Legyen csodás napod! Segíthetünk? +36-30/660-1553

Blog

Így veheted fel a harcot a tinédzser kori aknés, pattanásos bőrrel

Gréta
Gréta
2022.01.25 18:17
Így veheted fel a harcot a tinédzser kori aknés, pattanásos bőrrel

Ahogy azt mind tudjuk, a pubertás érzelmileg nagyon zavaros időszak. Ez nem csoda, mert a hormonális folyamatoktól úgy érezheti magát az ember, mintha folyamatos érzelmi hullámvasúton száguldozna. Ám a hormonháztartás változásai nemcsak a hangulaton érződnek, hanem a testünkön is változásokat idéznek elő, akár akné formájában is.

 

Az egészséges és szép bőr nemcsak felnőtt nőként, de már pubertás korban is az egyik legszebb ékességünk lehet. Ugyanakkor pontosan ez az az időszak, amikor a tomboló hormonoknak köszönhetően számtalan bőrproblémával találhatjuk szembe magunkat. Pattanások, olajosan fénylő bőr és az akné is ezek közé tartozik.

 

Akné, mitesszer, pattanás. Mi a különbség?

pattanások fajtái

Mi okozza az aknét tiniként?

Ezt a jelenséget ebben az életkorban leggyakrabban a fent említett hormonális változások okozzák. A pubertás elején az agy GnRH hormonokat szabadít fel, ami stimulálja az agyalapi mirigyet. Ez a mirigy felelős a follikulus-stimuláló hormon (FSH) és a luteinizáló hormon (LH) termeléséért, amik beindítják a pubertás testi változásait.

 

Az egyik ilyen nem túl kellemes változás a fokozott faggyútermelés következtében zsírosodásra hajlamos arcbőr, és az ott megjelenő akné lehet, hiszen a tinédzserek jelentős hányadánál alakul ki ez a bőrbetegség. Az okai pontosan nem ismertek, de az androgén hormonok nagy szerepet tölthetnek be a kialakulásában. Ezek a hormonok ugyanis tágíthatják a pórusokat, amikben a baktériumok és a szennyeződések szépen meg tudnak telepedni, így azok nagyobb eséllyel záródnak el és okoznak mitesszereket, pattanásokat.

 

Mitesszerek tini korban

Ami veszélyes mellékvágányra terelheti a tinédzserek fejlődését

 

Ezek a nem kívánatos kozmetikai összetevők, pontosabban azok a vegyszerek, amikben hormonként viselkedő vegyületek találhatóak. Ugyanis a tinédzsereknél a hormonháztartás jelentős hatással van arra, milyen változások alakulnak ki a testükön. Emiatt, ha rendszeresen hormonként (ösztrogénszerűen) viselkedő vagy más káros hatással bíró vegyületek kerülnek a szervezetükbe (pl. kozmetikumokból), azok jóeséllyel felborítják a hormonális egyensúlyt, ami jelentős egészségügyi kockázatokat hordoz magában - a mitesszeres, olajos arbőrön túlmenően.

 

A helyzetet tovább súlyosbítja, hogy a kozmetikumokban megtalálható veszélyes vegyületek ürülése lassú, hosszú-hosszú időkig megtalálhatóak az emberi testben. Egy amerikai kutatás keretében 20 fiatal lány vizeletét vizsgálták, és 16 lány vizeletében találtak egészségre káros vegyületeket[1]. A legfőbb probléma itt a halmozódás, hiszen egy-egy kozmetikum határérték alatti vegyszerei nem tesznek kárt, de ha napi fél tucatszor is bekerül ugyanaz az összetevő különböző kozmetikumok által (pl parabén), az már hosszú távon súlyos károkat tud okozni.

 

Emiatt nagyon meg kell válogatnunk azt, hogy pontosan milyen bőrápolási termékeket alkalmazunk egy serdülő arcbőrén.  

 

Tini akné kezelése

Hogyan tudjuk kezelni az aknés bőrt?

 

Elterjedt hiedelemnek számít, hogy az akné ápolatlanság miatt alakul ki. Ez azért káros, mert nagyon sok aknéval küzdő ember emiatt úgy próbálja meg kezelni a bőrét, hogy túlmossa az arcát, illetve agresszív tisztítószereket tartalmazó arclemosókat használ. Ezekkel valójában ellenkező hatás érhető el, mert bár eltávolítja a felesleges faggyút, de ezzel gyakorlatilag lenyúzza a bőr védőrétegét, ami kiszárad, így elkezd még több faggyút termelni, hogy önmagát visszazsírozza. Ez hosszú távon még több mitesszerhez és pattanáshoz vezet. Bővebben erről ebben a cikkünkben olvashatsz.

Agresszív tisztítás helyett érdemes gyengéd növényi tenzides, hibiszkuszos, tengeri algás pórustisztítást végezni, mely megóvja a bőr barrier rétegét, ugyanakkor csökkenti a faggyútermelődést és javítja is az aknés bőr állapotát. 

Az akné tüneteinek enyhítésében a segítségedre lehetnek további gyógynövények és természetes anyagok, melyek kivonatok, hidrolátumok formájában kerülhetnek a bőrödre:

  • gyulladáscsökkentő: cickafark, kamilla, aloe vera
  • baktérium- és gombaölő: kakukkfű, zsálya, teafa, rozmaring
  • pórustisztító: niacinamid (B3-vitamin), vadrózsa
  • nyugtató: hamamelisz, levendula
  • hegesítő: sárkányvér, gotu kola, zöldtea
  • hidratáló: ligetszépe, hialuronsav

 

Mitesszerek kezelése

A helyes bőrápolási rutin aranyat ér

 

Az odafigyeléssel összeállított bőrápolási rutin rengeteget segíthet az akné elleni küzdelemben. Ha kezelni akarjuk az aknés bőrt, akkor az ilyen bőrtípussal járó tünetekre kell gyógyírt találnunk: olajosan fénylő, tág pórusú, zsíros tapintású, esetenként száraz felszínű, pattanásos bőrre való termékeket keressünk, melyek általában gél, zselé vagy folyékony állagúak. A túl krémes formulákat, ún. hidratálókrémeket nem szereti a zsíros, aknés bőr.

Az is fontos szempont, hogy ne használjunk hagyományos kozmetikumokat, melyek káros vegyszereket tartalmazhatnak, hiszen az akné is általában egy hormonális probléma. Így hormonháztartást felborító vegyszerekkel nem leszünk kisegítve a problémánkban – arról nem is beszélve, hogy a szervezetbe kerülő és felhalmozódó veszélyes vegyületek olyan egészségügyi kockázatokat is rejthetnek magukban, amik sokkal súlyosabbak, mint az akné.

 

Tini akné kezelése

Nappali rutin:

  1. Arclemosó zsíros bőrre: Acne Control pórustisztító géllel 
  2. Pórusösszehúzás + mattítás: Pure & Matte tonik esszencia (itt meg is állhatsz, csak akkor használd a rutin további termékeit, ha szeretnél kékfény védelmet és további antioxidáns védelmet)
  3. Kékfény védelem: Peony-hyaluron booster serum 
  4. Arckrém pattanásos bőrre: Teafa faggyúharmonizáló zselé

Esti rutin:

  1. Arclemosó zsíros bőrre: Acne Control pórustisztító gél
  2. Tonik:  Bio rózsavíz permet

+1: Amennyiben a zsíros, tisztátalan bőr a test más részein is jelentkezik, szappan zsíros bőrre: Acne Control fekete szenes szappan.

Tini akné kezelése

Ha bármilyen kérdésed van a tini akné kezelésével kapcsolatban, nyugodtan kérdezz tőlünk a nagora@nagoramanufaktura.hu-n. 

Szerző: Klibán Gréta

EZ IS ÉRDEKELHET MÉG:

MITESSZEREK KEZELÉSE HATÉKONYAN

BŐRÖD VÁLTOZÁSA A MENSTRUÁCIÓS CIKLUS SORÁN

ÍGY JELENNEK MEG A HORMONÁLIS VÁLTOZÁSOK A BŐRÜNKÖN

A SEBORRHEA ÉS A ZSÍROS BŐR NYOMÁBAN – ÍGY ISMERHETED FEL ÉS KEZELHETED EZEKET A BŐRÁLLAPOTOKAT!

NEKED IS GONDOT OKOZ AZ EKCÉMA? ISMERD FEL IDŐBEN A BETEGSÉGET ÉS KEZELD MEGFELELŐEN!

AMIT A KORAI BŐRÖREGEDÉSRŐL MINDENKÉPPEN TUDNOD KELL

TONIK KALAUZ KEZDŐKNEK ÉS HALADÓKNAK: AZ ESSZENCIA, A PERMET ÉS A MIST – MI A KÜLÖNBSÉG

VÍZ- ÉS ZSÍRBÁZIS – A TERMÉSZETES EGYENSÚLY

 

Mások így keresték még: arckrém zsíros bőrre, arclemosó zsíros bőrre, arclemosó aknés bőrre, akne kezelése, gyulladásos pattanások, hámló bőr, pattanásos bőr.

Ha érdekelnek további érdekes és hasznos tartalmak és fontos számodra az egészséges, környezettudatos életmód, iratkozz fel levelezésünkre itt.

Tetszett? Oszd meg, hogy mások is elolvashassák

 

[1] EWG: Hormone-Altering Cosmetics Chemicals Found in Teenage Girls - https://www.ewg.org/news-insights/news-release/hormone-altering-cosmetics-chemicals-found-teenage-girls