környezeti külső és belső hatások, amelyek felgyorsítják ezt a természetes öregedési folyamatot és így a vártnál korábban jelennek meg az öregedés látható jelei. Ezért történhet meg az, hogy például már 25-30 éves korunkban elkezdhet ráncosodni a bőrünk – nemcsak az arcunk, de akár a dekoltázsunk is –, veszítve a korábbi feszességéből és rugalmasságából.

 

Különösen előrehaladott esetekben akár a bőrszárazsággal és viszketéssel, a bőr hámlásával, nap-, illetve májfoltok megjelenésével is számolhatunk, főként a kéz, az alkar és az arc környékén, illetve itt-ott petyhüdtté válhat a bőr szerkezete. Emellett a szokásosnál – vagyis a napi 50-150 szál hajszálnál – nagyobb mértékű hajhullás is a korai bőröregedés árulkodó jele lehet. Ráadásul a folyamat végén a fejbőr is egyre láthatóbb lesz a korábbi dús hajzuhatag alatt, így mindenképpen érdemes odafigyelni a problémára.

 

Persze mindannyiunk esetében más és más ütemben zajlik le az öregedési folyamat, ennek ellenére vannak olyan látható öregedési jelek – mint a már említett pigment- illetve napfoltok – amelyeket korainak tekintünk. Főleg abban az esetben, ha azok 35 éves kor előtt fedték fel magukat.

Korai bőröregedés

A korai bőröregedés okai

 

Ha a korai bőröregedésről van szó, nem mehetünk el az öröklött genetikai adottságok és az életkorral együtt járó hormonális változások, folyamatok mellett sem, bár az esetek nagy részében nem ez a nem kívánt folyamat fő kiváltó oka.

 

Ezen kívül az is elmondható, hogy a szervezetünk már a 20-as éveinkben elkezdi csökkenteni a kollagéntermelést, így egyre kevesebb lesz az a fajta fehérje a bőrünkben, ami annak formájáért, rugalmasságáért és feszességéért felel. Emellett a kor előrehaladtával az elasztin és hialuronsav termelés is fokozatosan csökken, ami szintén hozzájárul a bőr öregedéséhez.

 

További oka lehet a korai bőröregedésnek az is, ha nem a bőrtípusnak megfelelő natúrkozmetikumokkal tápláljuk a bőrünket. Sajnos ez az egyik legnagyobb veszély, ami a bőrünkre leselkedik, hiszen a legtöbben nincsenek tisztában azzal, hogy milyen bőrtípusba tartoznak és milyen fajta hatóanyagokra lenne szükségük.

Emiatt teljesen félrekezelik a bőrüket, hibás bőrápolási rutint alakítanak ki, aminek hosszú távon a kezdetben finom, majd egyre mélyebb ráncok megjelenése lesz a következménye. De persze egy-két allergiás reakció, kiütés, bőrpír, bőrszárazság sem lenne meglepő folyomány, mivel a nem megfelelő készítmények használata miatt a bőr természetes védekezőképessége is leépül. Így viszont sokkal inkább ki lesz téve a környezeti elemek, például a hó, a hideg, a szél vagy épp napsugárzás káros hatásainak is.

 

Felgyorsíthatja még a bőr öregedését a dohányzás is. A cigarettafüstben lévő méreganyagok – például a nikotin - ugyanis szárítják és át is színezik a bőrt, oxidatív stresszt okoznak. A dohányzás gyakorlatilag lórúgásként hat a ráncosodásra.

 

Emellett a túlzott napsugarak, napsugárzás is komoly problémákat tud okozni, hiszen az UV-sugarak a dohányzáshoz hasonlóan, szintén oxidatív stresszt okoznak. Ez azt jelenti, hogy az UV-sugarak által felszabadított szabad gyökök roncsolják a hámsejteket és sérülékeny rétegekbe hatolva, felgyorsítják az öregedési folyamatokat. Ez szintén ráncok formájában nyilvánul meg. Ilyen formán könnyebben alakulnak a ráncok például azokon a helyeken, amelyek amúgy is nagyobb dózisban kapják a napsugarakat. Például a szem környékén, a homlokon, a kézfejen vagy a dekoltázs mentén.

A káros napsugaraknak ráadásul nemcsak a bőr öregedésére van káros hatásuk, hanem az egészségre is: ha nem védekezel ellenük, akár bőrrák is lehet a vége. Éppen ezért, ha teheted, akkor ne menj ki a tűző napra 11-15 óra között, valamint ne feledkezz el a bőrtípusodnak megfelelő fényvédő krém használatáról sem. Ma már alapkövetelmény, hogy a nappali hidratáló krémed egyben fényvédőt is tartalmazzon.

 

A stressz bizonyítottan rossz hatással van az immunrendszerünkre, az egészségünkre, így a bőrünkre is. A stressz ugyanakkor az életünk része, így annyit tehetünk, hogy megtanuljuk kezelni. Apró trükk, hogy napközben, ha feszült vagy, tudatosan figyelj az arcizmaidra és a válladra, időnként végy egy mély levegőt és lazítsd el őket. Magad is meg fogsz lepődni, milyen gyakran vagyunk öntudatlanul is „befeszülve”. Ha óránként emlékezteted magad (akár az elején telefonos emlékeztetőt is beállíthatsz) és tudatosan ellazítod az izmaidat, akkor az egy idő után szokásoddá válik és már öntudatlanul is rááll a tested. Próbáld ki!

 

Újabb löketet adhat a bőröregedésnek továbbá a káros kemikáliák használata is. Ezalatt azokat a kozmetikumokat értjük, amelyek olyan összetevőket tartalmaznak, amelyek látszólag hidratálják ugyan a bőrt, de hosszú távon már gátolja a bőr szellőzését, különböző irritációkat és gyulladásokat okoznak, allergiás reakciókat váltanak ki. Erről bővebben itt olvashatsz.

Ilyenek a kőolajszármazékok, a parabén, a formaldehid, a szilikon, a PEG, a szulfátok és emulgeátorok, színezők, mesterséges illatanyagok és más, génmódosított alapanyagok. A teljes nyomtatható listát itt találod. Ezek abszolút olyan összetevők, amelyekre a bőrünknek nincsen szüksége, mert hosszú távon alkalmazva őket, telítődik velük a szervezetünk és beindul a korai bőröregedés, valamint a fentebb vázolt folyamatok.

Natúrkozmetikumokkal a fiatalos bőrért

 

Natúrkozmetikumokkal bőröd fiatalságáért és szépségéért 

 

És persze az egészségéért is, hiszen a natúrkozmetikum többek között azért kapta ezt az elnevezést, mert nem tartalmazhatnak a bőröd számára káros anyagokat. Például szintetikus tartósítószereket, emulgeálószereket, illatanyagokat és mesterséges térfogatnövelőket.

 

Ezzel szemben olyan természetes és bio alapanyagokkal ápolhatod a bőrödet, ami szó szerint a természet kincseivel, vagyis többek között növényi zsírokkal, vajakkal, gyógynövényes vizekkel, virágvizekkel garantálja bőröd egészségét és szépségét.

 

Ha például szétnézel a Nagora natúrkozmetikumok között, akkor ugyanúgy megtalálhatók bennük különböző gyógynövénykivonatok – mint például a kakukkfű és a levendula – mint a jótékony hatású gyümölcsökből kinyert hatóanyagok. Gondolj csak például a sárgabarackmagban lévő olajra és a sheavajra.

 

A natúrkozmetikumokban lévő természetes anyagok nemcsak az egészségre ügyelnek, de segítenek újra feszessé varázsolni a bőrödet, pótolni az elveszett hialuronsavat és kollagént, helyreállítani a bőr természetes védekezőképességét és persze a bőr egyensúlyát. Ha fontos számodra bőröd egészsége és fiatalos szépsége, natúrkozmetikummal kényeztesd magad.

 

Gyakorlati tippek a korai bőröregedés elkerülésére

Természetesen nemcsak arra kell figyelned, hogy mit kensz a bőrödre. Ezen kívül is vannak még olyan tanácsaink, amikkel feltartóztathatod a ráncok kialakulását. Például:

 

  1. Mindig ügyelj a folyadékpótlásra: igyál legalább napi 2 liter vizet.
  2. Fordíts figyelmet az alvásra: a nem megfelelő minőségű és mennyiségű alvás meglátszik a bőrödön.
  3. Alvás során figyelj arra, hogy ne gyűrje a párna az arcodat, mert az is rajta hagyja a bőrödön a nyomát.
  4. Figyelj arra, hogy mit eszel: fogyassz sok zöldséget és gyümölcsöt, fehérjét és olajos magvakat, mert szükséged van a belső vitamin- és antioxidánspótlásra. Ezen kívül csökkentsd a fehér liszt, a cukor és a feldolgozott élelmiszerek fogyasztását.
  5. Kerüld a dohányzást és a passzív dohányzást is – a cigifüst is árt.
  6. Fogyassz kevesebb alkoholt, igyál több 100%-os gyümölcs- és zöldséglevet.
  7. Amellett, hogy megengedsz a bőrödnek napi 15 perc napozást (ennyi idő elegendő a szervezet számára szükséges mennyiségű D-vitamin szintéziséhez), védekezz a napsugárzás ellen fényvédő krémekkel, árnyékkal, napszemüveggel és szalmakalappal.

+1: Nevess sokat, tiszta szívből, jóízűen, mert nincs vonzóbb egy önfeledt, vidám, kiegyensúlyozott nőnél ;).

 

Neked milyen bőröregedésgátló rutinjaid alakultak ki az évek során? Oszd meg velünk őket a Nagora Női Körben!

 

Szerző: Klibán Gréta


Ha érdekelnek további érdekes és hasznos tartalmak és fontos számodra az egészséges, környezettudatos életmód, iratkozz fel levelezésünkre itt.

Tetszett? Oszd meg, hogy mások is elolvashassák