Legyen csodás napod! Segíthetünk? +36-30/660-1553

Blog

Digitális bőröregedés. Mit tehetünk ellene?

Klibán Gréta
Klibán Gréta
2023.11.16 14:41
Digitális bőröregedés. Mit tehetünk ellene?

A digitális bőröregedést (digital ageing)  a Napból és a technikai eszközeinkből (számítógép, okostelefon stb.) származó nagy energiájú látható fény (HEV) okozza. Írásunkból kiderül mit okoz pontosan és hogyan védekezz ellene.

 

A legfrissebb kutatások szerint a képernyő előtt töltött hosszú órák komoly hatással lehetnek az egészségünkre, a szemszárazságtól és a fejfájástól kezdve az egészséges cirkadián ritmus felborításáig, több mindent tapasztalhatunk. De sajnos ez nem minden. A kék fény (blue light) a bőrünket is károsíthatja, idő előtti öregedést okozva. Utánajártunk, vajon mit tehetünk a digitális bőröregedés ellen.

Ma sokkal nagyobb arányban vagyunk kitéve az elektroszmognak és a mesterséges fénynek, különösen a kék fénynek (pl. telefon, laptop, tv), mint bármelyik korábbi generáció.kék fény sugárzás

A kékfény bőrre gyakorolt hosszú távú hatásairól még nem sokat tudunk, ahogy arról sem, hogy milyen mennyiségű kék fénynek lehet káros következménye a bőrünkre nézve, de az már bizonyos, hogy elősegíti a szabadgyökök keletkezését, ami felgyorsítja a kollagén lebontását és serkenti a pigmenttermelést, sötét foltokat eredményezve.

Tech-neck jellemzői

MI AZ A KÉK FÉNY ÉS PONTOSAN HOGYAN HAT A BŐRÜNKRE?

A kék fény a látható fény spektrumának legrövidebb hullámhossza. Ez áll a legközelebb az ultraibolya (UV) fényhez, amely a bőr gyorsabb öregedését okozza.

A napfény a kék fény fő forrása, és a napközbeni szabadban tartózkodás az, ahol a legtöbbet vagyunk kitéve neki. De számos mesterséges kék fényforrás is van, beleértve a fénycsöves és LED-es világítást és a síkképernyős televíziókat. Emellett okostelefonjaink, laptopjaink, táblagépeink és más digitális eszközeink kijelzői is jelentős mennyiségű kék fényt bocsátanak ki.

Kérdéses, hogy ennek az állandó kitettségnek milyen hosszú távú hatásai lesznek a bőrünkre, hiszen bent a képernyőknek, kint pedig a napsugárzásnak vagyunk szinte non-stop kitéve.

 

kék fény sugárzás

VALÓBAN ÖREGÍT KÉK FÉNY?

Az eddigi kutatások azt mutatják, hogy a kék fénynek való kitettség oxidatív károsodáshoz vezethet a bőrben, azaz elősegíti a káros szabad gyökök kialakulását. Az oxidatív stressz pedig felgyorsítja a kollagén lebomlását, csökkenti annak termelését és finom vonalakat, ráncokat és táskákat okoz.

A károsodást tovább gyorsíthatja a készülékek előtti hunyorgás (a szem körüli izmok gyakori mozgatása, ami finom vonalakat hoz létre). Ezenkívül a szabad gyökök a pigmenttermelést is serkentik, ami sötét foltokhoz vezethet.1,2,3

kék fény sugárzás

 

KÉK FÉNY ELLENI SZÉRUM - VALÓBAN MŰKÖDIK?

A kék fénytől védő bőrápoló termékek célja, hogy semlegesítsék a kék fény által képződött szabad gyököket, mielőtt azok pusztítást tudnának végezni a bőrben.

A Nagora Peony– hyaluron booster anti-bluelight szérumja egy anti-aging, hidratáló elixír, kék fény szűrős összetevővel. A kínai gyógyászatban 2000 éve használatos gyógynövényt, a bazsarózsát hívja segítségül, mely biotechnológiai eljárással kivont trehalose-zal kombinálva (DetoskinTM)4 klinikailag igazoltan védelmet nyújt a kék fénynek való kitettségből eredő digitális öregedés ellen.

Peony kék fény elleni szérum

Abban is különleges ez a vegán, hatóanyagokban gazdag koncentrált formula, hogy aktív összetevőit hozzáadott víz helyett gyógynövényes oldatba, erősen antioxidáns, nyugtató és tonizáló bio damaszkuszi rózsa és olasz szalmagyopár vizekbe helyezzük. Így a kék fény védelem mellett növeli a bőr rugalmasságát, homogenitását és 53%-kal javítja a kollagénszintézist.

A kiemelkedő LMW és HMW hialuronsav tartalma növeli a mélyebb rétegek víztartalmát, ugyanakkor optikailag is javítja a bőr kinézetét. Niacinamid tartalma pedig halványítja a pigmentfoltokat. Igazi hatóanyagbomba, mely megelőzi a kék fény káros hatásait.

 

HOGYAN ÉPÍTSD BE A NAPPALI RUTINODBA?

1. tisztítás: Rózsavíz permettel vagy kombinált/zsíros bőrnél a bőrtípusodnak megfelelő arclemosóval.

2. tonizálás: extra hatóanyagok + kombinált/zsíros bőr esetén mattítás arctonik esszenciával.

3. kékfény védelem minden bőrtípusra: Peony serum.

4. hidratálás: bőrtípusnak megfelelő hidrató krém/gél/zselé.

5. fényvédelem + BB krém minden bőrtípusra: Perfect skin BB cream. (opcionális)

Ha nem vagy biztos a bőrtípusodban, töltsd ki 2 perces ingyenes tesztünket.

 Peony szérum

 

Valószínűleg kijelenthetjük, hogy a technológia fejlődésével a képernyőn töltött időnk a jövőben csak növekedni fog. Érdemes már most megelőző lépéseket tennünk és mindennapi nappali rutinunk részévé tenni a kék fény elleni védelmet, hogy tovább megőrizhessük bőrünk egészségét, szépségét.

Ha más bőrproblémád van (rosacea, ekcéma stb.) és szeretnéd  megtalálni a személyes bőrápolási rutinodat rutinodat, vagy bármi kérdésed lenne, keress minket bizalommal.

Szeretettel,

Gréta

nagora@nagoramanufaktura.hu

+36 30 6601553

     


    EZ IS ÉRDEKELHET MÉG:

    40+ ANTI-AGING RUTIN BŐRTÍPUS SZERINT

    AMIT A KORAI BŐRÖREGEDÉSRŐL MINDENKÉPPEN TUDNOD KELL

    BŐRÖD VÁLTOZÁSA A MENSTRUÁCIÓS CIKLUS SORÁN

    NEKED IS GONDOT OKOZ AZ EKCÉMA? ISMERD FEL IDŐBEN A BETEGSÉGET ÉS KEZELD MEGFELELŐEN!

    AMIT A KORAI BŐRÖREGEDÉSRŐL MINDENKÉPPEN TUDNOD KELL

    TONIK KALAUZ KEZDŐKNEK ÉS HALADÓKNAK: AZ ESSZENCIA, A PERMET ÉS A MIST – MI A KÜLÖNBSÉG

    VÍZ- ÉS ZSÍRBÁZIS – A TERMÉSZETES EGYENSÚLY

    MIÉRT JOBB A NATÚRKOZMETIKUM? SPÓROLD MEG MAGADNAK A FELESLEGES MÉREGANYAGOKAT!

    MITESSZEREK KEZELÉSE HATÉKONYAN

    ÍGY VEHETED FEL A HARCOT AZ AKNÉS, PATTANÁSOS BŐRREL

    ÍGY JELENNEK MEG A HORMONÁLIS VÁLTOZÁSOK A BŐRÜNKÖN

    A SEBORRHEA ÉS A ZSÍROS BŐR NYOMÁBAN – ÍGY ISMERHETED FEL ÉS KEZELHETED EZEKET A BŐRÁLLAPOTOKAT!

    Ha érdekelnek további érdekes és hasznos tartalmak és fontos számodra az egészséges, környezettudatos életmód, iratkozz fel levelezésünkre itt.

    Csak nőknek: Ha érdekelnek a női témák (szépségápolás, tudatos életmód, egészség, nőiség) egy odafigyelő, támogató, inspiráló, tudatos, biztonságos női térben, gyere el a modern fonóba, csatlakozz zárt facebook csoportunkhoz, a Nagora Női Körhöz.

    1. Arjmandi N, Mortazavi G, Zarei S, Faraz M, Mortazavi SAR. Canlightemittedfromsmartphonescreens and takingselfiescauseprematureaging and wrinkles?J BiomedPhysEng. 2018;8(4):447-452.
    2. Austin E, Huang A, Adar T, Wang E, Jagdeo J. Electronicdevicegeneratedlightincreasesreactiveoxygen species in human fibroblastsLasersSurgMed. 2018;10.1002/lsm.22794. doi:10.1002/lsm.22794
    3. Campiche R, Curpen SJ, Lutchmanen-Kolanthan V, et al. Pigmentationeffects of bluelightirradiationonskin and howtoprotectagainstthemInt J CosmetSci. 2020;42(4):399-406. doi:10.1111/ics.12637
    4. https://www.weareprovital.com/en/careactives/detoskin


    Blogunkban ezeket a termékeket ajánlottuk: