Legyen csodás napod! Segíthetünk? +36-30/660-1553

Blog

Zsíros? Pattanásos? Endometriózis? Így küzdhetsz meg a háttérben lévő hormonokkal!

Gréta
Gréta
2021.07.30 08:30
Zsíros? Pattanásos? Endometriózis? Így küzdhetsz meg a háttérben lévő hormonokkal!

Hogyan függ mindez össze akár az endometriózissal is? A hormonok úgy működnek a szervezetünkben, mint a testünk üzenetküldő szolgálatai. Minden változást jeleznek szervezetünkben, akár a bőrünkön is.

 

Az akné nemcsak a tinédzserek gondja

 

Az aknés, zsíros, olajos bőr az egyik legsűrűbben előforduló hormonális bőrproblémák közé tartozik. Nagyon sokan a tinikorral kapcsolják össze ezt a bőrbetegséget, ám nagyon sok felnőttet is érint. Egy kutatás keretében 1167 aknéval küzdő beteget vizsgáltak, a vizsgált jelentkezők pedig 41%-a volt felnőtt[1].

 

Akár tinédzserkori, akár felnőtt aknéról beszélünk, mindkét esetben a hormonális egyensúly felborulása az ok. Ugyanis ezekben az esetekben a tesztoszteron hormon mennyisége nagyobb lesz az ösztrogénnál, ami túlzott olajtermelést eredményez. Ennek következtében a pórusok eltömődhetnek, ami aknéhoz, pattanáshoz vezethet.

 

Hormonális változások hatása a bőrre

Száraz bőr a változó korban

 

A hormonok változása nemcsak a menstruációs ciklusunk közben van ránk hatással, hanem a menopauza beköszöntével is. Hiszen ekkor jelentősen redukálódik az ösztrogén termelés a szervezetünkben, ami felelős a kollagén és egyéb olajok termeléséért is. Emiatt az ösztrogén szint csökkenésével ezen anyagok termelése is alábbhagy a szervrezetünkben. Ettől szárazzá és egyre vékonyabbá válik a bőr.


A káros kozmetikai összetevők is idézhetnek elő bőrön visszaköszönő hormonproblémákat


Sajnos rengeteg kozmetikai készítményben és élelmiszerben található vegyszer is okozhat hormonális változásokat. Ezek az anyagok legtöbbször széleskörben elterjedt vegyületek, és nagyon sokan nem tudnak egészségkárosító hatásaikról.

 

Káros kozmetikai összetevők az endometriózis hátterében

Ma már szinte népbetegségnek számítanak a hormonháztartás egyensúlyának megbomlásával összefüggő női megbetegedések. A Fertility and Steriliy szaklapban 2008-ban megjelent tudományos cikk megállapította, hogy a hormonháztartás egyensúlyát felborító anyagok hozzájárulnak a nők szaporodási képességeinek zavaraihoz, a méh és a petefészek megbetegedéseihez, az endometriózishoz és kapcsolatban állnak a mellrák kialakulásával is. A kozmetikumokban található szintetikus összetevők között is találhatóak ilyen veszélyes anyagok. Bővebben itt olvashatsz a témáról.

Hormonális bőrpobléma

Ilyen vegyszerek a…

Ftalátok

 

A ftalátok olyan észterek, amiket a kozmetikumokban az illat élettartalmának a növelésére használnak. Ez a vegyület azért csalóka, mert szennyezőanyag lévén, az összetevő listán sincs feltüntetve, így gyakorlatilag bármilyen készítményben előfordulhat, ami tartalmaz parfümöt, sőt. Az EWG kutatói csoportja által végzett kutatás során a vizsgált parfümtartalmú készítmények 75% százalékában volt ftalát. Ezáltal, ha valamiben van parfüm, akkor nagy eséllyel van benne a káros anyagból is. Bővebben erről itt olvashatsz.

 

A ftalát bizonyítottan olyan veszélyeket hordoz magában, mint…

  • hormonális zavarok (spermaszám csökkenése, korai pubertás stb.) [2]
  • endometriózis[3]
  • máj- és mellrák [4]
  • diabétesz[5]
  • légzőszervi betegségek (például asztma) [6]

Kémiai fényvédő szerek

A legtöbb naptejben vagy egyéb fényvédő készítményekben kémiai fényvédő vegyületek találhatóak. Ez annak köszönhető, hogy míg a fizikai fényvédő anyagok egy fehér réteget képeznek a bőrön, addig a kémiai megfelelőjük észrevétlenül felszívódik. a bőrben. Ezáltal esztétikailag előnyösebben mutat a bőrön.

 

Viszont a kémiai fényvédő szerek sokkal károsabbak az egészségünkre nézve, ugyanis olyan mellékhatások köthetőek hozzájuk, mint a hormonális egyensúly felborulása, irritáció, gyulladás és allergia kialakulása.

 

A termékek összetevőlistáján így találod meg a káros kémiai fényvédőket:

  • oxybenzone (benzophenone)
  • homosalate
  • octinoxate
  • methylbenzylidene camphor

 

Amennyiben többet szeretnél olvasni a káros fényvédő anyagokról, ebben a cikkben bővebben írtunk róluk.

Parabének

Ezek a vegyületek szinte bármiben megtalálhatóak, legyen szó élelmiszerekről vagy kozmetikai termékekről. Széles felhasználása ne tévesszen meg, ugyanis a parabének kiemelten veszélyesek a szervezetünkre nézve. Mivel ösztrogénként viselkednek a szervezetünkben, ezért felboríthatja a hormonális egyensúlyt és mellrákot okozhat[7] (esetenként a meglévő rákos szövetek terjedését is elősegítheti). Korábbi írásunkban ennek bővebben jártunk utána.

 

További mellékhatásai lehetnek a…

  • korai bőröregedés[8]
  • gyulladás[9]
  • szem- és bőrirritáció[10]

Az élelmiszerek összetevő listáján az E214-E219 számsorral jelzik, kozmetikai készítményeknél pedig a következő neveken jelenik meg az INCI listán:

  • methylparaben
  • ethylparaben
  • propylparaben
  • butyl paraben
  • benzyl p-hydroxybenzoate.

Ha szeretnéd elolvasni, hogy milyen összetevőkre érdemes még figyelned, ebben a blogban összeszedtük neked. A teljes nyomtatható káros anyag listát itt tudod letölteni. Érdemes kinyomtatni és a pénztárcánkban tartani, hogy mindig velünk legyen amikor kozmetikumot vásárolunk.

 

Vegyszermentes kozmetikum

Mit tehetsz az ellen, hogy kikerüld a káros összetevőket?

Ezek a vegyszerek olyan széleskörben elterjedtek, hogy nehéz olyan kozmetikai készítményeket találni, ami egyiket sem tartalmazza, de nem lehetetlen. Vásárlásnál érdemes nézni az összetevő listákat, de igazából egy valódi, 100%-ban természetes anyagokból készült termékkel nem tudsz félrelőni. Válassz natúrkozmetikumot, és védd meg magad a káros összetevők egészségromboló hatásaitól!  

 

Szerző: Klibán Gréta

 

EZ IS ÉRDEKELHET MÉG:

MITESSZEREK KEZELÉSE HATÉKONYAN

ENDOMETRIÓZIS? GYEREKVÁLLALÁSI NEHÉZSÉG? PAJZSMIRIGY PROBLÉMÁK? FELBORULT HORMONHÁZTARTÁS?

ÍGY VEHETED FEL A HARCOT AZ AKNÉS B

ÍGY VEHETED FEL A HARCOT AZ AKNÉS, PATTANÁSOS BŐRREL

ÍGY JELENNEK MEG A HORMONÁLIS VÁLTOZÁSOK A BŐRÜNKÖN

A SEBORRHEA ÉS A ZSÍROS BŐR NYOMÁBAN – ÍGY ISMERHETED FEL ÉS KEZELHETED EZEKET A BŐRÁLLAPOTOKAT!

NEKED IS GONDOT OKOZ AZ EKCÉMA? ISMERD FEL IDŐBEN A BETEGSÉGET ÉS KEZELD MEGFELELŐEN!

AMIT A KORAI BŐRÖREGEDÉSRŐL MINDENKÉPPEN TUDNOD KELL

TONIK KALAUZ KEZDŐKNEK ÉS HALADÓKNAK: AZ ESSZENCIA, A PERMET ÉS A MIST – MI A KÜLÖNBSÉG

VÍZ- ÉS ZSÍRBÁZIS – A TERMÉSZETES EGYENSÚLY

AZ EMBEREK 80%-A TOTÁL FÉLREKEZELI SAJÁT BŐRÉT. VELED MI A HELYZET?

 

Vannak tapasztalataid hormonális betegségekkel, amiket szívesen megosztanál másokkal is? Oszd meg velünk őket a Nagora Női Körben!

Ha érdekelnek további érdekes és hasznos tartalmak és fontos számodra az egészséges, környezettudatos életmód, iratkozz fel levelezésünkre itt.

Tetszett? Oszd meg, hogy mások is elolvashassák

[1] Nevena Skroza, Ersilia Tolino, Alessandra Mambrin, Sara Zuber, Veronica Balduzzi, Anna Marchesiello, Nicoletta Bernardini, Ilaria Proietti és Concetta Potenza: Adult Acne Versus Adolescent Acne - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5788264/
[2] Upson, School of Public Health, University of Washington, Seattle, WA, USA, 2013 http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0013935113001199
[3] Upson, School of Public Health, University of Washington, Seattle, WA, USA, 2013 http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0013935113001199
[4] Ivan Rusyn, Jeffrey M. Peters, and Michael L. Cunningham: Effects of DEHP in the Liver: Modes of Action and Species-Specific Differences - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2614359/
[5] Denise Mann: Phthalates May Double Diabetes Risk - https://www.webmd.com/diabetes/news/20120412/phthalates-may-double-diabetes-risk
[6] Anette Kocbach Bølling, Jørn A Holme, Carl Gustaf Bornehag, Unni C Nygaard, Randi J Bertelsen, Eewa Nånberg, Johanna Bodin, Amrit Kaur Sakhi, Cathrine Thomsen and Rune Becher: Pulmonary phthalate exposure and asthma - is PPAR a plausible mechanistic link? - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4662182/
[7] Darbre PD, School of Biological Sciences, University of Reading, 2014 - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25047802
[8] Yoshinori Okamoto, Tomohiro Hayashi, Shinpei Matsunami, Koji Ueda, és Nakao Kojima: Combined Activation of Methyl Paraben by Light Irradiation and Esterase Metabolism toward Oxidative DNA Damage - https://pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/tx800066u
[9] Háhn Judit, Kardos Cecília: Parabének - http://www.kockazatos.hu/anyag/parab%C3%A9nek
[10] Háhn Judit, Kardos Cecília: Parabének - http://www.kockazatos.hu/anyag/parab%C3%A9nek