Legyen csodás napod! Segíthetünk? +36-30/660-1553

Blog

Bőröd változása a menstruációs ciklus során

Gréta
Gréta
2022.12.09 09:17
Bőröd változása a menstruációs ciklus során

Mitesszerek az álladon? Olajosan fénylő bőr? Tudtad, hogy bőröd a menstruációs ciklus során a hangulatoddal együtt változik? Ismerd meg a testedben zajló hormonális változásokat és olvasd el milyen természetes tippekkel segítheted szervezetedet. Így a tudatosabb bőrápolásnak köszönhetően megelőzheted a hormonális bőrproblémákat.

 

Tudtad, hogy bőröd a menstruációs ciklus során a hangulatoddal együtt változik?
Teljesen normális ha:
  • feszült és kiszámíthatatlan vagy
  • egyszer pattanások jelennek meg az álladon és egész nap csak aludnál
  • másszor sugárzol és majd kicsattansz az energiától.

Bőröd a menstruációs ciklus során

Mindez természetes és a női ciklus (körforgás) része, ugyanúgy, mint a természetben a 4 évszak.

1. szakasz: TÉL = menstruáció

Ahogy a természetben, a testünknél is, ez a befelé fordulás, lelassulás időszaka. Nem baj, ha ilyenkor nincs erőd edzeni, bekuckóznál, érzékenyebb vagy. Hallgass a testedre, kényeztesd pihenéssel, finom falatokkal, add meg neki, amire szüksége van. Ilyenkor jobban vágysz az ölelésre, összebújásra, szőrös kis házikedvencek simogatására. Ez nem csoda, ugyanis ilyenkor oxitocin termelődik, ami természetes fájdalomcsillapító.

Ebben a szakaszban minden hormon szintje alacsony.

Bőröd: A bőröd védőrétege gyengül, kevésbé olajos, magához képest szárazabb, sőt sokszor kifejezetten vízhiányos. A test visszatartja a vizet, gyakori a puffadás. Emiatt sok nő érzi magát kevésbé szépnek a menstruáció alatt. De ne aggódj, ez csak a hormonok játéka és pár nap alatt elmúlik :).

Kiemelten fontos ebben az időszakban az intenzív hidratálás kívülről és belülről is. Kerüld a hagyományos hidratálókrémeket, melyek kőolajszármazékot (lásd itt) tartalmaznak, ugyanis azok csak a külső felszínt hidratálják, így érzetre puha a bőröd, ám valójában elvonják a nedvességet a bőr mélyebb rétegeiből, így még inkább kiszárítják a bőrt és egyre több krémet kell kenned, míg a bőröd állapota nem javul.

A nagora kristálytiszta hidratáló krémei

  • több, mint 60 gyógynövénnyel,
  • bioaktív és smart hatóanyagokkal készülnek, melyek
  • segítenek visszaállítani bőröd természetes barrier rétegét,
  • pótolják a hialuronsavat,
  • serkentik a kollagén és elasztán termelődést,
  • a bőr mély rétegeiben hidratálnak,
  • regenerálnak és megtöltik élettel a sejtjeidet

így bőröd legszebb varázsában ragyoghat.

2. szakasz: TAVASZ = follikuláris szakasz 

A menstruáció végétől az ovulációig. Ez 28 napos ciklus esetén kb. a 6. naptól a 11. napig tartó szakasz, de egyénenként változhat. 

Ahogy tavasszal kivirul a természet, úgy javul a hangulatod is, megnő az energiaszinted, magabiztosabb, kreatívabb leszel. Ilyenkor érdemes új tervekbe belevágni, többet sportolni. Az étvágyad csökken és szívesen veted magad bele a bulizásba, barátnős programokba is.

Az ösztogénszint nő, ezzel együtt fokozódik a kollagén és hialuronsav termelés, minek következtében bőröd feszesebb, hajad fényesebb lesz

Az egészségesen ragyogó bőr alapja a hatékony, ám kíméletes arctisztítás. A hagyományos arclemosókban található agresszív tenzidek lemarják a bőr védőrétegét, így az még több faggyút kezd termelni, ami végül a bőr zsírosodásához vezethet. Zsíros bőr esetén válassz kímélő AHA-savas, növényi tenzideket tartalmazó arclemosót pl. a Nagora Acne Control tengeri algás pórustisztító géljét, kombinált bőr esetén a Rózsaliget arclemosót, míg száraz bőrre a legjobb megoldás a Mandulás-kókuszos krémes arclemosó.

 

 

3. szakasz: NYÁR = ovuláció

Ahogy a természetben, a testünkben is egy érett, buja, intenzív időszak. Ilyenkor érzed magunkat legszexibbnek, ilyenkor vagy a legtermékenyebb.

Az ösztrogén és a progeszteron szint is a maximumon van, magabiztos vagy és csábító. A kollagén és hialuron termelés is a maximumon van, így bőröd élettel teli, ragyogó, itt tapasztalhatod meg a legjobb bőrállapotodat.

Kényeztesd bőrödet a SERUM 09, superseed és superfood növényi olajok kombinációjából készült 100% hatóanyag tartalmú szérummal, bio esszenciával. Varázsold ajkaidat puhává és hidratálttá az Avocado Lip Serummal vagy a málna-ribizli illatú Berry Kiss ajakbalzsammal.

 

 

4. szakasz: ŐSZ = luteális szakasz 

Az ovuláció végétől a menstruációig tartó szakasz. A luteális szakasz első fele olyan, mint az ősz eleje, még kellemesen langyos, tart még a nyár emléke, de lassan kezdünk befelé fordulni, lelassulni, fáradtabbnak érezzük magunkat. Ekkor jelentkezhetnek a PMS tünetek (mellfeszülés, falási rohamok, hangulatingadozás). Ilyenkor sokunkra rátör a "fészekrakó ösztön", hirtelen nagy késztetést érzünk a rendrakásra/takarításra. Érdemes ezt kihasználni :D.

Az ösztrogénszint csökken és megnő a progeszteron szint. a faggyútermelés a csúcson van, a bőr érzékenyebb, zsírosabb, megjelenhetnek a hormonális aknék, tipikusan az áll környékén, de akár az arc többi részén is. Előfordulhat az ekcéma fellángolása is az erre hajlamosaknál. Az alapos arctisztítás mellett, érdemes a virágvizek lélekre és bőrre gyakorolt áldásos hatását is bevetni. 

A nagora arctonik esszenciák 100% hatóanyagtartalmú hígítatlan hatóanyagformulák. Mivel virágvíz és gyógynövényes vizek, kivonatok vannak benne víz, glicerin és alkohol helyett, sokkal értékesebbek a bőrödnek, mint a hagyományos arctonikok vagy permetek (mistek). Számos bio gyógynövény pl. kakukkfű, rozmaring, orvosi zsálya, hamamelisz, sárkányvér bizonyítottan terápiás hatású. Zsíros bőrre válaszd a Pure&Matte pórusösszehúzó, mattító tonikot. Kényeztesd bőrödet Bio rózsavíz permettel vagy vedd kezelésbe a szem alatti karikákat a Flower power szépítő arctonik esszenciával.

Arctonik esszencia

A legfontosabb, hogy mindig hallgass a testedre: add meg neki, ha pihenésre vágyik és ha energikusabb, használd ki sportolásra, társas programokra.


A nagora a ciklus bármely napján gyengéden, de hatékonyan támogatja meg bőröd egyensúlyának és védőrétegének visszaállítását 100% natúr gyógynövényes kozmetikumaival, így sokáig fiatalos, egészséges és természetesen szép maradhatsz.

EZ IS ÉRDEKELHET MÉG:

MITESSZEREK KEZELÉSE HATÉKONYAN

BŐRÖD VÁLTOZÁSA A MENSTRUÁCIÓS CIKLUS SORÁN

ÍGY VEHETED FEL A HARCOT AZ AKNÉS, PATTANÁSOS BŐRREL

ÍGY JELENNEK MEG A HORMONÁLIS VÁLTOZÁSOK A BŐRÜNKÖN

A SEBORRHEA ÉS A ZSÍROS BŐR NYOMÁBAN – ÍGY ISMERHETED FEL ÉS KEZELHETED EZEKET A BŐRÁLLAPOTOKAT!

NEKED IS GONDOT OKOZ AZ EKCÉMA? ISMERD FEL IDŐBEN A BETEGSÉGET ÉS KEZELD MEGFELELŐEN!

AMIT A KORAI BŐRÖREGEDÉSRŐL MINDENKÉPPEN TUDNOD KELL

TONIK KALAUZ KEZDŐKNEK ÉS HALADÓKNAK: AZ ESSZENCIA, A PERMET ÉS A MIST – MI A KÜLÖNBSÉG

VÍZ- ÉS ZSÍRBÁZIS – A TERMÉSZETES EGYENSÚLY

MIÉRT JOBB A NATÚRKOZMETIKUM? SPÓROLD MEG MAGADNAK A FELESLEGES MÉREGANYAGOKAT!


Szerző: Klibán Gréta

 

Ha érdekelnek további érdekes és hasznos tartalmak és fontos számodra az egészséges, környezettudatos életmód, iratkozz fel levelezésünkre itt.

Tetszett? Oszd meg, hogy mások is elolvashassák