Legyen csodás napod! Segíthetünk? +36-30/660-1553

Blog

A rozácea okai, tünetei, kezelése

Klibán Gréta
Klibán Gréta
2023.04.03 07:41
A rozácea okai, tünetei, kezelése

Nemrégiben Ökoanyu, Nagy Réka, kipróbált néhány nagora kozmetikumot a rozáceás bőrproblémájára és 80-90%-os javulásról számolt be. Ezért született meg ez az írás, amiben remélem találtok több megfontolandó és hasznos tippet és segítünk megoldást vagy enyhülést találni azoknak, akik rozáceás bőrrel küzdenek.

A rozáceás bőrről évekig nem írtunk (bár ismerősöknek ajánlottunk rá kozmetikumot), mivel ugyanúgy, ahogy minden más bőrelváltozás, ez is egy belső folyamat eredménye. Az ekcémás bőrnél pl. egy fokkal egyszerűbb a dolgunk, mert az nagyon gyakran az emésztéssel függ össze, így egy étkezési életmódváltással akár meg is oldható. De az érzékeny rozáceás bőr mögött általában egy ultra szenzitív személyiség lakozik, ahol olyan erősek a belső lelki folyamatok, hogy korlátoltabb a ráhatásunk a kozmetikumokkal.

Viszont Ökoanyu, Nagy Réka, kipróbált néhány nagorát a rozáceás bőrproblémájára és 80-90%-os javulásról számolt be.

Rozacea gyógyítás Ökoanyau

Ökoanyu rozacea kozmetikum

Először is szeretnélek titeket biztosítani együttérzésemről, tudom, hogy nincs könnyű dolgotok. Ezért született meg ez az írás, amiben remélem találtok több megfontolandó és hasznos tippet és segítünk megoldást/enyhülést találni a rozáceára.


MI A ROZÁCEA?

A rozácea vagy rosacea egy gyulladásos krónikus bőrelváltozás, melynek oka jelenleg ismeretlen, a tünetekkel kapcsolatos ismeretek mára viszont olyan szintre fejlődtek, hogy orvosi kezeléssel, gyógynövényes kozmetikumokkal és életmódváltással enyhíthetőek, hatékonyan kezelhetőek.

rozacea tünetek

TÜNETEI, OKAI

Gyakori kipirulás, bőrpír, piros dudorok és kitágult erek az orr és az arc körül. Elsősorban az arc középső részét érinti, és gyakran jellemzőek rá a hirtelen fellángolások. Az arc, az orr, az áll vagy a homlok kipirulásával vagy bőrpírral kezdődik, amely először jön, megy, de idővel a bőrpír tartósabbá válhat, és látható erek, seprűvénák jelenhetnek meg. Ez a bőrbetegség gyakran száraz, de zsíros, seborrheás bőrön is megjelenhet. Ilyenkor a vörös részeken kialakulhatnak gennyes dudorok, melyek pattanásokra hasonlítanak.

Súlyosabb esetben a bőr megvastagodhat, különösen az orron, ami az orrnak megnagyobbodott és gömbölyded megjelenést kölcsönöz. Ez a formája leginkább a férfiakat érinti.

Az úgynevezett okuláris rosacea esetén szemirritáció is kialakulhat, amikor a szem fájó, vörös, viszkető, vizenyős vagy száraz lesz.

A betegek nagy részét érinti, hogy csökken az önbizalmuk és önbecsülésük, akár a nyilvános kapcsolatfelvételt is kerülhetik.

A rozácea kiváltó oka jelenleg ismeretlen, összefüggésbe hozták már a gyenge immunrendszerrel, az érhálózattal, és egy 2017-es tanulmány kimutatta, hogy a rozácea összefüggésbe hozható olyan gyulladásos bélbetegségekkel, mint a cöliákia, Chron-betegség, fekélyes vastagbélgyulladás és az irritábilis bélszindróma.1 További kutatómunka és kísérletek szükségesek, de készült már olyan study, ahol a bél mikrobiom egészségének helyreállítása javulást hozott a rozácea tüneteinél is.2

KIK LEHETNEK ÉRINTETTEK?

Bár a rozácea sokféleképpen és bármely életkorban kialakulhat, a betegek körében a National Rosacea Society (NRS) által végzett felmérések szerint a betegség jellemzően a 30-50 éves nők között a leggyakoribb. Bár a lakosság minden rétegét és minden bőrtípust érinthet, a világos bőrű, könnyen kipiruló vagy elpiruló egyének vannak kitéve a legnagyobb veszélynek. Ezt a bőrelváltozást gyakrabban diagnosztizálják nőknél, de férfiaknál általában súlyosabb. A rozácea öröklődhet, és gyakoribb lehet az észak- vagy kelet-európai származású emberek körében.

Ha felmerül a rozácea gyanúja, érdemes felkeresni egy holisztikus szemléletű bőrgyógyászt mielőtt a betegség egyre súlyosabbá és a mindennapi életben zavaróvá válik.

Rozacea gyógyítása

A TÜNETEK OTTHONI CSÖKKENTÉSE

Gyógynövényes, gyulladáscsökkentő bőrápolás

Miután felkerestetek egy orvost, enyhe és közepesen erős rozácea esetén érdemes otthoni gyógynövényes kezelést is alkalmazni, de súlyos tünetekkel inkább ne próbálkozzatok otthoni praktikákkal.

Számos gyógynövény használható a rozáceával járó bőrpír csökkentésére gyulladáscsökkentő, nyugtató tulajdonságaik alapján és mindenképpen érdemes hangsúlyt fektetni a bőr egészséges barrier rétegének regenerálására is (szerencsére minden nagora natúrkozmetikum ilyen). Ilyen összetevők az inkamogyoró, homoktövis, aloe vera, jojoba, ligetszépe, borágó, damaszkuszi rózsa, levendula, zöld tea, allantoin, E-vitamin stb. 

Kerülendő összetevők: alkohol, mentol, illóolajok, illatanyagok, színezékek, agresszív tenzidek (SLS, SLES), különböző erős hámlasztók, kémiai fényvédők, kőolaj-száramazékok.

Fontos, hogy egyszerre mindig csak egy új kozmetikumot vezessetek be, azt néhány napig próbálgassátok és ha nem okoz gondot, akkor jöhet egy újabb.

Rozacea kezelése

Először az érintett terület egy pici részén érdemes először próbálkozni. Ha ott jól reagál a bőr, kenheted a teljes területre. Ha nagyon érzékeny az arcod, érdemes elhagyni minden, akár a natúrkozmetikumokban is engedélyezett tartósítószert, emulgeátort és kivonatoláshoz felhasznált alkoholt is. A nagorákhoz sosem adunk külön alkoholt, csak a kivonatoláshoz használunk, így a termékekben nagyon hígított formában található csak, de az érzékenyebbeknek még ezt is érdemes kerülni.

Így nektek a 100% tiszta virágvizeket és hidegen sajtolt bio olajkeverékünket ajánljuk.

Serum 09: 9 különleges, 100% bio hidegen sajtolt olaj a világ minden tájáról, a gyulladásos állapotokra ajánlható dél-amerikai inkamogyoró olajjal és nálunk is honos vadrózsa olajjal, pirosságot csökkentő ligetszépe olajjal és a bőr barrier rétegét erősítő gránátalmamag- és avokádó olajjal. Kend Rózsavíztől vagy Flower power esszenciától nedves arcra.

Flower power szépítő arctonik esszencia: 100% bio, hígítatlan, antioxidánsokban és hidratáló összetevőkben gazdag esszencia, mely nyugtatóan hat a bőrre és a duzzadt, karikás szemekre és védi a bőrt a környezeti ártalmaktól. Használd a Serum 09 alá fújva.

Bio rózsavíz permet: 100% bio, hígítatlan, kiváló tisztító, nyugtató, antioxidáns és sejtregeneráló. Használhatod reggeli arclemosásra a csapvíz helyett is vagy a Serum 09 alá fújva.

 

Rozacea gyógyítása

GYULLADÁSCSÖKKENTŐ ÉTREND

A gyulladáscsökkentő arcápolás mellett érdemes gyulladáscsökkentő étrendet is követni. Ez egy olyan táplálkozási forma, amelyről úgy gondolják, hogy segít csökkenteni a krónikus gyulladással összefüggő betegségek kockázatát.3

A kutatások szerint azoknál az embereknél, akik sok zöldséget, gyümölcsöt, dióféléket, magvakat, hidegen sajtolt növényi olajokat és halat fogyasztanak, csökken a gyulladással kapcsolatos betegségek kockázata. Bizonyos élelmiszerekben található anyagok, különösen az antioxidánsok és az omega-3 zsírsavak szintén gyulladáscsökkentő hatásúak lehetnek.4

Az antioxidáns, gyulladáscsökkentő növények felsorolása nehéz lenne, mert nagyon sok van. Minél színesebb, erősebb színű egy zöldség, gyümölcs, annál nagyobb az antioxidáns tartalma. Tehát gyümölcsök közül legmagasabb a gojinak, szedernek, áfonyának, gránátalmának stb. Zöldségek közül is a sötétebbekre érdemes koncentrálni pl. cékla, lila káposzta, brokkoli, de bőségesen fogyaszthattok gyakorlatilag bármelyikből. Fűszerek közül a kurkumát, fahéjat, kakukkfüvet, oregánót, gyömbért, bazsalikomot, fokhagymát is fogyaszthattok napi szinten. Omega-3-hoz diófélékből, olajos halakból és őrölt lenmagból juthatsz.

A gyulladáscsökkentő étrendhez nem létezik egy meghatározott étkezési terv. Összekeverhetitek, sőt a családotok ízlésére és igényeire szabhatjátok. De vannak bizonyos irányelvek, amelyek segíthetnek az egészséges választások meghozatalában:

Érdemes az étrendbe iktatni napi 3 adag zöldséget, 2 adag leveles zöldet, 3 adag gyümölcsöt, 1 adag bogyós gyümölcsöt, 1 adag dióféléket, magvakat és 1 adag fűszernövényt.

A vörös húsokat helyettesíthetitek sovány baromfival, hallal, babokkal és lencsével.

Cseréljétek le a magas glikémiás indexű (GI) ételeket, mint finomított gabonafélék (fehér kenyér, keksz, péksütemények stb), magas cukortartalmú ételek/italok, melyek túl gyorsan túl magasra emelik a vércukorszintet, rostban gazdag teljes kiőrlésű gabonafélékre, pl. zab, quinoa, barna rizs, köles.

Olajban sütés helyett inkább a sütőben sült, főtt vagy párolt ételeket válasszátok.

TRIGGEREK, MELYEK FELERŐSÍTIK A TÜNETEKET

Ahhoz, hogy megtaláld a rozáceád fellángolását kiváltó okokat, egy kis detektívmunkát kell végezned. Jó kiindulópont lehet a rozácea gyakori kiváltó okainak listája5:

  • dohányzás
  • alkohol, főként vörös bor, sör, gin, vodka, pezsgő
  • forró italok, kávé, tea
  • csípős ételek
  • máj, joghurt, tejföl, sajt, csoki, szójaszósz, ecet, avokádó, spenót, citrusfélék, paradicsom, széles levelű hüvelyesek, magas hisztamintartalmú ételek
  • napsütés, erős szél és hideg
  • stessz, feszültség
  • sport
  • irritatív kozmetikumok (a kerülendő összetevőkről fentebb írtam)
  • szauna, forró fürdők

EGYÉB TIPPEK

Érdemes lehet létrehoznotok egy rutint a stressz és a szorongás kezelésére, amelyek kiválthatják a fellángolást.

Vezethettek étkezési naplót, hogy meghatározzátok az allergéneket vagy a kiváltó élelmiszereket az étrendből.

Amikor kimentek a szabadba, mindig érdemes mechanikai védelmet (sapka, kalap) és fizikai/ásványi fényvédővel készülő naptejet használni, hogy megelőzzétek az UV-sugárzás okozta fellángolást. Ehhez a nagora Vadgesztenye-homoktövis napozókrémét ajánljuk.

Kerüljetek bizonyos gyógyszereket, például a helyi szteroidokat, értágítókat és béta-blokkolókat, amelyek súlyosbíthatják a rozáceát vagy kipirulást okozhatnak.

LELKI OKOK

Végül, de nem utolsósorban szeretnék néhány szót írni ennek az állapotnak a lelki hátteréről. A rozácea „fellángolásos” betegség, ami azt indikálja, hogy az illető lobbanékony személyiség, heves lobogással igyekszik kibontakoztatni magát, felhívni magára a figyelmet. A pirosság, mint egy szemérmes elvörösödés okát érdemes a felnőtté válás, a szexualitás érvényre jutattása terén keresni. Kereshetünk más módokat, melyekkel felszabadultabb módon tudjuk felhívni magunkra a figyelmet. Az élet azt is üzenheti az arc megváltozásával, hogy a rozáceás betegek egy ideig kerüljék az emberi kapcsolódásokat és inkább saját magukkal, önmaguk megismerésével, szellemi fejlődésükkel, saját útjuknak, identitásuknak a meghatározásával foglalkozzanak, mintsem a külvilággal, környezetükkel.

Remélem találtok benne néhány kapaszkodót. Ha tudok még valamiben segíteni, esetleg kérdésed lenne, keress bátran az alábbi elérhetőségeimen

nagora@nagoramanufaktura.hu

+36 30 6601553

Szeretettel,

Gréta

     

    EZ IS ÉRDEKELHET MÉG:

    BŐRÖD VÁLTOZÁSA A MENSTRUÁCIÓS CIKLUS SORÁN

    NEKED IS GONDOT OKOZ AZ EKCÉMA? ISMERD FEL IDŐBEN A BETEGSÉGET ÉS KEZELD MEGFELELŐEN!

    AMIT A KORAI BŐRÖREGEDÉSRŐL MINDENKÉPPEN TUDNOD KELL

    TONIK KALAUZ KEZDŐKNEK ÉS HALADÓKNAK: AZ ESSZENCIA, A PERMET ÉS A MIST – MI A KÜLÖNBSÉG

    VÍZ- ÉS ZSÍRBÁZIS – A TERMÉSZETES EGYENSÚLY

    MIÉRT JOBB A NATÚRKOZMETIKUM? SPÓROLD MEG MAGADNAK A FELESLEGES MÉREGANYAGOKAT!

    MITESSZEREK KEZELÉSE HATÉKONYAN

    ÍGY VEHETED FEL A HARCOT AZ AKNÉS, PATTANÁSOS BŐRREL

    ÍGY JELENNEK MEG A HORMONÁLIS VÁLTOZÁSOK A BŐRÜNKÖN

    A SEBORRHEA ÉS A ZSÍROS BŐR NYOMÁBAN – ÍGY ISMERHETED FEL ÉS KEZELHETED EZEKET A BŐRÁLLAPOTOKAT!


    Ha érdekelnek további érdekes és hasznos tartalmak és fontos számodra az egészséges, környezettudatos életmód, iratkozz fel levelezésünkre itt.

    Csak nőknek: Ha érdekelnek a női témák (szépségápolás, tudatos életmód, egészség, nőiség) egy odafigyelő, támogató, inspiráló, tudatos, biztonságos női térben, gyere el a modern fonóba, csatlakozz zárt facebook csoportunkhoz, a Nagora Női Körhöz.

    Forrás:

    1. Egeber, L.B. Weinstock, E.P. Thyssen, G.H. Gislason, J.P. Thyssen Rosacea and gastrointestinal disorders: a population‐based cohort study British Journal of Dermatology, Volume 176, Issue 1, 1 January 2017, Pages 100–106
    2. Weiss E, Katta R. Diet and rosacea: The role of dietary change in the management of rosacea. Dermatol Pract Concept 2017;7(4):31-37.
    3. Ricker MA, Haas WC. Anti-inflammatory diet in clinical practice: a reviewNutr Clin Pract.2017;32(3):318-25. doi:10.1177/0884533617700353
    4. Bosma-Den Boer MM, Van Wetten ML, Pruimboom L. Chronic inflammatory diseases are stimulated by current lifestyle: how diet, stress levels and medication prevent our body from recovering.Nutr Metab (Lond). 2012;9(1):32. doi:10.1186/1743-7075-9-32
    5. org – Factors that may trigger rosacear flare ups

    Blogunkban ezeket a termékeket ajánlottuk: