Legyen csodás napod! Segíthetünk? +36-30/660-1553

Blog

Bőrápolás a fogantatástól egészen a szoptatásig

Gréta
Gréta
2021.09.03 07:17
Bőrápolás a fogantatástól egészen a szoptatásig

Családalapítás előtt állva, már a baba tervezésekor számtalan dolgot kell figyelembe venni a kicsi egészsége érdekében. Többek között arra is érdemes odafigyelni, hogy milyen kozmetikumokkal gondoskodunk bőrünk szépségéről és egészségéről a fogantatástól kezdve, egészen a szoptatásig bezárólag.

 

Amikor a pároddal együtt elkezded tervezgetni a családalapítást, számtalan módon készülsz fel a várandósság időszakára, valamint a kicsi érkezését követő hónapokra. Teljesen természetes, hogy kisbabád védelme érdekében elhagyod az olyan káros szokásokat, mint amilyen például a helytelen táplálkozás, a mozgásszegény életmód, az alkoholfogyasztás vagy épp a dohányzás.

 

Miért fontos a figyelmes bőrápolás a terhesség előtt, alatt és után?

 

A fogantatás ideje és a várandósság 9 hónapja az az időszak, amikor nemcsak a táplálkozásodra és a szokásaidra kell jobban odafigyelned, hanem arra is, hogy milyen kozmetikumokkal őrződ meg bőröd szépségét. Természetesen a legfontosabb dolog az, hogy a baba egészséges legyen, így nem mindegy, hogy milyen kozmetikumokkal kened magad, ugyanis azok bekerülve a Te véráramodba, egy részük felszívódhat a méhlepényben is. Ezen kívül kismamaként rendkívül jó hatással lesz a lelkiállapotodra, ha továbbra is csinosnak, nőiesnek és kívánatosnak érzed magad.

 

Persze ez csak az egyik fele annak, hogy miért nem mindegy, milyen bőrápoló kozmetikumokkal kényezteted a bőrödet, ami kétségkívül hatalmas átalakulás előtt áll. Ennél fontosabb azonban az is, hogy minél kevesebb olyan testápolóval, hidratáló vagy épp napvédő krémmel kell ápolnod a bőrödet, ami többféle káros anyagot is tartalmazhat.

 

Biztonságos babavárás

 

Ennek az az oka, hogy a terhesség során felborul a hormonháztartásod: megemelkedik az ösztrogénszint, ami nemcsak a bőrödre, de a hangulatodra is hatással lesz. Még ennél is fontosabb azonban, hogy ha nem káros anyagoktól mentes natúrkozmetikumot választasz, akkor a bőrön keresztül olyan vegyi anyagokat juttathatsz be a szervezetedbe, ami akár még a teherbeesést is megakadályozhatja, késleltetheti.

 

Vannak olyan kozmetikai összetevők, amiket a babavárás előtt és után is érdemes kerülnöd

 

Számtalan olyan szintetikus anyag található ugyanis a kozmetikumokban, amelyek a szervezetbe jutva felboríthatják a hormonrendszert, mert ösztrogénszerűen viselkednek. Ennek több káros következménye is lehet, ezek egyike például a méh- és a petefészek rendellenességek kialakulása, a teherbeesés késleltetése, endometriózis vagy épp a mellrák kialakulása. Erről bővebben ebben a cikkben olvashatsz.

 

Ilyen szintetikus vegyi anyag például a testápolók, tusfürdők, kézkrémek vagy dezodorok egyik kedvelt összetevője, a parabének, de említhetjük még a ftalátokat vagy az olyan fényvédőket, amik oxybenzone-t tartalmaznak.

 

 Kismama kozmetikum

 

 

Nem szabad elfeledkezned arról, hogy azok a kozmetikumok, amiket a várandósság előtt, alatt és után használsz, a bőrön keresztül felszívódva bekerülnek a véráramba. Az érhálózat segítségével ezek a káros anyagok eljuthatnak a placentába is, amin keresztül a fejlődő magzat szervezetébe is beépülhetnek, míg a szoptatás ideje alatt az anyatejen keresztül juthat el a kicsihez

 

Ha szeretnéd elolvasni, hogy konkrétan mely összetevőkre érdemes figyelned, ebben a blogban összeszedtük neked. A teljes nyomtatható káros anyag listát itt tudod letölteni

 

Milyen kozmetikumokkal ápold a bőrödet az anyává válás alatt?

 

Anyává válni természetes és gyönyörű, mégis embert próbáló folyamat. A hormonháztartás felborulása ugyanis egyéntől függően különböző bőrállapotokat idéz elő a kismamákon. Van, akinél pattanások alakulnak ki, mások terhességi csíkokkal vagy épp hajhullással, esetleg bőrszárazsággal küzdenek.

 

Éppen ezért a terhesség ideje alatt az alapvető higiénia és fényvédelem mellett, természetesen még arra is érdemes odafigyelni, hogy a mindennapok során használt kozmetikumokban semmilyen káros anyag ne legyen, csupán a természet adta csodás összetevők.

 

Emellett fontos az is, hogy a se a tisztálkodáshoz használt eszközök, se a különböző bőrápoló kozmetikumok ne tartalmazzanak illóolajokat, mert azok téged és a kicsit is irritálhatják, allergiás reakciókra késztethetik. Életed egyik legszebb, csodás időszaka áll előtted – élvezd ki minden percét anélkül, hogy bármi miatt aggódnod kellene.

 

Biztonságos babaápolás

 

A várandósság vége felé érdemes felkészülni a baba fogadására azzal is, hogy utánaolvasunk a lehető legbiztonságosabb babaápolásnak, így megakadályozhatjuk a sajnos indokolatlanul gyakori allergiás reakciókat, viszketést, kipirosodást és ekcémát. Ezt mi a három gyerekkel végigjártuk, így nyugodt szívvel osztom meg veled az évek alatt összegyűjtött szakmai és személyes tapasztalataimat itt. A bababőr egy napja blogbejegyzésemben végigvettem, hogy mire érdemes figyelned egy kisbabánál a nap során. A biztonságos babafürdetésről itt olvashatsz. A bőrpír és viszketés megelőzéséről itt írtam, ha pedig ekcémás a kisbabád, itt hasznos tanácsokat találsz.

Egy túlélő kalauzt is összeállítottam a baba első 6 hónapjára, hogy könnyebb és élvezetesebb lehessen az első időszak. Remélem sikerült megnyugtatni és hasznos tanácsokkal ellátni. Boldog, biztonságos babavárást kívánok!

 

Te hogyan készülsz a gyermekáldásra? Oszd meg velünk a Nagora Női Körben!

 

Szerző: Klibán Gréta

További hasznos írások a babaápolásról:

CSALÁNKIÜTÉS, BŐRPÍR, VISZKETÉS? TUDJ MEG TÖBBET A NÖVÉNYI ALAPÚ BABAFÜRDETŐKRŐL

BABAFÜRDETÉS, AHOGY A BABÁNAK A LEGJOBB – AVAGY 3 OK, AMIÉRT KERÜLD A GYÓGYSZERTÁRI FÜRDETŐT

ÍGY SIKERÜLT A FIAMAT KIGYÓGYÍTANI AZ EKCÉMÁBÓL - SZEMÉLYES TÖRTÉNETEM

HOGY ÉLD TÚL A BABA ELSŐ 6 HÓNAPJÁT? A HŐS SZÜLŐK KÉZIKÖNYVÉBŐL MEGTUDHATOD!

A BABABŐR EGY NAPJA MÁS SZEMMEL

6 TIPP AZ EKCÉMÁS BABA BŐRÉNEK KEZELÉSÉRE

ÖSSZESZEDTÜK. EZEKRE A KÁROS ANYAGOKRA FIGYELJ ODA, HA KISBABÁD VAN

Ha érdekelnek további érdekes és hasznos tartalmak és fontos számodra az egészséges, környezettudatos életmód, iratkozz fel levelezésünkre itt.

Tetszett? Oszd meg, hogy mások is elolvashassák