Legyen csodás napod! Segíthetünk? +36-30/660-1553

Blog

Télből a majdnem nyárba – így ápold a bőrödet a szezonnak megfelelően

Gréta
Gréta
2020.06.18 14:15
Télből a majdnem nyárba – így ápold a bőrödet a szezonnak megfelelően

Kétség sem férhet hozzá, hogy az időjárás és az évszakok váltakozása nagy mértékben megviseli a bőrünket. Természetesen a nyári napsütésre mindannyiunknak szüksége van, de fő a mértékletesség, hiszen a leégést és a bőr öregedését kockáztatjuk vele. Ezzel szemben az őszi-téli hűvös idő beköszöntével már inkább a száraz bőr miatt aggódhatunk. Persze egy kis odafigyeléssel és a bőrtípusodnak, valamint az évszaknak megfelelő bőrápolással az aggodalmaknak könnyedén búcsút inthetünk.

Egyébként első körben a mindennapi, évszaktól független bőrápolásról érdemes néhány szót ejtenünk. Az egyik legfontosabb kritériuma a hatékony bőrápolásnak, vagyis az üde, fiatalos, kellemes tapintású és szemmel láthatóan szép bőr megőrzésének az, hogy a bőrtípusunknak megfelelően óvjuk testünk elsődleges védelmi vonalát, hiszen más és más kozmetikumra van szüksége egy vízhiányos, egy zsíros vagy épp kombinált bőrnek is. Erről bővebben itt olvashatsz. Ha segítségre van szükséged bőrtípusod meghatározásához, töltsd ki tesztünket itt.

 

A sejtszintű védelemre minden évszakban figyelni kell 

 

Emellett az is rendkívül fontos, hogy olyan tápláló és természetes natúrkozmetikumokkal kényeztessük magunkat, amelyek semmilyen káros anyagot – például parabént, kőolajszármazékot vagy mesterséges színezéket – nem tartalmaznak, ellenben sejtszintű védelemmel és rengeteg antioxidánssal teszik egészségesebbé a bőrünket. 

Például a vadgesztenyében, az aloe verában vagy épp a shea vajban lévő antioxidánsok fontosságát mi sem bizonyítja jobban, mint hogy segítenek a tavaszi-nyári napozás során keletkezett káros szabad gyökök semlegesítésében, a bőr regenerálódásában és lassítják a bőr öregedési folyamatait is. 

Ha ezen kívül a kedvenc natúrkozmetikumunk még valamilyen sejtszintű fényvédelemmel rendelkező esszenciális olajat is tartalmaz (pl. jojoba olaj, homoktövis olaj, kókuszolaj), biztosak lehetünk benne, hogy az fokozza a kozmetikum fényvédő hatását, mivel elnyelik az UV-sugarakat és megvédik a sejteket a káros UV-sugárzástól.

 

Így óvd a bőrödet tavasszal és nyáron

 

A fenti gondolat mentén haladva, ahogy a rideg, hűvös, téli idő után beköszönt a meleg és a napsütés, érdemes lesz kicsit jobban odafigyelni arra, hogyan védjük meg a bőrünket a káros UVA, UVB és UVC sugaraktól, amik napégést, hosszabb távon melanómát – vagyis bőrrákot – okozhatnak, illetve felgyorsítja a bőr öregedési folyamatait, elmélyíti a ráncokat. 

Ahhoz, hogy ezeket a kellemetlenségeket elkerüld, érdemes enyhe fényvédős arckrémeket választanod a hétköznapokra és magasabb faktorszámút napozáshoz, strandoláshoz. Például ezeket a biztonságos fényvédőket, amelyek többek között a shea vaj, a jojoba, a homoktövis, a zöldtea, a körömvirág, a vadgesztenye és a kakukkfű tápláló erejével vérteznek fel. 

A téli hónapok testes krémjeivel ellentétben, nyáron a könnyedebb ápolást díjazza igazán a bőrünk. Éppen ezért a melegebb időszakban minden bőrtípusnak inkább a könnyebb, gél vagy akár zselé állagú hidratáló arckrémek tesznek igazán jót. Hiszen nyáron többet izzadunk, ezért bőrünknek is szüksége van a fokozottabb hidratálásra, így a magas hialuronsav tartalomra, mely megköti a vizet a mélyebb rétegekben is. Többet tartózkodunk napon, így szükséges a magas antioxidáns-tartalom, például zöldtea, vadgesztenye vagy homoktövis, amik megkötik a káros szabad gyököket, így késleltetik a bőr öregedését.

Persze azért a kíméletes, egyben hidratáló arctisztításról se feledkezz el – egyik évszakban sem –, ami nem annyira erős, hogy felborítsa a bőröd védőrétegének természetes egyensúlyát. Hogy elérd a kívánt hatást, olyan arctisztítókkal kényeztesd a pórusaidat, amik növényi tenzideket tartalmaznak és nem szárítanak. A kívánt kritériumoknak megfelelő, a levendula, a damaszkuszi rózsa, a mandula és a kókusz hatóanyagait tartalmazó arctisztítókat itt találod.

Szezonális bőrápolás 

Ha hűvösebbre fordul az idő, alkalmazkodj az őszi-téli évszakhoz 

 

Ősszel és télen sajnos nemcsak a hűvös idő, hanem az egyre gyakrabban feltámadó szél, a kültéri és a benti hőmérséklet, valamint a páratartalom közötti különbség, illetve a fűtés is káros hatással van a bőrünkre, emiatt kicsit alakítanunk kell a nyáron megszokott bőrápolási rutinunkon. 

Természetesen az arctisztításra és a hidratálásra most is nagy hangsúlyt kell fektetni, ugyanakkor a virágvizekben rejlő természeti kincseket is érdemes kihasználni. Fújj belőlük egy keveset minden reggel az arckrémed alá, hogy még táplálóbb hatást érhess el velük. Ehhez egyébként úgy válaszd ki a bőrtípusodnak megfelelő arckrémet és kézkrémet, hogy azok a hideg időhöz mérten, minél táplálóbbak legyenek. 

Persze azért azt is tartsd szem előtt, hogy a bőröd szépségére és egészségére nemcsak az időjárás és a hőmérsékleti viszonyok váltakozása van hatással, hanem az étrended, a káros környezeti hatások – például a légszennyezettség – vagy épp a terhességgel, esetleg a változókorral együtt járó hormonális változások is. Ilyenkor annyira felbolydulhat a szervezeted hormonháztartása, hogy az akár még a bőrtípusodat is megváltoztathatja.

 

Neked van külön őszi-téli és tavaszi-nyári bőrápolási rutinod? Oszd meg velünk a tapasztalataidat a Nagora Női Körben!

 

Szerző: Klibán Gréta


Ha érdekelnek további érdekes és hasznos tartalmak és fontos számodra az egészséges, környezettudatos életmód, iratkozz fel levelezésünkre itt.

Tetszett? Oszd meg, hogy mások is elolvashassák