Legyen csodás napod! Segíthetünk? +36-30/660-1553

Blog

Beauty sleep, avagy aludd szépre magad

Prokaj Bea
Prokaj Bea
2023.11.29 14:41
Beauty sleep, avagy aludd szépre magad

"Beauty sleep" - mondja az angol. És valóban, bőrünk szépségéhez elengedhetetlen a minőségi alvás. Ám nem mindegy mikor és hogyan pihensz. Mutatjuk mi történik a bőröddel míg alszol és milyen trükkökkel segíthetsz szebben ébredni.

 

Számos kutatás bizonyítja, hogy az alvás (akárcsak a táplálkozás) elengedhetetlen az életben maradáshoz és a nem megfelelő minőségű és mennyiségű pihenés az idegrendszer, immunrednszer vagy akár a szervek károsodásán túl, a bőrünk állapotára is drasztikus hatással lehet.

MI TÖRTÉNIK MIKOR ALSZUNK?

Sejtjeink és bőrünk ezidő alatt regenerálódik, bekapcsol szervezetünk öngyógyító képessége és ilyenkor „javítja meg" magát.

20.00-23.00: ekkor a legaktívabb bőrünk felszívó képessége, a gazdag hatóanyagok, szérumok mélyebbre jutnak.

23.00-03.00: a sejtek újraképződése és regenerálódása. Ekkor termelődik a legtöbb kollagén és elasztin, melyek gondoskodnak a bőr feszességéről és rugalmasságáról, illetve növekedési hormon, amely segíti a sejtek megújulását.

03.00-05.00: a bőr pihen és felkészül a következő napra.

beauty sleep

BEAUTY SLEEP - MIÉRT SZÉPÍT AZ ALVÁS?

1. Bőrünk alvás közben termeli a humán növekedési hormon (HGH) több mint 70%-át, ami a sejtek megújulását segíti.  A szépítő alvás során arra sem ébredünk fel, ha éhesek vagyunk – mivel ilyenkor termelődik a leptin nevű hormon, mely gátolja a gyomor korgását. Ugyanakkor ha rosszul alszunk, felébredünk az éhségre és sok esetben eszünk is – melynek eredménye a felborult emésztés, megzavart pihenés és a túlsúly. Ezen kívül alvás közben termelődik a legtöbb kollagén és elasztin, melyek gondoskodnak a bőr feszességéről és rugalmasságáról.

2. Hacsak nem alszunk el tűző napon, alvás közben mentesítjük bőrünket a káros UV sugárzás, a környezeti ártalmak (szmog, erős szél) vagy a digitális bőröregedés (kék fény) hatása alól.

3. Éjszaka arcizmaink ellazulnak, elernyednek és hacsak nem hadakozunk rémálmunkban szörnyekkel, ezidő alatt pihentetjük a bőrünket, a mimikai ráncokat és nem grimaszolunk.

4.  A mély alvás szakaszaiban a bőr vérellátása megnövekszik. Ez a megnövekedett véráramlás több oxigént és tápanyagot szállít a bőrsejtekhez, elősegítve azok regenerálódását és megfiatalodását.

5. A nap előrehaladtával a természetes cirkadián ritmus részeként a szervezet kortizol szintje fokozatosan csökken, és éjszaka éri el a legalacsonyabb értéket. Ez a hormon hozzájárul ahhoz, hogy a szervezet képes legyen pihenni, regenerálódni, és az éjszaka folyamán az alapvető "javítási és karbantartási" folyamatokat elvégezni.

6. Célzott hatóanyagok: mivel a bőr felvevőképessége este 8 és 11 óra között a legaktívabb és mivel ilyenkor már nem készülünk sehova, ez a legjobb időpont a gazdag szérumok és tápláló hatóanyagok felvitelére.

 Beauty slepp szépítő alvás

15+1 TIPP A SZÉPÍTŐ ALVÁSÉRT

1. Az egyénfüggő, hogy kinek mekkora az alvásigénye, de egy átlagos felnőttnek kb. 7-9 óra rendszeres alvásra van szüksége. Fontos, hogy lehetőleg mindennap ugyanabban az időben térj nyugovóra.

 

2. Ha a lehetőségeid engedik és a tested igényli, ikatass be egy max. 20 perces sziesztát napközben.

 

3. Legideálisabb háton aludni, mivel ebben a helyzetben a gerinc és a nyak semleges helyzetben nyugszik és az arc vérkeringése szempontjából is ez a legkedvezőbb pozíció. Ezzel elkerülheted, hogy nyomás alá helyezed a hajszálereket, aminek következtében reggelre felpuffadhat az arcod, "megtörhet" a bőröd, ami elmélyítheti a ráncokat. Ha mindenképp oldalt/hason szeretsz feküdni és hajlamos vagy "gyűrni" a bőrödet, válassz selyem párnahuzatot.

 

4. Teremts kedvező körülményeket: a szobában legyen sötét és csend, vidd ki a zavaró elektronikai eszközöket a hálódból.

 

5. Elalvás előtt szellőztesd ki a hálószobát és (télen) állítsd a hőmérsékletet 2-3 fokkal hűvösebbre, mint a többi helyiségben. Szakemberek szerint kb.18 fok a megfelelő a szervezetünk, agyunk kielégítő regenerálódásához. Ez ijesztően hangzik, de ha belegondolsz, ez a szoba hőmérséklete, a takaró alatt ennél jóval melegebb van :). Ha fázós vagy, válassz meleg pizsamát, vastagabb paplant, vagy akár extra plédet. Tudtad, hogy a nehezebb takaró a súlyánál fogva is segíti a mélyebb alvást?

 

6. Megkönnyítheted az ellazulást relaxáló illóolajok párologtatásával pl. levendula, kamilla, mandarin, narancs, szantál, ylang-ylang. 

 

7. Végy elalvás előtt egy meleg, illatos fürdőt nyugtató illóolajokkal.

 

8. Készíthetsz házi "Jó éjszakát" permetet: a kiürült nagora tonikos üvegbe tégy 1/10 rész gyógyszertári alkoholt + 9/10 rész szűrt vizet/ásványvizet + pár csepp nyugtató illóolajat. Lefekvés előtt spriccelj a levegőbe vagy a párnádra.

 

9. Legalább 1 órával lefekvés előtt, kezdj ráhangolódni a pihenésre: tedd el a telefont, ne nézd a TV-t, laptopot.

 

10. Közvetlen elalvás előtt már csak pihentető zenét vagy hangoskönyvet válassz, az ágyban, kényelmesen olvass pár oldalt.

 

11. A naplóírásra nem feltétlenül ez a legkedvezőbb időszak, ahogy tervek előkészítésére is inkább a reggelt válaszd. Ami viszont segít, ha röviden végigveszed, hogy miért vagy hálás és így egy mosollyal az arcodon alhatsz el.

 

12. Délután 4 után már ne fogyassz kávét, fekete teát és egyéb koffein tartalmú élelmiszereket, mert bár lehet, hogy könnyen el tudsz aludni, mégis az alvásod minősége romlik. Ennek oka, hogy a koffein blokkolja az adenozin, egy neurotranszmitter hatását, amely elősegíti az alvást és a relaxációt.

 

13. Kerüld az edzést is 3 órával lefekvés előtt, ugyanis a mozgás emeli a test hőmérsékletét és gátolhatja az elalvást segítő hormon, a melatonin termelődését. Kivétel ez alól az alvást segítő yin yoga, amit én - ha időm engedi - pizsamában, sólámpa fényénél szoktam végezni és utána irány az ágy.

 

14. Lefekvés előtt legalább 3 órával ne egyél nehéz ételeket. Viszont egy kis csésze kamilla vagy menta tea a vacsora után segíti az ellazulást. Ezen kívül a magnéziumban gazdag ételek is jó hatással vannak az elalvásra.

 

15. Imádság és/vagy meditáció. Mindkettő segíti a pihentető alvást és a lelki egyensúlyt. Legyen ez az utolsó lépés elalvás előtt.

+1: Használd ki, hogy a bőr felvevőképessége este 8 és 11 óra között a legaktívabb és építsd be az Acmella éjszakai szérumot a meglévő rutinodba. A növényi botoxként emlegetett acmella kivonat bizonyítottan javítja a bőr feszességét és tónusát, az Et-VCTM C-vitamin klinikailag igazoltan akár 182,7%-kal növeli a hialuronsav-szintézist, a Palmytoyl tripeptide-5, pedig klinikailag igazoltan 76%-kal fokozza a kollagéntermelést.

 

Éjszakai szérum

 

HOGYAN ÉPÍTSD BE AZ ESTI RUTINODBA?

1. sminkeltávolítás/tisztítás: sminkeltávolítás micellás vízzel (opcionális) + bőrtípusnak megfelelő arclemosás/pórustisztítás.

2. tonizálás: Anti-aging tonik esszencia minden bőrtípusra.

3. éjszakai szérum: kollagén booster szérum minden bőrtípusra: Acmella serum.

4. hidratálás: bőrtípusnak megfelelő hidrató krém vagy gél (zsíros, olajos bőr esetén nem szükséges).

Ha nem vagy biztos a bőrtípusodban, töltsd ki 2 perces ingyenes tesztünket.

 anti-aging éjszakai szérum

 

Ha más bőrproblémád van (rosacea, ekcéma stb.) és szeretnéd  megtalálni a személyes bőrápolási rutinodat rutinodat, vagy bármi kérdésed lenne, keress minket bizalommal.

Szeretettel,

Bea

nagora@nagoramanufaktura.hu

+36 30 6601553

     


    EZ IS ÉRDEKELHET MÉG:

    A TECH-NECK, AVAGY A TECHNOLÓGIA OKOZTA NYAKI PROBLÉMÁK OKAI ÉS KEZELÉSE

    DIGITÁLIS BŐRÖREGEDÉS. MIT TEHETÜNK ELLENE?

    40+ ANTI-AGING RUTIN BŐRTÍPUS SZERINT

    AMIT A KORAI BŐRÖREGEDÉSRŐL MINDENKÉPPEN TUDNOD KELL

    BŐRÖD VÁLTOZÁSA A MENSTRUÁCIÓS CIKLUS SORÁN

    NEKED IS GONDOT OKOZ AZ EKCÉMA? ISMERD FEL IDŐBEN A BETEGSÉGET ÉS KEZELD MEGFELELŐEN!

    AMIT A KORAI BŐRÖREGEDÉSRŐL MINDENKÉPPEN TUDNOD KELL

    TONIK KALAUZ KEZDŐKNEK ÉS HALADÓKNAK: AZ ESSZENCIA, A PERMET ÉS A MIST – MI A KÜLÖNBSÉG

    VÍZ- ÉS ZSÍRBÁZIS – A TERMÉSZETES EGYENSÚLY

    MIÉRT JOBB A NATÚRKOZMETIKUM? SPÓROLD MEG MAGADNAK A FELESLEGES MÉREGANYAGOKAT!

    MITESSZEREK KEZELÉSE HATÉKONYAN

    ÍGY VEHETED FEL A HARCOT AZ AKNÉS, PATTANÁSOS BŐRREL

    ÍGY JELENNEK MEG A HORMONÁLIS VÁLTOZÁSOK A BŐRÜNKÖN

    A SEBORRHEA ÉS A ZSÍROS BŐR NYOMÁBAN – ÍGY ISMERHETED FEL ÉS KEZELHETED EZEKET A BŐRÁLLAPOTOKAT!

    Ha érdekelnek további érdekes és hasznos tartalmak és fontos számodra az egészséges, környezettudatos életmód, iratkozz fel levelezésünkre itt.

    Csak nőknek: Ha érdekelnek a női témák (szépségápolás, tudatos életmód, egészség, nőiség) egy odafigyelő, támogató, inspiráló, tudatos, biztonságos női térben, gyere el a modern fonóba, csatlakozz zárt facebook csoportunkhoz, a Nagora Női Körhöz.

    1. Arjmandi N, Mortazavi G, Zarei S, Faraz M, Mortazavi SAR. Canlightemittedfromsmartphonescreens and takingselfiescauseprematureaging and wrinkles?J BiomedPhysEng. 2018;8(4):447-452.
    2. Austin E, Huang A, Adar T, Wang E, Jagdeo J. Electronicdevicegeneratedlightincreasesreactiveoxygen species in human fibroblastsLasersSurgMed. 2018;10.1002/lsm.22794. doi:10.1002/lsm.22794
    3. Campiche R, Curpen SJ, Lutchmanen-Kolanthan V, et al. Pigmentationeffects of bluelightirradiationonskin and howtoprotectagainstthemInt J CosmetSci. 2020;42(4):399-406. doi:10.1111/ics.12637
    4. https://www.weareprovital.com/en/careactives/detoskin


    Blogunkban ezeket a termékeket ajánlottuk: