Legyen csodás napod! Segíthetünk? +36-30/660-1553

Blog

Így sikerült a fiamat kigyógyítani az ekcémából - személyes történetem

Gréta
Gréta
2024.02.21 08:30
Így sikerült a fiamat kigyógyítani az ekcémából - személyes történetem

Ez most egy nagyon személyes blog lett, a mi családunk története. Azért szeretném megosztani veletek, hogy lássátok, meg lehet szabadulni az ekcémától. Adjon ez az írás erőt, kitartást és infót mindenkinek, aki ezzel a tünettel küzd.

Nagyfiam Bátor (most 8 éves) 10 hónapos kora óta ekcémás volt. Ennek megjelenése így utólag visszagondolva, egybeesett azzal, amikor a tejtermékeket elkezdtem hozzátáplálni. Arcekcémával kezdődött és maradt is 4 éven keresztül. Bőrápolás terén mindent megtettünk, amit gyógynövénnyel meg lehet. Születéstől kezdve alap volt a kímélő tenzides, gyógynövényes fürdető, ami nem szárít, vízbe fürdetőkrém, hogy az se szárítson, saját készítésű magas gyógynövénytartalmú, minden oldalról segítő, gyulladáscsökkentő, szuperhidratáló, zsírozó stb krémek, amik szépen ápolták a bőrét, de nem hoztak megfelelő eredményt, átütő sikerünk nem volt.

 

Tisztítószereink is már rég környezet- és bőrtudatosak, kíméletesek voltak, ott is megtettük, amit meg lehetett. A körzeti bőrgyógyász azonnal szteroidos krémet írt fel, melyet ugyan kipróbáltunk, de a háziorvos javaslatára 1-2 hétnél tovább nem alkalmaztuk.

 

Megoldás ekcémára

 

Gasztroenterológushoz nem akartam elvinni, mert azt sejtettem, hogy nem allergia, hanem csak érzékenység (hiszen nem volt a székletében vérpötty, az emésztése kívülről szemlélve tökéletes volt és az ismeretségi körben, akinél ilyen jellegű allergiát állapítottak meg, annak súlyos emésztési panaszai voltak), akkor pedig azt gondoltam, hogy az orvosi vizsgálatok csak allergia kimutatására alkalmasak. Azóta tudom, hogy van az IgE vizsgálat, ami allergiát vizsgál és az IgG vizsgálat, ami érzékenységet mutat ki.

 

És ez évekig így maradt. Ekcéma jött, ment, már szinte megtanultunk együtt élni vele, más panasz nem volt, nem viszketett, nem fájt, egyszerűen csak ott éktelenkedett a gyönyörű kis arcán.

 

Mígnem egyik tavasszal hogy hogynem az ekcéma az arcáról átvándorolt a talpára, lábujjaira. Azóta sem értjük miért, de ennek már fele sem volt tréfa. Nagyon durván hámlott a nagylábujja és olyan repedések voltak a sarkán, hogy volt, amikor sántított szegény, annyira fájt neki.

 

Minden tudásomat beletettem a krémeinkbe és megalkottam a nagora 3D ekcéma pajzsát, a Blue tansy fitoszterolos bőrvédő krémet, amelybe a klinikailag bizonyított viszketéscsökkentő, puhító, hidratáló smart natúr összetevők mellett regeneráló, gyulladáscsökkentő gyógynövényeket tettem. Ez nagyfokú enyhülést hozott és segített a tünetek kordában tartásában.

Az ekcéma gyógyítása

Emellett elmentünk biorezonanciás vizsgálatra, ami már azt is kimutatja, ha a szervezetre nincs jótékony hatással valami és emiatt az egészségestől eltérő rezgést mutat egy adott szerv. Szerencsére egy nagy tapasztalattal rendelkező természetgyógyászhoz kerültünk, aki azonnal kimutatta a tejfehérje- és gluténérzékenységet.

 

Nem mondom, hogy nem ijedtem meg. Én magam is tejfehérje érzékeny vagyok, de kedvtől függően tartottam vagy nem, mivel enyhék a tüneteim. Azt már tudtam, hogy a tejtermékeket mivel helyettesítsem, tudtam minek milyen íze van, hol kell beszerezni stb. De a gluténmentes dolgokkal nulla tapasztalatom volt. És szénhidráttípus kenyérimádó lévén enyhénszólva nem örültem a dolognak. Arról nem is beszélve, hogy a legkisebbünk akkor 4 hónapos volt és a 3 gyerek mellett persze még ott a nagora is. Ebbe csöppent bele ez a diagnózis, ami okozott pár nap fejfájást, nagyon nehéz volt elfogadni, hogy nem elég dolgom van, még ezt is vegyem a nyakamba. Tényleg kétségbeestem.

 

Aztán kb egy hét után felocsúdtam, ránéztem a neten, kérdezgettem a barátnőimet, hogy mit hogy, aztán egyszer elhatároztam magam és onnan minden gördülékenyen ment. Találtam gluténmentes recepteket, kerestem egészéges élelmiszereket forgalmazó nagyobb boltokat, persze több munka, de miután elfogadtam, már nem tűnt se bonyolultnak, se megterhelőnek.

 

2 hét után megszűntek a sebek a kisfiam lábán, nem hittünk a szemünknek. Egyértelmű volt, hogy megvan a megoldás. Így felkutattam egy gyermek gasztroenterológust, aki glutén- és tejfehérjementes étkezést kért az oviban (is) a diagnózis felállításáig, 2 nap múlva már mentesen étkezett, közben vérvétel, étkezési napló. Ezután a lába gyönyörű lett, ekcéma volt nincs, még a szárazság is eltűnt. A vérvétel egyébként nem mutatta ki, se a tejfehérje-, se a gluténérzékenységet (IgE és IgG vizsgálatot csináltunk cöliákiára és IgE vizsgálatot tejfehérjére és minden másra), ám ettől függetlenül a tapasztalataink alapján és mivel a doktornő is látta a javulást a bőrén, felírta a mentes étkezést. 

 

1 évig nem volt szabad elcsábulnunk. Kb ennyi idő kell ahhoz, hogy helyreálljon a rend a belekben. 1-1,5 év múlva próbálkozhattunk ezen ételcsoportok visszavezetésével az étrendbe. Nem mondom, hogy egyszerű volt megértetni és elfogadtatni egy 5 évessel, hogy egy évig nem ehet tortát a barátja szülinapján és nem hoz a húsvéti nyúl és a télapó csokitojást. Ettől kezdve miatta és a saját magunk egészsége miatt is, az egész család mentesen étkezett egy évig. Az én emésztésem soha nem volt jobb és a lányomé is tökéletes lett. Motivációnak azt kérték, hogy egy év múlva megehessenek egy tejes, gluténos, cukormázas fánkot. Üsse kő, gondoltam.

1 év múlva kezdtük visszavezetni a glutént és 1,5 év múlva a tejet. Mindkettőt jól fogadta a szervezete, az ekcéma nem jött vissza. Tény, hogy a beteges időszakban egyáltalán nem vagy nagyon kevés tejterméket eszünk, mert a tejtermék gyulladást idézhet elő az arra érzékeny szervezetben, ami miatt gyakrabban betegedhetünk meg, de nyári időszakban nincs korlátozás.

Megoldás ekcémára

 

És egy utolsó kiegészítés: nem akartam ilyen irányba elvinni az írást, ezért csak megemlítem itt a végén, hogy a megfelelő bőrápolás mennyire nagyon fontos egy ekcémás bőrnél. A kímélő tisztító tenzidek agresszív szulfátok (SLS, SLES) helyett, gyógynövények és bőrrokon anyagok a szintetikusak helyett, illóolajok vagy illatmentes készítmények a parfüm helyett, növényi összetevők a kőolaj-származék helyett és még sorolhatnám. De ez más cikkek témája volt, amiről itt és itt olvashattok. A kímélő, gyógynövényes ápolásban ezek a termékek nyújtanak segítséget.

 

Ha kérdésetek van a témában, szívesen válaszolok, írjatok bátran itt. Sajnos sok a tapasztalat ekcéma és mentes étkezés ügyben.

 

Szeretettel: Gréta

További hasznos írások a babaápolásról:

BŐRÁPOLÁS A FOGANTATÁSTÓL EGÉSZEN A SZOPTATÁSIG

CSALÁNKIÜTÉS, BŐRPÍR, VISZKETÉS? TUDJ MEG TÖBBET A NÖVÉNYI ALAPÚ BABAFÜRDETŐKRŐL

BABAFÜRDETÉS, AHOGY A BABÁNAK A LEGJOBB – AVAGY 3 OK, AMIÉRT KERÜLD A GYÓGYSZERTÁRI FÜRDETŐT

HOGY ÉLD TÚL A BABA ELSŐ 6 HÓNAPJÁT? A HŐS SZÜLŐK KÉZIKÖNYVÉBŐL MEGTUDHATOD!

A BABABŐR EGY NAPJA MÁS SZEMMEL

6 TIPP AZ EKCÉMÁS BABA BŐRÉNEK KEZELÉSÉRE

ÖSSZESZEDTÜK. EZEKRE A KÁROS ANYAGOKRA FIGYELJ ODA, HA KISBABÁD VAN


Tapasztalataidról a Nagora Női Körben is beszámolhatsz vagy kérdéseket tehetsz fel, várunk szeretettel!

Ha érdekelnek további érdekes és hasznos tartalmak és fontos számodra az egészséges, környezettudatos életmód, iratkozz fel levelezésünkre itt.

Tetszett? Oszd meg, hogy mások is elolvashassák