Legyen csodás napod! Segíthetünk? +36-30/660-1553

Blog

5+1 tipp az egészségesen is boldog élethez

Prokaj Bea
Prokaj Bea
2020.06.05 12:15
5+1 tipp az egészségesen is boldog élethez

Sokszor keressük az utat, amivel rálelhetünk az egészséges és boldog élet titkára, hiszen önmagunk és a családunk érdekében még hosszú-hosszú ideig kell vigyáznunk magunkra. A legtöbbször azonban annyira drasztikus változással kezdünk neki az egészségesebb életmódnak, hogy egy idő után könnyebb lesz visszatérnünk a rossz szokásokhoz. Pedig sokszor csupán apróságokra van szükségünk ahhoz, hogy hosszútávon is megőrizzük testünk és lelkünk egészségét.

Éppen ezért ahelyett, hogy drasztikus életmódváltást javasolnánk, inkább olyan, szinte észrevehetetlen napi rutinokat javaslunk, amelyek segítségével természetessé válik az egészséges élet. És a szürke mindennapok sem lesznek szürkék többé.

 

5 +1 tipp a testi-lelki egészségedért

Abban biztosan egyetértesz velünk, hogy az egészség megőrzéséhez és az immunrendszer megerősítéséhez a mozgásra és az ásványi anyagokban, nyomelemekben és rostokban, illetve vitaminokban gazdag táplálkozásra mindannyiunknak szüksége van.


Többen ott bukunk el az egészséges étrendre, valamint a sportosabb életmódra való átállást illetően, hogy túlságosan drasztikusan vágunk neki a műveletnek. Egyszerre túl sok elvonással terheljük meg a szervezetünket, miközben a korábban megszokotthoz képest rögtön háromszor nagyobb fizikai aktivitást írunk elő magunknak, mindenféle előzetes állapotfelmérés és a szabadidőnk felmérése nélkül.


Éppen ezért fordulhat kudarcba a sziklaszilárdnak hitt elhatározás: mert se mentálisan, se fizikailag nem adunk elég időt magunknak az átállásra. Ezen viszont érdemes változtatni, máris mondjuk hogyan.

 

  1. Haladj apró lépésekben

Ne akard rögtön megmászni a Mount Everestet amellett, hogy átállsz vegán életmódra és száműzöl minden korábban megszokott ízt a konyhádból. Kezdd inkább kicsiben: először csak sétálj el a boltba, lift helyett használd a lépcsőt és járj kerékpárral a munkába. Utána jöhetnek a fokozatos edzések, de a lényeg az, hogy minden nap mozogj valamennyit. Ami pedig a konyhát illeti: kísérletezd ki, hogy melyek azok az egészséges alapanyagok, amik ízlenek és amelyek a kedvenc fogásaid egészségesen is finom alternatívájává válhatnak. Ha a célod a húsmentes élet, esetleg a veganizmus, akkor adj magadnak időt a fokozatos húsmegvonásra. De ugyanígy eljárhatsz például a cukorfogyasztással is: találd meg, hogy az ízlésednek a méz, a barna cukor vagy más természetes édesítőszer jelenti a finom, de egészséges alternatívát.

 

  1. Törekedj a természetességre

Mind az élelmiszerfogyasztást – például a több nyersen elfogyasztott zöldség- és gyümölcsevéssel, valamint a feldolgozott élelmiszerek visszaszorításával –, mind a kozmetikumokat illetően. A legtöbb kozmetikumban ugyanis rengeteg olyan adalékanyag van – például parabén, kőolajszármazékok, szilikon stb. – ami hosszú távon káros hatással van az egészségünkre és a bőrünk épségére. Mindkét esetben a természetes a jobb és az egészségesebb alternatíva: építs be több zöldséget, gyümölcsöt, lehetőleg vegyszermentes háztáji forrásból, izgalmas magvakat, gabonát az étrendedbe, de a 100% natúr kozmetikumokkal is nagyon sokat tehetsz a vitalitásodért, az egészségedért, a nőies szépségedért.

 

  1. Használd okosan a technikát

Ma már rengeteg okoseszköz áll a rendelkezésünkre, amelyeken keresztül ezer szállal kapcsolódhatunk a digitális világhoz. Azonban a különböző appok, közösségi oldalak és programok könnyen függővé tehetnek minket és észrevétlenül röpül az idő amikor „csak még ezt végiggörgeted”. Érdemes tudatosan keveset – naponta maximum 1-2 órán keresztül – jelen lenni az online térben, amire már vannak jó alkalmazások, melyek mérik a képernyő előtt töltött időt. Határozz meg magadnak egy keretet és tartsd magad hozzá. Meglátod először lesz csak nehéz, aztán csak azon lepődsz meg, mennyi minden belefér a napodba.

 

A képernyő előtt töltött idő heyett inkább:

  1. Tölts több időt azokkal, akikkel és amikkel szeretsz

Adj magadnak időt a pihenésre, az olvasásra, a mozgásra és a családdal, barátokkal töltött együttlétekre. Szervezz közös kirándulásokat a közeli erdőbe, társasjáték partikat, sőt akár táncos-beöltözős tematikus bulikat. Ezekből az összejövetelekből, egy-egy hosszú, tartalmas beszélgetésből és közös programból, valamint a minőségi módon eltöltött énidőből sokáig tudsz erőt meríteni. Hajlamosak vagyunk készpéznek venni, hogy akik fontosak, mindig itt lesznek velünk és emiatt pont a legközelebbi embereket hátrasorolni a teendőink listáján.

  1. Ne csak a látványos gesztusokat és tetteket, az apró, szívmelengető momentumokat is élvezd és értékeld.

A ragyogó napsütést, a kényelmes nyújtózkodást reggel, ahogy simogatja a bőröd a paplan, az eső vagy a frissen mosott tiszta ruha illatát, a mozgás örömét, a finom falatokat és a gyertya melengető fényét. Élvezd a forró kávét, a kényeztetésre szánt én-időt, a váratlan találkozásokat, hogy végre van időd olvasni, sütni-főzni, kirándulni, vagy kifesteni a neked tetsző színre a nappali falát.

 

+1. Írj naplót és örökítsd meg a pillanatot!

Akár minden este összegzésül lezárhatod a napod azzal, hogy számba veszed és leírod a gondolataidat, az aznapi fontos történéseket, érzéseidet. Mi az, amit másként csinálnál legközelebb, mit tanultál belőle, kitől váltál el haraggal. Meg fogod látni, hogy sokszor ami napközben megoldhatatlan problémaként tornyosul előtted, vagy nagyon befeszülsz tőle, az mégsem olyan drámai. Sokszor elég egy lépést tenni hátra és meglátunk egy teljesen új megoldást. Igyekezz senkivel sem haragban lenni, mert az olyan, mint a forró parázs, ha sokáig tartogatjuk, megégeti a kezünket. De vedd számba a „jócselekedeteidet” is, dícsérd meg magad azokért a tettekért, amiket helyesen cselekedtél a nap során, ha sikerült örömet szerezni valakinek vagy megállni hogy dühösen visszaszólj valamiért a párodnak vagy éppen azokért a tervekért, amiket sikerrel hajtottál végre a nap során. Azon kívül nagy élmény lesz majd elővenni a régi naplóidat 10, 20 vagy akár 50 év múlva. Mi már most nagyokat nevetünk a lányommal a tinikoromban írt naplómon.

 

Te hogyan teremted meg az egészséges harmóniát az életedben? Írd meg nekünk a Nagora Női Körben!

Szerző: Prokaj Bea


Ha érdekelnek további érdekes és hasznos tartalmak és fontos számodra az egészséges, környezettudatos életmód, iratkozz fel levelezésünkre itt.

Tetszett? Oszd meg, hogy mások is elolvashassák