Legyen csodás napod! Segíthetünk? +36-30/660-1553

Blog

Tonik kalauz kezdőknek és haladóknak: az esszencia, a permet és a mist – mi a különbség közöttük?

Gréta
Gréta
2021.04.22 08:30
Tonik kalauz kezdőknek és haladóknak: az esszencia, a permet és a mist – mi a különbség közöttük?

Bár tonik nélkül szinte elképzelhetetlen a mindennapi bőrápolás, mára jelentősen átalakult a tonikok szerepe. Olyan új fogalmak jelentek meg a szépségápolásban, mint a permet, a mist és a tonik esszencia, de sajnos nem mindenki tudja, hogy mi a különbség közöttük. Emellett a tonikhasználat kapcsán sem lehet eleget hangsúlyozni a bőrtípusnak megfelelő választást, ezért most a tonikok izgalmas világában segítünk eligazodni neked.

Az évtizedeken át egészséges, üde arcbőr érdekében már édesanyáink és idősebb nőrokonaink is sokat tettek, hiszen ők is tudták a titkot: a szép arcbőr nőként az egyik legszebb ékességünk. Azonban anyukáink idejében, de talán még 10-15 évvel ezelőtt is kicsit más volt a tonikok szerepe, mint manapság.

 

Arctisztítás régen és ma

 

Korábban főleg szappant, illetve más lúgos hatású arclemosókat használtak az arcbőr megtisztítására, a nap közben lerakódott szennyeződések – mint például a por, a kosz vagy a zsír – eltávolítására. Azonban a lúgos tisztítás nem tett jót a bőr pH értékének, ami az 5.4-5.8 pH tartományban tekinthető jónak, mert az említett készítmények nem ritkán akár a 8-11 pH-val rendelkeztek[1].

 

Mivel a bőrünk akkor érzi jól magát, ha enyhén savas, ezek a magas pH értékkel bíró kozmetikumok általában bőrirritációt, bőrszárazságot okoztak vagy túlságosan feszessé tették a bőrt[2]. Emiatt volt szükség régebben a tonikokra, hiszen a tisztítás után ezek a kozmetikumok segítettek helyreállítani a bőr pH-értékét.

 

 

Azonban a natúrkozmetikumok megjelenésével az arclemosók is változtak, sokkal kíméletesebbek és bőrbarátok lettek. Mivel arclemosóink enyhén savas kémhatásúak, így a bőr pH értékét sem kell helyreállítani. Arclemosó géljeink, mint amilyen a kombinált és zsíros bőrre egyaránt ajánlott Rózsaliget arclemosó gél, kíméletesen, növényi tenzidekkel tisztítják meg a bőrödet a rárakódott szennyeződésektől. Ebben az arclemosó gélben az enyhén tisztító cukortenzid, a bio csipkebogyó olaj, a bio hibiszkuszkivonat, a kamillaolaj, a bio damaszkuszi rózsavíz és a bio citromfűvíz gondoskodik arról, hogy a por, a felesleges faggyúréteg és a többi szennyeződés anélkül távozzon a bőrödről, hogy kárt tenne benne.

 

Arctonik esszenciák, permetek és mist

 

Mivel arclemosó géljeink gyengéd ápolással kényeztetik a bőrödet, a Nagoránál nem a bőr pH-értékének helyreállítására használjuk a tonikokat, hanem a bőrtípusodnak kedves plusz hatóanyagok bejuttatására. Maradva a kombinált és a zsíros bőr példájánál, olyan tonik esszenciákkal segítünk a bőrápolásban, amelyekben nincsenek felesleges térkitöltő anyagok és víz.

 

Tonik esszenciáinkban kizárólag jótékony hatású hatóanyagok gondoskodnak bőröd időtálló szépségéről. Mint a kombinált bőrre ajánlott Oil balance bőrharmonizáló arctonik esszencia esetében a bio rozmaring hidrolátum, a bio hamamelisz és a bio muskotályzsálya hidrolátum, vagy a zsíros bőrre ajánlott Pure & Matte pórusösszehúzó, mattító arctonik esszenciában lévő bio kakukkfű és bio zsálya illóolaj. Többek között.

 

 Tonik esszencia

Mit jelent az esszencia?


Az esszenciák 100% hatóanyagtartalmú natúrkozmetikumok, hígítatlan hatóanyagformulák. Mivel virágvíz és gyógynövényes vizek, kivonatok vannak benne víz, glicerin és alkohol helyett, sokkal értékesebbek a bőrödnek, mint a hagyományos arctonikok vagy permetek, azaz mistek.



A mist egyébként a permetek angol neve és bár a tonikokkal szinte szinonimaként használják az elnevezést, azért a nagoránál van egy kis különbség közöttük. Permetnek mi ugyanis azokat az egykomponensű tonikokat nevezzük, amelyek egyetlen értékes összetevőből állnak. Nálunk például a Bio rózsavíz permet ilyen, hiszen nem más, mint 100% tisztaságú, bio damaszkuszi rózsavíz. Az arctonikokat pedig több komponensből, több virágvízből, gyógynövény-kivonatból készítjük, sok-sok extra hatóanyagot bejuttatva így a bőrbe. Az arctonik ezen gazdagabb formáját hívjuk mi arctonik esszenciának, hiszen ez egy hígitatlan formula, víz vagy egyéb kitöltőanyag nélkül készül. 

Tonik 

Hogyan illeszd be a napi rutinodba?

 

Az illatos tonik esszenciákat a reggeli és esti rutinodba is könnyedén beillesztheted a reggeli arclemosás után és a nappali arckrém közé, illetve az esti arctisztítás után és a szérum elé. Permetezd az arcodra, a tenyereddel nyomkodd be és még nedvesen kend az arcodra a szérumot vagy a krémet.

 

Fontos a bőrtípusnak megfelelő választás

 

Ha megfogadsz tőlünk egy jótanácsot, mindenképpen a bőrtípusodnak megfelelő natúrkozmetikumokat használj. Ez nemcsak a krémekre vonatkozik, hanem az arclemosó gélekre és tonik esszenciákra, permetekre is.

 

Hatóanyaguk és bőröd igénye szerint másra van szüksége a különböző bőrtípusoknak. A zsíros bőrnél például a mattítás, a pórusok összehúzása, a gyulladásgátlás és a faggyúszabályozás a cél, amit a kakukkfű és a hamamelisz segítségével érünk el. Ezzel szemben például a száraz bőrnél erőteljes hidratálásra és az idő előtti öregedésgátlásra kell fektetni a hangsúlyt, amihez megint más hatóanyagtartalomra és összetételre van szükség. Amennyiben nem lennél biztos abban, hogy milyen a bőrtípusod, segítünk a meghatározásában.

 

Szerző: Klibán Gréta

 

EZ IS ÉRDEKELHET MÉG:

ARCLEMOSÁSI RUTIN – A BŐRÁPOLÁS ALFÁJA ÉS ÓMEGÁJA

AMIT A KORAI BŐRÖREGEDÉSRŐL MINDENKÉPPEN TUDNOD KELL

VÍZ- ÉS ZSÍRBÁZIS – A TERMÉSZETES EGYENSÚLY

AZ EMBEREK 80%-A TOTÁL FÉLREKEZELI SAJÁT BŐRÉT. VELED MI A HELYZET?

MIT TEHET BŐRÖD SZÉPSÉGÉÉRT A DAMASZKUSZI RÓZSA?


Te használsz arctonik esszenciát a mindennapi bőrápolásban? Ha igen, mi a tapasztalatod vele? Írd meg nekünk a Nagora Női Körben!

Ha érdekelnek további érdekes és hasznos tartalmak és fontos számodra az egészséges, környezettudatos életmód, iratkozz fel levelezésünkre itt.

Tetszett? Oszd meg, hogy mások is elolvashassák

Photo 2:  @d.b.s.d.n

[1] US National Library of Medicine National Institue of Health; Evaluation of pH of Bathing Soaps and Shampoos for Skin and Hair Care: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4171909/

[2] US National Library of Medicine National Center for Biotechnology Information; Effects of soap and detergents on skin surface pH, stratum corneum hydration and fat content in infants - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/9407174/