Legyen csodás napod! Segíthetünk? +36-30/660-1553

Blog

Hogy éld túl a baba első 6 hónapját? A hős szülők kézikönyvéből megtudhatod!

Gréta
Gréta
2020.05.06 14:15
Hogy éld túl a baba első 6 hónapját? A hős szülők kézikönyvéből megtudhatod!

Természetesen minden kismama és kispapa a legjobbat szeretné nyújtani újszülött gyermekének, azonban a legifjabb családtag várva várt megérkezésével igencsak felbolydul az életetek. Végül is, a gyermeketeken kívül most egy család is születik és az első hónapokban bizony a kisbabátok lesz benne a karmester. Szerencsére van néhány tanácsunk azt illetően, hogyan éljétek túl az első félévet úgy, hogy ne veszítsétek el önmagatokat.

A szülővé válás folyamata már a fogantatás után megkezdődik és időnként bizony lemondással jár. Hiszen a kisbaba egészsége érdekében először a káros szokásainkkal hagyunk fel egyik napról a másikra, majd jobban elkezdünk odafigyelni arra, hogy mit eszünk-iszunk, mivel ápoljuk magunkat és kevesebbet kezdünk költeni önmagunkra, illetve a hobbijainkra is.

A baba születése után pedig csak fokozódik a helyzet

Szóval adódik a kérdés: hogyan tudjuk túlélni a baba első 6 hónapját úgy, hogy miközben a pároddal együtt megadtok a kicsinek mindent, ne sérüljön a párkapcsolatotok és esetleg még a humorérzéketek se szenvedjen maradandó károkat?

Ehhez hoztunk most nektek 20+1 tanácsot:

1. Készüljetek előre: a várandósság ideje alatt ne csak a babaszobára fektessetek hangsúlyt, hanem apránként szerezzétek be a babaruhákat, babaápoló szereket, hordozót és a többi szükséges kiegészítőt. Így legalább ezek beszerzésével megspóroltok egy kis időt és némi idegeskedést is. Ha pedig még egy nagytakarítást is beiktattok a szülés előtt, akkor a hazajövetel után sem kell rögtön suvickolásba fognotok és a rendet viszonylag könnyen fenn tudjátok tartani. 

2. Vegyél egy nagy levegőt, mert fő a nyugalom: minden kezdő szülő átesik a kezdeti pánikon, amit a kórházból hazafelé menet érez. Teljesen természetes, ha rátok tör a félelem amiatt, hogy most minden tapasztalat nélkül ti feleltek a kisbabátokért. Ne görcsöljetek ezen tovább, mert előbb-utóbb, az első 6-8 hétben a ti napirendetek is kialakul.

3. Éljenezd meg az online bevásárlást: megoszlanak a vélemények arról, hogy az újszülöttekkel hány hetes korukban lehet már kimerészkedni az utcára, így ne ostorozd magad amiatt, ha esetleg az első napokban nem jutsz el a boltba. Nyugodtan élj az online bevásárlás nyújtotta előnyökkel – időnként akár még az ételházhozszállítást is kipróbálhatod, hogy megspórold a főzésre szánt időt. Ezzel is többet pihenhettek együtt, egy családként.

4. Számíts rá, hogy sok időd megy majd el: elsősorban a szoptatással, hiszen a kisbabád is lehet nyűgös és neked is bele kell rázódnod a folyamatba. Ha fáradt vagy, ne szégyelld magad amiatt, hogy fekve eteted meg a gyermeked. Amennyiben nagyon bizonytalannak érzed magad a szoptatást illetően, még a szülés előtt kereshetsz egy szoptatási tanácsadót. Amitől azonban vélhetően te is falra fogsz mászni néhányszor, az a rengeteg mosás és vasalás. Úgyhogy ne aggódj amiatt, ha a többi házimunkára nem jut már időd, osszátok meg a feladatokat a pároddal!

Baba első féléve

5. Alakítsatok ki napi rutint: minden napotokban legyen rendszeresség, olyan programok, amiket igyekeztek minden nap megcsinálni. Ugyanúgy, ugyanolyan sorrendben, ez nemcsak a te napodnak ad keretet, hanem a babádnak is erősíti a biztonságérzetet.

6. Ha éjszaka felsír a baba, nyugtasd meg hamar: mivel az első néhány hónapban éjszaka többször is meg fog éhezni a kisbabád, az első felsírás után próbáld meg mielőbb megetetni, megnyugtatni őt. Ez azért fontos, hogy ne ébressze fel magát teljesen és az etetés után könnyebb legyen visszaaltatni. Nekem most 1 hónapos a 3. gyerekem, úgyhogy biztosra mondhatom, hogy nem fogod elrontani azzal, ha nem hagyod sírni és magadhoz veszed, ha épp fáradtabb vagy. Nincs az a kamasz gyerek aki még mindig a szülei ágyában alszik. :D

7. Anya bőrének illata: szó szerint most bújt ki a hasadból, ahol 9 hónapot biztonságban volt, ha teheted, tarts közel a testedhez/bőrödhöz (pl. hordozókendő). Ez nagyon sokat ad neki a stabil idegrendszerhez és könnyebben megnyugszik, ami mindenki közös érdeke. 

8. Ne ragaszkodj görcsösen a könyvekben, fórumokon írtakhoz, a kéretlen jótanácsokhoz: ha a te babád például nem szereti a hordozókendőt vagy a kengurut, akkor bátran válts babakocsira és fordítva. Ne legyél az itt-ott olvasott, vagy a kérve – kéretlenül kapott jótanácsok rabja, találd meg azokat a megoldásokat, amik a kicsinek és neked is a legkényelmesebb, illetve leghasznosabb. És ne feledd, hogy minden gyerek más és más, még akkor is ha testvérek. Hangolódj rá a babádra és úgyis érezni fogod, hogy neki mi a legjobb és ezt a saját édesanyja tudja a legjobban.

9. A szeretetet nem lehet túladagolni: a gyerek életében legmeghatározóbbb az első 3 év, ilyenkor kell megadni neki az érzelmi biztonságot ahhoz, hogy kiegyensúlyozott felnőtt legyen. Ez nem azt jelenti hogy kényeztesd el, viszont azt igen, hogy legyél mellette magabiztos, stabil igazodási pont, egy olyan menedék, ahova bármikor visszatérhet (akár felnőttként is) ha fájdalom, szomorúság éri. Ilyenkor tanulják meg kifejezni az érzéseiket és azt, hogy azok meghallgatásra találnak, ami elengedhetetlen a későbbi kiegyensúlyozott kapcsolatok kialakításához a munkahelyén és a magánéletben is.

 Baba-mama

10. Elég jó anya vagy: ha nem tudsz szoptatni, ha hüvelyi szülés helyett császárod volt, ha ideges vagy hogy ordít a gyerek egész éjjel és legszívesebben visszaadnád, ne ostorozd magad. Minden anya átesett rajta és az, hogy lelkifurdalásod van, hogy elég jó anya vagy-e azt jelenti, hogy igen.  

11. Kiskedvencek: a háziállat jót tesz a baba immunrendszerének, bizonyítottan ellenállóbbak azok a gyerekek akik kutya/macska mellett nőttek föl, úgyhogy ne parázz, nem kap el semmit.

12. Túrázás a picivel: szerezzetek be egy hordozókendőt, vagy kengurut és irány a természet! Nem kell félnapos túrára mennetek, de egy könnyed séta a közeli erdőben csodákat tesz mindannyiótokkal. Biztosan sokkal jobban fog aludni és ti is feltöltődtök a környezetváltozástól.

13. A baba bőre sérülékenyebb: a bababőr vékony, áteresztő és sérülékeny, nem védi savas védőköpeny, mely ellenáll a baktériumoknak és egyéb kórokozóknak. A faggyútermelő mirigyek csak kamaszkorban kezdenek el működni, ezért nem fedi zsírréteg, könnyebben kiszárad. A hámrétegének sejtjei nem kapcsolódnak még szorosan egymáshoz, így könnyebben átereszti a ruha színezőanyagait vagy a mosószerből, öblítőből visszamaradt vegyi összetevőket és persze a babakozmetikumokat, így rájuk minden fokozottan veszélyesebb, emiatt sokkal jobban kell rájuk vigyázni. Itt olvashatsz arról, hogy pontosan mire figyelj a baba bőrének ápolásakor.

14. Hasfájós kisbaba: a hasfájós kisbaba minden szülőt kikészít, de majdnem mindenki átesik rajta. Ilyenkor érdemes megfigylened, hogy mikor jelentkezik, lehet, hogy valami olyat ettél, ami az anyatejjel bántotta a pici gyomrát. De az is gyakori, hogy nincs különösebb oka a sok sírásnak, csak még fejletlen az idegrendszere. Hidd el, elmúlik. Csak túl kell élni, addig is próbálj nevetni (vagy sírni) rajta és lopj magadnak pár órát (percet) napközben, amikor le tudsz dőlni és feltölteni magadat. Gondolj arra, hogy nem vagy egyedül, ebben a pillanatban nők milliói élik át ugyanezt világszerte.

15. Ekcémás baba: ne ijedj meg ha száraz, piros foltokat találsz a baba testén. Sajnos az ekcéma ma már minden 5. gyereket érinti. Hogyan ismered fel? Mivel tudod kezelni? A baba ekcémérálól bővebben itt olvashatsz.

16. Énekelj, mondókázz: nem számít ha nem érti, az se ha hamisan énekelsz, hidd el élvezni fogja! A te hangodat hallotta 9 hónapon át, örülni fog minden dallamos, ritmusos hangnak és te is kikapcsolódsz picit. Nálunk tökéletesen bevált ez a recept: amikor ordít az 1 hónapos picim, rákezdek egy dalra vagy csak dudorászásra, és általában pár másodperc múlva megnyugszik.

17. Ősi gyógymód: levendula. Nagyanyáink már a népi gyógyászatban is előszeretettel használták a levendulát a babák megnyugtatására, ám nagyon óvatosnak kell lenned, mert az újszülött és a kicsi babák bőre és idegrendszere nem tolerálja jól a szintetikus illatanyagokat (de természetes illóolajból is csak meghatározott illóolajokat - levendulát, mandarint - és minimális mennyiséget szabad használni). Ezért kifejezetten fontos, hogy az első 2-3 évben illatmentes vagy 100% tisztaságú bio illóolajat tartalmazó kozmetikumokat válassz a babád ápolására. A Nagora Mini termékek megalkotásakor ez volt a fő szempont, így azt nyugodtan használhatod. 

18. Babamasszázs: ahogy mi is, a picik is imádják a masszázst. Azon kívül, hogy ellazítja, nyugtatja őket, a hasfájás/szelek ellen is hatékony lehet. Nem beszélve a simogató anyai érintésről, a szemkontaktusról és arról az időről, ami csak a tiétek. Egy rövid masszázs fürdés előtt a napi rutin részeként segít a nyugodtabb alvásban. Nálunk ez a pár perc a nap fő attrakciója, mindhárom gyerekünk nagyon imádta / imádja. Ez igazán minőségi anya-gyerek idő, amit nagyon élveznek a picik és az anyukák is, és tudományosan igazolt, hogy bizony nagyon nagy mértékben járul hozzá az egésszséges izomtónus és az egészséges agyműködés kialakulásához. Válassz káros vegyszerektől mentes, 100% bio levendula- és körömvirág olajat tartalmazó vagy illatmentes babaolajat.

Baba apa kapcsolat

19. Apás idő: szerencsére a mai generációnak igénye és talán egyre inkább lehetősége is van arra, hogy az apuka is sok időt töltsön a picivel. Ez nemcsak kettejük kapcsolatára van nagyon jó hatással, hanem így a baba megtanulja egy anyától különböző, másik emberen keresztül érzékelni a világot. Nem beszélve arról, hogy egy férfinak olyan megoldások is eszébe juthatnak a baba megnyugtatására/szórakoztatására, amire mi nők nem is gondolnánk. Engedd, hogy annyit legyen vele amennyit csak szeretne és bízz benne, hogy ő is ösztönösen érezni fogja mi a jó a picinek, végtére is az ő vére is. 

20. A baba bőr 1 napja: Nem is gondolnád mi mindennel találkozik a babád bőre egy nap leforgása alatt. Összeszedtük, hogy mire érdemes odafigyelned és hogyan kerülheted el, hogy a babád irritált, nyűgös legyen és hogyan vigyázhatsz legjobban a bőre egészségére.

+1: A kapcsolatotokba is fektessetek elég időt-energiát: bár újdonsült szülőként a legszívesebben biztos, hogy a kicsivel töltenétek minden időt, az első pár hét strapája után ne féljetek igénybe venni a nagyszülők vagy babysitter segítségét. Lopjatok magatoknak időnként egy-egy délutánt vagy egész napot, hogy ne „csak” anya és apa legyetek, hanem férfi és nő is. A szoptatási időszak végére hűtsetek be magatoknak ízlés szerint egy üveg pezsgőt vagy bort és koccintsatok arra, hogy túléltétek ezt az időszakot!

Neked milyen praktikák segítettek túlélni a babád születése utáni hónapokat? Ha szülés előtt állsz, mivel készülsz erre az időszakra? Oszd meg velünk félelmeidet és tapasztalataidat a Nagora Női Körben, ahol kötetlenül beszélgethetünk minderről, hiszen magunk között vagyunk.

Szerző: Klibán Gréta

 

További hasznos írások a babaápolásról:

BŐRÁPOLÁS A FOGANTATÁSTÓL EGÉSZEN A SZOPTATÁSIG

CSALÁNKIÜTÉS, BŐRPÍR, VISZKETÉS? TUDJ MEG TÖBBET A NÖVÉNYI ALAPÚ BABAFÜRDETŐKRŐL

ÍGY SIKERÜLT A FIAMAT KIGYÓGYÍTANI AZ EKCÉMÁBÓL - SZEMÉLYES TÖRTÉNETEM

BABAFÜRDETÉS, AHOGY A BABÁNAK A LEGJOBB – AVAGY 3 OK, AMIÉRT KERÜLD A GYÓGYSZERTÁRI FÜRDETŐT

A BABABŐR EGY NAPJA MÁS SZEMMEL

6 TIPP AZ EKCÉMÁS BABA BŐRÉNEK KEZELÉSÉRE

ÖSSZESZEDTÜK. EZEKRE A KÁROS ANYAGOKRA FIGYELJ ODA, HA KISBABÁD VAN


Ha érdekelnek további érdekes és hasznos tartalmak és fontos számodra az egészséges, környezettudatos életmód, iratkozz fel levelezésünkre itt.

Tetszett? Oszd meg, hogy mások is elolvashassák