Legyen csodás napod! Segíthetünk? +36-30/660-1553

Blog

Ép test, ép lélek: reggeli rutinok, amelyekkel megalapozhatod az egész napos harmóniát

Prokaj Bea
Prokaj Bea
2020.05.07 08:15
Ép test, ép lélek: reggeli rutinok, amelyekkel megalapozhatod az egész napos harmóniát

Te is hajlamos vagy arra, hogy időnként bal lábbal kelj ki az ágyból? Akkor számodra is hasznos lehet az a néhány reggeli rutin, amelyek segítségével még akkor sem fog az arcodra fagyni a mosoly, ha esetleg a nagy rohanásban lekésnéd a buszod. Építsd be őket a mindennapjaidba és élvezd úgy a reggeleket, ahogy még sosem tetted.

Mindannyiunk életében vannak olyan reggelek, amikor több hasonlóságot fedezhetünk fel magunkban egy tűzokádó sárkánnyal, mint a mesékből már jól ismert, türelmes tündérkeresztanyával. Amikor éjszaka valamiért keveset sikerült aludnunk, mert vagy a munkahelyi problémák jártak a fejünkben, vagy a kicsi sírt fel néhány óránként, így alvásról szinte szó sem lehetett.

Ez viszont rányomja a bélyegét a reggelünkre…


… és egy elrontott reggel akár az egész napunkat meghatározhatja. Nem csupán az otthon töltött időnkre, de a munkában nyújtott teljesítményünkre, valamint a kollégáinkkal, a családunkkal és a barátainkkal való kapcsolatunkra is negatív hatással lehet egy-egy stresszesebb napindító.


Éppen ezért néhány dolgot érdemes elkerülni, ha már sikerült kimászni az ágyból. Például:

  • Ébredés után ne a mobilodat és a közösségi oldalakat bújd elsőként, mert a rád zúduló információcunami csak maga alá fog temetni.
  • A reggel legyen a ráhangolódás időszaka, úgyhogy munkával ne foglalkozz! Azaz ne ellenőrizd a céges e-maileket, ne kezdd el reggelizés közben átnézni a futó projekteket és két hajmosás között ne a kollégáddal beszéld meg telefonon a munkahelyi ügyeket.
  • Bár a netbank tényleg hasznos találmány, ne a reggeli roham kellős közepén fizesd be a közös költséget.

Mit tegyél ezek helyett?

Alakítsd ki a saját reggeli rutinodat

Bár mindannyian mások vagyunk, ki később, ki korábban szeret reggel felkelni, azért egy kis rendszeresség senkinek sem árt meg. Éppen ezért érdemes az alábbi tanácsok közül megfogadni néhányat és kialakítani a saját reggeli rutinodat. 

 

1. Érkezz meg! Miután felébredtél, érkezz meg. Ha emlékszel az álmodra, jegyezd fel (érdemes az ágy mellett tartani egy kis füzetet). Nyisd ki a szemed és jólesően nyújtózz egy nagyot, érezd, ahogy az élet áramlik a testedben.

 Reggeli rutin

2. Összegezz és tervezz: Majd gondold végig mi mindenért lehetsz hálás (hidd el, több van, mint gondolnád, mi összeszedtünk nekted 60 dolgot ebben a blogbejegyzésben, ha inspirációra van szükséged). Gondold végig a napodat: mit szeretnél megvalósítani, kikkel fogsz találkozni. Ne egy eléd tornyosuló halomra gondolj, inkább lehetőségedre, amik közelebb visznek a céljaidhoz. Tervezz úgy, hogy legyen benne pár olyan program, ami már kora reggel mosolyt csal az arcodra és alig várod, hogy felkelj (pl. vacsora a barátnőkkel, egy jógaóra, séta a kutyáddal, színház stb.). Én személy szerint félévente összírom, hogy mit szeretnék elérni, ehhez mit fogok tenni és addig is mi mindenért vagyok hálás. Ezt a kis papírlapot az ágyam mellett tartom és minden este lefekvéskor és reggel ébredés után elolvasom és tettrekészen, motiváltan kezdem a napot. 

 

3. Kezdd egy alapos szellőztetéssel a napot: A friss levegő csodákra képes, már reggel is! Úgyhogy reggel kezdd azzal a napot, hogy szélesre tárod az ablakodat és beengeded a friss levegőt, illetve a napfényt is. Így a hálódban is cserélődik az elhasznált oxigént és a vérkeringésed is kap egy löketet. 

 

4. Élvezd ki az otthoni wellnesst: Ajándékozd meg magad egy gyors zuhannyal reggel is, hogy felfrissítsd a tested és a lelked is. Akár a Napfény íze szappanunkat választod, akár a Francia románccal kényezteted magad, érezni fogod, ahogy a harmónia átveszi feletted az uralmat. A Nagora szertartásokkal pedig még inkább ráerősíthetsz az élményre.

 

5. Add meg a testednek, ami jár: reggelizz valami finomat és persze egészségeset. Egy könnyű turmix, a kedvenc gyümölcseid, némi joghurt zabbal és mézzel, vagy egy isteni, sok-sok zöldséggel megpakolt szendvics neked is kell ahhoz, hogy beinduljanak a fogaskerekek. Nekem nagyon bevált éhgyomorra a fél liter meleg víz almaecettel vagy citromlével. Tapasztald ki, hogy a te tested mit kíván. 

 

6. Ébredj mindig ugyanakkor (legalább hétköznap): A reggeli rutin egyik legfontosabb része, hogy mindig ugyanakkor ébredj. Így a tested is hozzá tud szokni a menetrendhez, valamint egy idő után az agyad is erre fog ráállni. Persze a napi 7-8 óra alvást mindenképpen iktasd be és feküdj le úgy, hogy ez az alvásmennyiség mindenképpen beleférjen! 

 

7. Egy kis torna sem árt meg: Természetesen nem kell reggelente lefutnod a maratont, de egy tempósabb séta vagy biciklizés a munkahelyedre, a lift helyett lépcsőhasználat is megteszi. Ha esetleg reggel nem jutsz el a parkba kocogni, vagy a kedvenc edzőtermedbe egy edzésre.

Reggeli rutin

+1: Jutalmazd meg magad néhány kellemes perccel

Szánj magadra legalább negyed órát minden reggel. Ezalatt ne csinálj semmi mást, csak azt, amit igazán szeretsz: olvass el néhány oldalt a kedvenc könyvedből, fejts meg egy keresztrejtvényt, hallgasd meg a kedvenc zenéidet, vagy színezz ki egy oldalt a felnőtt színeződből. Így tényleg örömtelivé varázsolhatod a reggeleidet. 

Neked van valamilyen jól bevált reggeli rutinod? Oszd meg velünk a Nagora Női Körben!

 

Szerző: Prokaj Bea


Ha érdekelnek további érdekes és hasznos tartalmak és fontos számodra az egészséges, környezettudatos életmód, iratkozz fel levelezésünkre itt.

Tetszett? Oszd meg, hogy mások is elolvashassák