Legyen csodás napod! Segíthetünk? +36-30/660-1553

Blog

A káros szulfátokról – SLS

Gréta
Gréta
2021.11.05 09:17
A káros szulfátokról – SLS

A káros kozmetikai anyagokról szóló blogcikk sorozatunk kapcsán egy újabb összetevő csoportot járunk most körül: az agresszív tisztító szulfátok kerültek most terítékre, melyek legismertebb és leggyakrabban használt tagja az SLS, vagyis a sodium-lauryl-sulfate. Megnézzük, milyen néven fedezheted fel ezeket az allergéneket, irritációt okozó összetevőket a termékek címkéjén, illetve, hogy miért javasolt messziről elkerülni. Az is kiderül, hogy milyen egyéb tisztító tenzidek jelenthetnek megoldást a károsabbak helyettesítésére, hiszen akadnak teljesen veszélytelen összetevők is, amiket a natúrkozmetikumokban is megtalálsz.

 

Kiderül továbbá, hogy milyen felhasználási területei vannak a hozzávalónak, és például mi kerülhet a babakozmetikumokba. Mi fér bele a natúrkozmetikum megnevezésbe, és miért küzdünk a Nagora csapatával a lehető legegészségesebb és legtisztább natúrkozmetikumokért? Írásunkból kiderül.

 

Miért használnak SLS-t, mi a funkciója?

 

Talán hallottad is már a kifejezést, valószínűleg az áruházakban is találkozhattál ezzel a kozmetikumok kirakatában. Tudtad, hogy az SLS az egyik legnépszerűbb tisztítószer összetevő?

 


No de miért kennénk a súrolószert, vagy a mosogatószert az arcunkra? Nos, többnyire azért, hogy habos legyen. Ilyen egyszerű: leginkább a habosodó állag miatt kerül bele szinte bármilyen lemosó, sampon, tusfürdő recepttárába.


 

Sokan panaszkodnak is a natúrkozmetikumok, natúr mosogatószerek esetében, hogy hiányzik a megszokott habzó, habfürdős érzet, hígabbak, kevésbé képeznek sűrű habot… Ez többek között például az SLS hiányának tudható be. Ezt a különbséget tehát nyugodtan felfoghatod egyfajta pozitívumként is!

 

 Szulfát

Napi szinten ledörzsöli a természetes védőréteget

 

Ha csupa ilyen tisztálkodószert, arclemosót használsz, akkor jelentős mennyiséget viszel fel a bőrödre hosszútávon. Valóban eltávolítja a zsírt, akárcsak a főzőedények esetében, ugyanakkor a bőrt eléggé megviseli ez a mechanizmus, ami nem csak a szennyeződést, és felszíni zsírt, hanem a felső, zsírosabb, normál faggyúval bevont bőrréteget is leviszi.

 

Ez hosszútávon felborítja a normál faggyútermelési mechanizmusainkat, és éppen ezért alakul majd ki a zsírosodó haj, a korpás, viszkető bőr, vagy épp az állandóan cserzett, száraz bőr, amit hiába is kenegetsz testápolóval, hiszen a tusfürdőddel, vagy samponoddal napi szinten lemosod a kialakult védőréteget.

 

Honnan ismered fel a káros szulfátokat? 

 

Az összetevő (INCI) listán az alábbi neveken szerepelhet:

  • SLS
  • Sodium Lauryl Sulfate 
  • Sodium Dodecyl Sulfate
  • Sodium Laureth Sulfate
  • Ammonium Lauryl Sulfate
  • Ammonium Laureth Sulfate

 

Milyen enyhébb alternatívák ismertek?

 

Léteznek jó tisztító erővel rendelkező, ámde közel sem olyan jól habzó, tiszta és egyáltalán nem irritáló, biztonságos tisztító anyagok, cukortenzidek (Decyl Glucoside, Cocos Glucoside stb.), melyeket mind a babaápolásnál, mind az arctisztításnál biztonságosan lehet alkalmazni. Szintén tisztítószer funkcióval rendelkeznek az SCS (Sodium Coco Sulphate), vagy a nátrium laureth szulfát (SLES), melyek enyhén irritálók lehetnek az arra érzékenyeknél, azonban ezek természetes forrásból, kókuszból, szennyezetlen gyártási körülmények esetén, és kis mennyiségben felhasználva jóval kíméletesebbek, mint az SLS. Nálunk is találkozhatsz a sodium coco sulfattal, ezt látni is fogod a sampon összetevőinél. Ezt az összetevőt mi kizárólag a samponnál alkalmazzuk.

 

Babakozmetikumokban is használatos?

 

Éppen azért, mert a Sodium coco sulfat ugyan kíméletesebb a felnőtt bőrrel, fejbőrrel, de mégis lehet enyhe allergén az arra érzékenyeknél, így hát a babakozmetikumainkban és az arclemosóinkban mi nem is használjuk. Ugyanakkor minimális mennyiségben felnőtteknél egy hosszú haj megmosása esetén szinte nélkülözhetetlen valamilyen enyhe habosítószer, eloszlatást segítő anyag a kényelmes használat és jó hatékonyság érdekében. Ez a hozzávaló éppen ezért engedélyezett a natúrkozmetikumok esetében is. Bővebben a kozmetikumokban fellelhető káros anyagokról ebben a cikkünkben olvashatsz.

 

Mindig nézd meg a kozmetikumok összetételét, vagy keress egy megbízható gyártót és válassz garantáltan káros szulfátoktól mentes biztonságos natúrkozmetikumot.

 

Biztonságos kozmetikum

 

Ha hasznosnak találod az írásainkat, kipróbálnád a termékeinket, akkor ne maradj le a legfrissebb infókról, és értesülj első kézből a minden újdonságról a Nagora Női Kör tagjaként!

 

Szerző: Klibán Gréta

 

Ha érdekelnek további érdekes és hasznos tartalmak és fontos számodra az egészséges, környezettudatos életmód, iratkozz fel levelezésünkre itt.

Tetszett? Oszd meg, hogy mások is elolvashassák