Legyen csodás napod! Segíthetünk? +36-30/660-1553

Blog

A bababőr egy napja más szemmel

Gréta
Gréta
2019.10.01 10:08
A bababőr egy napja más szemmel

Melyik anyuka ne tenne meg mindent legféltetebb kincséért, babája egészségéért? Így voltam ezzel én is, így már első gyermekem, Blanka 2 hónapos korában utánajártam, hogy egy átlagos nap során milyen hatások érik a bőrét a tisztálkodó és bőrápolási szereken keresztül. Nekem sokat segített, megosztom veletek is, remélem hasznosnak találjátok. :) 

Ritkán gondolunk bele, hogy mennyi mindennel érintkezik a csecsemők, kisbabák bőre egy nap alatt és ezáltal mennyi behatás éri: tisztálkodási és bőrápoló termékek, ruhák, pisi-kaki, anyatej, ételmaradék, napfény, szél, por, szmog, kosz, háziállatok stb. Ugye milyen hosszú a lista? Ekkor gondolkodtam el én is, hogy ezek közül mi az amitől érdemes óvni a pici bőrét és mi az ami miatt nem kell aggódjunk.


Ezt megítélni egyáltalán nem könnyű feladat, különösen ha nem vagy bőrápolási szakértő. Ne izgulj, ezzel a problémával nem vagy egyedül.


Őszintén szólva ez volt az egyik momentum, ami elindított engem a natúr babaápolás útján és kezdtem bele az egészséges termékek fejlesztésébe, szakértők bevonásával. Na de ne menjünk ilyen messzire, térjünk vissza a bababőr egy napjára, más szemmel tekintve.

Miért fontos ezzel foglalkozni?

Ma, aki nem elég körültekintő és nem nézi meg alaposan pl. a baba bőrápolási termékek összetevőit, könnyen felhalmozhat babája szervezetében egy határéréket meghaladó káros anyag mennyiséget - az élelmiszerben, mosószerekben, tisztítószerekben és egyebekben lévőkről nem is beszélve. Tudom ez ijesztően hangzik. Hidd el, én is azt gondoltam régebben, hogy a boltok polcaira kirakott termékekben nem lehetnek káros vegyszerek. És ez így is van addig, amíg egy adott vegyszerrel naponta csak 1x találkozunk, a szabályozás azonban a halmozódás problémájával egyáltalán nem foglalkozik. És ha elolvasod az írásomat, akkor érteni fogod, hogy miért kell erre is tekintettel lennünk.

 

Lássuk mivel érintkezik egy baba bőre egy átlagos napon:

6:35 Először is örülünk, mert nem 5-kor kelt a pici. ;) Első dolgunk, hogy átpelenkázzuk. Először megtisztítjuk a popsit és a környező területeket. Amennyiben hagyományos, a kereskedelemben elterjedt popsitörlőt használunk, abban könnyen találhatunk parabént és szintetikus illatanyagot. Majd popsikrémet kenünk a fenekére, ami nagy valószínűséggel tartalmaz kőolaj-származékot és itt is újfent megjelenik a parabén, mint tartósítószer. Ezt naponta legalább 6-7x megismételjük, így sajnos nem tudjuk elkerülni ezen anyagok halmozódását. Ezeket az összetevőket a saját popsitörlődön és popsikrémeden is könnyen tudod ellenőrizni táblázatunk segítségével.

Helyette: Én popsitörlő helyett mosható frottír törlőkendőt használtam, utazáshoz pedig mandulaolajat és aloe verát tartalmazó, parabén- és egyéb káros tartósítószerektől mentes popsitörlőt választottam. Popsikrémből pedig sajátot készítettem tartósítószer és kőolaj-származék nélkül pusztán gyógynövényekből: shea vaj, körömvirág olaj, kamilla olaj, cink-oxid felhasználásával.

7:30 Tegyük fel, hogy a babánknak már vannak fogacskái, amiket tisztán szeretnénk tartani, ezért megmossuk egy hagyományos babafogkrémmel, ami gyakran egy nagyon erős tisztító és habzást biztosító anyaggal, ún. SLS-sel (SODIUM LAURYL SULFATE) készül. Ezen kívül általában szintetikus színezékkel színezik és mesterséges aromákkal ízesítik. És újra itt a parabén, mint tartósítószer. A kerülendő összetevőket megtalálod a táblázatunkban lentebb.

Helyette: Én mindig böngésztem az összetétel listát és addig kerestem, míg nem találtam olyan natúr baba fogkrémet, melyekben a fentiek egyike sem található. Helyette szódabikarbónával, kalcium-karbonáttal, xilittel készül, szinte egyáltalán nem habzik, nincs színezve és ízesítése is természetes eredetű. A szódabikarbóna és a kalcium-karbonát a legszuperebb természetes fogtisztító anyagok, nincs szükségünk belsőleg (sem) erős tisztító anyagokra, mint pl. az SLS.

10:30 Kimegyünk játszani a kertbe és a nagy nyári napsütésben bekenjük a legelterjedtebb naptejek egyikével, melyek kémiai fényvédőszerrel látják el az UV védelem szerepét.

Helyette: Fizikai (ásványi) fényvédővel készülő naptejet készítettem kakaóvaj, körömvirágolaj és egyéb napvédő, gyulladáscsökkentő növények segítségével, melyet már 6 hónapos kortól biztonsággal alkalmaztam. Előtte pedig nem vittem közvetlen napfényre a gyereket, árnyékban pedig ruhával védtem.

11:15 Ha a te lurkód is olyan huncut, hogy végigdagonyázza a játszóteret, akkor a nagy homokozás és sarazás után megmossod a kezét szappannal,  esetleg antibakteriális szappannal. Itt is különféle tartósítószerekkel, kőolaj-származékkal, antibakteriális anyagokkal (triclosan) és szintetikus illatanyagokkal, -színezékekkel találkozhat a babánk keze.

Helyette: Mi kézmosáshoz kizárólag natúr (100% természetes) szappant használunk. Azonban itt is érdemes megnézni az összetételt, mert nagyon sok natúr szappan illatolajat (nem illóolajat), azaz szintetikus illatanyagot tartalmaz. Mi kizárólag tiszta illóolajjal készülő szappant használunk, ami a lúgon kívül csak ásványi és növényi összetevőket tartalmaz. Én a pálmaolaj használatát is mellőzöm, helyette olyan növényeket választok, melyek termesztése fenntartható, pl. olíva, kókusz. 

12:00 Ha ebéd után megtöröljük a száját és a kezét nedves törlőkendővel, akkor a fent említett parabén és egyéb anyagok még a száján keresztül is bekerülnek a szervezetébe, ahol a száj nyálkahártyáján azonnali a felszívódás.

Helyette: Érdemes tiszta vizet és papír vagy ha még környezettudatosak is szeretnénk lenni, akkor mosható frottír törlőkendőt használni.

Babaápolás

Alvás után minden kezdődik elölről, majd…

19:00 Fürdés előtt szívesen tisztítjuk meg a hajlatait babaolajjal és masszírozzuk meg a pici testét, hogy segítsük a kötődés kialakulását. Ez csodálatos, én is így tettem minden fürdés előtt, amíg hagyták a gyerekeim. :) A babaolaj azonban gyakran kőolaj-származékból készül, kivéve ha 100% növényi olajat választasz. (Táblázatunk segít ellenőrizni a te babaolajad összetevőit is.)

Helyette: Valamilyen hidegen sajtolt növényi olajjal, pl. mandulaolajjal vagy bio körömvirág olajjal történő masszázst és ápolást javaslok.

19:30 Kezdődik az esti fürdés. A legtöbb baba imád játszani a habokkal. Amikor habfürdőt használunk, akkor szinte biztos hogy babánk bőre találkozik SLS-sel (SODIUM LAURYL SULFATE) vagy egyéb irritáló szulfáttal, mely általában tartalmaz egy 1,4 dioxán nevű szennyezőanyagot is (ez utóbit sajnos nem találod meg az összetevők között). Nézd meg lenti táblázatunkban, hogy miért érdemes elkerülni ezeket. Ha már van babád, tuti hogy ismered a patikákban kapható Hydrofil-nonion magisztrális fürdető krémet, a védőnők és a gyerekorvosok nagy része ezt ajánlja. Nem is gondolnád mennyi parabén és kőolaj-származék van benne. Egyre többen választanak más, boltban kapható, népszerű baba fürdető márkát, melyek legtöbbjében viszont megintcsak SLS-sel találkozhatunk, ami akár pár hónap alatt képes megbontani a baba bőrének érzékeny egyensúlyát. Ezeknél a termékeknél gyakran találkozom azzal a gyártói trükkel is, hogy az adott gyógynövény színével és illatával látják el a fürdetőt. Ilyenkor jó tudni, hogy pl. a levendulás fürdető lila színét nem a levendula adja (illóolaja nem lila színű, növény pedig nem kerül bele), hanem szintetikus színezék, az illatát pedig szintetikus illatolaj.

Helyette: Nehezen találtam megfelelő fürdetőt gyerekeim számára, hiszen számomra nem volt elég a mentesség, én olyat szerettem volna, ami ápol is. Így olyan fürdetőt készítettem, ami tele van mandulaolajjal és olyan enyhe, bőrbarát növényi tisztító anyagok kerültek bele, melyek egyáltalán nem irritatívak (pl. SODIUM COCOAMPHOACETATE, LAURYL GLUCOSIDE,  SODIUM COCOYL GLUTAMATE). Nálunk a lányomnál csak az illatmentes fürdető vált be, olyan érzékeny volt mindenféle természetes illatra is, a fiam viszont imádta a levendula illóolajos fürdetőt is.

Koszmó: Külön pontot érdemel a koszmó, amire van egy "szuper", patikában kapható sampon. Még az elején én is megvettem és tényleg működik. Koszmó volt, nincs. Van olyan barátnőm, aki mindig ezzel mosta a gyerek haját, nehogy előjöjjön a koszmó és nem jött elő, tehát a sampon tudja a dolgát. Csak sajnos az összetevő oldalon hibádzik a dolog. Ebben is találkozhatunk SLS-sel és PEG-ekkel. Ez utóbbiak olyan emulgeálószerek, melyek könnyen átjárhatóvá teszik a bőrt és így könnyebben átjuthat rajta minden, ami vele érintkezik.

Helyette: Egyszerű kókuszolaj. Fürdés előtt fél órával kend be vele a babád fején a koszmós területeket, húzz rá egy sapkát, várj fél órát és utána egy puha fogkefével dörzsöld le a koszmót. Ismételd meg, ha visszajön.

20:00 Fürdetés utáni bőrápolás, testápolózás. Sokaknál egyfajta rendszeres rítussá válik ez a mozzanat, vagy azért mert tényleg nagyon száraz, esetleg ekcémás a kicsi bőre, vagy pusztán csak azért mert magunknál is megszoktuk a fürdés utáni testápolást. Mondanom sem kell, hogy ez utóbbi esetben nincs rá szükség, már csak azért sem, mert egy átlagos testápolóval ilyenkor ásványi olajjal zárjuk el a bőr oxigénfelvételét, illetve könnyen lehet hogy felszívódás útján tovább növeljük a parabén- vagy egyéb tartósítószerbevitelt.

Helyette: A babák bőre ideális esetben úgy tökéletes, ahogy van és nem szükséges kenni. Ahol viszont száraz, ott érdemes hidratálni olyan testápolóval, ami kifejezetten a babák számára is jótékony, jól tolerálható gyógynövényekkel készülnek, ilyenek a levendula, mandula, a kamilla, a körömvirág, az avokádó

Láthatod, nem mentem végig a teljes napon, de ígyis látható, hogy legalább 8-10 alkalommal találkozhat babánk parabénnel, kőolaj-származékkal, SLS-sel, szintetikus illatanyaggal. Sajnos szabályozás hiányában a babáknak készült babakozmetikumokkal sem feltétlenül vagyunk biztonságban. A legnagyobb gondnak azt látom, hogy mégha csak egy pici is van az adott fürdetőben, popsikrémben (mert nyilván a határérték alatti mennyiség nem káros a babákra sem), ezek összeadódnak a nap végére, a hónap végére, az életünk derekára

Ezért én azt javaslom, hogy mindig nézd meg az összetevőket - ebben segít az alábbi táblázatunk. Vagy ha azt gondolod, hogy neked nincs erre időd (amit maximálisan megértek), akkor pedig keress egy megbízható gyártót, aki ellát téged egészséges baba- és gyerekkozmetikumokkal. Ha ezt sem tudod megoldani, akkor szorítkozz csak a minimális, feltétlenül szükséges babaápolási szerekre.

 

És íme a táblázat, használd egészséggel! Bővebb információt találsz benne az elkerülendő anyagokról, összetevőkről: Hogyan ismered fel, miben találod meg, milyen hatásaik vannak:

Káros anyag a babaápolásban


Készítettünk egy praktikus, nyomtatható listát, amit betehetsz a kistáskádba, így mindig kéznél van bevásárláskor. Ez tartalmazza az összes káros anyagot, nemcsak a babákra, hanem ránk felnőttekre is vonatkoztatva. A teljes listánkért kattints ide!


Mit gondolunk mi az egészséges bababőrápolásról a Nagoránál?

Szerintünk mindenkinek joga van tudni, hogy mit ken a saját és gyermekei bőrére, hogy maga dönthesse el, hogy mit választ. És persze mindenkinek joga van a vegyszermentes, egészséges natúrkozmetikumokhoz is, ahogy a Földünknek ez jogos követelése. Egy kisebb sokkon mentünk mi is keresztül, mikor kisbabánk született és ezért is alkottuk meg a Nagora termékeket.

 

Biztonságos babaápolás

A Nagora Mini összes terméke megfelel a BDIH (Cosmos) nemzetközi minősítő intézet natúrkozmetikumokra vonatkozó összetevő előírásainak és garantáltan nem tartalmaz semmilyen káros anyagot, csak a természet legjavát kitevő alapanyagokat. A termékeink nem csak 100% natúrak, megalkotásukkor figyelembe vettük azt is, hogy a babák különösen érzékenyek az illatokra, így illatmentesek vagy jól tolerálható, biztonsággal alkalmazható, 100% tisztaságú, természetes illóolajokkal illatosítottak.

Nekünk kell odafigyelni a legkisebbekre, mert ők még nem tudnak vigyázni magukra és ne feledjük: életük első 3 évében fejlődik ki az immunrendszerük.

Sokan kerestek meg ezzel a problémával és sajnos az 5 év alatti gyerekek 10-15%-át, a 19 év alatti korosztály 17,3%-át érinti az ekcéma. Arról, hogy hogyan ismered fel és miként kezelheted az ekcémát, itt olvashatsz

 

Szerző:

Klibán Gréta

További hasznos írások a babaápolásról:

BŐRÁPOLÁS A FOGANTATÁSTÓL EGÉSZEN A SZOPTATÁSIG

ÍGY SIKERÜLT A FIAMAT KIGYÓGYÍTANI AZ EKCÉMÁBÓL - SZEMÉLYES TÖRTÉNETEM

CSALÁNKIÜTÉS, BŐRPÍR, VISZKETÉS? TUDJ MEG TÖBBET A NÖVÉNYI ALAPÚ BABAFÜRDETŐKRŐL

BABAFÜRDETÉS, AHOGY A BABÁNAK A LEGJOBB – AVAGY 3 OK, AMIÉRT KERÜLD A GYÓGYSZERTÁRI FÜRDETŐT

HOGY ÉLD TÚL A BABA ELSŐ 6 HÓNAPJÁT? A HŐS SZÜLŐK KÉZIKÖNYVÉBŐL MEGTUDHATOD!

6 TIPP AZ EKCÉMÁS BABA BŐRÉNEK KEZELÉSÉRE

ÖSSZESZEDTÜK. EZEKRE A KÁROS ANYAGOKRA FIGYELJ ODA, HA KISBABÁD VAN

Oszd meg, hogy mások is elolvashassák!

 


Próbáld ki kockázatmentesen a Nagora termékeket, a gyógynövények nem tévednek, minden termékünkre 60 napos pénzvisszafizetési garanciát adunk, sőt bizalmadat levásárolható pontokkal honoráljuk. Kiürült tégelyeidet pedig visszaváltjuk, mert célunk, hogy veled együtt egy élhetőbb bolygót hagyjunk az unokáinkra.

Ha érdekelnek további érdekes és hasznos tartalmak és fontos számodra az egészséges, környezettudatos életmód, iratkozz fel levelezésünkre itt.

Forrás:

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25047802
http://www.kockazatos.hu/anyag/parab%C3%A9nek
https://www.newscientist.com/article/dn4555-cosmetic-chemicals-found-in-breast-tumours/
http://www.dermnetnz.org/dermatitis/parabens-allergy.html
http://pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/tx800066u
http://tih.sagepub.com/content/17/1/31.abstract
Mineral Oils: Untreated and Mildly Treated,” Report on Carcinogens, Twelfth Edition (2011), National Toxicology Program, Department of Health and Human Services.
Concin N, et al., “
Evidence for cosmetics as a source of mineral oil contamination in women,” J Womens Health 2011 Nov; 20(11):1713-9.
Wiley-Blackwell. “
Mineral Oil Contamination In Humans: A Health Problem?” ScienceDaily. ScienceDaily, 24 November 2008.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21970597
http://www.encognitive.com/node/12920
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2630214/?tool=pubmed
http://www.eurekalert.org/pub_releases/2005-05/bpl-dbt052405.php
http://www.drfranklipman.com/3-key-reasons-to-avoid-mineral-oil/
http://www.ewg.org/news/testimony-official-correspondence/cdc-americans-carry-body-burden-toxic-sunscreen-chemical
https://www.ewg.org/skindeep/ingredient/704372/OXYBENZONE/#
http://www.webbeteg.hu/cikkek/borbetegsegek/5693/anyajegy-es-melanoma
http://cosmio.hu/bongeszde/184-egeto-kerdesek-felelos-valaszok
www.kremmania.hu
https://www.ewg.org/skindeep/ingredient/702512/FRAGRANCE/

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed?cmd=PureSearch&term=%28%22FRAGRANCE%22%5BTW%5D%20OR%20%22AROMA%22%5BTW%5D%20OR%20%22FRAGRANCE%22%5BTW%5D%20OR%20%22PARFUM%22%5BTW%5D%20%29
http://www.ewg.org/enviroblog/2014/08/expert-panel-confirms-fragrance-ingredient-can-cause-cancer
http://www.ewg.org/research/minority-cord-blood-report/bpa-and-other-cord-blood-pollutants
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1367843/
http://hippocrateslap.hu/uploads/ujsag/2003-3/illatanyag-allergia.pdf
http://tudatbazis.hu/hirek/a-legkockazatosabb-vegyuletcsoportok
https://www.ewg.org/skindeep/ingredient/717774/CI_26100/
https://www.ewg.org/skindeep/ingredient/717814/CI_60725/
https://www.ewg.org/skindeep/ingredient/701786/D%26C_RED_17/
https://www.ewg.org/skindeep/ingredient/701787/D%26C_RED_21/
https://www.ewg.org/skindeep/ingredient/701800/D%26C_RED_30/
https://www.ewg.org/skindeep/ingredient/701808/D%26C_RED_34_CALCIUM_LAKE/
https://www.ewg.org/skindeep/ingredient/701810/D%26C_RED_36/
https://www.ewg.org/skindeep/ingredient/701828/D%26C_VIOLET_2/
https://www.ewg.org/skindeep/ingredient/702394/EXT_D%26C_VIOLET_2/
https://www.ewg.org/skindeep/ingredient/717857/GOLD_(CI_77480)/
https://www.ewg.org/skindeep/ingredient/719406/HC_RED_NO._1/
https://www.ewg.org/skindeep/ingredient/717832/CI_74260/
https://www.ewg.org/skindeep/ingredient/717815/CI_60730/
https://www.ewg.org/skindeep/ingredient/716353/ACID_VIOLET_43/
https://www.ewg.org/skindeep/ingredient/717842/CI_77000/
https://www.ewg.org/skindeep/ingredient/717850/CI_77266/
https://www.ewg.org/skindeep/ingredient/717724/CI_10316/
https://www.ewg.org/skindeep/ingredient/717725/CI_11680/
https://www.ewg.org/skindeep/ingredient/717736/CI_12490/
https://www.ewg.org/skindeep/ingredient/717749/CI_15850/
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17825405/
https://www.ewg.org/skindeep/ingredient/706623/TRICLOSAN/
http://www.ewg.org/research/healthy-home-tips/tip-5-wash-those-hands-avoid-triclosan
http://eletmodszer.com/hatoanyagok/b/butylhydroxytoluol_bht_butylhydroxyanisol_bha
https://www.ewg.org/skindeep/ingredient/726331/1,4-DIOXANE/
Dr. Rózsa Sándor: testápoló kislexikon

Az itt található információk kizárólag tájékoztató célt szolgálnak, nem teljes körűek, nem minősülnek tanácsadásnak, szakvélemyénynek, nem helyettesíthetik szakember véleményét, pontosságukért, teljességükért nem tudunk felelősséget vállalni.